Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, dar nu va fi sancționat pentru nedeclararea proprietăților

Avere la vedere 31 august 2015 947
Valeriu Saharneanu

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.Comisia Națională de Integritate a constatat, în urma unui control pornit la începutul anului 2014, că Valeriu Saharneanu nu a declarat statutul de acționar și faptul că deține cote-părți împreună cu soția la câteva întreprinderi. 

Deputatul a cerut în instanță anularea actului de constatare, dar atât Judecătoria sectorului Rîșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție au lăsat documentul în vigoare.

Deși anterior Valeriu Saharneanu afirma că ar fi vorba despre o comandă politică, acum își recunoaște greșeala. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice faptul că deține acțiuni în mai multe firme despre care spune că nu mai funcționează. ”Fiind și legea nouă, le-am trecut cu vederea cu ușurință, recunosc”, spune Valeriu Saharneanu. Totodată, acesta afirmă că nu a înregistrat nici un venit de la acele întreprinderi, astfel încât a considerat că CNI nu avea dreptul ”să scrie constatarea și să o difuzeze peste tot”, de aceea a hotărât să atace decizia CNI în instanță. ”Dacă aș fi avut foloase, ar fi fost aplicate sancțiunile conform legii, dar eu nu am făcut abuz, este o activitatea formală din trecut. Am atacat CNI în instanță ca să rămân curat, fără cazier. Dar în final, le dau dreptate pentru că nu am indicat acele proprietăți. Acum am învățat minte, o să indic orice leu”, a subliniat Valeriu Saharneanu.

Verificare soldată cu nimic

Potrivit actului de constatare al CNI, Valeriu Saharneanu nu a indicat că el și soția sa dețin cote-părți în cadrul câtorva întreprinderi de media, inclusiv la postul de radio Vocea Basarabiei și la postul de televiziune de la Nisporeni Albasat TV. De asemenea, nu a indicat două transferuri bănești ce au avut loc în anul 2012, în sumă totală de 1.205,00 dolari USD și câteva conturi  bancare.

În același act se indică faptul că CNI suspendă controlul și sesizează Procuratura Generală, care urma să vadă dacă Valeriu Saharneanu a comis fals în acte publice. Această abatere se sancționează cu amendă de până la 12 000 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, conform Codului Penal.

Cu toate acestea, fostul deputat nu va fi sancționat pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților, a explicat pentru Moldova Curată șefa serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravan. Potrivit ei, în cazul lui Valeriu Saharneanu, la fel ca și în alte cazuri de încălcarea regimului juridic al veniturilor și proprietăților, Procuratura Genearlă a refuzat începerea urmăririi penale, considerând că nu există elemente constitutive ale infracțiunii. ”Asta înseamnă că dacă noi câștigăm litigiul cu Valeriu Saharneanu, actul de constatare nu va mai avea finalitate. În ceea ce privește sancționarea, dacă e să vorbim de venituri si proprietăți, avem doar 2-3 dosare care au ajuns în instanță. În rest, la toate Procuratura Generala a refuzat să pornească urmărirea penală, inclusiv în cazul Saharneanu”, a subliniat Cristina Dumbravan.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1190
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
1232
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
1005
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
988
Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
905
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1614