Edilii fără locuinţe

Avere la vedere 11 februarie 2014 999
Roman Ciubaciuc

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.
Case date de părinţi

Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir, menţionează în declaraţia de avere pentru anul 2012 că a obţinut un venit din salariu de circa 60 de mii de lei, iar soţia acestuia - circa 25 de mii de lei. Edilul indică faptul că deține un teren intravilan de circa 7 ari, fără a menţiona dacă el sau membrii familiei sale ar fi proprietarii vreunei locuinţe. Primarul de Cantemir a declarat pentru Moldova Curată că nu are casă proprie și trăieşte în casa părinţilor.

Constantin Cojocari

În casa dată de părinţi locuieşte şi primarul oraşului Şoldăneşti, Alexandru Tinică. „Proprietarul acestei locuinţe nu sunt nici eu, nici soţia mea. De aceea, nu am indicat-o în declaraţie”, susţine edilul de Şoldăneşti. Primarul a menţionat în declaraţia de avere că în anul 2012 a ridicat un salariu de peste 57 de mii de lei, iar soţia acestuia - un salariu cumulativ de peste 33 de mii de lei. Potrivit documentului, membrii familiei Tinică nu sunt proprietari de bunuri mobile sau imobile, neavând nici cote-părţi în societăţi comerciale.

Elena Bodnarenco

Primari-chiriaşi

Avere modestă a indicat şi primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocari. Alesul local a menţionat doar venitul obţinut din salariu - peste 51 de mii de lei, iar onorariul de autor pentru scrierea unor cărţi a fost de peste 7 mii de lei. Edilul a declarat pentru Moldova Curată că nu este proprietarul niciunui bun imobil şi în prezent locuieşte cu chirie. „Sunt fost profesor, credeţi că am averi ascunse? Sunt curat la acest capitol”, afirmă primarul din Edineţ.

Elena Bodnarenco, primărița oraşului Soroca, a declarat pentru Moldova Curată că nu are nicio locuinţă şi că trăieşte cu chirie. 

Aleşi locali mai bogaţi

Dacă primarii oraşelor Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca trăiesc în casele părinţilor sau cu chirie, edilii oraşelor Ungheni, Teleneşti, Căuşeni şi Cimişlia o duc mai bine la acest capitol.

Astfel, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, menţionează în declaraţia sa de avere pentru anul 2012 că familia sa deține trei apartamente. Trei locuinţe are şi familia lui Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia. Acesta indică că este proprietarul unei case de locuit, iar membrii familiei sale sunt proprietarii unei alte case şi ai unui apartament. Două apartamente şi o casă de locuit are şi familia primarului din oraşul Căuşeni, Grigore Repeşciuc. Alesul local este proprietarul unui apartament şi al unei case de locuit, iar un alt membru al familiei sale deţine un alt apartament. Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti, are trei bunuri imobile: un apartament, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Soţia acestuia este titulara unui alt apartament.

Fără declaraţii de avere

De menţionat că pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu sunt declaraţiile de avere ale primarilor din oraşele: Chişinău - Dorin Chirtoacă; Orhei - Vitalie Colun; Rezina - Mihai Cebotari; Criuleni - Vitalie Onisciuc şi Donduşeni - Semion Rotaru. Prin urmare, declaraţiile de venituri şi proprietate ale acestor aleşi locali nu au fost analizate.

Specificăm că, în cazul în care subiectul declarării nu a depus respectivul act până la 31 martie, acesta riscă o amendă de la 1 500 până 3 000 de lei. De asemenea, este sancţionată şi persoana care a indicat intenţionat în declaraţia de avere date inexacte sau incomplete. Infracţiunea respectivă are caracter penal şi se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia

Alexandru TinicaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Primul potențial candidat la funcția de președinte: dou...

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. 

14 august 2016
1104
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
945
Avere la vedere

Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

08 august 2014
1228
Avere la vedere

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

30 decembrie 2013
892
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1144
Avere la vedere

ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...

Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.

19 iulie 2013
1110