Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a IV-a)

2013-2018 29 octombrie 2014 885
Imagine simbol

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei Moldsilva, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.



Licitația a fost organizată în luna aprilie 2011, iar câștigătoare a fost desemnată Carina Medvedeva, soţia lui Ion Platon. Preţul iniţial al terenului, care se află în raionul Criuleni, a fost de 403 lei, iar membrii Comisiei au decis sa-l dea în arendă la un preţ de 445 de lei anual. Potrivit procesului-verbal, din Comisie au făcut parte angajaţi de la „Moldsilva”, printre care şi Ion Platon, soţul arendaşei. Funcţionarul însă neagă: „Nu ştiu de unde aveţi un astfel de act, probabil e unul fals, eu niciodată nu am fost membru al comisiei de arendă”, afirmă supărat Ion Platon.

În declaraţia de avere pentru anul 2013 a lui Ion Platon, este indicat acest teren forestier, însă nu este specificată perioada de arendare a acestuia.

Totuşi, în Ordinul emis în luna ianuarie 2011 de către conducerea Moldsilva”  se arată că Ion Platon era numit vicepreşedinte al Comisiei de licitaţie în cadrul instituţiei.

Tudor Botnaru, vicedirector general al Agenţiei „Moldsilva” şi preşedinte al Comisiei de licitaţie, spune însă că nu a ştiut că la un astfel de concurs a participat şi soţia lui Ion Platon. „Colegul meu a făcut parte din câteva astfel de grupuri de lucru, însă nu îmi amintesc cu exactitate care din ele. Nu am ştiut că şi soţia sa a participat la un astfel de concurs. Mai ales că din ceea ce îmi spuneţi, înțeleg că ea are un alt nume de familie”, explică Tudor Botnaru.

Faptă fără sancţiune

Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acest eventual conflict de interese, autosesizâdu-se în baza articolului „Secretul de la „Moldsilva”, totuşi CNI nu a iniţiat un control pe numele funcţionarului, motivând că Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu are caracter retroactiv. „Comisia a examinat această situaţie şi a decis să nu înceapă un control, deoarece contractul de arendă a fost semnat în anul 2011, iar noi nu avem pârghii juridice să verificăm acte încheiate până în anul 2012”, explică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNI.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că, deşi CNI nu a iniţiat nici o procedură de control pe numele funcţionarului, integritatea acestuia este compromisă. „Dacă a ştiut că soţia sa intenţionează să participe la un astfel de concurs, funcţionarul era obligat să nu facă parte din acel grup de lucru. Dacă nu a spus la nimeni despre participarea soţiei la licitaţie, a comis o ilegalitate”, afirmă experta.

Potrivit Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere, fiecare membru al Comisiei, până la momentul iniţieirii procedurii de determinare a învingătorului, trebuie să depună o declaraţie pe propria responsabilitate că nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre participanţi. În cazul în care unul dintre membrii Comisiei constată că se află în una sau în mai multe situaţii de acest gen, el solicită imediat înlocuirea sa în componenţa Comisiei cu o altă persoană.

Ion Platon candidează la funcţia de deputat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1009
2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
1259
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
867
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
865
2013-2018

O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotin...

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.

06 februarie 2018
1034
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
933