Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al unei sesizări la Procuratură

Avere la vedere 5 august 2013 994
flux.md

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.Comisia Națională de Integritate (CNI) a expediat o sesizare către Procuratura Generală „în vederea examinării faptului admiterii falsului în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2012 de către Dumitru Pulbere, ex-președinte al Curții Constituționale, prin prisma prevederilor art.352 al Codului Penal”.

Acest articol prevede fals în declarații și se pedepsește cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, CNI a inițiat un act de control în vederea verificării veniturilor și proprietăților lui Pulbere după un articol apărut în „Ziarul de Gardă” în care se menționa că magistratul ar avea în proprietate o casă care valorează peste un milion de dolari.

Din cauză că Pulbere nu mai deține funcția de judecător la CC, iar legea în baza căreia funcționează Comisia Națională de Integritate nu are efect retroactiv, instituția a fost nevoită să suspende controlul din oficiu privind veniturile și proprietatea ex-magistratului. Totuși, CNI a reușit să constate admiterea intenționată a datelor inexacte și incomplete în declarația cu privire la veniturile și proprietate lui Pulbere pentru anul 2012.

Comisia a dispus, de asemenea, sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în vederea onorării de către Pulbere a obligațiilor fiscale, potrivit legii.

Precizăm că, potrivit „Ziarului de Gardă”, Dumitru Pulbere locuiește într-o casă impunătoare care valorează pe piaţa imobiliară aproximativ un milion de dolari. „Temelia” ei a fost pusă cu cei 400 de mii de lei acordaţi de Guvernul Tarlev în 2002 din Fondul de rezervă al Executivului, pentru ca Pulbere să-şi cumpere o locuinţă. Pe lângă terenurile cumpărate de la primărie, ex-judecătorul constituţional se pare că şi-a construit „conacul” şi pe un teren ocupat ilegal, aflat în proprietatea mun. Chişinău.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți pentru anul 2012, Dumitru Pulbere a menționat la capitolul bunuri imobile și bunuri mobile „modificări de la datele precedente nu-s”.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.

28 iunie 2016
1198
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
1298
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
1218
Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1136
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
1005
Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
1438