Contracte de milioane pentru firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

2013-2018 12 octombrie 2017 868

Firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Viorel Moșneaga, a câștigat, de când acesta a fost numit în funcție, două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017. Întâmplător sau nu, contractele au fost semnate după ce Viorel Moșneaga a fost numit director la Agenția responsabilă de soluționarea contestațiilor în achiziții publice.În ianuarie 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice, împreună cu Ziarul de Gardă, au publicat o investigație în care au arătat că în ultimii ani, compania Aldos Grup, fondată de Diana Cotruța, sora lui Viorel Moșneaga, și administrată de Dan Moșneaga, fratele acestuia, a câștigat în ultimii ani licitații în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Agenției de Achiziții Publice (AAP), conduse pe atunci de Moșneaga, au respins pretențiile agenților economici, scriau atunci jurnaliștii. Chiar dacă atunci Dan Moșneaga le declara reporterilor că s-a retras din afacere de ceva vreme, ulterior acesta a devenit administratorul companiei.

Liceul din Holercani a început anul de învătământ cu bolovani în loc de prag

Contractul de 5,7 milioane de la ADR Centru

Primul contract semnificativ obținut de firma Aldos Grup după numirea în funcție a lui Viorel Moșneaga, de 5,7 milioane de lei, a fost semnat la 30 august curent, după ce în luna iulie, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a organizat o licitație pentru instalarea rețelelor de canalizare de presiune și scurgere gravitațională de la stația de pompare din sectorul Albeni, or. Ialoveni. La tenderul respectiv au participat opt agenți economici și, chiar dacă firma Aldos Grup nu a oferit cel mai mic preț, ea a fost desemnată câștigătoare. Compania care a propus un preț mai mic, Izodromgaz SRL, a comis greșeli la întocmirea devizului de cheltuieli, ne-a declarat Sergiu Golovcol, secretarul comisiei care a evaluat ofertele.

„Nu avem unde depune contestări în cazul licitațiilor”

Contactat telefonic, Vitalie Rodoi, director tehnic la Izodromgaz SRL, ne-a declarat că nu știe motivul pentru care comisia nu a ales firma sa câștigătoare a licitației respective. „Contestări noi nu avem unde scrie deja de un an de zile, pentru că organul cela încă nu funcționează, așa că ne conformăm. Nu am vrut să depunem contestare, noi credem în legile Republicii Moldova. Aceasta nu e chestie de telefon și eu nu știu cu cine vorbesc”, a spus Vitalie Rodoi. Când i-am propus o întâlnire pentru a discuta în detalii, a refuzat. „Nu, deja a trecut timpul, s-a epuizat întrebarea, noi avem alte volume de lucru deja, nu ne interesează întrebarea”, a precizat acesta.

„Sunt probleme foarte mari la capitolul licitații la noi în țară”

Reprezentantul unei alte companii care a participat la licitația organizată de ADR Centru, care a solicitat protecția anonimatului, a declarat că prețul propus de firma Aldos Grup ar fi fost unul dubios. „Diferența dintre noi nu era mare. ADR Centru a cerut argumentarea prețurilor. Cifra noastră era mai mică cu 15% decât suma estimativă a autorității contractante. Această firmă a dat undeva cu 25-30% mai puțin decât suma estimativă. Asta deja bate la ochi, știți. Nu știu de ce nu a contestat nimeni decizia dată”, a conchis acesta.

Contactați telefonic, atât reprezentanții Comalion LCA, cât și cei de la Lincons SRL, care au participat la licitație, ne-au declarat că nu a meritat să conteste decizia comisiei de evaluare, mai ales că nu au avut unde să o facă.

„Câteodată suntem mulțumiți de rezultatul licitației, câteodată nu suntem mulțumiți, dar nu ne luptăm cu morile de vânt. Sunt probleme foarte mari la capitolul licitații la noi în țară”, ne-a declarat reprezentantul Comalion LCA.

Milioane de lei pentru lucrări neterminate

Al doilea contract obținut de firma fratelui lui Viorel Moșneaga, în valoare de circa 240 de mii de lei, a fost semnat la 23 august 2017 cu Liceul Teoretic Holercani, Dubăsari, și vizează reparația clădirii instituției. Povestea în jurul reparației acestui liceu începe însă mult mai devreme, la sfârșitul lui 2016, când Fondul pentru Eficiență Energetică a organizat o licitație pentru schimbarea geamurilor și termoizolarea pereților, în valoare de puțin peste 3 milioane de lei. Chiar dacă nu figurează în baza de date a Agenției de Achiziții Publice, atunci tot compania Aldos Grup a fost aleasă câștigătoare. La aproape un an de la încheierea contractului, lucrările au fost stopate, deoarece banii nu au fost transferați.

