Încep procesele de judecată cu ANI: o fostă șefă de Direcție din cadrul Consiliului Raional Glodeni va contesta actul emis în privința sa

2013-2018 16 octombrie 2018 32
Imagine simbol

Fosta șefă a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Glodeni, Svetlana Sandu, ar fi admis un conflict de interese timp de câțiva ani, fiind șefa fiicei sale. Asta au constatat inspectorii de integritate. Fosta funcționară susține că nu ea și-a angajat fiica, ci, dimpotrivă, ar fi încercat să evite un conflict de interese. Ca să dovedească acest lucru, a atacat în instanță actul emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).Svetlana Sandu: ”Nu eu mi-am angajat fiica”

Svetlana Sandu a venit la conducerea acestei Direcții în anul 2012. Ea menționează că atunci, fiica sa, Aneta Jalbă, era funcționar public: ”Fiica lucra deja de doi ani acolo. Nu eu am angajat-o”.

Aneta Jalbă fost angajată în anul 2010 în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din Glodeni, în calitate de specialist superior în administrarea ajutorului material.

Svetlana Sandu afirmă că poziția pe care o avea fiica sa avea statut de funcționar public, de aceea a transferat-o într-o funcție tehnică, tot în cadrul Direcției, pentru a evita astfel un conflict de interese. ”Ea a devenit șefa Serviciului de îngrijire la domiciliu. Dar nu a lucrat mult timp cu mine, fata a plecat în concediu de maternitate”, a precizat Svetlana Sandu pentru portalul Moldova Curată.

ANI: ”Acte administrative emise în privința fiicei sale”

Autoritatea Națională de Integritate este, însă, de altă părere. La începutul lunii curente, inspectorii de integritate au constatat că Svetlana Sandu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece a emis acte administrative în privința fiicei sale.

Într-un comunicat de presă emis de ANI, se spune că Svetlana Sandu era obligată de prevederile a două legi să declare conflictul de interese. Astfel, Legea Integrității prevede că ”agentul public are obligația să declare în scris, în termen de trei zile, conducătorului entității publice despre conflictul de interese real apărut în cadrul activităţii sale profesionale, explicând: natura conflictului de interese şi cum acesta influenţează sau poate influenţa exercitarea imparţială şi obiectivă a atribuţiilor sale”.

Totodată, în Legea privind declararea averii și intereselor personale se spune că în cazul apariției unui conflict de interese real, subiectul declarării este obligat să se abțină de la luarea unei decizii sau semnarea unui act administrativ în favoarea persoanei apropiate, până la soluționarea conflictului de interese.

Constatarea ANI va fi atacată în instanță

În replică, Svetlana Sandu afirmă că atât timp cât fiica nu era funcționar public, nu poate fi vorba de un conflict de interese. ”Deja am depus o cerere de chemare în judecată. Eu cred că sunt interese politice la mijloc”, a declarat Svetlana Sandu, care a adăugat că a depus cerere să fie suspendată din funcție, invocând motive personale.

Lilia Zaharia


 

Recent, Svetlana Sandu a depus cerere să fie suspendată din funcție, invocând motive personale.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
25
2013-2018

Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de In...

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.

27 septembrie 2018
49
2013-2018

Un membru al CNI este suspectat de incompatibilitate şi...

Leonid Morari, membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), este în prezent şi administratorul unei firme de audit. Unii membri ai Comisiei parlamentare care a verificat averile şi interesele membrilor CNI spun că vor cere revocarea lui Leonid Morari, pentru că acesta a admis conştient starea de incompatibilitate de funcţii, contrar legii.

17 noiembrie 2015
23
2013-2018

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „S...

După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere asupra celor întâmplate în instituție. Mai jos reproducem fragmente din scrisoarea lui Anatolie Donciu și comentariul lui Victor Strătilă asupra celor întâmplate la ANI.

08 noiembrie 2017
24
2013-2018

Candidații la funcția de vice-președinte al ANI: unul v...

Lilian Chișcă și Francisco Talmaci, candidați la funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), au susținut a doua probă din concurs - interviul. Lilian Chișcă a precizat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, va miza și pe o parte din angajații fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), argumentând că ei au experiență în examinarea dosarelor privind integritatea subiecților declarării. Francisco Talmaci a criticat însă activitatea CNI, spunând că fosta instituție s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass media.

07 noiembrie 2017
28
2013-2018

Document ANI: Serghei Ostaf, membru al Consiliului de I...

Serghei Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentantul Legislativului în CI, a depus declarația de avere și interese personale la trei luni de la desemnare, deși legea prevede un termen de o lună pentru subiecții declarării. Experții în domeniul anticorupție sunt de părere că a fost încălcată legea. Serghei Ostaf insistă însă că el nu are statut de funcționar public și nici de persoană de demnitate publică, de aceea legislația îl obligă să depună declarația până la sfârșitul lunii martie.

22 noiembrie 2017
30