Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Arhiva 20 septembrie 2013 832
ANRE

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.Opt directori în loc de cinci

Astăzi, ANRE are opt directori cu salarii lunare de peste 40 de mii de lei. Dintre aceștia, doar cinci sunt cu acte în regulă. Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi au mandatele expirate încă din ianuarie 2012, iar directorul general Victor Parlicov a fost demis din funcție de către Parlament în iulie 2013. Astăzi, Curtea Constituțională a decis că demiterea lui Parlicov a fost neconstituțională și a dispus restabilirea acestuia în funcție. De asemenea, statul va fi obligat să-i plătească trei salarii pentru perioada în care a fost demis ilegal. Salariu mediu lunar al șefului de la ANRE  este de 41 de mii de lei. Astfel, doar pentru această decizie a deputaților, din buget vor fi cheltuite 123 de mii de lei. Dar asta nu e tot. După destituirea lui Parlicov, Parlamentul a numit un nou director general la ANRE, Sergiu Ciobanu. Astăzi, după decizia Curții, contractul său de angajare este lovit de nulitate.

„Nu știu exact ce se va întâmpla cu domnul Ciobanu, dar din câte știu Curtea Constituțională a stabilit că numirea sa a fost neconstituțională. Sper să nu fim puși în situația să împărțim același scaun”, a declarat Parlicov pentru Moldova Curată.

O altă greșeală

Cei 123 de mii de lei aruncați în vânt de Parlament nu sunt singurele cheltuieli de salarizare nejustificate de la ANRE. Cu mandate expirate de un an și ceva, Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi au toate șansele să ceară compensații financiare similare pentru cele trei luni de când în locul lor la ANRE au fost numiți alți directori. Adică, cel puțin alte peste 246 de mii de lei împreună.

„Noi nu suntem nici concediați, nici salarizați. La numirea în funcție a noilor directori, Ghenadie Pârţu şi Iurie Onică, Parlamentul a uitat să adopte o altă hotărâre cu privire la încetarea mandatelor noastre. Astăzi, noi nu ne putem lua carnetele de muncă pentru a ne căuta un alt serviciu. Responsabilii de la direcția de cadre spun că al nostru contract de muncă urmează a fi reziliat de Parlament, pentru că el este angajatorul nostru”, ne-a explicat Răileanu. Acesta intenționează să se adreseze în judecată pentru a-și soluționa problema.

Precedentul există

Șansele de a câștiga procesul sunt destul de mari, ne asigură Victor Parlicov, precizând că, în 2010, ANRE a mai avut un caz similar când a fost obligat să-i plătească despăgubiri substanțiale unui director care s-a aflat într-o situație similară.

„Pe atunci, directorii ANRE erau numiți de Guvern. Mandatul directorului expirase, dar Guvernul nu adoptase o hotărâre cu privire la rezilierea contractului de muncă. În schimb, numise un alt director la instituție. Fostul director se adresase în judecată și a câștigat procesul, iar noi a trebuit să îi plătim despăgubiri pentru lunile de până la rezilierea oficială a contractului de către Guvern”, afirmă directorul general al ANRE.

Parlamentul își neagă vina

Pe perioada ianuarie 2012 - iulie 2013, cât au activat cu mandatele expirate, Răileanu și Belinschi au câștigat de la ANRE fiecare câte aproximativ 750 de mii de lei. Potrivit declarației de avere pentru anul 2012, salariul lui Răileanu a fost de 552 de mii de lei, iar al lui Belinschi – de 538 de mii de lei. Dacă Parlamentul nu își va repara greșeala până la sfârșitul acestui an, eroarea ne va costa încă jumătate de milion de lei.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, afirmă însă că nu este nevoie de nicio decizie suplimentară pentru a rezilia contractele cu Răileanu și Belinschi.

„Mandatele lor au expirat de un an, iar din iulie am numit noi directori, ceea ce înseamnă că ei automat nu mai pot lucra”, a declarat deputatul.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
1365
Arhiva

CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...

La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul -  sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.

03 octombrie 2019
926
Arhiva

CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). 

28 aprilie 2016
738
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
981
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1332
Arhiva

Republica Moldova, restantă la capitolul creării unui s...

În anul 2015, în runda a IV-a de evaluare, Republica Moldova va fi evaluată de către Grupul de State contra Corupţiei (GRECO) în ce privește conformitatea cu standardele care asigură inclusiv integritatea parlamentarilor. Republica Moldova va trebui să aducă dovezi că are prevederi şi practici aplicabile deputaţilor în Parlament, referitoare la:

21 septembrie 2014
721