Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al unei sesizări la Procuratură

Avere la vedere 5 august 2013 510
flux.md

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.Comisia Națională de Integritate (CNI) a expediat o sesizare către Procuratura Generală „în vederea examinării faptului admiterii falsului în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2012 de către Dumitru Pulbere, ex-președinte al Curții Constituționale, prin prisma prevederilor art.352 al Codului Penal”.

Acest articol prevede fals în declarații și se pedepsește cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, CNI a inițiat un act de control în vederea verificării veniturilor și proprietăților lui Pulbere după un articol apărut în „Ziarul de Gardă” în care se menționa că magistratul ar avea în proprietate o casă care valorează peste un milion de dolari.

Din cauză că Pulbere nu mai deține funcția de judecător la CC, iar legea în baza căreia funcționează Comisia Națională de Integritate nu are efect retroactiv, instituția a fost nevoită să suspende controlul din oficiu privind veniturile și proprietatea ex-magistratului. Totuși, CNI a reușit să constate admiterea intenționată a datelor inexacte și incomplete în declarația cu privire la veniturile și proprietate lui Pulbere pentru anul 2012.

Comisia a dispus, de asemenea, sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în vederea onorării de către Pulbere a obligațiilor fiscale, potrivit legii.

Precizăm că, potrivit „Ziarului de Gardă”, Dumitru Pulbere locuiește într-o casă impunătoare care valorează pe piaţa imobiliară aproximativ un milion de dolari. „Temelia” ei a fost pusă cu cei 400 de mii de lei acordaţi de Guvernul Tarlev în 2002 din Fondul de rezervă al Executivului, pentru ca Pulbere să-şi cumpere o locuinţă. Pe lângă terenurile cumpărate de la primărie, ex-judecătorul constituţional se pare că şi-a construit „conacul” şi pe un teren ocupat ilegal, aflat în proprietatea mun. Chişinău.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți pentru anul 2012, Dumitru Pulbere a menționat la capitolul bunuri imobile și bunuri mobile „modificări de la datele precedente nu-s”.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.

02 august 2017
743
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
467
Avere la vedere

Primul potențial candidat la funcția de președinte: dou...

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. 

14 august 2016
460
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
509