În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de avere ca în Moldova
Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.
„Sistemul existent funcționează în SUA și depun declarații de avere doar funcționarii din conducere care dețin pârghii economice și de reglementare. Informațiile sunt acumulate pentru a preveni conflictele de interese”, a declarat astăzi Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.
Potrivit lui Fox, formularul unei declarații de avere pe care trebuie s-o completeze funcționarii din SUA este de cinci pagini și solicită informații despre proprietăți, datorii, cadouri primite, alte funcții deținute în afara serviciului public etc. „Funcționarul declară interesele sale, ale soției, copiilor până la 21 de ani și ale altor persoane care locuiesc împreună cu el. Orice bun a cărui valoare depășește o mie de euro este trecut în declarația de avere. În SUA, un funcționar este plătit bine, așa că nu prea sunt motive de a trișa”, susține Don Fox, lăsând să se înțeleagă că fenomenul înregistrării averilor de către funcționari pe numele rudelor nu prea este răspândit în SUA, așa cum se întâmplă în R. Moldova.
Don Fox afirmă că, de regulă, funcționarii americani sunt responsabili și știu că, dacă nu-și declară averile, riscă să facă pușcărie. În context, Fox a invocat exemplul unui senator din Alaska de acum trei ani care nu a indicat în declarația sa de avere un „cadou” - o anexă la locuință pe care cineva i-a construit-o cu valoarea de circa 40 de mii de dolari. Acesta a fost condamnat și chiar concediat din Senat.
Întrebat dacă în America procurorii pot să meargă la vânătoare împreună cu judecători și oameni de afaceri, așa cum s-a întâmplat în R. Moldova, iar autoritățile responsabile nu au depistat conflict de interese, Don Fox a spus că funcționarilor americani le este recomandat să se abțină de la acțiuni care ar putea provoca suspiciuni în legătură cu activitatea lor.
De menționat că în R. Moldova circa 45 de mii de funcționari depun declarații de avere și de interese.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri
Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul 2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...
Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.
Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...
După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.
Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...
Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere.
Aici așteptăm comentariul tău!