Chiar dacă nu și-a onorat obligațiile prevăzute în primul contract, tot compania Aldos Grup a fost selectată pentru a efectua alte lucrări de reparație la liceul din raionul Dubăsari. De această dată licitația a fost organizată de Consiliul Raional. Cu toate acestea, lucrările așa și nu au început, iar elevii au fost nevoiți să ocolească mormane mari de piatră pentru a putea intra în incinta instituției. „Încă nu au început lucrările. Până s-a făcut achiziția, până a fost trecut contractul pe la trezorerie, ba a plouat, așa că lucrările așa și nu au început”, a precizat Tamara Rotari, directorul liceului din Holercani.

Întrebată de ce a fost selectată compania respectivă pentru a efectua aceste lucrări, dacă cele din primul contract nu au fost terminate, aceasta ne-a răspuns: „Pentru că tot ei au lucrat, ei au stricat pragurile, tot pe dânșii i-au ales ca să facă mai departe. În decembrie 2016 ei au schimbat tâmplăria și ușile exterioare și când s-a încălzit, prin martie-aprilie au început termoizolarea. Aceasta practic este terminată, dar a rămas jumătate de școală neterminată, pentru că Fondul de Eficiență Energetică a găsit anumite neregularități legate de calitatea lucrărilor. După ce a fost încheiat al doilea contract ei au venit și au stricat treptele vechi, dar au lăsat lucrările pentru că nu au fost transferați deocamdată banii. Noi ca atare de la Consiliul Raional am avut bani. Ca fondator al liceului noi am plătit toată contribuția pentru primul proiect, în sumă de peste 800 de mii”, a precizat Tamara Rotari.

De partea cealaltă, Eudochia Nicolaev, şefa Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului din cadrul Consiliului Raional Dubăsari, sare în apărarea firmei Aldos Grup. „Oamenii au investit 1,5 milioane, iar banii nu au fost transferați, de asta lucrările au fost abandonate”, ne-a spus funcționara.

L-am sunat pe Dan Moșneaga, administratorul firmei Aldos Grup și fratele șefului de la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, pentru a obține un comentariu. Când a aflat despre ce vrem să discutăm acesta a spus că este ocupat, după care nu a mai răspuns la telefon. De partea cealaltă, Viorel Moșneaga ne-a spus că nu știe nimic despre afacerea fratelui său și contractele pe bani publici încheiate de acesta. „Chiar nu cunosc, absolut nu cunosc despre ce contracte vorbiți. Pot să-l întreb și să concretizez, dar nu cred că asta are vreo relevanță”, ne-a declarat Viorel Moșneaga.

Tranzacția cu firma familiei fostului subaltern

Anterior Viorel Moșneaga a negat că ar fi influențat cumva licitațiile firmei surorii sale, atunci când era director la Achiziții, chiar dacă sumele contractelor obținute de Aldos Grup s-au mărit odată cu venirea lui Moșneaga la conducerea Agenției de Achiziții Publice. La scurt timp, demnitarul a plecat din funcția de director al AAP și a fost transferat la Secretariatul Parlamentului, unde a fost angajat în calitate de consultant principal în Secretariatul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Acum el a revenit în sectorul licitațiilor publice în funcția de director al Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor.

În declarația de avere pentru 2016, Viorel Moșneaga a indicat venituri de circa 187 de mii de lei din salariul său și al soției. De asemenea, circa 152 de mii de lei au intrat în bugetul familiei Moșneaga de la o oarecare firmă Valtera SRL, pentru vânzarea producției horticole. În Moldova nu există o firmă cu o astfel de denumire. Întâmplător sau nu, aceasta a fost indicată greșit. Tranzacția a avut loc cu firma Valterra SRL (doi de „r”, n.r.), fondată de părinții lui Valeriu Secaș, fostul adjunct al lui Viorel Moșneaga, de la Agenția de Achiziții Publice.

Pe lângă cele 46 de hectare de terenuri pe care le-a declarat anterior, în 2016 – începutul lui 2017, familia Moșneaga s-a pricopsit cu încă două terenuri, de 2,6 hectare, pe care le-au procurat cu 44 de mii de lei. Tot în 2016, soția șefului de la ANSC a devenit proprietara unui automobil de model Volvo pentru care a scos din buzunar 200 de mii de lei, adică două treimi din veniturile declarate în anul respectiv. „Mașina este procurată din venituri și este perfect compatibilă cu veniturile pe care le are familia mea. Nu este un automobil de clasă lux sau altceva de felul ăsta, e un automobil destul de modest chiar”, ne-a comunicat Viorel Moșneaga. 

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
2865
2013-2018

Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără...

Secretariatul Parlamentului a publicat în aceste zile un anunţ privind achiziţionarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016, prin care stabilește criterii specifice, ceea ce poate însemna că achiziția este destinată unui anumit restaurant. Experţii în achiziţii publice spun că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece prin criterii specifice sunt favorizaţi câţiva agenţi economici, fiind înlăturate din concurs alte restaurante, potenţiale participante la tender.

17 februarie 2016
972
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1187
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
895
2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
1069
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2135