Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.
Membrii Comisiei au examinat informaţia din materialul „Pâine de la firma ginerelui”, în care relatam despre faptul că la sfârşitul anului 2013, Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. La concursul public a participat un singur agent economic care a prezentat oferta de pâine – firma „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91 291 lei.
Cererea primarului - nefondată
Câteva luni mai târziu, membrii CNI au constatat că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.
Gheorghe Caracuian a contestat actul CNI, solicitând instanţei să-l anuleze. La aproape un an de când acest caz se află pe rol, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a emis o hotărâre prin care a respins cererea lui Gheorghe Caracuian. Judecătorul Gheorghe Mîţu a hotărât la 2 aprilie că “se respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Caracuian Gheorghe către Comisia privind anularea Actului de constatare nr. 02/71 din 22.05.2014”.
La cinci zile de la pronunţare, Gheorghe Caracuian a declarat pentru MC că nu ştie despre decizie, deoarece de acest caz se ocupă avocatul său. “Eu nu ştiu ce a decis judecata, dar dacă este aşa cum spuneţi, vom contesta decizia”, a menţionat primarul din Ialoveni.
Chiar dacă acest caz era pe rol în instanţă, Primăria Ialoveni a continuat să cumpere produse alimentare de la firma ginerelui primarului. Moldova Curată a descoperit că la două luni de la emiterea actului CNI, Primăria a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102 760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract de 111 850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.
Moldova Curată va sesiza CNI să analizeze şi aceste achiziţii de la Primăria Ialoveni pentru a cerceta dacă contractele respective au fost încheiate în situaţie de conflict de interese.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...
Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.
Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...
Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare. „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu
Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...
Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.
Judecătorul Iurie Obadă, care l-a încarcerat pe Andrei...
Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza - bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie.
Se caută un judecător la Curtea Constituţională
Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.
De frica testului de integritate profesională, funcțion...
Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.
Aici așteptăm comentariul tău!