Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Procuratură: ”Mă ofer să fac voluntariat, numai nu-l trimiteți”

Avere la vedere 3 aprilie 2015 166
Iulia Chirilov studiază actele în ședința CNI

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.Controlul desfășurat de CNI a arătat că Iulia Chirilov deținea în 2013 câteva conturi bancare pe care avea aproape 600 de mii de lei. De asemenea, funcționara are 5 terenuri și 5 construcții pe ele, inclusiv casă de locuit, însă nu a declarat nimic din toate acestea. Declarația sa de avere este ”curată”, fiind indicat doar salariul ambilor soți și un venit din pensie. Inspectorii CNI au mai constatat că Iulia Chirilov a omis din declarație un venit din dobândă de 868,15 Euro, 100 de acţiuni la o societate comercială, cota-parte în capitalul a 2 societăţi comerciale și venitul din arenda unor spaţii comerciale. Controlul a fost suspendat, iar dosarul va fi trimis la Procuratura Generală pentru intentarea unui dosar penal pentru fals în declarația de avere.

”Nu am știut cum să completez”

La rândul său, funcționara, chiar dacă lucrează de ani buni cu acte și documente, spune că nu a știut cum să completeze formularul. Menționăm că în declarația sa de avere nici câmpul care indică data de când persoana se află în funcția publică nu este completat. Cât despre depozitele sale bancare, Iulia Chirilov spune că acestea au fost deschise în anii 2007 și 2009.  ”Cu părere de rău, nimeni nu ne-a informat și nu ne-a oferit consultații despre modul de completare a declarației. Colectorii noștri nu ne-au spus niciodată că documentul nu este completat corect”, le-a spus funcționara membrilor Comisiei.

Din declarația de avere depusă de Iulia Chirilov pentru anul 2012 aflăm că ea a deținut funcția de specialist principal al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat din 21 martie 2012. Solicitată de Moldova Curată, Iulia Chirilov spune că de o lună nu mai este angajată a Oficiului, însă a refuzat să divulge motivele.  ”Acum, când nu mai sunt angajată, am timp liber și mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să fie mai puține cauze similare. Recunosc că nu am declarat tot, dar nu am făcut-o intenționat, ci din neștiință. În urma acestor erori nu am adus niciun prejudiciu statului. Vă rog să nu trimiteți sesizarea la procuratură”, a spus Iulia Chirilov în ședință.

Menționăm că funcționarii publici sunt obligați să completeze declarații anuale de avere în baza Legii nr. 1274 din anul 2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, completează declarațiile de avere. Noile formulare ale declarațiilor de avere au fost introduse în anul 2012, când legea a fost modificată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
170
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
167
Avere la vedere

Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...

Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.

04 octombrie 2014
165
Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
163
Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
174
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
182