Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a declarat firma soției

Avere la vedere 16 iulie 2015 591
Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca, Vasile Guzun

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014,  nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.De la Vasile Guzun am aflat că firma gestionează un magazin și un bar cu terasă, situate pe strada Karl Marx din orașul Basarabeasca. Informația este confirmată și de datele apărute pe site-ul  Serviciului Situațiilor Excepționale. 

Pentru anul 2012 firma a raportat la Camera Înregistrării de Stat un venit din vânzări de 730 300 de lei. Date mai recente nu sunt publicate.

Nu a indicat veniturile firmei pentru că acestea ar fi minime

Vasile Guzun nu a indicat însă firma soției sale în declarația de avere pentru anul 2013, spunând că nu a găsit loc pentru asta, dar susține că nu a ascuns nimic, întrucât a indicat că deține spațiul comercial de 250 de metri pătrați în care își desfășoară activitatea magazinul și barul. În declarația de venituri și proprietăți, venitul soției este indicat în valoare de 18 mii lei pentru anul 2013, fără să fie menționată sursa.

Este un magazin alimentar mic și un bar cu terasă. Îmi doresc să vină un cumpărător să îl cumpere, pentru că în afaceri, nu doar la mine, dar în Basarabeasca în general merge foarte prost”, ne-a spus Vasile Guzun.

Spațiul comercial și societatea cu răspundere limitată sunt două proprietăți diferite

Experta Centrului de analiză și prevenire a corupției, Mariana Kalughin, subliniază că societatea cu răspundere limitată care aparține soției ar fi trebuit declarată.

Declararea doar a spațiului comercial nu este suficientă, pentru că trebuie indicate și cotele părți din societățile cu răspundere limitată pe care le deține atât titularul, cât și membrii familiei. Acest lucru este cerut expres în declarația de venituri și proprietăți. Spațiul comercial e o altă proprietate, dar cota parte dintr-un SRL la fel se consideră proprietate”, explică Mariana Kalughin.

Vasile Guzun a deținut funcția de vice-președinte al raionului din anul 2012, fiind demis în octombrie 2014 cu votul majorității consilierilor. Președintele raionului l-a acuzat atunci că ar fi venit la serviciu în stare de ebrietate. Guzun a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre interese politice și că instanța l-a restabilit în funcție. Potrivit declarației sale de avere pentru anul 2013, Vasile Guzun deține un apartament în Chișinău de 62 metri pătrați, în care locuiește fiul său, iar el, la rândul său, locuiește într-o casă în Basarabeasca, înregistrată pe numele fiului și moștenită de la părinți. Mai deține un automobil Skoda Superb achiziționat în 2013 cu 260 de mii de lei, sumă de peste două ori mai mare decât veniturile sale anuale. Vasile Guzun afirmă că o parte din bani i-a obținut din vânzarea unui automobil BMW, iar restul i-ar fi adunat cu ajutorul soției și al fiului său.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
676
Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
566
Avere la vedere

Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regiona...

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. 

28 aprilie 2015
524
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
840