În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de avere ca în Moldova

Avere la vedere 24 iunie 2013 576

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.„Sistemul existent funcționează în SUA și depun declarații de avere doar funcționarii din conducere care dețin pârghii economice și de reglementare. Informațiile sunt acumulate pentru a preveni conflictele de interese”, a declarat astăzi Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.   

Potrivit lui Fox, formularul unei declarații de avere pe care trebuie s-o completeze funcționarii din SUA este de cinci pagini și solicită informații despre proprietăți, datorii, cadouri primite, alte funcții deținute în afara serviciului public etc. „Funcționarul declară interesele sale, ale soției, copiilor până la 21 de ani și ale altor persoane care locuiesc împreună cu el. Orice bun a cărui valoare depășește o mie de euro este trecut în declarația de avere. În SUA, un funcționar este plătit bine, așa că nu prea sunt motive de a trișa”, susține Don Fox, lăsând să se înțeleagă că fenomenul înregistrării averilor de către funcționari pe numele rudelor nu prea este răspândit în SUA, așa cum se întâmplă în R. Moldova.

Don Fox afirmă că, de regulă, funcționarii americani sunt responsabili și știu că, dacă nu-și declară averile, riscă să facă pușcărie. În context, Fox a invocat exemplul unui senator din Alaska de acum trei ani care nu a indicat în declarația sa de avere un „cadou” - o anexă la locuință pe care cineva i-a construit-o cu valoarea de circa 40 de mii de dolari. Acesta a fost condamnat și chiar concediat din Senat.

Întrebat dacă în America procurorii pot să meargă la vânătoare împreună cu judecători și oameni de afaceri, așa cum s-a întâmplat în R. Moldova, iar autoritățile responsabile nu au depistat conflict de interese, Don Fox a spus că funcționarilor americani le este recomandat să se abțină de la acțiuni care ar putea provoca suspiciuni în legătură cu activitatea lor.

De menționat că în R. Moldova circa 45 de mii de funcționari depun declarații de avere și de interese.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
638
Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
543
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
594
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
643