Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, case şi firmă

2013-2018 7 octombrie 2015 2452
Familia fostului ministru al Agriculturii:(de la stânga la dreapta) feciorul Vitalie şi soţia sa Diana, soţia Ludmila; fiica Diana şi ginerele Dan.

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.Credit pentru copiii ministrului

Fiul lui Vasile Bumacov, Vitalie, este fondatorul firmei „Divib Media”. Printre domeniile de activitate ale acestei companii sunt cultivarea strugurilor şi fabricarea vinului. Afacerea este administrată de ginerele fostului ministru. 

Casa lui Vasile Bumacov

Vitalie Bumacov a beneficiat de un credit în valoare de circa 30 de mii de euro pentru a-şi dezvolta afacerea, oferit în cadrul proiectului investiţional „Filiera Vinului” finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). În anul 2013, în presă au apărut câteva interviuri cu Diana şi Dan Prisăcaru, fiica şi ginerele lui Vasile Bumacov, în care aceştia spuneau că şi-au lansat o mică vinărie cu ajutorul unui credit preferenţial.

Casa feciorului Vitalie

Programul “Filiera Vinului” nu este străin pentru familia Bumacov. Acesta este implementat şi monitorizat prin intermediul Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea  Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (UCIMPRSVV), instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Casa fiicei sale, Diana

Nora, manager-administrativ

În cadrul Unităţii Consolidate nora fostului ministru a fost angajată în anul 2012 în calitate de manager-administrativ. Nici socrul Bumacov nu a stat departe de Unitate. În calitate de ministru, el era membru al Consiliului de supraveghere al Unităţii Consolidate. CNI a menţionat că fostul ministru nu a participat la concursul de angajare a nurorii sale.

Însă în procesul de selectare a beneficiarilor de credite preferenţiale, fostul ministru ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Asta a constatat CNI, care a stabilit, în baza actelor disponibile, că atribuţiile Consiliului de Supraveghere a UCIPRSVV sunt de a controla activităţile Unităţii pentru realizarea cu succes a Programului şi utilizarea eficientă a resurselor acestuia. ”În acest fel, materialele disponibile controlului denotă disponibilitatea d-lui Vasile Bumacov de accesare şi utilizare a informaţiei de serviciu în scopuri personale, precum şi influenţarea conducerii instituţiei subordonate ministerului pe care Vasile Bumacov îl conduce, la luarea unei decizii favorabile şi avizarea pozitivă a finanţării SRL “Divib Media”, al cărei fondator cu cota de participare de 100% este feciorul său Vitalie Bumacov, iar conducătorul societăţii este ginerele său Dan Prisăcaru. Astfel, CNI constată încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către ex-ministru al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, exprimată prin nedeclararea în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese, având interesul personal, rezultat din relaţiile cu persoane juridice SRL “Divib Media” şi din relaţii cu persoane apropiate, fiul Bumacov Vitalie”, se spune în actul CNI.

”Unii au furat milioane şi nu le-au mai întors, iar fiul meu a luat un credit legal şi acum îl restituie”

Fostul ministru a declarat pentru Moldova Curată că CNI ar fi emis acest act la comanda cuiva. “Voi m-aţi murdărit prin toată ţara că fiul a luat un credit. Aceştia au furat milioane şi nu le-au mai întors înapoi. Băiatul a luat creditul legal, a pus gaj, acum îl dă înapoi. Care e problema? Voi dacă făceaţi o investigaţie şi găseaţi cine a plătit la CNI ca să facă toată murdăria aceasta, atunci eraţi bravo!”, spune, supărat, Vasile Bumacov.

Are hotărârea înaintea pronunţării?

Vasile Bumacov a atacat în judecată CNI, iar în luna august 2015 Judecătoria sectorului Râşcani a anulat actul de constatare. În luna septembrie CNI a contestat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău. Vasile Bumacov afirmă însă că nu va mai fi nici o şedinţă la CA Chişinău, deoarece hotărârea pe care o are este definitivă şi irevocabilă. ”Actul de la CNI este ilegal şi hotărârea este irevocabilă. Deja am documentul în mână”, afirmă fostul ministru.

Această afirmaţie a mirat-o pe jurista CNI, Svetlana Cotorobai, care spune că nu poate fi posibil ca Vasile Bumacov să deţină deja o hotărâre irevocabilă pe acest caz, deoarece CNI încă nu a primit hotărârea motivată emisă în luna august de către instanţa de fond.

