Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu afaceri prospere şi conturi bancare pline

Interese la vedere 26 ianuarie 2016 589
Gheorghe Lavric

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.Gheorghe Lavric a fost numit şef la Inspectoratul Fiscal de la Cahul în martie 2010, iar din 2011 şi până în prezent, pe lângă salariul de la fisc, a ridicat şi indemnizaţii de consilier local, care s-au ridicat, până în 2014, la suma totală de 20 200 lei. Actul de constatare al CNI face trimitere la Legea cu privire la conflictul de interese şi la cea

cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Ultima  stabileşte că funcționarul public nu este în drept să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepțiile prevăzute de lege, iar calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit. Potrivit normei, situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia, iar în caz contrar,  funcționarul public este destituit.

Astfel, CNI a constatat că Gheorghe Lavric, fiind şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Cahul, dar, în aceeaşi perioadă – şi consilier raional, care este o activitate remunerată în cadrul autorității publice, este într-o situaţie de incompatibilitate. Gheorghe Lavric ar urma să fie destituit din funcţia de şef la Inspectoratul Fiscal din Cahul dacă actul de constatare al CNI va rămâne în vigoare.

Şeful de IFS Cahul respinge constatarea CNI şi o atacă în judecată

Gheorghe Lavric este de părere că nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor şi a atacat în instanţă decizia CNI. Funcţionarul face trimitere la aceleaşi legi invocate de CNI, menţionând, însă, că nu cade sub influenţa acestora, pentru că reprezintă serviciul desconcentrat al administraţiei publice centrale, astfel încât nu este incompatibil cu o funcţie la nivel local, cum este cea de consilier raional sau orăşenesc. În ceea ce priveşte incompatibilităţile ce apar în calitatea sa de funcţionar public, adică ocuparea unei alte funcţii remunerate, Gheorghe Lavric spune că în calitate de consilier raional nu ridică salariu, ci numai indemnizaţii de participare la şedinţe, ceea ce reprezintă categorii diferite de remunerare. „În situaţia mea, în ţară, sunt multe persoane. Numai eu pe câţi îi ştiu. Am făcut solicitări şi la alte instituţii de stat, precum Comisia Electorală Centrală, Cancelaria de Stat, Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi, care n-au găsit încălcare în această situaţie”, a subliniat Gheorghe Lavric.

Afaceri în familie

Pe lângă funcţia de şef la Inspectoratul Fiscal de la Cahul şi cea de consilier orăşenesc, Gheorghe Lavric este acţionar al mai multor întreprinderi, administrate de fiul, nora sa şi soţia sa, dar şi proprietarul unor conturi bancare cu sume ce depăşesc în total 100 de mii de dolari.

El este fondator al întreprinderii SA „Căsuţa noastră”, care se ocupă de darea în chirie a spaţiilor comerciale, la care deţine o cotă de acţiuni de 68 la sută, în valoare de 45 de mii de lei. Întreprinderea este administrată de nora sa, Ana Chicu-Lavric şi a avut un venit din vânzări de 796 400 lei, în anul 2012, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

O altă firmă al cărei fondator unic iniţial a fost Gheorghe Lavric, dar a renunţat la acest statut în favoarea fiului său, Denis Lavric, este SRL „La Grina”. Firma este administrată de către soţia sa, Natalia Lavric, şi a obţinut un venit din vânzări de 417 700 de lei, pentru anul 2012. Potrivit lui Gheorghe Lavric, firma se ocupă de comercializarea articolelor de papetărie.

În declaraţia sa de interese, Gheorghe Lavric indică şi faptul că este acţionar la SA „Integral Auto”, cu o cotă de 0,34 la sută, în valoare de 5300 lei. Despre această companie, însă funcţionarul nu şi-a putut aminti, în discuţia cu Moldova Curată, menţionând că are legătură numai cu cele două companii de mai sus. Conform portalului achiziţiilor publice, firma respectivă a vândut în 2015 SA Drumuri Vulcăneşti un automobil în valoare de 141 700 lei, fiind desemnată câştigătoare a unei licitaţii publice.

Conturi cu sute de mii de lei

Gheorghe Lavric mai deţine 3 apartamente, un garaj şi 6 conturi de depozit. Patru dintre acestea sunt în dolari, pe care era depozitată o sumă totală de 100 630 dolari. Mai are un cont cu 19380 euro şi un cont cu 171 653 lei. Două conturi, cel în lei şi unul cu peste 40 de mii de dolari pe el, au fost lichidate în 2015, odată cu lichidarea băncilor în care se aflau depozitate, după cum a menţionat Gheorghe Lavric, făcând referire la băncile devalizate. El a refuzat să precizeze ce a făcut cu sumele retrase. De altfel, funcţionarul declară pentru 2014 şi un venit de peste 63 de mii de lei din dobânda de la depozite, pe lângă salariul de la Inspectoratul Fiscal, în valoare totală de 129 026 lei anual şi indemnizaţie de consilier de 7050 de lei.

Conturile au fost deschise în anii 2009, 2010, 2011 şi 2013, iar sursa banilor ar fi, potrivit lui Gheorghe Lavric, transferurile de peste hotare din partea rudelor şi activitatea întreprinderilor pe care le gestionează familia sa.

Pentru soţia sa declară un salariu ce se ridică anual la 21 300 de lei, adică de  aproape 1800 de lei pe lună, fiind în funcţia de administrator al SA „La Grina”. Totodată, ea a primit aproape 7000 de lei prin transfer din Grecia.

Donator la partid

Gheorghe Lavric are şi activitate politică, fiind vicepreşedinte al organizaţiei teritoriale PLDM la Cahul. În campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2015 a donat partidului 30 de mii de lei.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a anga...

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.

26 octombrie 2015
688
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
783
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
596
Interese la vedere

Noul șef de cabinet al Ruxandei Glavan a dobândit trei...

Noul șef de cabinet al ministrului Sănătății, Victor Savin, a dobândit în şapte ani trei apartamente, chiar dacă a deținut funcții de bugetar. În afară de aceste imobile, medicul mai deține un garaj, un autoturism Mercedes și câteva conturi bancare cu sute de mii de lei. Funcționarul spune că a adunat averile doar din salariile câștigate din funcțiile publice pe care le-a deținut. 

19 august 2015
567