Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firma soției primarului
Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.
În investigația publicată acum doi ani pe Moldova Curată cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” , se relata despre faptul că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Această firmă aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele au o valoare totală de peste 690 de mii de lei.
Contractele de mică valoare a luat locul celor de achiziție
Începând cu anul 2015, Primăria condusă de Ambros a schimbat practica, a încheiat contracte de mică valoare, ceea ce înseamnă că nu este obligatorie organizarea unui concurs public, la care să-și propună ofertele mai mulți agenți economici. Potrivit responsabililor din cadrul Primăriei Ungheni, au fost semnate patru astfel de contracte, în valoare totală de circa 104 mii de lei:
Alexandru Ambros susține că nu a încălcat Legea cu privire la conflictul de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de viceprimarul Cristofor Codreanu: „Eu nu știam că Primăria a încheiat contracte cu firma soției mele. Totodată, instituția publică nu a primit interdicție de a încheia contracte de mică valoare cu „Aledex-Info”. În plus, e unica firmă care prestează anumite servicii de tipărire”.
Relații de încredere
În orașul Ungheni sunt mai multe magazine care comercializează mărfuri de birotică. Ivan Chilcevschi, directorul firmei ÎI„Chin-Ches Chilcevschi”, care prestează servicii de tipărire și editare, spune că Primăria nu procură mărfuri de la magazinul său, deși prețurile nu s-ar deosebi de ale altor furnizori: „Cu administrația publică locală nu am încheiat vreodată vreun contract. E dreptul lor, doresc - cumpără, nu doresc – nu cumpără. Eu aș vrea să avem contracte încheiate și cu primăria, mai ales că nu doar vindem mărfuri de birotică, dar și prestăm servicii de editare”.
Responsabilii din cadrul primăriei susțin că nu favorizează firma „Aledex-Info”, ci se bazează pe relații de încredere, deoarece de multe ori Primăria plătește marfa cu întârziere, iar administrația firmei este înțelegătoare. „Majoritatea magazinelor care propun mărfuri de birotică doresc plată prealabilă, de aceea ne este convenabil să conlucrăm cu SRL „Aledex-Info”, care ne așteaptă cu plata serviciilor. În plus, și sortimentul de produse e larg”, a spus contabila-șefă Tatiana Pavliuc.
Contractele de valoare mică, discutate în cadrul ședinței Consiliului orășenesc
În luna februarie curent, în cadrul ședinței Consiliului orășenesc Ungheni, s-a discutat despre contractele de mică valoare încheiate de către primărie cu diferiţi agenţi economici pe parcursul anului 2015. Consilierul independent Eduard Bejenari a solicitat atunci ca acestea să fie făcute publice. Abia peste două luni contractele au fost plasate pe site-ul primăriei Ungheni. Ulterior, în cadrul altei ședințe, care a avut loc pe 22 aprilie 2016, aleșii locali au luat act de informația prezentată și au adoptat fără dezbateri decizia „Cu privire la contractele de valoare mică încheiate pe parcursul anului 2015”.
CNI a constatat conflict de interese, Ambros a avut câștig de cauză în prima instanță
Acum doi ani, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru primărie rechizite de birou de la firma soţiei. Alexandru Ambros nu a fost de acord cu decizia CNI, motivând că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a agentului economic și a atacat actul CNI în instanţă. Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău i-a dat câștig de cauză. CNI a atacat hotărârea şi dosarul este examinat în prezent la Curtea de Apel Chişinău.
„Un singur operator, care, „din coincidenţă” îi este afiliat”
Mariana Kalughin, expertă anticorupție în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că aceste practici ar trebui să ajungă în vizorul instituțiilor de control: „Să ne încredinţăm că acestea nu sunt utilizate tocmai pentru a evita procedurile mai complexe de achiziţie publică stabilite de legislaţia cu incidenţă în domeniu. Or, potrivit pct. 5 din Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 148 din 14.02.2008, nu se permite divizarea achiziţiilor planificate de bunuri, lucrări şi servicii în scopul aplicării prevederilor Regulamentului citat”. Potrivit expertei, faptul că aceste contracte sunt atât de dese pune sub semnul întrebării modul în care au fost respectate prevederile pct. 7 din acelaşi act normativ, care stabilește că achiziţiile publice de valoare mică se realizează de către autoritatea contractantă în baza planurilor anuale şi trimestriale de efectuare a achiziţiilor publice. Mariana Kalughin mai spune că apar întrebări referitare la modul de selectare a operatorului economic şi dacă au fost respectate cumulativ toate criteriile din pct. 15 din Regulament. „Evident, în măsura în care contractele nu au fost semnate de primar, nu-i putem imputa cert încălcarea regimului de conflicte de interese. Totuşi, alesul local riscă să-şi deterioreze imaginea şi credibilitatea, atât timp cât toate contractele de acest gen sunt încheiate cu un singur operator, care, evident, „din coincidenţă” îi este afiliat”, a conchis experta anticorupție.
Oxana DIACONU
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...
Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.
Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.
Bani publici ”plimbați” pe patru roți
Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.
Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...
Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.
Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...
Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.
Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...
Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.
Aici așteptăm comentariul tău!