Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM

Arhiva 7 noiembrie 2014 891
Imagine simbol

Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele spun prostii.



În Raportul Partidului Democrat din Moldova privind fluxul mijloacelor băneşti pe parcursul campaniei electorale din 30 noiembrie 2014 se arată că PDM a acumulat din donații de la persoane fizice circa 9,5 milioane de lei. Printre aceste persoane se regăsesc antreprenori, politicieni, funcţionari publici, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Primarul ne-a rugat, cum am putut să ne împotrivim?

Cea mai darnică primărie s-a dovedit a fi cea a comunei Mihăileni, raionul Briceni, unde şapte angajaţi au donat Partidului Democrat o sumă totală de 70 de mii de lei, câte zece mii de lei de persoană. Două dintre angajate spun însă că nu au donat nici un leu. „De unde să iau aceşti bani ca să-i donez? Cu salariul pe care îl avem noi, să ne ajungă şi bani pentru donaţii?”, ne-a spus Galina Cumpîta, inginer cadastral din Mihăileni.

Şi secretarul consiliul local, Aurica Ceropița, susţine că nu a făcut donaţii nici unui partid și că ea şi colegele sale au semnat acte precum că ar fi donat câte zece mii de lei la rugămintea primarului. „Niciuna din fetele noastre nu a dat niciun leu. Primarul ne-a rugat, dar noi cum am putut să ne împotrivim?”, spune Aurica Ceropiţa, care precizează că primarul este membru PDM.

Cele două angajate au indicat în declaraţiile de avere pentru anul 2013 doar venituri salariale. Astfel, venitul anual al familiei Cumpîta a fost de circa 41 de mii de lei, iar al Auricăi Ceropiţa - de circa 45 de mii de lei.

Primarul Radislav Cotiujanschii spune însă că femeile au donat aceşti bani și că ele nu ar fi înţeles ce sunt întrebate, întrucât nu știu limba română. „Care este treaba dumnevoastră în această privinţă? Ce doriţi să aflaţi cu acest lucru? Ele nu numai că au semnat, dar au şi donat. Ce vorbiţi prostii? Ce nu vă place? Mai bine v-aţi ocupa cu lucruri mai importante, oamenilor din Briceni le îngeaţă merele şi cartofii, dar voi vă ocupaţi cu prostii”, ne-a spus supărat primarul.

CEC ar trebui să verifice cazurile de donații false

Juriştii susţin că instituţia care este obligată să studieze veridicitatea informaţiilor incluse în rapoartele financiare ale concurenţilor electorali este Comisia Electorală Centrală. Pavel Postică, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, afirmă că CEC ar trebui să solicite partidului vizat sau Inspectoratului Fiscal de Stat dovada că aceste persoane au făcut donaţiile respective. La rândul său, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că, în această situaţie vede toate părţile vinovate, acestea fiind pasibile de pedepse penale: atât primarul, care ar fi comis un abuz, punându-şi angajaţii să semneze un act, cât şi semnatarii, care ar fi confirmat prin semnătură că au făcut o donaţii, deşi acest lucru nu s-a întâmplat în realitate.

Potrivit CEC, instituţia se poate autosesiza în baza petiţiilor depuse, iar dacă, într-adevăr, sunt descoperite încălcări de lege, CEC se adresează Procuraturii Generale pentru a cerceta cazul şi a stabili gravitatea ilegalităţii comise.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
789
Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
791
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1518
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
988
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
920
Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
1345