În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de avere ca în Moldova

Avere la vedere 24 iunie 2013 913

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.



„Sistemul existent funcționează în SUA și depun declarații de avere doar funcționarii din conducere care dețin pârghii economice și de reglementare. Informațiile sunt acumulate pentru a preveni conflictele de interese”, a declarat astăzi Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.   

Potrivit lui Fox, formularul unei declarații de avere pe care trebuie s-o completeze funcționarii din SUA este de cinci pagini și solicită informații despre proprietăți, datorii, cadouri primite, alte funcții deținute în afara serviciului public etc. „Funcționarul declară interesele sale, ale soției, copiilor până la 21 de ani și ale altor persoane care locuiesc împreună cu el. Orice bun a cărui valoare depășește o mie de euro este trecut în declarația de avere. În SUA, un funcționar este plătit bine, așa că nu prea sunt motive de a trișa”, susține Don Fox, lăsând să se înțeleagă că fenomenul înregistrării averilor de către funcționari pe numele rudelor nu prea este răspândit în SUA, așa cum se întâmplă în R. Moldova.

Don Fox afirmă că, de regulă, funcționarii americani sunt responsabili și știu că, dacă nu-și declară averile, riscă să facă pușcărie. În context, Fox a invocat exemplul unui senator din Alaska de acum trei ani care nu a indicat în declarația sa de avere un „cadou” - o anexă la locuință pe care cineva i-a construit-o cu valoarea de circa 40 de mii de dolari. Acesta a fost condamnat și chiar concediat din Senat.

Întrebat dacă în America procurorii pot să meargă la vânătoare împreună cu judecători și oameni de afaceri, așa cum s-a întâmplat în R. Moldova, iar autoritățile responsabile nu au depistat conflict de interese, Don Fox a spus că funcționarilor americani le este recomandat să se abțină de la acțiuni care ar putea provoca suspiciuni în legătură cu activitatea lor.

De menționat că în R. Moldova circa 45 de mii de funcționari depun declarații de avere și de interese.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
940
Avere la vedere

Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.

14 iunie 2013
1041
Avere la vedere

Misterul mașinilor șefului Direcției Educație Buiucani

Șeful Direcției Educaţie Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, care deține această funcție din 1997, se plimbă cu un automobil Toyota Land Cruiser produs în anul 2008 și locuiește într-o casă impunătoare la Durlești, a cărei valoare este de aproape un milion de lei. Cel puțin așa reiese din declarația sa de avere depusă pentru anul 2013. Asta chiar dacă salariul său abia de a ajuns anul trecut la 7 mii de lei lunar, iar în anul 2012 a fost și mai mic. Declarațiile sale de avere depuse pentru ultimii doi ani sunt pline de mistere. Unul dintre ele este faptul că bugetarul a vândut o mașină Toyota Rav 4 cu 9 mii de lei!

05 august 2014
904
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
941
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1171
Avere la vedere

Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.

30 ianuarie 2015
1160