Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat de milioane de lei

2013-2018 20 februarie 2015 487
Eugeniu Cernogal

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură este o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi este responsabilă de gestionarea resurselor financiare destinate susţinerii producătorilor agricoli. Totodată, instituţia monitorizează repartizarea acestor subvenţii. Eugeniu Cernogal activează la AIPA în calitate de specialist principal în cadrul Direcţiei inspecţii şi control pe teren, fiind angajat în această instituţie în luna mai 2012.

Ion Grăjdieru la ferma din raionul Sângerei

În luna decembrie 2013, Eugeniu Cernogal şi Ion Grăjdieru au fondat firma “PRODECOFARM-GRUP”. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, activităţile declarate de această firmă sunt legate de domeniul agriculturii: cultura plantelor cerealiere, tehnice si a plantelor furajere, creşterea animalelor, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne etc.

Banii primiţi de firma

Subvenţii de milioane de lei

La doar câteva luni de la fondare, firma, care în prezent gestionează o fermă de vite în raionul Sângerei, a şi primit subvenţii de la stat. În anul 2014 aceasta a încheiat trei contracte cu AIPA. Aşadar, la nici un an de la lansarea afacerii, firma a cărui fondator este funcţionarul public Cernogal, a beneficiat de subvenţii în agricultură în valoare totală de circa 2 milioane 750 de mii de lei. 

Tatiana Savva

Firma lui Cernogal, verificată de colegi

Pe lângă atribuţia de a examina dosarele depuse de către solicitanţi şi de a verifica eligibilitatea beneficiarilor, AIPA are şi sarcina să efectueze controale în teritoriu, unde verifică veridicitatea documentelor prezentate de către producătorii agricoli.

Astfel, în luna august 2014, firma “PRODECOFARM-GRUP” a fost verificată de către Iulian Iovu şi Diana Conţulescu, angajaţi ai Direcţiei inspecţii şi control pe teren, în care lucrează şi Eugeniu Cernogal. Aceştia au fost trimişi să verifice firma respectivă printr-un ordin semnat de directorul AIPA, Petru Maleru.

Suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese

Ion Grăjdieru, co-fondatorul şi administratorul “PRODECOFARM-GRUP”, a precizat că până în prezent faptul că Eugeniu Cernogal deţine cotă-parte aduce firmei doar necazuri. “Vă spun sincer, sunt doar dezavantaje, deoarece avem controale peste controale. Nu putem activa liniştiţi. În domeniul zootehnic este greu să lucrezi. Ferma noastră are acum 99 de vite. Eu sunt cel care gestionează afacerea. Domnul Cernogal figurează doar în calitate de co-fondator”, a afirmat Ion Grăjdieru.

Controalele de care vorbeşte Ion Grăjdieru sunt legate de verificările efectuate de Comisia Naţională de Integritate. Astfel, în luna noiembrie anul trecut CNI a iniţiat un control pe numele lui Eugeniu Cernogal, funcţionarul public fiind suspectat de încălcarea regimului conflictului de interese la acordarea subvenţiilor de către instituţia în care activează.

Eugeniu Cernogal: “Toată Agenţia ştia…”

Cernogal a spus pentru Moldova Curată că el a declarat faptul că are interese în această firmă. “Ştie toată Agenţia despre firma fondată. Eu am declarat acest lucru”, a specificat funcţionarul.

În replică, Petru Maleru, directorul general AIPA, a menţionat că el nu a ştiut în momentul acordării acestor subvenţii despre legătura lui Cernogal cu această firmă, ci a aflat ulterior, când a fost sesizată CNI. “Sunt cinci mii de firme care solicită subvenţii, credeţi că eu cunosc detalii despre toate? Nu, n-am ştiut până în momentul venirii unei sesizări”, a declarat Petru Maleru.

Expert economic: “Angajaţii instituţiilor publice care acordă subvenţii nu trebuie să aibă afaceri în domeniu”

Precizăm că Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2014 nu conţine reglementări care ar interzice angajaţilor AIPA să primească subvenţionări prin intermediul afacerilor ale căror fondatori sunt ei sau membrii familiilor lor.

Tatiana Savva, expert economic în cadrul Centrului Analitic “Expert-Grup”, afirmă că asemenea situaţii mai sunt în Republica Moldova, când angajaţi ai instituţiilor care alocă subvenţii în diverse domenii beneficiază de aceste mijloace financiare prin firmele lor. Experta susţine însă că problema cea mai mare este în cadrul legal, care le permite angajaţilor instituţiilor publice să fondeze sau să gestioneze afaceri în domeniu. “Atâta timp cât legislaţia le permite acestora să ia din aceste fonduri, funcţionarii o vor face. În Romania, de exemplu, este prevăzut clar că angajaţii Agenţiei Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu au voie să aibă afaceri în agricultură, ci doar să ofere consultanţă în domeniu după trei ani de la concedire. Cadrul legal trebuie revăzut în acest domeniu şi aici mă refer şi la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, dar şi la Fondul Ecologic Naţional, instituţii care împart fonduri. Trebuie introduse şi sancţiuni dure pentru angajaţii care vor încălca acele prevederi. Sunt necesare şi regulamente interne care le vor interzice acestor angajaţi să beneficieze de subvenţii, deoarece modul în care sunt acordate aceste mijloace financiare denotă o neechitate pentru alţi potenţiali beneficiari”, a specificat Tatiana Savva.

Lilia Zaharia

Banii primiţi de firmaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

14 februarie 2018
531
2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
513
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
907
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
561