Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a IV-a)

2013-2018 29 octombrie 2014 1044
Imagine simbol

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei Moldsilva, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.Licitația a fost organizată în luna aprilie 2011, iar câștigătoare a fost desemnată Carina Medvedeva, soţia lui Ion Platon. Preţul iniţial al terenului, care se află în raionul Criuleni, a fost de 403 lei, iar membrii Comisiei au decis sa-l dea în arendă la un preţ de 445 de lei anual. Potrivit procesului-verbal, din Comisie au făcut parte angajaţi de la „Moldsilva”, printre care şi Ion Platon, soţul arendaşei. Funcţionarul însă neagă: „Nu ştiu de unde aveţi un astfel de act, probabil e unul fals, eu niciodată nu am fost membru al comisiei de arendă”, afirmă supărat Ion Platon.

În declaraţia de avere pentru anul 2013 a lui Ion Platon, este indicat acest teren forestier, însă nu este specificată perioada de arendare a acestuia.

Totuşi, în Ordinul emis în luna ianuarie 2011 de către conducerea Moldsilva”  se arată că Ion Platon era numit vicepreşedinte al Comisiei de licitaţie în cadrul instituţiei.

Tudor Botnaru, vicedirector general al Agenţiei „Moldsilva” şi preşedinte al Comisiei de licitaţie, spune însă că nu a ştiut că la un astfel de concurs a participat şi soţia lui Ion Platon. „Colegul meu a făcut parte din câteva astfel de grupuri de lucru, însă nu îmi amintesc cu exactitate care din ele. Nu am ştiut că şi soţia sa a participat la un astfel de concurs. Mai ales că din ceea ce îmi spuneţi, înțeleg că ea are un alt nume de familie”, explică Tudor Botnaru.

Faptă fără sancţiune

Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acest eventual conflict de interese, autosesizâdu-se în baza articolului „Secretul de la „Moldsilva”, totuşi CNI nu a iniţiat un control pe numele funcţionarului, motivând că Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu are caracter retroactiv. „Comisia a examinat această situaţie şi a decis să nu înceapă un control, deoarece contractul de arendă a fost semnat în anul 2011, iar noi nu avem pârghii juridice să verificăm acte încheiate până în anul 2012”, explică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNI.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că, deşi CNI nu a iniţiat nici o procedură de control pe numele funcţionarului, integritatea acestuia este compromisă. „Dacă a ştiut că soţia sa intenţionează să participe la un astfel de concurs, funcţionarul era obligat să nu facă parte din acel grup de lucru. Dacă nu a spus la nimeni despre participarea soţiei la licitaţie, a comis o ilegalitate”, afirmă experta.

Potrivit Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere, fiecare membru al Comisiei, până la momentul iniţieirii procedurii de determinare a învingătorului, trebuie să depună o declaraţie pe propria responsabilitate că nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre participanţi. În cazul în care unul dintre membrii Comisiei constată că se află în una sau în mai multe situaţii de acest gen, el solicită imediat înlocuirea sa în componenţa Comisiei cu o altă persoană.

Ion Platon candidează la funcţia de deputat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
1085
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1154
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1335
2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
1389
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1531
2013-2018

Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără...

Secretariatul Parlamentului a publicat în aceste zile un anunţ privind achiziţionarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016, prin care stabilește criterii specifice, ceea ce poate însemna că achiziția este destinată unui anumit restaurant. Experţii în achiziţii publice spun că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece prin criterii specifice sunt favorizaţi câţiva agenţi economici, fiind înlăturate din concurs alte restaurante, potenţiale participante la tender.

17 februarie 2016
1055