Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu afaceri prospere şi conturi bancare pline

Interese la vedere 26 ianuarie 2016 1388
Gheorghe Lavric

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.



Gheorghe Lavric a fost numit şef la Inspectoratul Fiscal de la Cahul în martie 2010, iar din 2011 şi până în prezent, pe lângă salariul de la fisc, a ridicat şi indemnizaţii de consilier local, care s-au ridicat, până în 2014, la suma totală de 20 200 lei. Actul de constatare al CNI face trimitere la Legea cu privire la conflictul de interese şi la cea

cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Ultima  stabileşte că funcționarul public nu este în drept să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepțiile prevăzute de lege, iar calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit. Potrivit normei, situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia, iar în caz contrar,  funcționarul public este destituit.

Astfel, CNI a constatat că Gheorghe Lavric, fiind şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Cahul, dar, în aceeaşi perioadă – şi consilier raional, care este o activitate remunerată în cadrul autorității publice, este într-o situaţie de incompatibilitate. Gheorghe Lavric ar urma să fie destituit din funcţia de şef la Inspectoratul Fiscal din Cahul dacă actul de constatare al CNI va rămâne în vigoare.

Şeful de IFS Cahul respinge constatarea CNI şi o atacă în judecată

Gheorghe Lavric este de părere că nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor şi a atacat în instanţă decizia CNI. Funcţionarul face trimitere la aceleaşi legi invocate de CNI, menţionând, însă, că nu cade sub influenţa acestora, pentru că reprezintă serviciul desconcentrat al administraţiei publice centrale, astfel încât nu este incompatibil cu o funcţie la nivel local, cum este cea de consilier raional sau orăşenesc. În ceea ce priveşte incompatibilităţile ce apar în calitatea sa de funcţionar public, adică ocuparea unei alte funcţii remunerate, Gheorghe Lavric spune că în calitate de consilier raional nu ridică salariu, ci numai indemnizaţii de participare la şedinţe, ceea ce reprezintă categorii diferite de remunerare. „În situaţia mea, în ţară, sunt multe persoane. Numai eu pe câţi îi ştiu. Am făcut solicitări şi la alte instituţii de stat, precum Comisia Electorală Centrală, Cancelaria de Stat, Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi, care n-au găsit încălcare în această situaţie”, a subliniat Gheorghe Lavric.

Afaceri în familie

Pe lângă funcţia de şef la Inspectoratul Fiscal de la Cahul şi cea de consilier orăşenesc, Gheorghe Lavric este acţionar al mai multor întreprinderi, administrate de fiul, nora sa şi soţia sa, dar şi proprietarul unor conturi bancare cu sume ce depăşesc în total 100 de mii de dolari.

El este fondator al întreprinderii SA „Căsuţa noastră”, care se ocupă de darea în chirie a spaţiilor comerciale, la care deţine o cotă de acţiuni de 68 la sută, în valoare de 45 de mii de lei. Întreprinderea este administrată de nora sa, Ana Chicu-Lavric şi a avut un venit din vânzări de 796 400 lei, în anul 2012, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

O altă firmă al cărei fondator unic iniţial a fost Gheorghe Lavric, dar a renunţat la acest statut în favoarea fiului său, Denis Lavric, este SRL „La Grina”. Firma este administrată de către soţia sa, Natalia Lavric, şi a obţinut un venit din vânzări de 417 700 de lei, pentru anul 2012. Potrivit lui Gheorghe Lavric, firma se ocupă de comercializarea articolelor de papetărie.

În declaraţia sa de interese, Gheorghe Lavric indică şi faptul că este acţionar la SA „Integral Auto”, cu o cotă de 0,34 la sută, în valoare de 5300 lei. Despre această companie, însă funcţionarul nu şi-a putut aminti, în discuţia cu Moldova Curată, menţionând că are legătură numai cu cele două companii de mai sus. Conform portalului achiziţiilor publice, firma respectivă a vândut în 2015 SA Drumuri Vulcăneşti un automobil în valoare de 141 700 lei, fiind desemnată câştigătoare a unei licitaţii publice.

Conturi cu sute de mii de lei

Gheorghe Lavric mai deţine 3 apartamente, un garaj şi 6 conturi de depozit. Patru dintre acestea sunt în dolari, pe care era depozitată o sumă totală de 100 630 dolari. Mai are un cont cu 19380 euro şi un cont cu 171 653 lei. Două conturi, cel în lei şi unul cu peste 40 de mii de dolari pe el, au fost lichidate în 2015, odată cu lichidarea băncilor în care se aflau depozitate, după cum a menţionat Gheorghe Lavric, făcând referire la băncile devalizate. El a refuzat să precizeze ce a făcut cu sumele retrase. De altfel, funcţionarul declară pentru 2014 şi un venit de peste 63 de mii de lei din dobânda de la depozite, pe lângă salariul de la Inspectoratul Fiscal, în valoare totală de 129 026 lei anual şi indemnizaţie de consilier de 7050 de lei.

Conturile au fost deschise în anii 2009, 2010, 2011 şi 2013, iar sursa banilor ar fi, potrivit lui Gheorghe Lavric, transferurile de peste hotare din partea rudelor şi activitatea întreprinderilor pe care le gestionează familia sa.

Pentru soţia sa declară un salariu ce se ridică anual la 21 300 de lei, adică de  aproape 1800 de lei pe lună, fiind în funcţia de administrator al SA „La Grina”. Totodată, ea a primit aproape 7000 de lei prin transfer din Grecia.

Donator la partid

Gheorghe Lavric are şi activitate politică, fiind vicepreşedinte al organizaţiei teritoriale PLDM la Cahul. În campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2015 a donat partidului 30 de mii de lei.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Afacere cu pâine, nedeclarată de primar

În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

27 ianuarie 2014
2201
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
1321
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
1282
Interese la vedere

Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...

În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.

17 aprilie 2015
1243
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
1109
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
1173