Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firma soției primarului

2013-2018 25 mai 2016 246
Alexandru Ambros

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.În investigația publicată acum doi ani pe Moldova Curată cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” , se relata despre faptul că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Această firmă aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele au o valoare totală de peste 690 de mii de lei.

Contractele de mică valoare a luat locul celor de achiziție

Începând cu anul 2015, Primăria condusă de Ambros a schimbat practica, a încheiat contracte de mică valoare, ceea ce înseamnă că nu este obligatorie organizarea unui concurs public, la care să-și propună ofertele mai mulți agenți economici. Potrivit responsabililor din cadrul Primăriei Ungheni, au fost semnate patru astfel de contracte, în valoare totală de circa 104 mii de lei:

Alexandru Ambros susține că nu a încălcat Legea cu privire la conflictul de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de viceprimarul Cristofor Codreanu: „Eu nu știam că Primăria a încheiat contracte cu firma soției mele. Totodată, instituția publică nu a primit interdicție de a încheia contracte de mică valoare cu „Aledex-Info”. În plus, e unica firmă care prestează anumite servicii de tipărire”.

Relații de încredere

În orașul Ungheni sunt mai multe magazine care comercializează mărfuri de birotică. Ivan Chilcevschi, directorul firmei ÎI„Chin-Ches Chilcevschi”, care prestează servicii de tipărire și editare, spune că Primăria nu procură mărfuri de la magazinul său, deși prețurile nu s-ar deosebi de ale altor furnizori: „Cu administrația publică locală nu am încheiat vreodată vreun contract. E dreptul lor, doresc - cumpără, nu doresc – nu cumpără. Eu aș vrea să avem contracte încheiate și cu primăria, mai ales că nu doar vindem mărfuri de birotică, dar și prestăm servicii de editare”.

Responsabilii din cadrul primăriei susțin că nu favorizează firma „Aledex-Info”, ci se bazează pe relații de încredere, deoarece de multe ori Primăria plătește marfa cu întârziere, iar administrația firmei este înțelegătoare. „Majoritatea magazinelor care propun mărfuri de birotică doresc plată prealabilă, de aceea ne este convenabil să conlucrăm cu SRL „Aledex-Info”, care ne așteaptă cu plata serviciilor. În plus, și sortimentul de produse e larg”, a spus contabila-șefă Tatiana Pavliuc.

Contractele de valoare mică, discutate în cadrul ședinței Consiliului orășenesc

În luna februarie curent, în cadrul ședinței Consiliului orășenesc Ungheni, s-a discutat despre contractele de mică valoare încheiate de către primărie cu diferiţi agenţi economici pe parcursul anului 2015. Consilierul independent Eduard Bejenari a solicitat atunci ca acestea să fie făcute publice. Abia peste două luni contractele au fost plasate pe site-ul primăriei Ungheni. Ulterior, în cadrul altei ședințe, care a avut loc pe 22 aprilie 2016, aleșii locali au luat act de informația prezentată și au adoptat fără dezbateri decizia „Cu privire la contractele de valoare mică încheiate pe parcursul anului 2015”.

CNI a constatat conflict de interese, Ambros a avut câștig de cauză în prima instanță

Acum doi ani, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru primărie rechizite de birou de la firma soţiei. Alexandru Ambros nu a fost de acord cu decizia CNI, motivând că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a agentului economic și a atacat actul CNI în instanţă. Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău i-a dat câștig de cauză. CNI a atacat hotărârea şi dosarul este examinat în prezent la Curtea de Apel Chişinău.

Un singur operator, care, „din coincidenţă” îi este afiliat”

Mariana Kalughin, expertă anticorupție în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că aceste practici ar trebui să ajungă în vizorul instituțiilor de control: „Să ne încredinţăm că acestea nu sunt utilizate tocmai pentru a evita procedurile mai complexe de achiziţie publică stabilite de legislaţia cu incidenţă în domeniu. Or, potrivit pct. 5 din Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 148 din 14.02.2008, nu se permite divizarea achiziţiilor planificate de bunuri, lucrări şi servicii în scopul aplicării prevederilor Regulamentului citat”. Potrivit expertei, faptul că aceste contracte sunt atât de dese pune sub semnul întrebării modul în care au fost respectate prevederile pct. 7 din acelaşi act normativ, care stabilește că achiziţiile publice de valoare mică se realizează de către autoritatea contractantă în baza planurilor anuale şi trimestriale de efectuare a achiziţiilor publice. Mariana Kalughin mai spune că apar întrebări referitare la modul de selectare a operatorului economic şi dacă au fost respectate cumulativ toate criteriile din pct. 15 din Regulament. „Evident, în măsura în care contractele nu au fost semnate de primar, nu-i putem imputa cert încălcarea regimului de conflicte de interese. Totuşi, alesul local riscă să-şi deterioreze imaginea şi credibilitatea, atât timp cât toate contractele de acest gen sunt încheiate cu un singur operator, care, evident, „din coincidenţă” îi este afiliat”, a conchis experta anticorupție.

Oxana DIACONU

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Funcționar din Găgăuzia: casă de lux nedeclarată și fir...

Alexandr Chendighelean, șeful Direcției generale pentru complexul agroindustrial a UTA Gagauz-Yeri (echivalentul local al Ministerului Agriculturii - n.r.), locuiește într-o casă de lux de pe malul lacului Comrat, pe care nu a indicat-o în declarația de avere și interese personale. Datele de la Cadastru arată că imobilul este înregistrat pe numele firmei fondate de Chendighelean – Fabrica Oloi Pak SRL, administrate în prezent de o persoană pe nume Maria Acbaș. Compania, care deține fabrica de lactate „Sana”, a câștigat în ultimii ani contracte în valoare totală de zeci de milioane de lei pentru livrarea produselor alimentare în instituțiile de stat din sudul Moldovei, în special din Autonomia Găgăuză.

21 februarie 2018
226
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
228
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
278
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
500
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
311
2013-2018

Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

07 octombrie 2015
529