FUNCŢIONARI DE LUX

Avere la vedere 10 mai 2013 584

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.”Drumurile” lui Ţernă l-au dus pe str. Ciocârliei

Pe o stradă cu businessmanul Oleg Voronin şi-au cumpărat sau construit vile fostul ministru al Afacerilor Interne Alexei Roibu, fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog, fostul şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie Veaceslav Ţernă, dar şi rectorul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic. Preţul unei case în această regiune porneşte de la două milioane de lei.

Potrivit „Ziarului Naţional”, Veaceslav Ţernă are pe str. Ciocârliei o casă de 135 m.p. şi un teren de 12 ari. Datele de la „Cadastru” arată că funcţionarul şi-a cumpărat casa în toamna anului 2011, la doar patru luni de la demisia din funcţia de şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie pentru reparaţia necalitativă a străzii Alba-Iulia, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei.

Menţionăm că Ţernă avea la primărie un salariu de aproximativ 4 500 de lei pe lună.

Miniştrii - vecini ai lui Voronin

Chiar lângă casa lui Ţernă se află vila fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Acesta şi-a cumpărat terenul pentru casă (nouă ari de pământ – n.r.) la sfârşitul anului 2005, la doar un an după ce a fost demis din funcţia de director al CCCEC, suspectat fiind că ar fi încercat să acopere nişte afaceri frauduloase cu făină de import.

Casa de 400 m.p., Roibu şi-a construit-o mai târziu, înregistrând-o la „Cadastru” cu jumătate de an înainte de a prelua funcţia de şef al Serviciului de Grăniceri. Astăzi, proprietatea fostului ministru de Interne este evaluată pe piaţă la preţul de peste patru milioane de lei.

De două ori mai ieftină este casa fostului ministru al Justiţiei, situată în acelaşi cartier. Vitalie Pârlog şi-a cumpărat locuinţa de 179 m.p. în noiembrie 2011 şi pretinde că valoarea acesteia este de 665 de mii de lei. Ce-i drept, experţii imobiliari sunt de altă părere, estimând casa la cel puţin două milioane de lei.

Rectorul de lux

În mahalaua de pe strada Ciocârliei locuieşte şi avocatul Gheorghe Avornic, rector al Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Acesta şi-a cumpărat casa de aproape 500 m.p. încă în 2008, an în care a candidat la funcţia de rector al Universităţii de Stat şi când în presă au apărut mai multe informaţii despre afacerile dubioase pe care Avornic, în calitatea sa de rector al Universităţii de Studii Europene, le-a avut cu Gheorghe Rusnac, rector al Universităţii de Stat. Cele două instituţii au procurat împreună un bloc de studii, iar ulterior Avornic a dat în arendă spaţii considerabile din acest bloc firmelor administrate de rudele sale.

Recent, Avornic a făcut parte din comisia care l-a desemnat candidat la funcţia de procuror general pe vecinul său Pârlog.

Proprietăţi mari cu bani puţini

Amintim că pe strada Ciocârliei şi-au construit case fiul şi fiica fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin.

Potrivit datelor de la „Cadastru”, cunoscutul om de afaceri Oleg Voronin are aici o casă de 235 m.p. şi o curte de 35 de ari. În anul 2006, acesta şi-a donat locuinţa fiului Alexei.

Iar sora acestuia, Valentina Rusu, are alături o casă la fel de mare, dar cu o curte de două ori mai mică. Casa a fost construită de fratele ei şi transmisă ultimei printr-un contract de donaţie semnat tot în 2006.

Terenul pe care sunt situate casele familiei Voronin şi ale apropiaţilor acestora a fost cumpărat în 2006 de la Primăria capitalei la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.

28 iunie 2016
719
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
586
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
590
Avere la vedere

Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.

14 iunie 2013
595