Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației însă, președinta de raion a expediat ziarului regional ”Cuvântul” un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.
Alexandra Graur este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova și ar fi reușit, cu salariul de bugetar, să cumpere pensiunea ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului, situată la 60 km de oraşul Suceava. Un locuitor din Rezina ne-a spus că această pensiune ar aparține familiei președintei raionului, iar Alexandra Graur ar figura doar în acte ca proprietară.
În timpul scrierii investigației, Eleonora Graur a fost sunată de mai multe ori, dar de fiecare dată spunea că nu poate răspunde la întrebări pentru că e foarte ocupată.
Solicitare ignorată două luni
La 3 martie curent întrebările i-au fost expediate în scris președintei raionului. Redacția o întreba despre bunurile indicate în declarația de avere pentru anul 2016 și despre legătura familiei sale cu pensiunea din România.
Eleonora Graur așa și nu a răspuns la întrebări, iar la 6 aprilie curent a fost contactată din nou. Și de această dată s-a eschivat să răspundă, dar a precizat scurt: ”Eu nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare (n.r. ”solicitare de informații”), însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”.
Nici după publicarea investigației, Eleonora Graur nu a răspuns la acele întrebări, dar a expediat ziarului regional ”Cuvântul” o scrisoare cu următorul conținut: „Toate veniturile și proprietățile mele și ale familiei mele sunt transparente și verificabile. De la preluarea mandatului de președinte al raionului Rezina am făcut publică orice informație pe acest subiect, conform legislației. Toți cei interesați pot găsi informații despre veniturile, averea și interesele mele pe site-ul Autorității Naționale de Integritate www.ani.md.
Precizez foarte clar că nu dețin bunuri în afara țării. Nu am nici o legătură cu vreo proprietate aflată în România sau în altă țară pe numele altor persoane. E total incorect să mi se atribuie bunuri deținute în străinătate de către rude ale mele. Menționez de asemenea că nu am datorii la stat, toate taxele și impozitele fiind plătite la zi. Țin mult ca informațiile greșite să fie corectate în acest ziar. Consider că am o reputație bună printre rezineni, c am demonstrat preocupare pentru problemele cetățenilor și că am obținut rezultate frumoase la conducerea raionului Rezina”.
Semnatara scrisorii, Eleonora Graur, nu menționează care informație din investigație ar fi greșită și ar trebui, în opinia sa, corectată.
Portalul Moldova Curată precizează că informațiile expuse în investigație sunt veridice și documentate și solicită Eleonorei Graur să răspundă la întrebările expediate, chiar dacă termenul legal de furnizare a informației a fost depășit.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...
Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.
O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la P...
Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale.
Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...
Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...
Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.
Oleg Efrim, avocat care reprezintă Guvernul în Consiliu...
Fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, în prezent avocat, este noul reprezentant al Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate. Locul tămăsese vacant după ce Victoria Iftodi a ales funcția de judecător al Curții Constituționale.
Aici așteptăm comentariul tău!