Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Arhiva 7 aprilie 2015 886
Imagine simbol

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.



Membrii Comisiei au examinat informaţia din materialul „Pâine de la firma ginerelui”, în care relatam despre faptul că la sfârşitul anului 2013, Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare,  timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. La concursul public a participat un singur agent economic care a prezentat oferta de pâine – firma „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91  291 lei.

Cererea primarului - nefondată

Câteva luni mai târziu, membrii CNI au constatat că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Gheorghe Caracuian a contestat actul CNI, solicitând instanţei să-l anuleze. La aproape un an de când acest caz se află pe rol, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a emis o hotărâre prin care a respins cererea lui Gheorghe Caracuian. Judecătorul Gheorghe Mîţu a hotărât la 2 aprilie că “se respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Caracuian Gheorghe către Comisia privind anularea Actului de constatare nr. 02/71 din 22.05.2014”.

La cinci zile de la pronunţare, Gheorghe Caracuian a declarat pentru MC că nu ştie despre decizie, deoarece de acest caz se ocupă avocatul său. “Eu nu ştiu ce a decis judecata, dar dacă este aşa cum spuneţi, vom contesta decizia”, a menţionat primarul din Ialoveni.

Chiar dacă acest caz era pe rol în instanţă, Primăria Ialoveni a continuat să cumpere produse alimentare de la firma ginerelui primarului. Moldova Curată a descoperit că la două luni de la emiterea actului CNI, Primăria a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102  760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract de 111  850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Moldova Curată va sesiza CNI să analizeze şi aceste achiziţii de la Primăria Ialoveni pentru a cerceta dacă contractele respective au fost încheiate în situaţie de conflict de interese.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean

Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.

16 iunie 2014
1131
Arhiva

Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.

21 decembrie 2015
1446
Arhiva

Încă un judecător urmărit penal. Denunțat de o persoană...

Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzare pe judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut (58 de ani), cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane, care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

24 octombrie 2017
1119
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1307
Arhiva

Apel Public: Organizaţiile societăţii civile sunt îngr...

8 februarie 2016

08 februarie 2016
1052
Arhiva

Integritatea, o condiție esențială pentru combaterea c...

UE pledează pentru o CNI cu instrumente și rezultate concrete

13 iulie 2015
849