Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firma soției primarului

2013-2018 25 mai 2016 1212
Alexandru Ambros

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.



În investigația publicată acum doi ani pe Moldova Curată cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” , se relata despre faptul că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Această firmă aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele au o valoare totală de peste 690 de mii de lei.

Contractele de mică valoare a luat locul celor de achiziție

Începând cu anul 2015, Primăria condusă de Ambros a schimbat practica, a încheiat contracte de mică valoare, ceea ce înseamnă că nu este obligatorie organizarea unui concurs public, la care să-și propună ofertele mai mulți agenți economici. Potrivit responsabililor din cadrul Primăriei Ungheni, au fost semnate patru astfel de contracte, în valoare totală de circa 104 mii de lei:

Alexandru Ambros susține că nu a încălcat Legea cu privire la conflictul de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de viceprimarul Cristofor Codreanu: „Eu nu știam că Primăria a încheiat contracte cu firma soției mele. Totodată, instituția publică nu a primit interdicție de a încheia contracte de mică valoare cu „Aledex-Info”. În plus, e unica firmă care prestează anumite servicii de tipărire”.

Relații de încredere

În orașul Ungheni sunt mai multe magazine care comercializează mărfuri de birotică. Ivan Chilcevschi, directorul firmei ÎI„Chin-Ches Chilcevschi”, care prestează servicii de tipărire și editare, spune că Primăria nu procură mărfuri de la magazinul său, deși prețurile nu s-ar deosebi de ale altor furnizori: „Cu administrația publică locală nu am încheiat vreodată vreun contract. E dreptul lor, doresc - cumpără, nu doresc – nu cumpără. Eu aș vrea să avem contracte încheiate și cu primăria, mai ales că nu doar vindem mărfuri de birotică, dar și prestăm servicii de editare”.

Responsabilii din cadrul primăriei susțin că nu favorizează firma „Aledex-Info”, ci se bazează pe relații de încredere, deoarece de multe ori Primăria plătește marfa cu întârziere, iar administrația firmei este înțelegătoare. „Majoritatea magazinelor care propun mărfuri de birotică doresc plată prealabilă, de aceea ne este convenabil să conlucrăm cu SRL „Aledex-Info”, care ne așteaptă cu plata serviciilor. În plus, și sortimentul de produse e larg”, a spus contabila-șefă Tatiana Pavliuc.

Contractele de valoare mică, discutate în cadrul ședinței Consiliului orășenesc

În luna februarie curent, în cadrul ședinței Consiliului orășenesc Ungheni, s-a discutat despre contractele de mică valoare încheiate de către primărie cu diferiţi agenţi economici pe parcursul anului 2015. Consilierul independent Eduard Bejenari a solicitat atunci ca acestea să fie făcute publice. Abia peste două luni contractele au fost plasate pe site-ul primăriei Ungheni. Ulterior, în cadrul altei ședințe, care a avut loc pe 22 aprilie 2016, aleșii locali au luat act de informația prezentată și au adoptat fără dezbateri decizia „Cu privire la contractele de valoare mică încheiate pe parcursul anului 2015”.

CNI a constatat conflict de interese, Ambros a avut câștig de cauză în prima instanță

Acum doi ani, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru primărie rechizite de birou de la firma soţiei. Alexandru Ambros nu a fost de acord cu decizia CNI, motivând că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a agentului economic și a atacat actul CNI în instanţă. Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău i-a dat câștig de cauză. CNI a atacat hotărârea şi dosarul este examinat în prezent la Curtea de Apel Chişinău.

Un singur operator, care, „din coincidenţă” îi este afiliat”

Mariana Kalughin, expertă anticorupție în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că aceste practici ar trebui să ajungă în vizorul instituțiilor de control: „Să ne încredinţăm că acestea nu sunt utilizate tocmai pentru a evita procedurile mai complexe de achiziţie publică stabilite de legislaţia cu incidenţă în domeniu. Or, potrivit pct. 5 din Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 148 din 14.02.2008, nu se permite divizarea achiziţiilor planificate de bunuri, lucrări şi servicii în scopul aplicării prevederilor Regulamentului citat”. Potrivit expertei, faptul că aceste contracte sunt atât de dese pune sub semnul întrebării modul în care au fost respectate prevederile pct. 7 din acelaşi act normativ, care stabilește că achiziţiile publice de valoare mică se realizează de către autoritatea contractantă în baza planurilor anuale şi trimestriale de efectuare a achiziţiilor publice. Mariana Kalughin mai spune că apar întrebări referitare la modul de selectare a operatorului economic şi dacă au fost respectate cumulativ toate criteriile din pct. 15 din Regulament. „Evident, în măsura în care contractele nu au fost semnate de primar, nu-i putem imputa cert încălcarea regimului de conflicte de interese. Totuşi, alesul local riscă să-şi deterioreze imaginea şi credibilitatea, atât timp cât toate contractele de acest gen sunt încheiate cu un singur operator, care, evident, „din coincidenţă” îi este afiliat”, a conchis experta anticorupție.

Oxana DIACONU

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Posibil conflict de interese la Căușeni: primăria orașu...

Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.

08 noiembrie 2018
2324
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
1196
2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
1773
2013-2018

Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a...

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.

21 mai 2014
984
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2431
2013-2018

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătăț...

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.

20 septembrie 2017
1717