În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de avere ca în Moldova

Avere la vedere 24 iunie 2013 894

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.„Sistemul existent funcționează în SUA și depun declarații de avere doar funcționarii din conducere care dețin pârghii economice și de reglementare. Informațiile sunt acumulate pentru a preveni conflictele de interese”, a declarat astăzi Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.   

Potrivit lui Fox, formularul unei declarații de avere pe care trebuie s-o completeze funcționarii din SUA este de cinci pagini și solicită informații despre proprietăți, datorii, cadouri primite, alte funcții deținute în afara serviciului public etc. „Funcționarul declară interesele sale, ale soției, copiilor până la 21 de ani și ale altor persoane care locuiesc împreună cu el. Orice bun a cărui valoare depășește o mie de euro este trecut în declarația de avere. În SUA, un funcționar este plătit bine, așa că nu prea sunt motive de a trișa”, susține Don Fox, lăsând să se înțeleagă că fenomenul înregistrării averilor de către funcționari pe numele rudelor nu prea este răspândit în SUA, așa cum se întâmplă în R. Moldova.

Don Fox afirmă că, de regulă, funcționarii americani sunt responsabili și știu că, dacă nu-și declară averile, riscă să facă pușcărie. În context, Fox a invocat exemplul unui senator din Alaska de acum trei ani care nu a indicat în declarația sa de avere un „cadou” - o anexă la locuință pe care cineva i-a construit-o cu valoarea de circa 40 de mii de dolari. Acesta a fost condamnat și chiar concediat din Senat.

Întrebat dacă în America procurorii pot să meargă la vânătoare împreună cu judecători și oameni de afaceri, așa cum s-a întâmplat în R. Moldova, iar autoritățile responsabile nu au depistat conflict de interese, Don Fox a spus că funcționarilor americani le este recomandat să se abțină de la acțiuni care ar putea provoca suspiciuni în legătură cu activitatea lor.

De menționat că în R. Moldova circa 45 de mii de funcționari depun declarații de avere și de interese.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
881
Avere la vedere

Maşinile de „nimic” ale magistraţilor

Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.

25 februarie 2015
1093
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
1198
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
1271
Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
1197
Avere la vedere

CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.

30 iulie 2013
955