Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, case şi firmă

2013-2018 7 octombrie 2015 2984
Familia fostului ministru al Agriculturii:(de la stânga la dreapta) feciorul Vitalie şi soţia sa Diana, soţia Ludmila; fiica Diana şi ginerele Dan.

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.



Credit pentru copiii ministrului

Fiul lui Vasile Bumacov, Vitalie, este fondatorul firmei „Divib Media”. Printre domeniile de activitate ale acestei companii sunt cultivarea strugurilor şi fabricarea vinului. Afacerea este administrată de ginerele fostului ministru. 

Casa lui Vasile Bumacov

Vitalie Bumacov a beneficiat de un credit în valoare de circa 30 de mii de euro pentru a-şi dezvolta afacerea, oferit în cadrul proiectului investiţional „Filiera Vinului” finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). În anul 2013, în presă au apărut câteva interviuri cu Diana şi Dan Prisăcaru, fiica şi ginerele lui Vasile Bumacov, în care aceştia spuneau că şi-au lansat o mică vinărie cu ajutorul unui credit preferenţial.

Casa feciorului Vitalie

Programul “Filiera Vinului” nu este străin pentru familia Bumacov. Acesta este implementat şi monitorizat prin intermediul Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea  Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (UCIMPRSVV), instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Casa fiicei sale, Diana

Nora, manager-administrativ

În cadrul Unităţii Consolidate nora fostului ministru a fost angajată în anul 2012 în calitate de manager-administrativ. Nici socrul Bumacov nu a stat departe de Unitate. În calitate de ministru, el era membru al Consiliului de supraveghere al Unităţii Consolidate. CNI a menţionat că fostul ministru nu a participat la concursul de angajare a nurorii sale.

Însă în procesul de selectare a beneficiarilor de credite preferenţiale, fostul ministru ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Asta a constatat CNI, care a stabilit, în baza actelor disponibile, că atribuţiile Consiliului de Supraveghere a UCIPRSVV sunt de a controla activităţile Unităţii pentru realizarea cu succes a Programului şi utilizarea eficientă a resurselor acestuia. ”În acest fel, materialele disponibile controlului denotă disponibilitatea d-lui Vasile Bumacov de accesare şi utilizare a informaţiei de serviciu în scopuri personale, precum şi influenţarea conducerii instituţiei subordonate ministerului pe care Vasile Bumacov îl conduce, la luarea unei decizii favorabile şi avizarea pozitivă a finanţării SRL “Divib Media”, al cărei fondator cu cota de participare de 100% este feciorul său Vitalie Bumacov, iar conducătorul societăţii este ginerele său Dan Prisăcaru. Astfel, CNI constată încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către ex-ministru al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, exprimată prin nedeclararea în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese, având interesul personal, rezultat din relaţiile cu persoane juridice SRL “Divib Media” şi din relaţii cu persoane apropiate, fiul Bumacov Vitalie”, se spune în actul CNI.

”Unii au furat milioane şi nu le-au mai întors, iar fiul meu a luat un credit legal şi acum îl restituie”

Fostul ministru a declarat pentru Moldova Curată că CNI ar fi emis acest act la comanda cuiva. “Voi m-aţi murdărit prin toată ţara că fiul a luat un credit. Aceştia au furat milioane şi nu le-au mai întors înapoi. Băiatul a luat creditul legal, a pus gaj, acum îl dă înapoi. Care e problema? Voi dacă făceaţi o investigaţie şi găseaţi cine a plătit la CNI ca să facă toată murdăria aceasta, atunci eraţi bravo!”, spune, supărat, Vasile Bumacov.

Are hotărârea înaintea pronunţării?

Vasile Bumacov a atacat în judecată CNI, iar în luna august 2015 Judecătoria sectorului Râşcani a anulat actul de constatare. În luna septembrie CNI a contestat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău. Vasile Bumacov afirmă însă că nu va mai fi nici o şedinţă la CA Chişinău, deoarece hotărârea pe care o are este definitivă şi irevocabilă. ”Actul de la CNI este ilegal şi hotărârea este irevocabilă. Deja am documentul în mână”, afirmă fostul ministru.

Această afirmaţie a mirat-o pe jurista CNI, Svetlana Cotorobai, care spune că nu poate fi posibil ca Vasile Bumacov să deţină deja o hotărâre irevocabilă pe acest caz, deoarece CNI încă nu a primit hotărârea motivată emisă în luna august de către instanţa de fond.

