Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioane, dar nu a reparat în termen un drum public

2013-2018 6 iunie 2014 194

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.Mai întâi a fost Șelin

Reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași a pornit din start cu stângul. Prima companie care a fost contractată încă în anul 2007 și-a luat angajamentul să repare cele 46 de km de drum pe parcursul a 15 luni. Pentru aceasta, firma „Quadro Design Plus”, despre care presa a scris că ar aparține în proporție de 50 la sută omului de afaceri Victor Șelin, a cerut 393 de milioane de lei. Pe parcurs însă, prețul a fost majorat. Conform contractului, compania urma să își încheie lucrările pe 17 aprilie 2009. Două luni mai târziu însă, pe 4 iunie 2009, aceasta a cerut majorarea contractului cu 61 de milioane de lei. La acel moment, compania nu efectuase niciun sfert din lucrări. Iar în 2012, atunci când a fost reziliat contractul, firma raporta că a executat peste 40 % din lucrări, cheltuind 160 de milioane de lei. În realitate, comisia de recepție a constatat că au fost efectuate lucrări în valoare de numai 45 de milioane de lei (!).

Lucrări preluate de firma apropiată lui Anatolie Ghilaș

După rezilierea contractului, de reparația drumului s-a ocupat, începând cu anul 2012, compania „Lusmecon”, în care soția șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Galina Ghilaș, deține peste 87 la sută din acțiuni. Noul antreprenor a fost desemnat în urma unor licitații, iar pentru lucrările pe care urma să le efectueze compania a primit 183 de milioane de lei (99,9 milioane de lei în baza unui contract și 83 de milioane de lei în baza altui contract). Auditul Curții de Conturi arată că suma solicitată de firmă a fost exagerată, în condițiile în care numai urmare a inflației din ultimii ani, valoarea lucrărilor de reparație a acestui tronson de drum ar fi trebuit să se reducă cu 22,7 milioane de lei. ASD însă nu doar că nu a micșorat prețul estimativ, dar chiar l-a acceptat pe cel cu 20 % mai mare propus de „Lusmecon”, lucru interzis de lege.

Nereguli tolerate de ASD

Administrația de Stat a Drumurilor a mers chiar mai departe. Cu câteva zile înainte de a fi expirat termenul stabilit în contract pentru efectuarea lucrărilor de reparație pe tronsonul Rezina-Orhei Călărași, ASD a decis să prelungească cu nouă luni perioada de executare a lucrărilor. „Lusmecon” nu s-a încadrat nici în acest termen. Neregulile au continuat, iar ASD le-a tolerat. Firma, contrar prevederilor contractuale, a efectuat și a inclus în preț lucrări de circa 14 milioane de lei care nu erau prevăzute, ulterior acești bani i-au fost achitați de către ASD printr-un nou contract încheiat. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat majorări de prețuri de peste jumătate de milion de lei și neexecutarea lucrărilor în valoare de 2,7 milioane de lei.

O reparație cu termene depășite

Precizăm că ADS este o instituție subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care de un an este condus de Vasile Botnari, coleg de partid cu Anatolie Ghilaș.
Reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași  nu este finalizată nici astăzi. La sfârșitul anului trecut, din cei 46 de km, au fost reabilitați doar 29,8 km. În loc să dureze 1 an și 3 luni, cum fusese planificat la început, lucrările au durat șase ani și au costat, până la acest moment, 360 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât fusese planificat.

„Nu are nicio legătură”

Actualul șef al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a declarat pentru Moldova Curată că nu au fost depistate nereguli în lucrările desfășurate de „Lusmecon”. „Termenele de executare a lucrărilor au fost prelungite din cauză că mai era nevoie de timp, iar lucrările executate în afara prevederilor contractuale au fost coordonate cu noi, de aceea au fost plătite suplimentar”, ne-a declarat Curmei.
Potrivit lui, relațiile dintre ASD și „Lusmecon” nu sunt influențate de faptul că proprietară a companiei este soția unui dintre colegii de partid ai ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. „Nu are nicio legătură. Pe acest tronson de drum au existat mai mulți antreprenori care au efectuat lucrări”, a mai spus Gheorghe Curmei.

„Nu am auzit de încălcări”

Solicitat de Moldova Curată, directorul companiei „Lusmecon”, Alexandru Ghilaș, fiul lui Anatolie Ghilaș, nu a vrut să comenteze constatările Curții de Conturi, explicându-ne, prin intermediul secretarei, că nu a văzut deocamdată ce constatări a făcut Curtea de Conturi.
Și Anatolie Ghilaș susține că pentru prima dată aude despre încălcări în lucrările executate de compania „Lusmecon”. „Aceasta este o companie mare, are mulți angajați și clienți. Își execută bine lucrările. Nu am auzit eu să fi depăși termenele de executare a lucrărilor. Să dea Domnul să lucreze și alții la fel de calitativ ca ei”, ne-a răspuns Ghilaș.
Șeful Agenției Relații Funciare și Cadastru susține că nu a făcut niciodată lobby pentru firma soției sale, iar faptul că el și ministrul Transporturilor sunt membri ai aceluiași partid nu are nicio legătură cu modul în care este tratată compania „Lusmecon” de ASD.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei...

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.

22 mai 2017
438
2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
198
2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
212
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
205
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
252
2013-2018

Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de int...

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.

28 iunie 2016
379