Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a declarat firma soției

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014, nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.
De la Vasile Guzun am aflat că firma gestionează un magazin și un bar cu terasă, situate pe strada Karl Marx din orașul Basarabeasca. Informația este confirmată și de datele apărute pe site-ul Serviciului Situațiilor Excepționale.
Pentru anul 2012 firma a raportat la Camera Înregistrării de Stat un venit din vânzări de 730 300 de lei. Date mai recente nu sunt publicate.
Nu a indicat veniturile firmei pentru că acestea ar fi minime
Vasile Guzun nu a indicat însă firma soției sale în declarația de avere pentru anul 2013, spunând că nu a găsit loc pentru asta, dar susține că nu a ascuns nimic, întrucât a indicat că deține spațiul comercial de 250 de metri pătrați în care își desfășoară activitatea magazinul și barul. În declarația de venituri și proprietăți, venitul soției este indicat în valoare de 18 mii lei pentru anul 2013, fără să fie menționată sursa.
”Este un magazin alimentar mic și un bar cu terasă. Îmi doresc să vină un cumpărător să îl cumpere, pentru că în afaceri, nu doar la mine, dar în Basarabeasca în general merge foarte prost”, ne-a spus Vasile Guzun.
Spațiul comercial și societatea cu răspundere limitată sunt două proprietăți diferite
Experta Centrului de analiză și prevenire a corupției, Mariana Kalughin, subliniază că societatea cu răspundere limitată care aparține soției ar fi trebuit declarată.
”Declararea doar a spațiului comercial nu este suficientă, pentru că trebuie indicate și cotele părți din societățile cu răspundere limitată pe care le deține atât titularul, cât și membrii familiei. Acest lucru este cerut expres în declarația de venituri și proprietăți. Spațiul comercial e o altă proprietate, dar cota parte dintr-un SRL la fel se consideră proprietate”, explică Mariana Kalughin.
Vasile Guzun a deținut funcția de vice-președinte al raionului din anul 2012, fiind demis în octombrie 2014 cu votul majorității consilierilor. Președintele raionului l-a acuzat atunci că ar fi venit la serviciu în stare de ebrietate. Guzun a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre interese politice și că instanța l-a restabilit în funcție. Potrivit declarației sale de avere pentru anul 2013, Vasile Guzun deține un apartament în Chișinău de 62 metri pătrați, în care locuiește fiul său, iar el, la rândul său, locuiește într-o casă în Basarabeasca, înregistrată pe numele fiului și moștenită de la părinți. Mai deține un automobil Skoda Superb achiziționat în 2013 cu 260 de mii de lei, sumă de peste două ori mai mare decât veniturile sale anuale. Vasile Guzun afirmă că o parte din bani i-a obținut din vânzarea unui automobil BMW, iar restul i-ar fi adunat cu ajutorul soției și al fiului său.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...
Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.
Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...
Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere.
Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...
Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.
Aici așteptăm comentariul tău!