Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observatori al TRM

Interese la vedere 16 aprilie 2015 769
Imagine simbol

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.Componenţa Consiliului de Observatori al TRM din luna martie 2012 a votat o hotărâre prin care a decis ca declaraţiile de interese personale ale fiecărui membru să fie publicate pe pagina web a instituţiei, aici fiind elaborată şi o rubrică specială “Declaraţii de interese personale”.

Actualii membri ai CO, desemnaţi recent, au hotărât însă că nu vor mai prelua practica foştilor colegi, aşa că la 14 martie 2015 au decis ca declaraţiile lor de interese personale să nu mai fie publicate pe site-ul TRM. În şedinţă, Doina Deleu, membru CO, a propus ca declaraţiile de interese personale ale tuturor membrilor să fie publicate pe pagina web www.trm.md. Propunerea însă nu a fost susţinută.

Decizia CO ar putea fi revăzută

Preşedinta Consiliului de Observatori, Ludmila Vasilache, a declarat pentru Moldova Curată că în acea şedinţă s-a hotărât că dacă membrii nu sunt funcţionari publici, nu ar fi necesar ca să îşi publice declaraţiile de interese. „Noi am prezentat declaraţiile CNI. Nu cred că este o problemă, vom reveni la hotărârea aceasta. Dacă legea ne obligă, cred că putem anula acea hotărâre”, spune Ludmila Vasilache.

Lilia Caraşciuc, director executiv la Transparency International-Moldova, menţionează că legea îi obligă pe subiecţii declarării să-şi depună declaraţiile la Comisia Naţională de Integritate, însă, din păcate, nu avem un act legislativ ca să reglementeze publicarea acestor acte şi pe site-urile oficiale. „Chiar dacă legea nu-i obligă, pentru a crea o imagine bună instituţiei, ar fi bine ca preşedintele şi membrii CO să-şi publice declaraţiile de interese”, spune experta. Lilia Caraşciuc precizează că exemple în acest sens există în Republica Moldova. Unele instituţii publice plasează declaraţiile de avere şi cele de interese ale conducătorilor, pentru a asigura o transparenţă mai mare.

Menţionăm că CO este organul de conducere autonom al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" şi are menirea să asigure realizarea dreptului cetăţenilor şi al societăţii de a obţine informaţii veridice, complete şi operative, fiind abilitat, în acest scop, să monitorizeze respectarea de către companie a prevederilor legale şi statutare.

Consiliul de Observatori este compus din 9 membri şi sunt desemnaţi de Parlamentul Republicii Moldova cu durata mandatului de patru ani.

TVR, un exemplu de transparenţă

Un exemplu de asigurare a transparenţei poate fi Televiziunea Publică din România. Astfel, pe site-ul instituţiei, www.tvr.ro, la rubrica „Declaraţii de avere”, sunt plasate declaraţiile de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor care deţin o funcţie de conducere în instituţie: de la director până la redactor-şef.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
546
Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
604
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
724
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
849