FUNCŢIONARI DE LUX

Avere la vedere 10 mai 2013 333

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.”Drumurile” lui Ţernă l-au dus pe str. Ciocârliei

Pe o stradă cu businessmanul Oleg Voronin şi-au cumpărat sau construit vile fostul ministru al Afacerilor Interne Alexei Roibu, fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog, fostul şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie Veaceslav Ţernă, dar şi rectorul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic. Preţul unei case în această regiune porneşte de la două milioane de lei.

Potrivit „Ziarului Naţional”, Veaceslav Ţernă are pe str. Ciocârliei o casă de 135 m.p. şi un teren de 12 ari. Datele de la „Cadastru” arată că funcţionarul şi-a cumpărat casa în toamna anului 2011, la doar patru luni de la demisia din funcţia de şef al Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie pentru reparaţia necalitativă a străzii Alba-Iulia, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei.

Menţionăm că Ţernă avea la primărie un salariu de aproximativ 4 500 de lei pe lună.

Miniştrii - vecini ai lui Voronin

Chiar lângă casa lui Ţernă se află vila fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Acesta şi-a cumpărat terenul pentru casă (nouă ari de pământ – n.r.) la sfârşitul anului 2005, la doar un an după ce a fost demis din funcţia de director al CCCEC, suspectat fiind că ar fi încercat să acopere nişte afaceri frauduloase cu făină de import.

Casa de 400 m.p., Roibu şi-a construit-o mai târziu, înregistrând-o la „Cadastru” cu jumătate de an înainte de a prelua funcţia de şef al Serviciului de Grăniceri. Astăzi, proprietatea fostului ministru de Interne este evaluată pe piaţă la preţul de peste patru milioane de lei.

De două ori mai ieftină este casa fostului ministru al Justiţiei, situată în acelaşi cartier. Vitalie Pârlog şi-a cumpărat locuinţa de 179 m.p. în noiembrie 2011 şi pretinde că valoarea acesteia este de 665 de mii de lei. Ce-i drept, experţii imobiliari sunt de altă părere, estimând casa la cel puţin două milioane de lei.

Rectorul de lux

În mahalaua de pe strada Ciocârliei locuieşte şi avocatul Gheorghe Avornic, rector al Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Acesta şi-a cumpărat casa de aproape 500 m.p. încă în 2008, an în care a candidat la funcţia de rector al Universităţii de Stat şi când în presă au apărut mai multe informaţii despre afacerile dubioase pe care Avornic, în calitatea sa de rector al Universităţii de Studii Europene, le-a avut cu Gheorghe Rusnac, rector al Universităţii de Stat. Cele două instituţii au procurat împreună un bloc de studii, iar ulterior Avornic a dat în arendă spaţii considerabile din acest bloc firmelor administrate de rudele sale.

Recent, Avornic a făcut parte din comisia care l-a desemnat candidat la funcţia de procuror general pe vecinul său Pârlog.

Proprietăţi mari cu bani puţini

Amintim că pe strada Ciocârliei şi-au construit case fiul şi fiica fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin.

Potrivit datelor de la „Cadastru”, cunoscutul om de afaceri Oleg Voronin are aici o casă de 235 m.p. şi o curte de 35 de ari. În anul 2006, acesta şi-a donat locuinţa fiului Alexei.

Iar sora acestuia, Valentina Rusu, are alături o casă la fel de mare, dar cu o curte de două ori mai mică. Casa a fost construită de fratele ei şi transmisă ultimei printr-un contract de donaţie semnat tot în 2006.

Terenul pe care sunt situate casele familiei Voronin şi ale apropiaţilor acestora a fost cumpărat în 2006 de la Primăria capitalei la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Maşinile de „nimic” ale magistraţilor

Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.

25 februarie 2015
388
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
365
Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
301
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
418