Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese la activ, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”

Interese la vedere 4 decembrie 2017 301
Ion Haralampov a fost numit director al Agenției ”Moldsilva” în luna iunie curent.

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.Cu trei ani în urmă, portalul Moldova Curată a publicat o investigație intitulată ”Secretul de la Moldsilva”, în care deconspira numele mai multor angajați ai Agenției ”Moldsilva” care au arendat terenuri forestiere din zonele pe care le administrau.

Tăieri de pădure în apropierea satului Mereșeni din raionul Hâncești, când terenul forestier era gestionat de instituția condusă de Ion Haralampov.

Arendare (i)legală

Unul dintre ei este Ion Haralampov, fostul director al Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”, care în anul 2012 a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Acesta a participat la concurs, chiar dacă un document în vigoare în acea perioadă, "Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, interzicea salariaţilor din domeniul silvic să facă acest lucru. După publicarea investigației, fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Haralampov a reziliat contractul de arendă la scurt timp, însă nu a mai fost sancționat, deoarece a fost invocată expirarea termenului de prescripție.

De la arendator de pădure la conducător

Ion Haralampov a fost suspendat din funcția de director al ÎSS „Hânceşti-Silva”  după ce anul trecut, în urma unor controale inopinate desfășurate de angajați de la Ministerul Mediului, au fost depistate tăieri ilicite de lemn.

În luna iunie curent, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”. Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Moldova Curată că atât timp cât la conducerea acestei instituții vor fi persoane cu probleme de integritate, domeniul forestier va avea de pierdut. ”Regretăm profund această numire din care are de suferit foarte mult sistemul forestier. Asistăm la o stagnare, reformele pornite, menite să asaneze sistemul, au fost puse pe linie moartă, conservându-se un sistem moștenit încă din perioada sovietică. În scurtul mandat de un an și zece luni am reușit să sistăm exportul de lemn brut, pentru protejarea pădurilor fundamentale. În prezent însă, actorii principali din domeniu încearcă să obțină reluarea exporturilor de lemn, iar Întreprinderea  Silvică ”Hâncești”, unde a activat domnul Haralampov, a fost una dintre cele mai "valoroase surse" pentru lemnul brut exportat. Imperativele politice au umbrit cu totul necesitatea de a promova în funcții publice persoane cu "certificate" lipsite de integritate”, a menționat fostul ministru al Mediului.

Ion Haralampov: ”Nu e conflict de interese, eu nu am folosit acel teren”

La rândul său, Ion Haralampov neagă că ar avea probleme de integritate, menționând că deși el a arendat acel teren forestier de patru hectare, nu a reușit să-l folosească, deoarece la scurt timp de la publicarea investigației și de la începerea controlului de către CNI, el a anulat actul care îl făcea arendator de pădure. Întrebat dacă la promovarea sa în funcție s-a ținut cont de încălcarea pe care a admis-o, Ion Haralampov a răspuns că actul CNI ar fi unul ilegal și că procurorii au închis cazul din lipsă de probe. ”Clar că s-a ținut cont, doar că acolo nu au fost probleme. Și procurorii au început un proces penal, însă din lipsă de probe, a fost închis. Terenul a fost arendat, însă nu l-am folosit și nu cred că e o abatere. Eu vă pot arăta acea înștiințare de la Procuratură”, a precizat Ion Haralampov.

Într-adevăr, PG a emis o Ordonanță de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, însă procesul penal nu viza acel conflict de interese, ci falsul în declarații. În afară de conflictul de interese constatat, CNI a mai descoperit că funcționarul nu și-a indicat în declarație de avere pentru anul 2013  toate bunurile și veniturile obținute. După această constatare, actul a fost transmis la procurori. Ambele controale ale CNI au fost începute pe baza investigației ”Secretul de la Moldsilva”, fapt indicat și în notificarea procurorilor.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
314
Interese la vedere

Pâine de la firma ginerelui

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.

10 februarie 2014
243
Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
301
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
237
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
243
Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
265