Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat de milioane de lei
Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.
Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură este o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi este responsabilă de gestionarea resurselor financiare destinate susţinerii producătorilor agricoli. Totodată, instituţia monitorizează repartizarea acestor subvenţii. Eugeniu Cernogal activează la AIPA în calitate de specialist principal în cadrul Direcţiei inspecţii şi control pe teren, fiind angajat în această instituţie în luna mai 2012.
În luna decembrie 2013, Eugeniu Cernogal şi Ion Grăjdieru au fondat firma “PRODECOFARM-GRUP”. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, activităţile declarate de această firmă sunt legate de domeniul agriculturii: cultura plantelor cerealiere, tehnice si a plantelor furajere, creşterea animalelor, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne etc.
Subvenţii de milioane de lei
La doar câteva luni de la fondare, firma, care în prezent gestionează o fermă de vite în raionul Sângerei, a şi primit subvenţii de la stat. În anul 2014 aceasta a încheiat trei contracte cu AIPA. Aşadar, la nici un an de la lansarea afacerii, firma a cărui fondator este funcţionarul public Cernogal, a beneficiat de subvenţii în agricultură în valoare totală de circa 2 milioane 750 de mii de lei.
Firma lui Cernogal, verificată de colegi
Pe lângă atribuţia de a examina dosarele depuse de către solicitanţi şi de a verifica eligibilitatea beneficiarilor, AIPA are şi sarcina să efectueze controale în teritoriu, unde verifică veridicitatea documentelor prezentate de către producătorii agricoli.
Astfel, în luna august 2014, firma “PRODECOFARM-GRUP” a fost verificată de către Iulian Iovu şi Diana Conţulescu, angajaţi ai Direcţiei inspecţii şi control pe teren, în care lucrează şi Eugeniu Cernogal. Aceştia au fost trimişi să verifice firma respectivă printr-un ordin semnat de directorul AIPA, Petru Maleru.
Suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese
Ion Grăjdieru, co-fondatorul şi administratorul “PRODECOFARM-GRUP”, a precizat că până în prezent faptul că Eugeniu Cernogal deţine cotă-parte aduce firmei doar necazuri. “Vă spun sincer, sunt doar dezavantaje, deoarece avem controale peste controale. Nu putem activa liniştiţi. În domeniul zootehnic este greu să lucrezi. Ferma noastră are acum 99 de vite. Eu sunt cel care gestionează afacerea. Domnul Cernogal figurează doar în calitate de co-fondator”, a afirmat Ion Grăjdieru.
Controalele de care vorbeşte Ion Grăjdieru sunt legate de verificările efectuate de Comisia Naţională de Integritate. Astfel, în luna noiembrie anul trecut CNI a iniţiat un control pe numele lui Eugeniu Cernogal, funcţionarul public fiind suspectat de încălcarea regimului conflictului de interese la acordarea subvenţiilor de către instituţia în care activează.
Eugeniu Cernogal: “Toată Agenţia ştia…”
Cernogal a spus pentru Moldova Curată că el a declarat faptul că are interese în această firmă. “Ştie toată Agenţia despre firma fondată. Eu am declarat acest lucru”, a specificat funcţionarul.
În replică, Petru Maleru, directorul general AIPA, a menţionat că el nu a ştiut în momentul acordării acestor subvenţii despre legătura lui Cernogal cu această firmă, ci a aflat ulterior, când a fost sesizată CNI. “Sunt cinci mii de firme care solicită subvenţii, credeţi că eu cunosc detalii despre toate? Nu, n-am ştiut până în momentul venirii unei sesizări”, a declarat Petru Maleru.
Expert economic: “Angajaţii instituţiilor publice care acordă subvenţii nu trebuie să aibă afaceri în domeniu”
Precizăm că Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2014 nu conţine reglementări care ar interzice angajaţilor AIPA să primească subvenţionări prin intermediul afacerilor ale căror fondatori sunt ei sau membrii familiilor lor.
Tatiana Savva, expert economic în cadrul Centrului Analitic “Expert-Grup”, afirmă că asemenea situaţii mai sunt în Republica Moldova, când angajaţi ai instituţiilor care alocă subvenţii în diverse domenii beneficiază de aceste mijloace financiare prin firmele lor. Experta susţine însă că problema cea mai mare este în cadrul legal, care le permite angajaţilor instituţiilor publice să fondeze sau să gestioneze afaceri în domeniu. “Atâta timp cât legislaţia le permite acestora să ia din aceste fonduri, funcţionarii o vor face. În Romania, de exemplu, este prevăzut clar că angajaţii Agenţiei Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu au voie să aibă afaceri în agricultură, ci doar să ofere consultanţă în domeniu după trei ani de la concedire. Cadrul legal trebuie revăzut în acest domeniu şi aici mă refer şi la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, dar şi la Fondul Ecologic Naţional, instituţii care împart fonduri. Trebuie introduse şi sancţiuni dure pentru angajaţii care vor încălca acele prevederi. Sunt necesare şi regulamente interne care le vor interzice acestor angajaţi să beneficieze de subvenţii, deoarece modul în care sunt acordate aceste mijloace financiare denotă o neechitate pentru alţi potenţiali beneficiari”, a specificat Tatiana Savva.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...
Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.
Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator...
Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.
Bani publici ”plimbați” pe patru roți
Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.
Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...
Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.
Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...
Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei.
Aici așteptăm comentariul tău!