Usatîi cere bani de la CNI

Interese la vedere 26 iulie 2013 471
Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.În actul de constatare emis de CNI este menţionat faptul că membrii Comisiei au examinat sesizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) cu privire la eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese de către Andrei Usatâi, manifestat prin acţiuni de reorganizare a Spitalului Clinic Republican prin absorbţia în cadrul acestuia a Institutului de Cardiologie şi a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. CNA argumenta că, în aşa mod, oficialul îşi creează condiţii favorabile de administrare a acestor instituţii, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru.
CNI a analizat sesizarea CNA şi, la 23 mai curent, a constatat faptul că ministrul Sănătăţii a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în cazul reorganizării acestor instituţii medicale.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI

La rândul său, Andrei Usatîi nu a fost de acord cu actul emis de CNI, aşa că la 12 iunie curent a depus la Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău o cerere de chemare în judecată cu privire la anularea actului de constatare emis de CNI. În cererea publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, oficialul afirmă că actul emis de CNI conţine o serie de erori atât de fapt, cât şi de drept, erori care într-un final duc la ilegalitatea acestuia.

Prejudiciu de 20 de mii de lei

Prin urmare, Andrei Usatîi solicită repararea prejudiciului moral în mărime de 20 de mii de lei, deoarece faptele invocare de CNI ar fi de natură ilicită şi îi afectează grav onoarea, cinstea şi demnitatea personală. „Gravitatea daunei morale cauzate rezidă în faptul că astfel de învinuiri serioase au un potenţial de a duce la demisia unui demnitar atât de înalt”, mai este specificat în cerere.

  CNI nu are bani pentru procese

La rândul său, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu susţine că şedinţa de judecată în cazul Usatîi nu s-a desfăşurat încă, însă a ţinut să precizeze că în bugetul CNI pentru anul 2013 nu sunt planificate resurse financiare pentru eventuale prejudicii morale pe care va trebui să le achite instituţia în urma pronunţării unor hotărâri de judecată. „Vom merge până în instanţa superioară pentru a ne apăra cauza. În situaţia când va fi pronunţată o decizie de judecată definitivă şi irevocabilă şi hotărârea va fi în defavoarea noastră, noi nu avem bani pentru a achita aceste prejudicii. În bugetul instituţiei pentru anul 2013 nu au fost planificaţi bani pentru astfel de situaţii imprevizibile”, afirmă Anatolie Donciu.

Specificăm că, potrivit art.1422 al Codului Civil al Republicii Moldova, în cazul în care persoanei i s-a cauzat un prejudiciu moral (suferinţe psihice sau fizice) prin fapte ce atentează la drepturile ei personale nepatrimoniale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţie, instanţa de judecată are dreptul să oblige persoana responsabilă la reparaţia prejudiciului prin echivalent bănesc.

Mărimea compensaţiei pentru prejudiciul moral este determinată de către instanţa de judecată în funcţie de caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice cauzate persoanei vătămate, de gradul de vinovăţie al autorului prejudiciului, dacă vinovăţia este o condiţie a răspunderii, şi de măsura în care această compensare poate aduce satisfacţie persoanei vătămate. De asemenea, instanţa de judecată este cea care stabileşte caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice, luând în considerare circumstanţele în care a fost cauzat prejudiciul, precum şi statutul social al persoanei vătămate.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
483
Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
498
Interese la vedere

Ziarul Naţional: Președinții de raioane au dat de gustu...

MOFT // Criza economică nu a tăiat din „poftele” aleșilor locali care continuă să cumpere mașini de lux de la un singur agent economic

19 octombrie 2013
405
Interese la vedere

Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul,...

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. 

30 aprilie 2016
346