În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de avere ca în Moldova
Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.
„Sistemul existent funcționează în SUA și depun declarații de avere doar funcționarii din conducere care dețin pârghii economice și de reglementare. Informațiile sunt acumulate pentru a preveni conflictele de interese”, a declarat astăzi Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.
Potrivit lui Fox, formularul unei declarații de avere pe care trebuie s-o completeze funcționarii din SUA este de cinci pagini și solicită informații despre proprietăți, datorii, cadouri primite, alte funcții deținute în afara serviciului public etc. „Funcționarul declară interesele sale, ale soției, copiilor până la 21 de ani și ale altor persoane care locuiesc împreună cu el. Orice bun a cărui valoare depășește o mie de euro este trecut în declarația de avere. În SUA, un funcționar este plătit bine, așa că nu prea sunt motive de a trișa”, susține Don Fox, lăsând să se înțeleagă că fenomenul înregistrării averilor de către funcționari pe numele rudelor nu prea este răspândit în SUA, așa cum se întâmplă în R. Moldova.
Don Fox afirmă că, de regulă, funcționarii americani sunt responsabili și știu că, dacă nu-și declară averile, riscă să facă pușcărie. În context, Fox a invocat exemplul unui senator din Alaska de acum trei ani care nu a indicat în declarația sa de avere un „cadou” - o anexă la locuință pe care cineva i-a construit-o cu valoarea de circa 40 de mii de dolari. Acesta a fost condamnat și chiar concediat din Senat.
Întrebat dacă în America procurorii pot să meargă la vânătoare împreună cu judecători și oameni de afaceri, așa cum s-a întâmplat în R. Moldova, iar autoritățile responsabile nu au depistat conflict de interese, Don Fox a spus că funcționarilor americani le este recomandat să se abțină de la acțiuni care ar putea provoca suspiciuni în legătură cu activitatea lor.
De menționat că în R. Moldova circa 45 de mii de funcționari depun declarații de avere și de interese.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...
Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.
Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?
Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici nu a început.
CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...
Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.
Directori de licee, sancționați de CNI
Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.
Aici așteptăm comentariul tău!