Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Procuratură: ”Mă ofer să fac voluntariat, numai nu-l trimiteți”

Avere la vedere 3 aprilie 2015 494
Iulia Chirilov studiază actele în ședința CNI

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.Controlul desfășurat de CNI a arătat că Iulia Chirilov deținea în 2013 câteva conturi bancare pe care avea aproape 600 de mii de lei. De asemenea, funcționara are 5 terenuri și 5 construcții pe ele, inclusiv casă de locuit, însă nu a declarat nimic din toate acestea. Declarația sa de avere este ”curată”, fiind indicat doar salariul ambilor soți și un venit din pensie. Inspectorii CNI au mai constatat că Iulia Chirilov a omis din declarație un venit din dobândă de 868,15 Euro, 100 de acţiuni la o societate comercială, cota-parte în capitalul a 2 societăţi comerciale și venitul din arenda unor spaţii comerciale. Controlul a fost suspendat, iar dosarul va fi trimis la Procuratura Generală pentru intentarea unui dosar penal pentru fals în declarația de avere.

”Nu am știut cum să completez”

La rândul său, funcționara, chiar dacă lucrează de ani buni cu acte și documente, spune că nu a știut cum să completeze formularul. Menționăm că în declarația sa de avere nici câmpul care indică data de când persoana se află în funcția publică nu este completat. Cât despre depozitele sale bancare, Iulia Chirilov spune că acestea au fost deschise în anii 2007 și 2009.  ”Cu părere de rău, nimeni nu ne-a informat și nu ne-a oferit consultații despre modul de completare a declarației. Colectorii noștri nu ne-au spus niciodată că documentul nu este completat corect”, le-a spus funcționara membrilor Comisiei.

Din declarația de avere depusă de Iulia Chirilov pentru anul 2012 aflăm că ea a deținut funcția de specialist principal al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat din 21 martie 2012. Solicitată de Moldova Curată, Iulia Chirilov spune că de o lună nu mai este angajată a Oficiului, însă a refuzat să divulge motivele.  ”Acum, când nu mai sunt angajată, am timp liber și mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să fie mai puține cauze similare. Recunosc că nu am declarat tot, dar nu am făcut-o intenționat, ci din neștiință. În urma acestor erori nu am adus niciun prejudiciu statului. Vă rog să nu trimiteți sesizarea la procuratură”, a spus Iulia Chirilov în ședință.

Menționăm că funcționarii publici sunt obligați să completeze declarații anuale de avere în baza Legii nr. 1274 din anul 2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, completează declarațiile de avere. Noile formulare ale declarațiilor de avere au fost introduse în anul 2012, când legea a fost modificată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
580
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1085
Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
577
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
526