Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și cer ca instituția să le plătească salarii

Arhiva 26 februarie 2018 1058
Imagine Simbol

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.



Astăzi, 26 februarie 2018, la Judecătoria Chișinău este planificată o ședință de judecată în procesul pornit de Leonid Morari împotriva ANI. Fostul membru solicită încasarea salariului și a altor plăți salariale.

Cererea în judecată a fost depusă după ce în luna iunie 2017, fostul președinte al instituției, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor. Ex-președintele CNI a declarat pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele. ”Totodată, atunci le-au fost achitate îndemnizațiile de concediu nefolosit, dar și îndemnizațiile unice la încetarea mandatelor”, a precizat Anatolie Donciu.

Ex-membri ai CNI se consideră vătămați în drepturi

Cei trei însă au continuat să vină la serviciu până la mijlocul lunii noiembrie 2017. Potrivit unui răspuns expediat de ANI portalului Moldova Curată, ”aceștia (n.r: foștii membri ai CNI) au continuat să ocupe nefondat birourile de serviciu și să afirme că ordinele emise privind încetarea mandatelor sunt ilegale, considerându-se vătămați în drepturi...”.

Inițial, în luna septembrie anul trecut, cererile celor trei ex-membri ai CNI au fost restituite de către instanță. În luna noiembrie același an ei au depus cereri repetat. De această dată au fost acceptate și dosarele se află în prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Leonid Morari a declarat pentru Moldova Curată că a mers în instanță pentru a-și cere retribuțiile salariale, deoarece el a fost la serviciu zilnic, chiar și după încetarea mandatului.

Contactați de câteva ori, ceilalți doi membri ai CNI, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu, nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele expediate.

De cealaltă parte, în răspunsul ANI este menționat că fosta Comisie, ca organ colegial, nu se regăsește în Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), iar foștii membri CNI nu sunt succesori de competențe și mandatul încetează la expirarea acestuia.

Amintim că foștii membri ai CNI au fost propuși în funcție de fracțiuni parlamentare. Aceștia au fost împotriva reformării instituției și acuzau Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.

Lilia Zaharia


 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
871
Arhiva

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscu...

Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Au contractat credite și magistrați care dețin locuințe şi mașini scumpe. Constatările au fost făcute după ce am analizat cele 418 declaraţii de avere ale judecătorilor pentru anul trecut. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Ei admit că unele din aceste împrumuturi de la persoane fizice pot fi privite ca forme quasi-legale de justificare a unor venituri ce ar fi fost obținute ilegal. Şi în cazul împrumuturilor de la persoane fizice, dar şi în cazul creditelor de la bănci, situaţia ar trebui monitorizată de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ca să nu existe riscul ca unii creditori să influențeze examinarea unor dosare şi luarea unor decizii în favoarea lor. 

02 octombrie 2017
1378
Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
833
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
790
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
1027
Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
978