Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioane, dar nu a reparat în termen un drum public

2013-2018 6 iunie 2014 956

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.



Mai întâi a fost Șelin

Reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași a pornit din start cu stângul. Prima companie care a fost contractată încă în anul 2007 și-a luat angajamentul să repare cele 46 de km de drum pe parcursul a 15 luni. Pentru aceasta, firma „Quadro Design Plus”, despre care presa a scris că ar aparține în proporție de 50 la sută omului de afaceri Victor Șelin, a cerut 393 de milioane de lei. Pe parcurs însă, prețul a fost majorat. Conform contractului, compania urma să își încheie lucrările pe 17 aprilie 2009. Două luni mai târziu însă, pe 4 iunie 2009, aceasta a cerut majorarea contractului cu 61 de milioane de lei. La acel moment, compania nu efectuase niciun sfert din lucrări. Iar în 2012, atunci când a fost reziliat contractul, firma raporta că a executat peste 40 % din lucrări, cheltuind 160 de milioane de lei. În realitate, comisia de recepție a constatat că au fost efectuate lucrări în valoare de numai 45 de milioane de lei (!).

Lucrări preluate de firma apropiată lui Anatolie Ghilaș

După rezilierea contractului, de reparația drumului s-a ocupat, începând cu anul 2012, compania „Lusmecon”, în care soția șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Galina Ghilaș, deține peste 87 la sută din acțiuni. Noul antreprenor a fost desemnat în urma unor licitații, iar pentru lucrările pe care urma să le efectueze compania a primit 183 de milioane de lei (99,9 milioane de lei în baza unui contract și 83 de milioane de lei în baza altui contract). Auditul Curții de Conturi arată că suma solicitată de firmă a fost exagerată, în condițiile în care numai urmare a inflației din ultimii ani, valoarea lucrărilor de reparație a acestui tronson de drum ar fi trebuit să se reducă cu 22,7 milioane de lei. ASD însă nu doar că nu a micșorat prețul estimativ, dar chiar l-a acceptat pe cel cu 20 % mai mare propus de „Lusmecon”, lucru interzis de lege.

Nereguli tolerate de ASD

Administrația de Stat a Drumurilor a mers chiar mai departe. Cu câteva zile înainte de a fi expirat termenul stabilit în contract pentru efectuarea lucrărilor de reparație pe tronsonul Rezina-Orhei Călărași, ASD a decis să prelungească cu nouă luni perioada de executare a lucrărilor. „Lusmecon” nu s-a încadrat nici în acest termen. Neregulile au continuat, iar ASD le-a tolerat. Firma, contrar prevederilor contractuale, a efectuat și a inclus în preț lucrări de circa 14 milioane de lei care nu erau prevăzute, ulterior acești bani i-au fost achitați de către ASD printr-un nou contract încheiat. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat majorări de prețuri de peste jumătate de milion de lei și neexecutarea lucrărilor în valoare de 2,7 milioane de lei.

O reparație cu termene depășite

Precizăm că ADS este o instituție subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care de un an este condus de Vasile Botnari, coleg de partid cu Anatolie Ghilaș.
Reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași  nu este finalizată nici astăzi. La sfârșitul anului trecut, din cei 46 de km, au fost reabilitați doar 29,8 km. În loc să dureze 1 an și 3 luni, cum fusese planificat la început, lucrările au durat șase ani și au costat, până la acest moment, 360 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât fusese planificat.

„Nu are nicio legătură”

Actualul șef al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a declarat pentru Moldova Curată că nu au fost depistate nereguli în lucrările desfășurate de „Lusmecon”. „Termenele de executare a lucrărilor au fost prelungite din cauză că mai era nevoie de timp, iar lucrările executate în afara prevederilor contractuale au fost coordonate cu noi, de aceea au fost plătite suplimentar”, ne-a declarat Curmei.
Potrivit lui, relațiile dintre ASD și „Lusmecon” nu sunt influențate de faptul că proprietară a companiei este soția unui dintre colegii de partid ai ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. „Nu are nicio legătură. Pe acest tronson de drum au existat mai mulți antreprenori care au efectuat lucrări”, a mai spus Gheorghe Curmei.

„Nu am auzit de încălcări”

Solicitat de Moldova Curată, directorul companiei „Lusmecon”, Alexandru Ghilaș, fiul lui Anatolie Ghilaș, nu a vrut să comenteze constatările Curții de Conturi, explicându-ne, prin intermediul secretarei, că nu a văzut deocamdată ce constatări a făcut Curtea de Conturi.
Și Anatolie Ghilaș susține că pentru prima dată aude despre încălcări în lucrările executate de compania „Lusmecon”. „Aceasta este o companie mare, are mulți angajați și clienți. Își execută bine lucrările. Nu am auzit eu să fi depăși termenele de executare a lucrărilor. Să dea Domnul să lucreze și alții la fel de calitativ ca ei”, ne-a răspuns Ghilaș.
Șeful Agenției Relații Funciare și Cadastru susține că nu a făcut niciodată lobby pentru firma soției sale, iar faptul că el și ministrul Transporturilor sunt membri ai aceluiași partid nu are nicio legătură cu modul în care este tratată compania „Lusmecon” de ASD.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
1729
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
1007
2013-2018

Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat...

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 

08 martie 2018
880
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
1070
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
1046
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1223