Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Arhiva 7 aprilie 2015 889
Imagine simbol

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.Membrii Comisiei au examinat informaţia din materialul „Pâine de la firma ginerelui”, în care relatam despre faptul că la sfârşitul anului 2013, Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare,  timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. La concursul public a participat un singur agent economic care a prezentat oferta de pâine – firma „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91  291 lei.

Cererea primarului - nefondată

Câteva luni mai târziu, membrii CNI au constatat că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Gheorghe Caracuian a contestat actul CNI, solicitând instanţei să-l anuleze. La aproape un an de când acest caz se află pe rol, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a emis o hotărâre prin care a respins cererea lui Gheorghe Caracuian. Judecătorul Gheorghe Mîţu a hotărât la 2 aprilie că “se respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Caracuian Gheorghe către Comisia privind anularea Actului de constatare nr. 02/71 din 22.05.2014”.

La cinci zile de la pronunţare, Gheorghe Caracuian a declarat pentru MC că nu ştie despre decizie, deoarece de acest caz se ocupă avocatul său. “Eu nu ştiu ce a decis judecata, dar dacă este aşa cum spuneţi, vom contesta decizia”, a menţionat primarul din Ialoveni.

Chiar dacă acest caz era pe rol în instanţă, Primăria Ialoveni a continuat să cumpere produse alimentare de la firma ginerelui primarului. Moldova Curată a descoperit că la două luni de la emiterea actului CNI, Primăria a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102  760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract de 111  850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Moldova Curată va sesiza CNI să analizeze şi aceste achiziţii de la Primăria Ialoveni pentru a cerceta dacă contractele respective au fost încheiate în situaţie de conflict de interese.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
1083
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
1144
Arhiva

Profil candidat: Iurie Tesa

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1250
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este o...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016.

04 octombrie 2017
1111
Arhiva

Republica Moldova, restantă la capitolul creării unui s...

În anul 2015, în runda a IV-a de evaluare, Republica Moldova va fi evaluată de către Grupul de State contra Corupţiei (GRECO) în ce privește conformitatea cu standardele care asigură inclusiv integritatea parlamentarilor. Republica Moldova va trebui să aducă dovezi că are prevederi şi practici aplicabile deputaţilor în Parlament, referitoare la:

21 septembrie 2014
812
Arhiva

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
1195