Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observatori al TRM

Interese la vedere 16 aprilie 2015 1173
Imagine simbol

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.Componenţa Consiliului de Observatori al TRM din luna martie 2012 a votat o hotărâre prin care a decis ca declaraţiile de interese personale ale fiecărui membru să fie publicate pe pagina web a instituţiei, aici fiind elaborată şi o rubrică specială “Declaraţii de interese personale”.

Actualii membri ai CO, desemnaţi recent, au hotărât însă că nu vor mai prelua practica foştilor colegi, aşa că la 14 martie 2015 au decis ca declaraţiile lor de interese personale să nu mai fie publicate pe site-ul TRM. În şedinţă, Doina Deleu, membru CO, a propus ca declaraţiile de interese personale ale tuturor membrilor să fie publicate pe pagina web www.trm.md. Propunerea însă nu a fost susţinută.

Decizia CO ar putea fi revăzută

Preşedinta Consiliului de Observatori, Ludmila Vasilache, a declarat pentru Moldova Curată că în acea şedinţă s-a hotărât că dacă membrii nu sunt funcţionari publici, nu ar fi necesar ca să îşi publice declaraţiile de interese. „Noi am prezentat declaraţiile CNI. Nu cred că este o problemă, vom reveni la hotărârea aceasta. Dacă legea ne obligă, cred că putem anula acea hotărâre”, spune Ludmila Vasilache.

Lilia Caraşciuc, director executiv la Transparency International-Moldova, menţionează că legea îi obligă pe subiecţii declarării să-şi depună declaraţiile la Comisia Naţională de Integritate, însă, din păcate, nu avem un act legislativ ca să reglementeze publicarea acestor acte şi pe site-urile oficiale. „Chiar dacă legea nu-i obligă, pentru a crea o imagine bună instituţiei, ar fi bine ca preşedintele şi membrii CO să-şi publice declaraţiile de interese”, spune experta. Lilia Caraşciuc precizează că exemple în acest sens există în Republica Moldova. Unele instituţii publice plasează declaraţiile de avere şi cele de interese ale conducătorilor, pentru a asigura o transparenţă mai mare.

Menţionăm că CO este organul de conducere autonom al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" şi are menirea să asigure realizarea dreptului cetăţenilor şi al societăţii de a obţine informaţii veridice, complete şi operative, fiind abilitat, în acest scop, să monitorizeze respectarea de către companie a prevederilor legale şi statutare.

Consiliul de Observatori este compus din 9 membri şi sunt desemnaţi de Parlamentul Republicii Moldova cu durata mandatului de patru ani.

TVR, un exemplu de transparenţă

Un exemplu de asigurare a transparenţei poate fi Televiziunea Publică din România. Astfel, pe site-ul instituţiei, www.tvr.ro, la rubrica „Declaraţii de avere”, sunt plasate declaraţiile de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor care deţin o funcţie de conducere în instituţie: de la director până la redactor-şef.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1754
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1270
Interese la vedere

Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  

31 martie 2015
986
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
846
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
977
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
1233