Încep procesele de judecată cu ANI: o fostă șefă de Direcție din cadrul Consiliului Raional Glodeni va contesta actul emis în privința sa

2013-2018 16 octombrie 2018 329
Imagine simbol

Fosta șefă a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Glodeni, Svetlana Sandu, ar fi admis un conflict de interese timp de câțiva ani, fiind șefa fiicei sale. Asta au constatat inspectorii de integritate. Fosta funcționară susține că nu ea și-a angajat fiica, ci, dimpotrivă, ar fi încercat să evite un conflict de interese. Ca să dovedească acest lucru, a atacat în instanță actul emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).Svetlana Sandu: ”Nu eu mi-am angajat fiica”

Svetlana Sandu a venit la conducerea acestei Direcții în anul 2012. Ea menționează că atunci, fiica sa, Aneta Jalbă, era funcționar public: ”Fiica lucra deja de doi ani acolo. Nu eu am angajat-o”.

Aneta Jalbă fost angajată în anul 2010 în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din Glodeni, în calitate de specialist superior în administrarea ajutorului material.

Svetlana Sandu afirmă că poziția pe care o avea fiica sa avea statut de funcționar public, de aceea a transferat-o într-o funcție tehnică, tot în cadrul Direcției, pentru a evita astfel un conflict de interese. ”Ea a devenit șefa Serviciului de îngrijire la domiciliu. Dar nu a lucrat mult timp cu mine, fata a plecat în concediu de maternitate”, a precizat Svetlana Sandu pentru portalul Moldova Curată.

ANI: ”Acte administrative emise în privința fiicei sale”

Autoritatea Națională de Integritate este, însă, de altă părere. La începutul lunii curente, inspectorii de integritate au constatat că Svetlana Sandu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece a emis acte administrative în privința fiicei sale.

Într-un comunicat de presă emis de ANI, se spune că Svetlana Sandu era obligată de prevederile a două legi să declare conflictul de interese. Astfel, Legea Integrității prevede că ”agentul public are obligația să declare în scris, în termen de trei zile, conducătorului entității publice despre conflictul de interese real apărut în cadrul activităţii sale profesionale, explicând: natura conflictului de interese şi cum acesta influenţează sau poate influenţa exercitarea imparţială şi obiectivă a atribuţiilor sale”.

Totodată, în Legea privind declararea averii și intereselor personale se spune că în cazul apariției unui conflict de interese real, subiectul declarării este obligat să se abțină de la luarea unei decizii sau semnarea unui act administrativ în favoarea persoanei apropiate, până la soluționarea conflictului de interese.

Constatarea ANI va fi atacată în instanță

În replică, Svetlana Sandu afirmă că atât timp cât fiica nu era funcționar public, nu poate fi vorba de un conflict de interese. ”Deja am depus o cerere de chemare în judecată. Eu cred că sunt interese politice la mijloc”, a declarat Svetlana Sandu, care a adăugat că a depus cerere să fie suspendată din funcție, invocând motive personale.

Lilia Zaharia


 

Recent, Svetlana Sandu a depus cerere să fie suspendată din funcție, invocând motive personale.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
323
2013-2018

Certificatele de integritate pentru candidații la funcț...

Pentru prima dată în practica sistemului electoral din Republica Moldova, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să obțină de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) certificate de integritate. Aceste documente vor conține date privind averile nejustificate sau conflictele de interese constatate de ANI și rămase în vigoare în ultimii trei ani. Având în vedere că în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începând cu sfârșitul anului 2015 și până la suspendarea activității CNI – iulie 2016.

15 noiembrie 2018
359
2013-2018

Anatolie Donciu despre excluderea sa din concursul pent...

În ședința din 13 septembrie curent a Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI) membri CI au respins candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de vicepreședinte al ANI. Pentru această poziție a rămas doar candidatura lui Lilian Chișcă, de aceea concursul pentru poziția secundă în conducerea CI a fost prelungit cu zece zile.

13 septembrie 2017
313
2013-2018

Victoria Iftodi a renunțat la funcția de membră a Consi...

După ce a fost aleasă judecătoare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Victoria Iftodi a renunțat la calitatea de membră a Consiliului de Integritate (CI) din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar acum Ministerul Justiției caută o altă candidatură care ar reprezenta Executivul în această entitate anticorupție.

05 iunie 2017
371