Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și cer ca instituția să le plătească salarii

Arhiva 26 februarie 2018 1168
Imagine Simbol

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.



Astăzi, 26 februarie 2018, la Judecătoria Chișinău este planificată o ședință de judecată în procesul pornit de Leonid Morari împotriva ANI. Fostul membru solicită încasarea salariului și a altor plăți salariale.

Cererea în judecată a fost depusă după ce în luna iunie 2017, fostul președinte al instituției, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor. Ex-președintele CNI a declarat pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele. ”Totodată, atunci le-au fost achitate îndemnizațiile de concediu nefolosit, dar și îndemnizațiile unice la încetarea mandatelor”, a precizat Anatolie Donciu.

Ex-membri ai CNI se consideră vătămați în drepturi

Cei trei însă au continuat să vină la serviciu până la mijlocul lunii noiembrie 2017. Potrivit unui răspuns expediat de ANI portalului Moldova Curată, ”aceștia (n.r: foștii membri ai CNI) au continuat să ocupe nefondat birourile de serviciu și să afirme că ordinele emise privind încetarea mandatelor sunt ilegale, considerându-se vătămați în drepturi...”.

Inițial, în luna septembrie anul trecut, cererile celor trei ex-membri ai CNI au fost restituite de către instanță. În luna noiembrie același an ei au depus cereri repetat. De această dată au fost acceptate și dosarele se află în prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Leonid Morari a declarat pentru Moldova Curată că a mers în instanță pentru a-și cere retribuțiile salariale, deoarece el a fost la serviciu zilnic, chiar și după încetarea mandatului.

Contactați de câteva ori, ceilalți doi membri ai CNI, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu, nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele expediate.

De cealaltă parte, în răspunsul ANI este menționat că fosta Comisie, ca organ colegial, nu se regăsește în Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), iar foștii membri CNI nu sunt succesori de competențe și mandatul încetează la expirarea acestuia.

Amintim că foștii membri ai CNI au fost propuși în funcție de fracțiuni parlamentare. Aceștia au fost împotriva reformării instituției și acuzau Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.

Lilia Zaharia


 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
902
Arhiva

APEL privind necesitatea iniţierii unei investigaţii i...

Organizaţiile societăţii civile îşi exprimă profunda îngrijorare privind modalitatea în care este investigat furtul de 1 milliard dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova, în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat 3 bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.

09 august 2016
840
Arhiva

(Ne)cunoscuţii din Parlament

 - CV-urile actualilor deputaţi?  

16 martie 2015
1021
Arhiva

Profil candidat: Domnica Manole

Integritatea în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1526
Arhiva

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1546
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
1474