Usatîi cere bani de la CNI

Interese la vedere 26 iulie 2013 1066
Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.



În actul de constatare emis de CNI este menţionat faptul că membrii Comisiei au examinat sesizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) cu privire la eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese de către Andrei Usatâi, manifestat prin acţiuni de reorganizare a Spitalului Clinic Republican prin absorbţia în cadrul acestuia a Institutului de Cardiologie şi a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. CNA argumenta că, în aşa mod, oficialul îşi creează condiţii favorabile de administrare a acestor instituţii, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru.
CNI a analizat sesizarea CNA şi, la 23 mai curent, a constatat faptul că ministrul Sănătăţii a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în cazul reorganizării acestor instituţii medicale.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI

La rândul său, Andrei Usatîi nu a fost de acord cu actul emis de CNI, aşa că la 12 iunie curent a depus la Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău o cerere de chemare în judecată cu privire la anularea actului de constatare emis de CNI. În cererea publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, oficialul afirmă că actul emis de CNI conţine o serie de erori atât de fapt, cât şi de drept, erori care într-un final duc la ilegalitatea acestuia.

Prejudiciu de 20 de mii de lei

Prin urmare, Andrei Usatîi solicită repararea prejudiciului moral în mărime de 20 de mii de lei, deoarece faptele invocare de CNI ar fi de natură ilicită şi îi afectează grav onoarea, cinstea şi demnitatea personală. „Gravitatea daunei morale cauzate rezidă în faptul că astfel de învinuiri serioase au un potenţial de a duce la demisia unui demnitar atât de înalt”, mai este specificat în cerere.

  CNI nu are bani pentru procese

La rândul său, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu susţine că şedinţa de judecată în cazul Usatîi nu s-a desfăşurat încă, însă a ţinut să precizeze că în bugetul CNI pentru anul 2013 nu sunt planificate resurse financiare pentru eventuale prejudicii morale pe care va trebui să le achite instituţia în urma pronunţării unor hotărâri de judecată. „Vom merge până în instanţa superioară pentru a ne apăra cauza. În situaţia când va fi pronunţată o decizie de judecată definitivă şi irevocabilă şi hotărârea va fi în defavoarea noastră, noi nu avem bani pentru a achita aceste prejudicii. În bugetul instituţiei pentru anul 2013 nu au fost planificaţi bani pentru astfel de situaţii imprevizibile”, afirmă Anatolie Donciu.

Specificăm că, potrivit art.1422 al Codului Civil al Republicii Moldova, în cazul în care persoanei i s-a cauzat un prejudiciu moral (suferinţe psihice sau fizice) prin fapte ce atentează la drepturile ei personale nepatrimoniale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţie, instanţa de judecată are dreptul să oblige persoana responsabilă la reparaţia prejudiciului prin echivalent bănesc.

Mărimea compensaţiei pentru prejudiciul moral este determinată de către instanţa de judecată în funcţie de caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice cauzate persoanei vătămate, de gradul de vinovăţie al autorului prejudiciului, dacă vinovăţia este o condiţie a răspunderii, şi de măsura în care această compensare poate aduce satisfacţie persoanei vătămate. De asemenea, instanţa de judecată este cea care stabileşte caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice, luând în considerare circumstanţele în care a fost cauzat prejudiciul, precum şi statutul social al persoanei vătămate.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
1117
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
921
Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
1231
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
874
Interese la vedere

Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut pri...

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.

29 februarie 2016
977
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
960