Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese la activ, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”

Interese la vedere 4 decembrie 2017 441
Ion Haralampov a fost numit director al Agenției ”Moldsilva” în luna iunie curent.

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.Cu trei ani în urmă, portalul Moldova Curată a publicat o investigație intitulată ”Secretul de la Moldsilva”, în care deconspira numele mai multor angajați ai Agenției ”Moldsilva” care au arendat terenuri forestiere din zonele pe care le administrau.

Tăieri de pădure în apropierea satului Mereșeni din raionul Hâncești, când terenul forestier era gestionat de instituția condusă de Ion Haralampov.

Arendare (i)legală

Unul dintre ei este Ion Haralampov, fostul director al Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”, care în anul 2012 a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Acesta a participat la concurs, chiar dacă un document în vigoare în acea perioadă, "Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, interzicea salariaţilor din domeniul silvic să facă acest lucru. După publicarea investigației, fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Haralampov a reziliat contractul de arendă la scurt timp, însă nu a mai fost sancționat, deoarece a fost invocată expirarea termenului de prescripție.

De la arendator de pădure la conducător

Ion Haralampov a fost suspendat din funcția de director al ÎSS „Hânceşti-Silva”  după ce anul trecut, în urma unor controale inopinate desfășurate de angajați de la Ministerul Mediului, au fost depistate tăieri ilicite de lemn.

În luna iunie curent, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”. Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Moldova Curată că atât timp cât la conducerea acestei instituții vor fi persoane cu probleme de integritate, domeniul forestier va avea de pierdut. ”Regretăm profund această numire din care are de suferit foarte mult sistemul forestier. Asistăm la o stagnare, reformele pornite, menite să asaneze sistemul, au fost puse pe linie moartă, conservându-se un sistem moștenit încă din perioada sovietică. În scurtul mandat de un an și zece luni am reușit să sistăm exportul de lemn brut, pentru protejarea pădurilor fundamentale. În prezent însă, actorii principali din domeniu încearcă să obțină reluarea exporturilor de lemn, iar Întreprinderea  Silvică ”Hâncești”, unde a activat domnul Haralampov, a fost una dintre cele mai "valoroase surse" pentru lemnul brut exportat. Imperativele politice au umbrit cu totul necesitatea de a promova în funcții publice persoane cu "certificate" lipsite de integritate”, a menționat fostul ministru al Mediului.

Ion Haralampov: ”Nu e conflict de interese, eu nu am folosit acel teren”

La rândul său, Ion Haralampov neagă că ar avea probleme de integritate, menționând că deși el a arendat acel teren forestier de patru hectare, nu a reușit să-l folosească, deoarece la scurt timp de la publicarea investigației și de la începerea controlului de către CNI, el a anulat actul care îl făcea arendator de pădure. Întrebat dacă la promovarea sa în funcție s-a ținut cont de încălcarea pe care a admis-o, Ion Haralampov a răspuns că actul CNI ar fi unul ilegal și că procurorii au închis cazul din lipsă de probe. ”Clar că s-a ținut cont, doar că acolo nu au fost probleme. Și procurorii au început un proces penal, însă din lipsă de probe, a fost închis. Terenul a fost arendat, însă nu l-am folosit și nu cred că e o abatere. Eu vă pot arăta acea înștiințare de la Procuratură”, a precizat Ion Haralampov.

Într-adevăr, PG a emis o Ordonanță de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, însă procesul penal nu viza acel conflict de interese, ci falsul în declarații. În afară de conflictul de interese constatat, CNI a mai descoperit că funcționarul nu și-a indicat în declarație de avere pentru anul 2013  toate bunurile și veniturile obținute. După această constatare, actul a fost transmis la procurori. Ambele controale ale CNI au fost începute pe baza investigației ”Secretul de la Moldsilva”, fapt indicat și în notificarea procurorilor.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...

Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.

20 mai 2013
348
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
350
Interese la vedere

Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 

16 decembrie 2017
424
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
396