Înapoi la japonezi

După ce a plecat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Bumacov activează tot în domeniu, el fiind directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR. Acest proiect de asistenţă tehnică pentru fermierii neprivilegiaţi este susţinut de Guvernul Japoniei. Anterior venirii în funcţia de ministru, Vasile Bumacov a mai activat în cadrul acestui proiect, de aceea iniţiativa actualului Guvern de a-l  propune în calitate de ambasador al Moldovei în Japonia nu este întâmplătoare. Bumacov a precizat pentru Moldova Curată că atât el, cât şi copiii săi au avut posibilitatea să lucreze în afara ţării, însă au preferat să rămână în ţară. Acum nu este hotărât dacă va merge sau nu în Japonia, în cazul în care va fi numit ambasdorul Moldovei în Ţara Soarelui Răsare.

Afaceri prospere şi case frumoase

Copiii fostului ministru au locuinţe lângă casa lor părintească. Imobilele membrilor familiei Bumacov se află într-o zonă liniştită din sectorul Râşcani al capitalei, mai exact în zona Universităţii Agrare.

“Fostul ministru trăieşte de mai mulţi ani în această casă, să fie vreo douăzeci de ani, însă casa galbenă de alături este a fiului său, Vitalie. El a cumpărat-o cu vreo opt ani în urmă”, ne-a spus un vecin al familiei Bumacov, care a preferat să nu-şi dezvăluie identitatea.

Într-adevăr, casa în care locuieşte fostul ministru este în propietatea sa din anul 1997.

Imobilul de vis-a-vis aparţine fiului, Vitalie Bumacov, care a devenit proprietar în anul 2005, atunci când avea 24 de ani.

Fiica fostului ministru ameninţă cu judecata

La câteva străzi mai la vale găsim un alt imobil luxos care atrage atenţia trecătorilor. Deşi casa impunătoare are şi gard şi poartă, la Întreprinderea de Stat “Cadastru” ea nu este înregistrată ca imobil, ci ca teren pentru construcţii. Terenul i-a fost donat Dianei Prisăcaru anul trecut când aceasta avea 25 de ani. Alături, este un teren de aproape 6 ari, şi el proprietate a familiei Bumacov. Terenul aparţine soţiei fostului ministru, Ludmilei Bumacov, care activează în domeniul public, fiind în prezent şefa Secţiei reglementare şi strategii din cadrul Agenţiei Medicamentului.

Întrebată de Moldova Curată cine este de fapt proprietarul casei de pe terenul care îi aparţine, fiica lui Vasile Bumacov a răspuns că informaţia ar avea un caracter personal. Totodată, Diana Prisăcaru ne-a ameninţat că dacă vom publica informaţii eronate, ne va acţiona în judecată. De asemenea, Diana Prisăcaru ne-a acuzat că am realiza această investigaţie la comanda cuiva. “Avem informaţii şi despre persoana care a comandat astfel de investigaţii eronate, din bani murdari. Nu există nici o legatură între subiectele care le-ați menţionat şi sper că sunteţi o persoană obiectivă şi vom putea evita o situaţie conflictuală”, a menţionat Diana Prisăcaru.

În schimb, Vasile Bumacov a declarat că acea casă a fost construită de către socrul său acum câţiva ani şi că ea nu figurează în baza de date de la ÎS “Cadastru” deoarece nu este finalizată. Spre deosebire de fiica sa, fostul ministru a recunoscut că şi casa şi terenul sunt ale Dianei. “Ce este pe teren, este al ei. Ce am eu cu acel teren? Care e problema că fiica are casă acolo? Pentru ce îmi hărţuiţi copiii? Care este problema?”, ne-a mai întrebat fostul ministru.

În zona în care este amplasată locuinţa fiicei lui Vasile Bumacov sunt casele mai multor foşti angajaţi ai Universităţii Agrare, instituţie unde a activat şi fostul ministru. În acea regiune se află şi casa Eleonorei Graur, preşedinta raionului Rezina.

Lilia Zaharia

Vasile Bumacov



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...

Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.

05 iunie 2017
2230
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
2136
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
3089
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu.

23 aprilie 2018
1306
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1393
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
1317