Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese la activ, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”

Interese la vedere 4 decembrie 2017 1247
Ion Haralampov a fost numit director al Agenției ”Moldsilva” în luna iunie curent.

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.



Cu trei ani în urmă, portalul Moldova Curată a publicat o investigație intitulată ”Secretul de la Moldsilva”, în care deconspira numele mai multor angajați ai Agenției ”Moldsilva” care au arendat terenuri forestiere din zonele pe care le administrau.

Tăieri de pădure în apropierea satului Mereșeni din raionul Hâncești, când terenul forestier era gestionat de instituția condusă de Ion Haralampov.

Arendare (i)legală

Unul dintre ei este Ion Haralampov, fostul director al Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”, care în anul 2012 a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Acesta a participat la concurs, chiar dacă un document în vigoare în acea perioadă, "Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, interzicea salariaţilor din domeniul silvic să facă acest lucru. După publicarea investigației, fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Haralampov a reziliat contractul de arendă la scurt timp, însă nu a mai fost sancționat, deoarece a fost invocată expirarea termenului de prescripție.

De la arendator de pădure la conducător

Ion Haralampov a fost suspendat din funcția de director al ÎSS „Hânceşti-Silva”  după ce anul trecut, în urma unor controale inopinate desfășurate de angajați de la Ministerul Mediului, au fost depistate tăieri ilicite de lemn.

În luna iunie curent, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”. Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Moldova Curată că atât timp cât la conducerea acestei instituții vor fi persoane cu probleme de integritate, domeniul forestier va avea de pierdut. ”Regretăm profund această numire din care are de suferit foarte mult sistemul forestier. Asistăm la o stagnare, reformele pornite, menite să asaneze sistemul, au fost puse pe linie moartă, conservându-se un sistem moștenit încă din perioada sovietică. În scurtul mandat de un an și zece luni am reușit să sistăm exportul de lemn brut, pentru protejarea pădurilor fundamentale. În prezent însă, actorii principali din domeniu încearcă să obțină reluarea exporturilor de lemn, iar Întreprinderea  Silvică ”Hâncești”, unde a activat domnul Haralampov, a fost una dintre cele mai "valoroase surse" pentru lemnul brut exportat. Imperativele politice au umbrit cu totul necesitatea de a promova în funcții publice persoane cu "certificate" lipsite de integritate”, a menționat fostul ministru al Mediului.

Ion Haralampov: ”Nu e conflict de interese, eu nu am folosit acel teren”

La rândul său, Ion Haralampov neagă că ar avea probleme de integritate, menționând că deși el a arendat acel teren forestier de patru hectare, nu a reușit să-l folosească, deoarece la scurt timp de la publicarea investigației și de la începerea controlului de către CNI, el a anulat actul care îl făcea arendator de pădure. Întrebat dacă la promovarea sa în funcție s-a ținut cont de încălcarea pe care a admis-o, Ion Haralampov a răspuns că actul CNI ar fi unul ilegal și că procurorii au închis cazul din lipsă de probe. ”Clar că s-a ținut cont, doar că acolo nu au fost probleme. Și procurorii au început un proces penal, însă din lipsă de probe, a fost închis. Terenul a fost arendat, însă nu l-am folosit și nu cred că e o abatere. Eu vă pot arăta acea înștiințare de la Procuratură”, a precizat Ion Haralampov.

Într-adevăr, PG a emis o Ordonanță de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, însă procesul penal nu viza acel conflict de interese, ci falsul în declarații. În afară de conflictul de interese constatat, CNI a mai descoperit că funcționarul nu și-a indicat în declarație de avere pentru anul 2013  toate bunurile și veniturile obținute. După această constatare, actul a fost transmis la procurori. Ambele controale ale CNI au fost începute pe baza investigației ”Secretul de la Moldsilva”, fapt indicat și în notificarea procurorilor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
1163
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
982
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
1098
Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
1407
Interese la vedere

Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.

14 aprilie 2014
1055
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
1214