FUNCŢIONARI DE LUX

Avere la vedere 10 mai 2013 991

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.



”Drumurile” lui Ţernă l-au dus pe str. Ciocârliei

Pe o stradă cu businessmanul Oleg Voronin şi-au cumpărat sau construit vile fostul ministru al Afacerilor Interne Alexei Roibu, fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog, fostul şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie Veaceslav Ţernă, dar şi rectorul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic. Preţul unei case în această regiune porneşte de la două milioane de lei.

Potrivit „Ziarului Naţional”, Veaceslav Ţernă are pe str. Ciocârliei o casă de 135 m.p. şi un teren de 12 ari. Datele de la „Cadastru” arată că funcţionarul şi-a cumpărat casa în toamna anului 2011, la doar patru luni de la demisia din funcţia de şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie pentru reparaţia necalitativă a străzii Alba-Iulia, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei.

Menţionăm că Ţernă avea la primărie un salariu de aproximativ 4 500 de lei pe lună.

Miniştrii - vecini ai lui Voronin

Chiar lângă casa lui Ţernă se află vila fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Acesta şi-a cumpărat terenul pentru casă (nouă ari de pământ – n.r.) la sfârşitul anului 2005, la doar un an după ce a fost demis din funcţia de director al CCCEC, suspectat fiind că ar fi încercat să acopere nişte afaceri frauduloase cu făină de import.

Casa de 400 m.p., Roibu şi-a construit-o mai târziu, înregistrând-o la „Cadastru” cu jumătate de an înainte de a prelua funcţia de şef al Serviciului de Grăniceri. Astăzi, proprietatea fostului ministru de Interne este evaluată pe piaţă la preţul de peste patru milioane de lei.

De două ori mai ieftină este casa fostului ministru al Justiţiei, situată în acelaşi cartier. Vitalie Pârlog şi-a cumpărat locuinţa de 179 m.p. în noiembrie 2011 şi pretinde că valoarea acesteia este de 665 de mii de lei. Ce-i drept, experţii imobiliari sunt de altă părere, estimând casa la cel puţin două milioane de lei.

Rectorul de lux

În mahalaua de pe strada Ciocârliei locuieşte şi avocatul Gheorghe Avornic, rector al Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Acesta şi-a cumpărat casa de aproape 500 m.p. încă în 2008, an în care a candidat la funcţia de rector al Universităţii de Stat şi când în presă au apărut mai multe informaţii despre afacerile dubioase pe care Avornic, în calitatea sa de rector al Universităţii de Studii Europene, le-a avut cu Gheorghe Rusnac, rector al Universităţii de Stat. Cele două instituţii au procurat împreună un bloc de studii, iar ulterior Avornic a dat în arendă spaţii considerabile din acest bloc firmelor administrate de rudele sale.

Recent, Avornic a făcut parte din comisia care l-a desemnat candidat la funcţia de procuror general pe vecinul său Pârlog.

Proprietăţi mari cu bani puţini

Amintim că pe strada Ciocârliei şi-au construit case fiul şi fiica fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin.

Potrivit datelor de la „Cadastru”, cunoscutul om de afaceri Oleg Voronin are aici o casă de 235 m.p. şi o curte de 35 de ari. În anul 2006, acesta şi-a donat locuinţa fiului Alexei.

Iar sora acestuia, Valentina Rusu, are alături o casă la fel de mare, dar cu o curte de două ori mai mică. Casa a fost construită de fratele ei şi transmisă ultimei printr-un contract de donaţie semnat tot în 2006.

Terenul pe care sunt situate casele familiei Voronin şi ale apropiaţilor acestora a fost cumpărat în 2006 de la Primăria capitalei la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.

Ilinca Vremea



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
1026
Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1188
Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
976
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
988
Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
1227
Avere la vedere

Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns î...

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. 

18 noiembrie 2015
943