Edilii fără locuinţe

Avere la vedere 11 februarie 2014 1025
Roman Ciubaciuc

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.




Case date de părinţi

Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir, menţionează în declaraţia de avere pentru anul 2012 că a obţinut un venit din salariu de circa 60 de mii de lei, iar soţia acestuia - circa 25 de mii de lei. Edilul indică faptul că deține un teren intravilan de circa 7 ari, fără a menţiona dacă el sau membrii familiei sale ar fi proprietarii vreunei locuinţe. Primarul de Cantemir a declarat pentru Moldova Curată că nu are casă proprie și trăieşte în casa părinţilor.

Constantin Cojocari

În casa dată de părinţi locuieşte şi primarul oraşului Şoldăneşti, Alexandru Tinică. „Proprietarul acestei locuinţe nu sunt nici eu, nici soţia mea. De aceea, nu am indicat-o în declaraţie”, susţine edilul de Şoldăneşti. Primarul a menţionat în declaraţia de avere că în anul 2012 a ridicat un salariu de peste 57 de mii de lei, iar soţia acestuia - un salariu cumulativ de peste 33 de mii de lei. Potrivit documentului, membrii familiei Tinică nu sunt proprietari de bunuri mobile sau imobile, neavând nici cote-părţi în societăţi comerciale.

Elena Bodnarenco

Primari-chiriaşi

Avere modestă a indicat şi primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocari. Alesul local a menţionat doar venitul obţinut din salariu - peste 51 de mii de lei, iar onorariul de autor pentru scrierea unor cărţi a fost de peste 7 mii de lei. Edilul a declarat pentru Moldova Curată că nu este proprietarul niciunui bun imobil şi în prezent locuieşte cu chirie. „Sunt fost profesor, credeţi că am averi ascunse? Sunt curat la acest capitol”, afirmă primarul din Edineţ.

Elena Bodnarenco, primărița oraşului Soroca, a declarat pentru Moldova Curată că nu are nicio locuinţă şi că trăieşte cu chirie. 

Aleşi locali mai bogaţi

Dacă primarii oraşelor Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca trăiesc în casele părinţilor sau cu chirie, edilii oraşelor Ungheni, Teleneşti, Căuşeni şi Cimişlia o duc mai bine la acest capitol.

Astfel, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, menţionează în declaraţia sa de avere pentru anul 2012 că familia sa deține trei apartamente. Trei locuinţe are şi familia lui Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia. Acesta indică că este proprietarul unei case de locuit, iar membrii familiei sale sunt proprietarii unei alte case şi ai unui apartament. Două apartamente şi o casă de locuit are şi familia primarului din oraşul Căuşeni, Grigore Repeşciuc. Alesul local este proprietarul unui apartament şi al unei case de locuit, iar un alt membru al familiei sale deţine un alt apartament. Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti, are trei bunuri imobile: un apartament, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Soţia acestuia este titulara unui alt apartament.

Fără declaraţii de avere

De menţionat că pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu sunt declaraţiile de avere ale primarilor din oraşele: Chişinău - Dorin Chirtoacă; Orhei - Vitalie Colun; Rezina - Mihai Cebotari; Criuleni - Vitalie Onisciuc şi Donduşeni - Semion Rotaru. Prin urmare, declaraţiile de venituri şi proprietate ale acestor aleşi locali nu au fost analizate.

Specificăm că, în cazul în care subiectul declarării nu a depus respectivul act până la 31 martie, acesta riscă o amendă de la 1 500 până 3 000 de lei. De asemenea, este sancţionată şi persoana care a indicat intenţionat în declaraţia de avere date inexacte sau incomplete. Infracţiunea respectivă are caracter penal şi se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia

Alexandru Tinica



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
1679
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
856
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
996
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1611
Avere la vedere

Viceminiștri bogați și cu afaceri prospere au acceptat...

07 octombrie 2015
954
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
879