Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, dar nu va fi sancționat pentru nedeclararea proprietăților

Avere la vedere 31 august 2015 495
Valeriu Saharneanu

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.Comisia Națională de Integritate a constatat, în urma unui control pornit la începutul anului 2014, că Valeriu Saharneanu nu a declarat statutul de acționar și faptul că deține cote-părți împreună cu soția la câteva întreprinderi. 

Deputatul a cerut în instanță anularea actului de constatare, dar atât Judecătoria sectorului Rîșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție au lăsat documentul în vigoare.

Deși anterior Valeriu Saharneanu afirma că ar fi vorba despre o comandă politică, acum își recunoaște greșeala. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice faptul că deține acțiuni în mai multe firme despre care spune că nu mai funcționează. ”Fiind și legea nouă, le-am trecut cu vederea cu ușurință, recunosc”, spune Valeriu Saharneanu. Totodată, acesta afirmă că nu a înregistrat nici un venit de la acele întreprinderi, astfel încât a considerat că CNI nu avea dreptul ”să scrie constatarea și să o difuzeze peste tot”, de aceea a hotărât să atace decizia CNI în instanță. ”Dacă aș fi avut foloase, ar fi fost aplicate sancțiunile conform legii, dar eu nu am făcut abuz, este o activitatea formală din trecut. Am atacat CNI în instanță ca să rămân curat, fără cazier. Dar în final, le dau dreptate pentru că nu am indicat acele proprietăți. Acum am învățat minte, o să indic orice leu”, a subliniat Valeriu Saharneanu.

Verificare soldată cu nimic

Potrivit actului de constatare al CNI, Valeriu Saharneanu nu a indicat că el și soția sa dețin cote-părți în cadrul câtorva întreprinderi de media, inclusiv la postul de radio Vocea Basarabiei și la postul de televiziune de la Nisporeni Albasat TV. De asemenea, nu a indicat două transferuri bănești ce au avut loc în anul 2012, în sumă totală de 1.205,00 dolari USD și câteva conturi  bancare.

În același act se indică faptul că CNI suspendă controlul și sesizează Procuratura Generală, care urma să vadă dacă Valeriu Saharneanu a comis fals în acte publice. Această abatere se sancționează cu amendă de până la 12 000 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, conform Codului Penal.

Cu toate acestea, fostul deputat nu va fi sancționat pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților, a explicat pentru Moldova Curată șefa serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravan. Potrivit ei, în cazul lui Valeriu Saharneanu, la fel ca și în alte cazuri de încălcarea regimului juridic al veniturilor și proprietăților, Procuratura Genearlă a refuzat începerea urmăririi penale, considerând că nu există elemente constitutive ale infracțiunii. ”Asta înseamnă că dacă noi câștigăm litigiul cu Valeriu Saharneanu, actul de constatare nu va mai avea finalitate. În ceea ce privește sancționarea, dacă e să vorbim de venituri si proprietăți, avem doar 2-3 dosare care au ajuns în instanță. În rest, la toate Procuratura Generala a refuzat să pornească urmărirea penală, inclusiv în cazul Saharneanu”, a subliniat Cristina Dumbravan.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
626
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
526
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
589
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
556