Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al unei sesizări la Procuratură

Avere la vedere 5 august 2013 608
flux.md

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.Comisia Națională de Integritate (CNI) a expediat o sesizare către Procuratura Generală „în vederea examinării faptului admiterii falsului în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2012 de către Dumitru Pulbere, ex-președinte al Curții Constituționale, prin prisma prevederilor art.352 al Codului Penal”.

Acest articol prevede fals în declarații și se pedepsește cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, CNI a inițiat un act de control în vederea verificării veniturilor și proprietăților lui Pulbere după un articol apărut în „Ziarul de Gardă” în care se menționa că magistratul ar avea în proprietate o casă care valorează peste un milion de dolari.

Din cauză că Pulbere nu mai deține funcția de judecător la CC, iar legea în baza căreia funcționează Comisia Națională de Integritate nu are efect retroactiv, instituția a fost nevoită să suspende controlul din oficiu privind veniturile și proprietatea ex-magistratului. Totuși, CNI a reușit să constate admiterea intenționată a datelor inexacte și incomplete în declarația cu privire la veniturile și proprietate lui Pulbere pentru anul 2012.

Comisia a dispus, de asemenea, sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în vederea onorării de către Pulbere a obligațiilor fiscale, potrivit legii.

Precizăm că, potrivit „Ziarului de Gardă”, Dumitru Pulbere locuiește într-o casă impunătoare care valorează pe piaţa imobiliară aproximativ un milion de dolari. „Temelia” ei a fost pusă cu cei 400 de mii de lei acordaţi de Guvernul Tarlev în 2002 din Fondul de rezervă al Executivului, pentru ca Pulbere să-şi cumpere o locuinţă. Pe lângă terenurile cumpărate de la primărie, ex-judecătorul constituţional se pare că şi-a construit „conacul” şi pe un teren ocupat ilegal, aflat în proprietatea mun. Chişinău.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți pentru anul 2012, Dumitru Pulbere a menționat la capitolul bunuri imobile și bunuri mobile „modificări de la datele precedente nu-s”.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
510
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
643
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
528
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
676