Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, dar nu va fi sancționat pentru nedeclararea proprietăților

Avere la vedere 31 august 2015 303
Valeriu Saharneanu

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.Comisia Națională de Integritate a constatat, în urma unui control pornit la începutul anului 2014, că Valeriu Saharneanu nu a declarat statutul de acționar și faptul că deține cote-părți împreună cu soția la câteva întreprinderi. 

Deputatul a cerut în instanță anularea actului de constatare, dar atât Judecătoria sectorului Rîșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău și de Curtea Supremă de Justiție au lăsat documentul în vigoare.

Deși anterior Valeriu Saharneanu afirma că ar fi vorba despre o comandă politică, acum își recunoaște greșeala. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice faptul că deține acțiuni în mai multe firme despre care spune că nu mai funcționează. ”Fiind și legea nouă, le-am trecut cu vederea cu ușurință, recunosc”, spune Valeriu Saharneanu. Totodată, acesta afirmă că nu a înregistrat nici un venit de la acele întreprinderi, astfel încât a considerat că CNI nu avea dreptul ”să scrie constatarea și să o difuzeze peste tot”, de aceea a hotărât să atace decizia CNI în instanță. ”Dacă aș fi avut foloase, ar fi fost aplicate sancțiunile conform legii, dar eu nu am făcut abuz, este o activitatea formală din trecut. Am atacat CNI în instanță ca să rămân curat, fără cazier. Dar în final, le dau dreptate pentru că nu am indicat acele proprietăți. Acum am învățat minte, o să indic orice leu”, a subliniat Valeriu Saharneanu.

Verificare soldată cu nimic

Potrivit actului de constatare al CNI, Valeriu Saharneanu nu a indicat că el și soția sa dețin cote-părți în cadrul câtorva întreprinderi de media, inclusiv la postul de radio Vocea Basarabiei și la postul de televiziune de la Nisporeni Albasat TV. De asemenea, nu a indicat două transferuri bănești ce au avut loc în anul 2012, în sumă totală de 1.205,00 dolari USD și câteva conturi  bancare.

În același act se indică faptul că CNI suspendă controlul și sesizează Procuratura Generală, care urma să vadă dacă Valeriu Saharneanu a comis fals în acte publice. Această abatere se sancționează cu amendă de până la 12 000 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, conform Codului Penal.

Cu toate acestea, fostul deputat nu va fi sancționat pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților, a explicat pentru Moldova Curată șefa serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravan. Potrivit ei, în cazul lui Valeriu Saharneanu, la fel ca și în alte cazuri de încălcarea regimului juridic al veniturilor și proprietăților, Procuratura Genearlă a refuzat începerea urmăririi penale, considerând că nu există elemente constitutive ale infracțiunii. ”Asta înseamnă că dacă noi câștigăm litigiul cu Valeriu Saharneanu, actul de constatare nu va mai avea finalitate. În ceea ce privește sancționarea, dacă e să vorbim de venituri si proprietăți, avem doar 2-3 dosare care au ajuns în instanță. În rest, la toate Procuratura Generala a refuzat să pornească urmărirea penală, inclusiv în cazul Saharneanu”, a subliniat Cristina Dumbravan.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
313
Avere la vedere

Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns î...

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. 

18 noiembrie 2015
332
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
320
Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
405