La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu există o hotărâre

Interese la vedere 18 septembrie 2014 1139
Vladimir Molojen

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.



Procurorul Mihai Ivanov spune că a finalizat încă în luna mai prezentarea probelor și audierea martorilor acuzării. Apărarea, la rândul ei, urma să-și prezinte și ea probele și să audieze martorii. Însă deja vreo 5 ședințe au fost amânate. ”Avocații au solicitat să audieze în instanță expertul care a efectuat expertiza economico-contabilă și specialistul de la Centrul Național Anticorupție care a făcut calculele pentru fiecare persoană din dosar ce prejudiciu a adus statului. După ce au fost solicitați acești martori ședințele au fost amânate sub diferite pretexte. Fie avocații sunt implicați în alte procese, fie Vladimir Molojen se afla la examinare medicală în afara țării. Acum așteptăm ca apărarea să-și prezinte probele, să fie audiate aceste două persoane, apoi vor fi audiați inculpații. Adică practic dosarul e finalizat, însă ultima etapă se tărăgănează intenționat, de parcă apărarea ar fi în așteptarea unui eveniment”, a spus Mihai Ivanov pentru Moldova Curată.

La rândul său, unul dintre avocații apărării, Nicolae Ursu, nu vede nicio problemă în faptul că examinarea în instanță a dosarului nu se apropie de sfârșit, deși au trecut 4 ani de la intentare. ”Din cauza apărării ședințele au fost amânate de două sau trei ori, dar de fiecare dată am motivat: am fost bolnav și am fost implicat într-un alt dosar cu persoane arestate. O dată ședința a fost amânată din cauza procurorului, care a întârziat. Cât despre audierea celor doi experți, încă nu am solicitat oficial nimic, trebuie să studiem mai întâi materialele cauzei”, ne-a spus Nicolae Ursu. Am încercat să-l găsim și pe Vladimir Molojen, dar la telefonul său în aceste zile răspunde robotul.

Judecătorul Dulghier: "De ce atâta interes pentru acest dosar?"

La ultima ședință, de pe 11 septembrie, și ea amânată, președintele Judecătoriei Buiucani, Dorin Dulghier, care examinează cazul, s-a arătat deranjat de prezenţa în sală a unui jurnalist. ”De ce atâta interes pentru acest dosar?”. I-am explicat că este vorba despre bani publici și despre o întreprindere de stat și că este firesc ca presa să urmărească cum sunt penalizați foștii funcționari publici învinuiți de prejudicierea statului. ”Dvs știți deja că vor fi penalizați? Știți deja și sentința?” - a fost răspunsul magistratului. Ședința a durat doar 2 minute, cât judecătorul să anunțe că avocații învinuiților au solicitat amânarea din motive obiective, așa că a fost fixată o nouă ședință, peste 2 săptămâni.

Dosar cu 3 inculpați

Cei trei inculpați în acest dosar, Vladimir Molojen, Anatolie Gumeniuc și Valeriu Goncearov, pledează nevinovat. Vladimir Molojen este învinuit de abuz de putere și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, Anatolie Gumeniuc - de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, iar Valeri Goncearov - de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Potrivit informațiilor făcute publice de procurori încă la etapa deschiderii dosarului penal, Vladimir Molojen a devenit director la ”Registru” la 30 mai 2008, iar în august același an încheia deja un contract de închiriere a unui panou publicitar în Chișinău cu firma soției sale. Contractul cuprindea perioada 29 august 2008 - 1 iunie 2011. În total ”Registru” a plătit firmei ”Altent-Com” 128 mii de lei.

Interesele proprii vs interesele statului

Procurorii consideră că încheierea unui asemenea contract nu era necesară, întrucât Întreprinderea de stat ”Registru” este singura din țară care perfectează acte de indentitate și, indiferent dacă investește în publicitate sau nu, populația va apela la serviciile ei, pentru că nu are alegere. Iar prin faptul că a închiriat, în calitate de manager, panoul anume de la familia sa, Vladimir Molojen ar fi urmărit în primul rând propriile interese. Acest fapt contravine și Legii cu privire la conflictul de interese în vigoare la acea datã.

La fel, procurorii cer tragerea la răspundere a lui Vladimir Molojen și pentru faptul că nu a reziliat 8 contracte de locațiune a panourilor publicitare cu aceeași firmă, încheiate de ”Registru” până la venirea sa în funcție, dar încă în vigoare și în baza cărora se efectuau plăți pe durata mandatului său. Acest lucru ar fi adus Întreprinderii un prejudiciu de 2 802 188 lei.  Aceste contracte au fost încheiate atunci când Vladimir Molojen conducea Ministerul Dezvoltării Informaționale, instituție care este fondatoare a Întreprinderii de Stat ”Registru”. 

Anatolie Gumeniuc, care a condus ”Registru” în perioada când Vladimir Molojen era ministru al Dezvoltării Informaționale, este învinuit de neglijență gravă în serviciu prin faptul că în perioada ianuarie 2006 - mai 2008 nu a reziliat contractele încheiate cu firma rudelor lui Molojen. Prejudiciul adus întreprinderii ar fi de aproape 900 de mii de lei.

Valeriu Goncearov a fost director al Direcției generale logisticã a Întreprinderii ”Registru” to pe vremea când Molojen era ministru și este învinuit că a încheiat cu firma ”Altent-Com” două contracte de locațiune a panourilor publicitare, fără să aibă dreptul să o facă, adică depășindu-și atribuțiile de serviciu. Astfel, timp de 5 ani, întreprinderea a efectuat către această firmă plăți în sumă totală de aproape 900 de mii de lei.

Acest dosar a fost pornit în luna aprilie 2010, apoi la el au fost conexate și altele deschise pe numele inculpaților. Urmărirea penală a durat mai mult de un an si jumătate. Cauza penală a ajuns în instanță la sfârșitul anului 2011.
 

Viorica MANOLE



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1128
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
1303
Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
1127
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
1074
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1635
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
1125