Înapoi la japonezi

După ce a plecat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Bumacov activează tot în domeniu, el fiind directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR. Acest proiect de asistenţă tehnică pentru fermierii neprivilegiaţi este susţinut de Guvernul Japoniei. Anterior venirii în funcţia de ministru, Vasile Bumacov a mai activat în cadrul acestui proiect, de aceea iniţiativa actualului Guvern de a-l  propune în calitate de ambasador al Moldovei în Japonia nu este întâmplătoare. Bumacov a precizat pentru Moldova Curată că atât el, cât şi copiii săi au avut posibilitatea să lucreze în afara ţării, însă au preferat să rămână în ţară. Acum nu este hotărât dacă va merge sau nu în Japonia, în cazul în care va fi numit ambasdorul Moldovei în Ţara Soarelui Răsare.

Afaceri prospere şi case frumoase

Copiii fostului ministru au locuinţe lângă casa lor părintească. Imobilele membrilor familiei Bumacov se află într-o zonă liniştită din sectorul Râşcani al capitalei, mai exact în zona Universităţii Agrare.

“Fostul ministru trăieşte de mai mulţi ani în această casă, să fie vreo douăzeci de ani, însă casa galbenă de alături este a fiului său, Vitalie. El a cumpărat-o cu vreo opt ani în urmă”, ne-a spus un vecin al familiei Bumacov, care a preferat să nu-şi dezvăluie identitatea.

Într-adevăr, casa în care locuieşte fostul ministru este în propietatea sa din anul 1997.

Imobilul de vis-a-vis aparţine fiului, Vitalie Bumacov, care a devenit proprietar în anul 2005, atunci când avea 24 de ani.

Fiica fostului ministru ameninţă cu judecata

La câteva străzi mai la vale găsim un alt imobil luxos care atrage atenţia trecătorilor. Deşi casa impunătoare are şi gard şi poartă, la Întreprinderea de Stat “Cadastru” ea nu este înregistrată ca imobil, ci ca teren pentru construcţii. Terenul i-a fost donat Dianei Prisăcaru anul trecut când aceasta avea 25 de ani. Alături, este un teren de aproape 6 ari, şi el proprietate a familiei Bumacov. Terenul aparţine soţiei fostului ministru, Ludmilei Bumacov, care activează în domeniul public, fiind în prezent şefa Secţiei reglementare şi strategii din cadrul Agenţiei Medicamentului.

Întrebată de Moldova Curată cine este de fapt proprietarul casei de pe terenul care îi aparţine, fiica lui Vasile Bumacov a răspuns că informaţia ar avea un caracter personal. Totodată, Diana Prisăcaru ne-a ameninţat că dacă vom publica informaţii eronate, ne va acţiona în judecată. De asemenea, Diana Prisăcaru ne-a acuzat că am realiza această investigaţie la comanda cuiva. “Avem informaţii şi despre persoana care a comandat astfel de investigaţii eronate, din bani murdari. Nu există nici o legatură între subiectele care le-ați menţionat şi sper că sunteţi o persoană obiectivă şi vom putea evita o situaţie conflictuală”, a menţionat Diana Prisăcaru.

În schimb, Vasile Bumacov a declarat că acea casă a fost construită de către socrul său acum câţiva ani şi că ea nu figurează în baza de date de la ÎS “Cadastru” deoarece nu este finalizată. Spre deosebire de fiica sa, fostul ministru a recunoscut că şi casa şi terenul sunt ale Dianei. “Ce este pe teren, este al ei. Ce am eu cu acel teren? Care e problema că fiica are casă acolo? Pentru ce îmi hărţuiţi copiii? Care este problema?”, ne-a mai întrebat fostul ministru.

În zona în care este amplasată locuinţa fiicei lui Vasile Bumacov sunt casele mai multor foşti angajaţi ai Universităţii Agrare, instituţie unde a activat şi fostul ministru. În acea regiune se află şi casa Eleonorei Graur, preşedinta raionului Rezina.

Lilia Zaharia

Vasile BumacovPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1251
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
892
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1072
2013-2018

Formarea ANI întârzie. Foștii membri sunt în funcții și...

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu mai există din luna august anul trecut, însă membrii ei continuă să ridice salarii, deși, practic, nu au nicio activitate. Majoritatea din cei 5 membri cu care am discutat au răspuns evaziv la întrebarea cu ce s-au ocupat în aceste luni în care au fost remunerați ca și pe vremea când examinau cazuri și participau la ședințele săptămânale. Pe de altă parte, legea prevede că ei rămân în funcții până la crearea noii Autorități Naționale de Integritate. 

28 mai 2017
896
2013-2018

Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.

11 iulie 2017
951
2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
1110