Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observatori al TRM

Interese la vedere 16 aprilie 2015 1167
Imagine simbol

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.



Componenţa Consiliului de Observatori al TRM din luna martie 2012 a votat o hotărâre prin care a decis ca declaraţiile de interese personale ale fiecărui membru să fie publicate pe pagina web a instituţiei, aici fiind elaborată şi o rubrică specială “Declaraţii de interese personale”.

Actualii membri ai CO, desemnaţi recent, au hotărât însă că nu vor mai prelua practica foştilor colegi, aşa că la 14 martie 2015 au decis ca declaraţiile lor de interese personale să nu mai fie publicate pe site-ul TRM. În şedinţă, Doina Deleu, membru CO, a propus ca declaraţiile de interese personale ale tuturor membrilor să fie publicate pe pagina web www.trm.md. Propunerea însă nu a fost susţinută.

Decizia CO ar putea fi revăzută

Preşedinta Consiliului de Observatori, Ludmila Vasilache, a declarat pentru Moldova Curată că în acea şedinţă s-a hotărât că dacă membrii nu sunt funcţionari publici, nu ar fi necesar ca să îşi publice declaraţiile de interese. „Noi am prezentat declaraţiile CNI. Nu cred că este o problemă, vom reveni la hotărârea aceasta. Dacă legea ne obligă, cred că putem anula acea hotărâre”, spune Ludmila Vasilache.

Lilia Caraşciuc, director executiv la Transparency International-Moldova, menţionează că legea îi obligă pe subiecţii declarării să-şi depună declaraţiile la Comisia Naţională de Integritate, însă, din păcate, nu avem un act legislativ ca să reglementeze publicarea acestor acte şi pe site-urile oficiale. „Chiar dacă legea nu-i obligă, pentru a crea o imagine bună instituţiei, ar fi bine ca preşedintele şi membrii CO să-şi publice declaraţiile de interese”, spune experta. Lilia Caraşciuc precizează că exemple în acest sens există în Republica Moldova. Unele instituţii publice plasează declaraţiile de avere şi cele de interese ale conducătorilor, pentru a asigura o transparenţă mai mare.

Menţionăm că CO este organul de conducere autonom al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" şi are menirea să asigure realizarea dreptului cetăţenilor şi al societăţii de a obţine informaţii veridice, complete şi operative, fiind abilitat, în acest scop, să monitorizeze respectarea de către companie a prevederilor legale şi statutare.

Consiliul de Observatori este compus din 9 membri şi sunt desemnaţi de Parlamentul Republicii Moldova cu durata mandatului de patru ani.

TVR, un exemplu de transparenţă

Un exemplu de asigurare a transparenţei poate fi Televiziunea Publică din România. Astfel, pe site-ul instituţiei, www.tvr.ro, la rubrica „Declaraţii de avere”, sunt plasate declaraţiile de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor care deţin o funcţie de conducere în instituţie: de la director până la redactor-şef.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...

Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.

20 mai 2013
931
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
1179
Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
1252
Interese la vedere

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobo...

La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.

05 iulie 2018
1241
Interese la vedere

Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...

Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.

05 decembrie 2014
1172
Interese la vedere

Sondaj // Amenda de 6000 de lei pentru conflictul de in...

Majoritatea participanților la sondajul de pe Moldovacurata.md consideră că pedeapsa care prevede o amendă maximă de 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese de către un funcționar public, prevăzută în legislație, este prea mică.

16 mai 2013
929