Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și cer ca instituția să le plătească salarii

Arhiva 26 februarie 2018 82
Imagine Simbol

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.Astăzi, 26 februarie 2018, la Judecătoria Chișinău este planificată o ședință de judecată în procesul pornit de Leonid Morari împotriva ANI. Fostul membru solicită încasarea salariului și a altor plăți salariale.

Cererea în judecată a fost depusă după ce în luna iunie 2017, fostul președinte al instituției, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor. Ex-președintele CNI a declarat pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele. ”Totodată, atunci le-au fost achitate îndemnizațiile de concediu nefolosit, dar și îndemnizațiile unice la încetarea mandatelor”, a precizat Anatolie Donciu.

Ex-membri ai CNI se consideră vătămați în drepturi

Cei trei însă au continuat să vină la serviciu până la mijlocul lunii noiembrie 2017. Potrivit unui răspuns expediat de ANI portalului Moldova Curată, ”aceștia (n.r: foștii membri ai CNI) au continuat să ocupe nefondat birourile de serviciu și să afirme că ordinele emise privind încetarea mandatelor sunt ilegale, considerându-se vătămați în drepturi...”.

Inițial, în luna septembrie anul trecut, cererile celor trei ex-membri ai CNI au fost restituite de către instanță. În luna noiembrie același an ei au depus cereri repetat. De această dată au fost acceptate și dosarele se află în prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Leonid Morari a declarat pentru Moldova Curată că a mers în instanță pentru a-și cere retribuțiile salariale, deoarece el a fost la serviciu zilnic, chiar și după încetarea mandatului.

Contactați de câteva ori, ceilalți doi membri ai CNI, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu, nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele expediate.

De cealaltă parte, în răspunsul ANI este menționat că fosta Comisie, ca organ colegial, nu se regăsește în Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), iar foștii membri CNI nu sunt succesori de competențe și mandatul încetează la expirarea acestuia.

Amintim că foștii membri ai CNI au fost propuși în funcție de fracțiuni parlamentare. Aceștia au fost împotriva reformării instituției și acuzau Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.

Lilia Zaharia


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
108
Arhiva

Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

11 noiembrie 2014
98
Arhiva

Două cauze pierdute în instanță. Soția primarului de la...

Primarul orașului Vadul lui Vodă din componența municipiului Chișinău, Iurie Onofriiciuc, ar putea fi determinat de executorii judecătorești să anuleze un contract de arendă a unui teren, pe care l-a încheiat cu soția sa. Primarul a pierdut procesul și la Curtea de Apel referitor la anularea actului administrativ, dar, în prima instanță, și procesul cu CNI, care a constatat că alesul local s-a aflat în conflict de interese. 

18 martie 2016
105
Arhiva

Profil candidat: Mihail Gnatiuc

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
125
Arhiva

API anunță un concurs pentru reorganizarea și crearea u...

10 august 2019
117
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
117