Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Arhiva 20 septembrie 2013 905
ANRE

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.



Opt directori în loc de cinci

Astăzi, ANRE are opt directori cu salarii lunare de peste 40 de mii de lei. Dintre aceștia, doar cinci sunt cu acte în regulă. Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi au mandatele expirate încă din ianuarie 2012, iar directorul general Victor Parlicov a fost demis din funcție de către Parlament în iulie 2013. Astăzi, Curtea Constituțională a decis că demiterea lui Parlicov a fost neconstituțională și a dispus restabilirea acestuia în funcție. De asemenea, statul va fi obligat să-i plătească trei salarii pentru perioada în care a fost demis ilegal. Salariu mediu lunar al șefului de la ANRE  este de 41 de mii de lei. Astfel, doar pentru această decizie a deputaților, din buget vor fi cheltuite 123 de mii de lei. Dar asta nu e tot. După destituirea lui Parlicov, Parlamentul a numit un nou director general la ANRE, Sergiu Ciobanu. Astăzi, după decizia Curții, contractul său de angajare este lovit de nulitate.

„Nu știu exact ce se va întâmpla cu domnul Ciobanu, dar din câte știu Curtea Constituțională a stabilit că numirea sa a fost neconstituțională. Sper să nu fim puși în situația să împărțim același scaun”, a declarat Parlicov pentru Moldova Curată.

O altă greșeală

Cei 123 de mii de lei aruncați în vânt de Parlament nu sunt singurele cheltuieli de salarizare nejustificate de la ANRE. Cu mandate expirate de un an și ceva, Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi au toate șansele să ceară compensații financiare similare pentru cele trei luni de când în locul lor la ANRE au fost numiți alți directori. Adică, cel puțin alte peste 246 de mii de lei împreună.

„Noi nu suntem nici concediați, nici salarizați. La numirea în funcție a noilor directori, Ghenadie Pârţu şi Iurie Onică, Parlamentul a uitat să adopte o altă hotărâre cu privire la încetarea mandatelor noastre. Astăzi, noi nu ne putem lua carnetele de muncă pentru a ne căuta un alt serviciu. Responsabilii de la direcția de cadre spun că al nostru contract de muncă urmează a fi reziliat de Parlament, pentru că el este angajatorul nostru”, ne-a explicat Răileanu. Acesta intenționează să se adreseze în judecată pentru a-și soluționa problema.

Precedentul există

Șansele de a câștiga procesul sunt destul de mari, ne asigură Victor Parlicov, precizând că, în 2010, ANRE a mai avut un caz similar când a fost obligat să-i plătească despăgubiri substanțiale unui director care s-a aflat într-o situație similară.

„Pe atunci, directorii ANRE erau numiți de Guvern. Mandatul directorului expirase, dar Guvernul nu adoptase o hotărâre cu privire la rezilierea contractului de muncă. În schimb, numise un alt director la instituție. Fostul director se adresase în judecată și a câștigat procesul, iar noi a trebuit să îi plătim despăgubiri pentru lunile de până la rezilierea oficială a contractului de către Guvern”, afirmă directorul general al ANRE.

Parlamentul își neagă vina

Pe perioada ianuarie 2012 - iulie 2013, cât au activat cu mandatele expirate, Răileanu și Belinschi au câștigat de la ANRE fiecare câte aproximativ 750 de mii de lei. Potrivit declarației de avere pentru anul 2012, salariul lui Răileanu a fost de 552 de mii de lei, iar al lui Belinschi – de 538 de mii de lei. Dacă Parlamentul nu își va repara greșeala până la sfârșitul acestui an, eroarea ne va costa încă jumătate de milion de lei.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, afirmă însă că nu este nevoie de nicio decizie suplimentară pentru a rezilia contractele cu Răileanu și Belinschi.

„Mandatele lor au expirat de un an, iar din iulie am numit noi directori, ceea ce înseamnă că ei automat nu mai pot lucra”, a declarat deputatul.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Veaceslav Nedelea

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1926
Arhiva

Profil candidat: Otilia Drăguțanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1341
Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
890
Arhiva

Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...

În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.

26 mai 2014
771
Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
1239
Arhiva

Grabă în Parlament: mâine se va examina în şedinţa ple...

Nici nu a reuşit Autoritatea Naţională (ANI) de Integritate să devină funcţională pentru a putea sancţiona funcţionarii şi demnitarii care admit falsuri intenţionate în declaraţiile de avere, că aleşii poporului se grăbesc să voteze iniţiativa legislativă de amnistiere fiscală. La numai câteva zile de la înregistrarea în Legislativ, acest proiect de lege este inclus pe agenda şedinţei Parlamentului din 16 decembrie curent. Experţii spun că aceasta ar fi o iniţiativă special gândită pentru  funcţionarii care ar fi dobândit bunuri în mod ilicit.

15 decembrie 2016
912