FUNCŢIONARI DE LUX

Avere la vedere 10 mai 2013 993

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.”Drumurile” lui Ţernă l-au dus pe str. Ciocârliei

Pe o stradă cu businessmanul Oleg Voronin şi-au cumpărat sau construit vile fostul ministru al Afacerilor Interne Alexei Roibu, fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog, fostul şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie Veaceslav Ţernă, dar şi rectorul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic. Preţul unei case în această regiune porneşte de la două milioane de lei.

Potrivit „Ziarului Naţional”, Veaceslav Ţernă are pe str. Ciocârliei o casă de 135 m.p. şi un teren de 12 ari. Datele de la „Cadastru” arată că funcţionarul şi-a cumpărat casa în toamna anului 2011, la doar patru luni de la demisia din funcţia de şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie pentru reparaţia necalitativă a străzii Alba-Iulia, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei.

Menţionăm că Ţernă avea la primărie un salariu de aproximativ 4 500 de lei pe lună.

Miniştrii - vecini ai lui Voronin

Chiar lângă casa lui Ţernă se află vila fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Acesta şi-a cumpărat terenul pentru casă (nouă ari de pământ – n.r.) la sfârşitul anului 2005, la doar un an după ce a fost demis din funcţia de director al CCCEC, suspectat fiind că ar fi încercat să acopere nişte afaceri frauduloase cu făină de import.

Casa de 400 m.p., Roibu şi-a construit-o mai târziu, înregistrând-o la „Cadastru” cu jumătate de an înainte de a prelua funcţia de şef al Serviciului de Grăniceri. Astăzi, proprietatea fostului ministru de Interne este evaluată pe piaţă la preţul de peste patru milioane de lei.

De două ori mai ieftină este casa fostului ministru al Justiţiei, situată în acelaşi cartier. Vitalie Pârlog şi-a cumpărat locuinţa de 179 m.p. în noiembrie 2011 şi pretinde că valoarea acesteia este de 665 de mii de lei. Ce-i drept, experţii imobiliari sunt de altă părere, estimând casa la cel puţin două milioane de lei.

Rectorul de lux

În mahalaua de pe strada Ciocârliei locuieşte şi avocatul Gheorghe Avornic, rector al Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Acesta şi-a cumpărat casa de aproape 500 m.p. încă în 2008, an în care a candidat la funcţia de rector al Universităţii de Stat şi când în presă au apărut mai multe informaţii despre afacerile dubioase pe care Avornic, în calitatea sa de rector al Universităţii de Studii Europene, le-a avut cu Gheorghe Rusnac, rector al Universităţii de Stat. Cele două instituţii au procurat împreună un bloc de studii, iar ulterior Avornic a dat în arendă spaţii considerabile din acest bloc firmelor administrate de rudele sale.

Recent, Avornic a făcut parte din comisia care l-a desemnat candidat la funcţia de procuror general pe vecinul său Pârlog.

Proprietăţi mari cu bani puţini

Amintim că pe strada Ciocârliei şi-au construit case fiul şi fiica fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin.

Potrivit datelor de la „Cadastru”, cunoscutul om de afaceri Oleg Voronin are aici o casă de 235 m.p. şi o curte de 35 de ari. În anul 2006, acesta şi-a donat locuinţa fiului Alexei.

Iar sora acestuia, Valentina Rusu, are alături o casă la fel de mare, dar cu o curte de două ori mai mică. Casa a fost construită de fratele ei şi transmisă ultimei printr-un contract de donaţie semnat tot în 2006.

Terenul pe care sunt situate casele familiei Voronin şi ale apropiaţilor acestora a fost cumpărat în 2006 de la Primăria capitalei la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
1398
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
1044
Avere la vedere

Viceminiștri bogați și cu afaceri prospere au acceptat...

07 octombrie 2015
956
Avere la vedere

Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...

Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.

26 decembrie 2013
1498
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
998
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
992