Edilii fără locuinţe
În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.
Case date de părinţi
Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir, menţionează în declaraţia de avere pentru anul 2012 că a obţinut un venit din salariu de circa 60 de mii de lei, iar soţia acestuia - circa 25 de mii de lei. Edilul indică faptul că deține un teren intravilan de circa 7 ari, fără a menţiona dacă el sau membrii familiei sale ar fi proprietarii vreunei locuinţe. Primarul de Cantemir a declarat pentru Moldova Curată că nu are casă proprie și trăieşte în casa părinţilor.
În casa dată de părinţi locuieşte şi primarul oraşului Şoldăneşti, Alexandru Tinică. „Proprietarul acestei locuinţe nu sunt nici eu, nici soţia mea. De aceea, nu am indicat-o în declaraţie”, susţine edilul de Şoldăneşti. Primarul a menţionat în declaraţia de avere că în anul 2012 a ridicat un salariu de peste 57 de mii de lei, iar soţia acestuia - un salariu cumulativ de peste 33 de mii de lei. Potrivit documentului, membrii familiei Tinică nu sunt proprietari de bunuri mobile sau imobile, neavând nici cote-părţi în societăţi comerciale.
Primari-chiriaşi
Avere modestă a indicat şi primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocari. Alesul local a menţionat doar venitul obţinut din salariu - peste 51 de mii de lei, iar onorariul de autor pentru scrierea unor cărţi a fost de peste 7 mii de lei. Edilul a declarat pentru Moldova Curată că nu este proprietarul niciunui bun imobil şi în prezent locuieşte cu chirie. „Sunt fost profesor, credeţi că am averi ascunse? Sunt curat la acest capitol”, afirmă primarul din Edineţ.
Elena Bodnarenco, primărița oraşului Soroca, a declarat pentru Moldova Curată că nu are nicio locuinţă şi că trăieşte cu chirie.
Aleşi locali mai bogaţi
Dacă primarii oraşelor Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca trăiesc în casele părinţilor sau cu chirie, edilii oraşelor Ungheni, Teleneşti, Căuşeni şi Cimişlia o duc mai bine la acest capitol.
Astfel, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, menţionează în declaraţia sa de avere pentru anul 2012 că familia sa deține trei apartamente. Trei locuinţe are şi familia lui Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia. Acesta indică că este proprietarul unei case de locuit, iar membrii familiei sale sunt proprietarii unei alte case şi ai unui apartament. Două apartamente şi o casă de locuit are şi familia primarului din oraşul Căuşeni, Grigore Repeşciuc. Alesul local este proprietarul unui apartament şi al unei case de locuit, iar un alt membru al familiei sale deţine un alt apartament. Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti, are trei bunuri imobile: un apartament, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Soţia acestuia este titulara unui alt apartament.
Fără declaraţii de avere
De menţionat că pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu sunt declaraţiile de avere ale primarilor din oraşele: Chişinău - Dorin Chirtoacă; Orhei - Vitalie Colun; Rezina - Mihai Cebotari; Criuleni - Vitalie Onisciuc şi Donduşeni - Semion Rotaru. Prin urmare, declaraţiile de venituri şi proprietate ale acestor aleşi locali nu au fost analizate.
Specificăm că, în cazul în care subiectul declarării nu a depus respectivul act până la 31 martie, acesta riscă o amendă de la 1 500 până 3 000 de lei. De asemenea, este sancţionată şi persoana care a indicat intenţionat în declaraţia de avere date inexacte sau incomplete. Infracţiunea respectivă are caracter penal şi se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...
Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.
Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...
Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.
Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...
Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.
Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI
După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.
Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...
Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific.
Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...
Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.
Aici așteptăm comentariul tău!