Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM

Arhiva 7 noiembrie 2014 320
Imagine simbol

Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele spun prostii.În Raportul Partidului Democrat din Moldova privind fluxul mijloacelor băneşti pe parcursul campaniei electorale din 30 noiembrie 2014 se arată că PDM a acumulat din donații de la persoane fizice circa 9,5 milioane de lei. Printre aceste persoane se regăsesc antreprenori, politicieni, funcţionari publici, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Primarul ne-a rugat, cum am putut să ne împotrivim?

Cea mai darnică primărie s-a dovedit a fi cea a comunei Mihăileni, raionul Briceni, unde şapte angajaţi au donat Partidului Democrat o sumă totală de 70 de mii de lei, câte zece mii de lei de persoană. Două dintre angajate spun însă că nu au donat nici un leu. „De unde să iau aceşti bani ca să-i donez? Cu salariul pe care îl avem noi, să ne ajungă şi bani pentru donaţii?”, ne-a spus Galina Cumpîta, inginer cadastral din Mihăileni.

Şi secretarul consiliul local, Aurica Ceropița, susţine că nu a făcut donaţii nici unui partid și că ea şi colegele sale au semnat acte precum că ar fi donat câte zece mii de lei la rugămintea primarului. „Niciuna din fetele noastre nu a dat niciun leu. Primarul ne-a rugat, dar noi cum am putut să ne împotrivim?”, spune Aurica Ceropiţa, care precizează că primarul este membru PDM.

Cele două angajate au indicat în declaraţiile de avere pentru anul 2013 doar venituri salariale. Astfel, venitul anual al familiei Cumpîta a fost de circa 41 de mii de lei, iar al Auricăi Ceropiţa - de circa 45 de mii de lei.

Primarul Radislav Cotiujanschii spune însă că femeile au donat aceşti bani și că ele nu ar fi înţeles ce sunt întrebate, întrucât nu știu limba română. „Care este treaba dumnevoastră în această privinţă? Ce doriţi să aflaţi cu acest lucru? Ele nu numai că au semnat, dar au şi donat. Ce vorbiţi prostii? Ce nu vă place? Mai bine v-aţi ocupa cu lucruri mai importante, oamenilor din Briceni le îngeaţă merele şi cartofii, dar voi vă ocupaţi cu prostii”, ne-a spus supărat primarul.

CEC ar trebui să verifice cazurile de donații false

Juriştii susţin că instituţia care este obligată să studieze veridicitatea informaţiilor incluse în rapoartele financiare ale concurenţilor electorali este Comisia Electorală Centrală. Pavel Postică, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, afirmă că CEC ar trebui să solicite partidului vizat sau Inspectoratului Fiscal de Stat dovada că aceste persoane au făcut donaţiile respective. La rândul său, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că, în această situaţie vede toate părţile vinovate, acestea fiind pasibile de pedepse penale: atât primarul, care ar fi comis un abuz, punându-şi angajaţii să semneze un act, cât şi semnatarii, care ar fi confirmat prin semnătură că au făcut o donaţii, deşi acest lucru nu s-a întâmplat în realitate.

Potrivit CEC, instituţia se poate autosesiza în baza petiţiilor depuse, iar dacă, într-adevăr, sunt descoperite încălcări de lege, CEC se adresează Procuraturii Generale pentru a cerceta cazul şi a stabili gravitatea ilegalităţii comise.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Vladimir Hotineanu, acuzat de malpraxis

Vladimir Hotineanu, fostul ministru al Sănătății și actual deputat, este acuzat de malpraxis și de intenție de a face contrabandă cu spirt în regiunea transnistreană. Acuzațiile vin din partea președintelui Asociației „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici. Hotineanu respinge învinuirile.

30 septembrie 2013
378
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
385
Arhiva

CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâ...

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.

27 martie 2014
341
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
444