Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM
Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele „spun prostii”.
În Raportul Partidului Democrat din Moldova privind fluxul mijloacelor băneşti pe parcursul campaniei electorale din 30 noiembrie 2014 se arată că PDM a acumulat din donații de la persoane fizice circa 9,5 milioane de lei. Printre aceste persoane se regăsesc antreprenori, politicieni, funcţionari publici, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
„Primarul ne-a rugat, cum am putut să ne împotrivim?”
Cea mai darnică primărie s-a dovedit a fi cea a comunei Mihăileni, raionul Briceni, unde şapte angajaţi au donat Partidului Democrat o sumă totală de 70 de mii de lei, câte zece mii de lei de persoană. Două dintre angajate spun însă că nu au donat nici un leu. „De unde să iau aceşti bani ca să-i donez? Cu salariul pe care îl avem noi, să ne ajungă şi bani pentru donaţii?”, ne-a spus Galina Cumpîta, inginer cadastral din Mihăileni.
Şi secretarul consiliul local, Aurica Ceropița, susţine că nu a făcut donaţii nici unui partid și că ea şi colegele sale au semnat acte precum că ar fi donat câte zece mii de lei la rugămintea primarului. „Niciuna din fetele noastre nu a dat niciun leu. Primarul ne-a rugat, dar noi cum am putut să ne împotrivim?”, spune Aurica Ceropiţa, care precizează că primarul este membru PDM.
Cele două angajate au indicat în declaraţiile de avere pentru anul 2013 doar venituri salariale. Astfel, venitul anual al familiei Cumpîta a fost de circa 41 de mii de lei, iar al Auricăi Ceropiţa - de circa 45 de mii de lei.
Primarul Radislav Cotiujanschii spune însă că femeile au donat aceşti bani și că ele nu ar fi înţeles ce sunt întrebate, întrucât nu știu limba română. „Care este treaba dumnevoastră în această privinţă? Ce doriţi să aflaţi cu acest lucru? Ele nu numai că au semnat, dar au şi donat. Ce vorbiţi prostii? Ce nu vă place? Mai bine v-aţi ocupa cu lucruri mai importante, oamenilor din Briceni le îngeaţă merele şi cartofii, dar voi vă ocupaţi cu prostii”, ne-a spus supărat primarul.
CEC ar trebui să verifice cazurile de donații ”false”
Juriştii susţin că instituţia care este obligată să studieze veridicitatea informaţiilor incluse în rapoartele financiare ale concurenţilor electorali este Comisia Electorală Centrală. Pavel Postică, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, afirmă că CEC ar trebui să solicite partidului vizat sau Inspectoratului Fiscal de Stat dovada că aceste persoane au făcut donaţiile respective. La rândul său, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că, în această situaţie vede toate părţile vinovate, acestea fiind pasibile de pedepse penale: atât primarul, care ar fi comis un abuz, punându-şi angajaţii să semneze un act, cât şi semnatarii, care ar fi confirmat prin semnătură că au făcut o donaţii, deşi acest lucru nu s-a întâmplat în realitate.
Potrivit CEC, instituţia se poate autosesiza în baza petiţiilor depuse, iar dacă, într-adevăr, sunt descoperite încălcări de lege, CEC se adresează Procuraturii Generale pentru a cerceta cazul şi a stabili gravitatea ilegalităţii comise.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...
Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.
Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat...
Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.
Președintele raionului Dondușeni, fondator la o firmă c...
Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni, a ales să rămână în această funcție, deși putea să ajungă deputat după demisia din Legislativ a lui Igor Corman. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 el a fost al 27-lea pe lista Partidului Democrat (PDM). La alegerile locale din 14 iunie 2015, fiind președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PDM, Victor Chiriac a fost cap de listă, devenind ulterior consilier raional, iar pe 8 iulie 2015 a fost ales președinte de raion cu voturile democraților, liberal-democraților, liberalilor și comuniștilor. Printre cei care l-au votat se regăsește și un văr de-al său, însă președintele raionului nu crede că la mijloc e un conflict de interese. De meserie medic, Chiriac este fondator, împreună cu alți câțiva apropiați, inclusiv cu verișorul care l-a votat președinte, la un SRL cu activități în agricultură, care a raportat, în 2012, venituri din vânzări de 100 de milioane de lei.
Dacă ”pachetul de integritate” va trece de Parlament, c...
Consilierii raionali, orăşeneşti şi cei săteşti vor trebui să depună declaraţii de avere şi interese, după adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind sistemul de integritate. Proiectele au fost votate recent la Guvern, fiind o restanţă a implementării Planului de Acţiuni pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...
În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:
Aici așteptăm comentariul tău!