Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, dar nu va fi sancționat pentru nedeclararea proprietăților

Avere la vedere 31 august 2015 16
Valeriu Saharneanu

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.Comisia Națională de Integritate a constatat, în urma unui control pornit la începutul anului 2014, că Valeriu Saharneanu nu a declarat statutul de acționar și faptul că deține cote-părți împreună cu soția la câteva întreprinderi. 

Deputatul a cerut în instanță anularea actului de constatare, dar atât Judecătoria sectorului Rîșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție au lăsat documentul în vigoare.

Deși anterior Valeriu Saharneanu afirma că ar fi vorba despre o comandă politică, acum își recunoaște greșeala. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice faptul că deține acțiuni în mai multe firme despre care spune că nu mai funcționează. ”Fiind și legea nouă, le-am trecut cu vederea cu ușurință, recunosc”, spune Valeriu Saharneanu. Totodată, acesta afirmă că nu a înregistrat nici un venit de la acele întreprinderi, astfel încât a considerat că CNI nu avea dreptul ”să scrie constatarea și să o difuzeze peste tot”, de aceea a hotărât să atace decizia CNI în instanță. ”Dacă aș fi avut foloase, ar fi fost aplicate sancțiunile conform legii, dar eu nu am făcut abuz, este o activitatea formală din trecut. Am atacat CNI în instanță ca să rămân curat, fără cazier. Dar în final, le dau dreptate pentru că nu am indicat acele proprietăți. Acum am învățat minte, o să indic orice leu”, a subliniat Valeriu Saharneanu.

Verificare soldată cu nimic

Potrivit actului de constatare al CNI, Valeriu Saharneanu nu a indicat că el și soția sa dețin cote-părți în cadrul câtorva întreprinderi de media, inclusiv la postul de radio Vocea Basarabiei și la postul de televiziune de la Nisporeni Albasat TV. De asemenea, nu a indicat două transferuri bănești ce au avut loc în anul 2012, în sumă totală de 1.205,00 dolari USD și câteva conturi  bancare.

În același act se indică faptul că CNI suspendă controlul și sesizează Procuratura Generală, care urma să vadă dacă Valeriu Saharneanu a comis fals în acte publice. Această abatere se sancționează cu amendă de până la 12 000 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, conform Codului Penal.

Cu toate acestea, fostul deputat nu va fi sancționat pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților, a explicat pentru Moldova Curată șefa serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravan. Potrivit ei, în cazul lui Valeriu Saharneanu, la fel ca și în alte cazuri de încălcarea regimului juridic al veniturilor și proprietăților, Procuratura Genearlă a refuzat începerea urmăririi penale, considerând că nu există elemente constitutive ale infracțiunii. ”Asta înseamnă că dacă noi câștigăm litigiul cu Valeriu Saharneanu, actul de constatare nu va mai avea finalitate. În ceea ce privește sancționarea, dacă e să vorbim de venituri si proprietăți, avem doar 2-3 dosare care au ajuns în instanță. În rest, la toate Procuratura Generala a refuzat să pornească urmărirea penală, inclusiv în cazul Saharneanu”, a subliniat Cristina Dumbravan.

Natalia Enache


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
23
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
36
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
21
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
18
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
27
Avere la vedere

Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.

03 septembrie 2014
21