Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese la activ, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”

Interese la vedere 4 decembrie 2017 1451
Ion Haralampov a fost numit director al Agenției ”Moldsilva” în luna iunie curent.

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.



Cu trei ani în urmă, portalul Moldova Curată a publicat o investigație intitulată ”Secretul de la Moldsilva”, în care deconspira numele mai multor angajați ai Agenției ”Moldsilva” care au arendat terenuri forestiere din zonele pe care le administrau.

Tăieri de pădure în apropierea satului Mereșeni din raionul Hâncești, când terenul forestier era gestionat de instituția condusă de Ion Haralampov.

Arendare (i)legală

Unul dintre ei este Ion Haralampov, fostul director al Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”, care în anul 2012 a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Acesta a participat la concurs, chiar dacă un document în vigoare în acea perioadă, "Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, interzicea salariaţilor din domeniul silvic să facă acest lucru. După publicarea investigației, fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Haralampov a reziliat contractul de arendă la scurt timp, însă nu a mai fost sancționat, deoarece a fost invocată expirarea termenului de prescripție.

De la arendator de pădure la conducător

Ion Haralampov a fost suspendat din funcția de director al ÎSS „Hânceşti-Silva”  după ce anul trecut, în urma unor controale inopinate desfășurate de angajați de la Ministerul Mediului, au fost depistate tăieri ilicite de lemn.

În luna iunie curent, Ion Haralampov a fost promovat în funcția de director al Agenției ”Moldsilva”. Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Moldova Curată că atât timp cât la conducerea acestei instituții vor fi persoane cu probleme de integritate, domeniul forestier va avea de pierdut. ”Regretăm profund această numire din care are de suferit foarte mult sistemul forestier. Asistăm la o stagnare, reformele pornite, menite să asaneze sistemul, au fost puse pe linie moartă, conservându-se un sistem moștenit încă din perioada sovietică. În scurtul mandat de un an și zece luni am reușit să sistăm exportul de lemn brut, pentru protejarea pădurilor fundamentale. În prezent însă, actorii principali din domeniu încearcă să obțină reluarea exporturilor de lemn, iar Întreprinderea  Silvică ”Hâncești”, unde a activat domnul Haralampov, a fost una dintre cele mai "valoroase surse" pentru lemnul brut exportat. Imperativele politice au umbrit cu totul necesitatea de a promova în funcții publice persoane cu "certificate" lipsite de integritate”, a menționat fostul ministru al Mediului.

Ion Haralampov: ”Nu e conflict de interese, eu nu am folosit acel teren”

La rândul său, Ion Haralampov neagă că ar avea probleme de integritate, menționând că deși el a arendat acel teren forestier de patru hectare, nu a reușit să-l folosească, deoarece la scurt timp de la publicarea investigației și de la începerea controlului de către CNI, el a anulat actul care îl făcea arendator de pădure. Întrebat dacă la promovarea sa în funcție s-a ținut cont de încălcarea pe care a admis-o, Ion Haralampov a răspuns că actul CNI ar fi unul ilegal și că procurorii au închis cazul din lipsă de probe. ”Clar că s-a ținut cont, doar că acolo nu au fost probleme. Și procurorii au început un proces penal, însă din lipsă de probe, a fost închis. Terenul a fost arendat, însă nu l-am folosit și nu cred că e o abatere. Eu vă pot arăta acea înștiințare de la Procuratură”, a precizat Ion Haralampov.

Într-adevăr, PG a emis o Ordonanță de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, însă procesul penal nu viza acel conflict de interese, ci falsul în declarații. În afară de conflictul de interese constatat, CNI a mai descoperit că funcționarul nu și-a indicat în declarație de avere pentru anul 2013  toate bunurile și veniturile obținute. După această constatare, actul a fost transmis la procurori. Ambele controale ale CNI au fost începute pe baza investigației ”Secretul de la Moldsilva”, fapt indicat și în notificarea procurorilor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
1390
Interese la vedere

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobo...

La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.

05 iulie 2018
1491
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
1392
Interese la vedere

Ministrul Mediului a acordat bani din Fondul Ecologic c...

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în calitate de președinte al Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național (FEN), a alocat 313 700 lei în anii 2012 și 2013 postului de radio "Vocea Basarabiei", care este fondat de colegul său de partid, Valeriu Saharneanu. Ultimul este unul dintre fondatorii SRL ”Emico”, care deține licența de emisie. Ambii au făcut parte din Partidul Liberal, iar acum - din Partidul Liberal Reformator. 

29 aprilie 2014
1052
Interese la vedere

CNI „rămâne” în pădure

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.

28 mai 2015
1076
Interese la vedere

Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut pri...

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.

29 februarie 2016
1234