FUNCŢIONARI DE LUX
Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.
”Drumurile” lui Ţernă l-au dus pe str. Ciocârliei
Pe o stradă cu businessmanul Oleg Voronin şi-au cumpărat sau construit vile fostul ministru al Afacerilor Interne Alexei Roibu, fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog, fostul şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie Veaceslav Ţernă, dar şi rectorul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic. Preţul unei case în această regiune porneşte de la două milioane de lei.
Potrivit „Ziarului Naţional”, Veaceslav Ţernă are pe str. Ciocârliei o casă de 135 m.p. şi un teren de 12 ari. Datele de la „Cadastru” arată că funcţionarul şi-a cumpărat casa în toamna anului 2011, la doar patru luni de la demisia din funcţia de şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie pentru reparaţia necalitativă a străzii Alba-Iulia, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei.
Menţionăm că Ţernă avea la primărie un salariu de aproximativ 4 500 de lei pe lună.
Miniştrii - vecini ai lui Voronin
Chiar lângă casa lui Ţernă se află vila fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Acesta şi-a cumpărat terenul pentru casă (nouă ari de pământ – n.r.) la sfârşitul anului 2005, la doar un an după ce a fost demis din funcţia de director al CCCEC, suspectat fiind că ar fi încercat să acopere nişte afaceri frauduloase cu făină de import.
Casa de 400 m.p., Roibu şi-a construit-o mai târziu, înregistrând-o la „Cadastru” cu jumătate de an înainte de a prelua funcţia de şef al Serviciului de Grăniceri. Astăzi, proprietatea fostului ministru de Interne este evaluată pe piaţă la preţul de peste patru milioane de lei.
De două ori mai ieftină este casa fostului ministru al Justiţiei, situată în acelaşi cartier. Vitalie Pârlog şi-a cumpărat locuinţa de 179 m.p. în noiembrie 2011 şi pretinde că valoarea acesteia este de 665 de mii de lei. Ce-i drept, experţii imobiliari sunt de altă părere, estimând casa la cel puţin două milioane de lei.
Rectorul de lux
În mahalaua de pe strada Ciocârliei locuieşte şi avocatul Gheorghe Avornic, rector al Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Acesta şi-a cumpărat casa de aproape 500 m.p. încă în 2008, an în care a candidat la funcţia de rector al Universităţii de Stat şi când în presă au apărut mai multe informaţii despre afacerile dubioase pe care Avornic, în calitatea sa de rector al Universităţii de Studii Europene, le-a avut cu Gheorghe Rusnac, rector al Universităţii de Stat. Cele două instituţii au procurat împreună un bloc de studii, iar ulterior Avornic a dat în arendă spaţii considerabile din acest bloc firmelor administrate de rudele sale.
Recent, Avornic a făcut parte din comisia care l-a desemnat candidat la funcţia de procuror general pe vecinul său Pârlog.
Proprietăţi mari cu bani puţini
Amintim că pe strada Ciocârliei şi-au construit case fiul şi fiica fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin.
Potrivit datelor de la „Cadastru”, cunoscutul om de afaceri Oleg Voronin are aici o casă de 235 m.p. şi o curte de 35 de ari. În anul 2006, acesta şi-a donat locuinţa fiului Alexei.
Iar sora acestuia, Valentina Rusu, are alături o casă la fel de mare, dar cu o curte de două ori mai mică. Casa a fost construită de fratele ei şi transmisă ultimei printr-un contract de donaţie semnat tot în 2006.
Terenul pe care sunt situate casele familiei Voronin şi ale apropiaţilor acestora a fost cumpărat în 2006 de la Primăria capitalei la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.
Ilinca Vremea
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...
Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.
Încă un şef de la Interne cercetat de CNI
După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!