INTERVIU. Siegfried Mureșan, europarlamentar: „În capul listei este reforma justiției și suntem pregătiți să venim în ajutorul Republicii Moldova cu 50 de milioane de euro asistență macrofinanciară până în luna septembrie”

Interviu text 27 mai 2021 1776
Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. Sursa foto: facebook.com/siegfried.muresanO delegație a Parlamentului European, formată din Siegfried Mureșan, președintele delegației PE pentru relațiile cu Republica Moldova, Andrius Kubilius, președintele delegației PE la Adunarea Parlamentară Euronest, și  Andrej Halicki, vicepreședintele acestei delegații, au efectuat o vizită în Republica Moldova și au avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, cu membrii Comisiei Electorale Centrale și cu mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău. La finalul vizitei, MoldovaCurata.md a discutat cu europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, care a subliniat că Republica Moldova are nevoie de un Parlament și o guvernare care să asigure reforme autentice în domeniul justiției, iar sprijinul Uniunii Europene va fi oferit în funcție de rezultatele înregistrate.

Care a fost scopul vizitei la Chișinău a delegației Parlamentului European?

Ne-am aflat timp de trei zile la Chișinău cu o delegație a Parlamentului European. Obiectivul nostru principal a fost să sprijinim în continuare procesul de modernizare și de reformare a Republicii Moldova. La alegerile prezidențiale, cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat foarte clar în direcția unei Republici Moldova în care să domnească legea, în care să fie sancționată corupția, în care justiția să fie puternică, independentă, să-și îndeplinească misiunea și noi, în Uniunea Europeană, dorim să ajutăm în acest proces. De aceea am venit, pentru a ne exprima sprijinul deplin pentru modernizarea și reformarea Republicii Moldova și pentru a spune foarte clar următorul lucru: cu cât în lunile următoare acțiunile de reforme la nivelul autorităților Republicii Moldova vor fi mai ambițioase, cu atât și noi vom putea sprijini mai mult Republica Moldova în perioada următoare.

Reforma justiției este una dintre cele mai importante, dar și mai problematice, deoarece nu se înregistrează progrese semnificative în acest sens. Ce ar trebui de întreprins pe acest domeniu, așa încât justiția să obțină încrederea populației?

În primul rând, este nevoie de o majoritate parlamentară care să fie clar dedicată reformei justiției. În acest moment, această majoritate parlamentară nu există și cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe următorul lucru: pe 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate și puterea este la ei. Cetățenii vor decide dacă după alegeri puterea va merge la oameni politici care doresc reforma justiției sau dacă va merge la deputați care sunt în Parlament doar pentru a-și proteja propriile fotolii, așa cum am văzut la majoritatea parlamentară trecută. O majoritate care să dorească independența justiției are garantat sprijin din partea partenerilor de dezvoltare, inclusiv sprijin financiar care va duce la creșterea economiei în Republica Moldova, creșterea nivelului salarizării, reducerea șomajului și creșterea veniturilor oamenilor, a veniturilor la buget, ca și nivelul pensiilor să poată să fie îmbunătățit. Deci, totul depinde de oameni și de modul în care se vor exprima ei la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Cum poate fi asigurat un Parlament cu oameni integri, care să realizeze aceste reforme dorite și de populație și pe care ni le recomandă instituțiile europene?

În primul rând, cetățenii trebuie să se informeze foarte bine în această campanie electorală și să facă alegeri informate. Nu vor apăra justiția în viitor decât oameni politici care au apărat-o și în trecut. Să se uite exact la acțiunile de până acum ale politicienilor și să dea credit celor care au dovedit până acum că sunt de partea justiției, că vor combaterea corupției, că au respectat legea. Politicieni care au atacat ordinea constituțională, care au încercat să folosească Curtea Constituțională și alte instituții ale statului în propriul interes nu vor guverna niciodată de partea legii, nu vor combate niciodată corupția. Deci, mai important lucru acum este ca oamenii să se informeze și să facă alegerea corectă pe 11 iulie.

O restanță despre care se tot vorbește este investigația pe domeniul fraudei bancare, ați urmărit probabil acest subiect. Ce ar mai trebui să se întreprindă pe această direcție? Credeți că s-au făcut suficiente eforturi?

Nu s-au făcut suficiente eforturi și oamenii au dreptul să știe adevărul. Cei responsabili trebuie sancționați, iar prejudiciul trebuie recuperat. Din păcate a trecut prea mult timp și lucrurile trebuie accelerate, pentru asta este nevoie însă de o majoritate parlamentară și de un Guvern care să fie atașat progresului în acest domeniu. Am văzut pe cei care au fost la guvernare în ultimii ani că au amânat orice acțiune convingătoare și de aceea este important, că dacă dorim să recuperăm acest miliard pentru care din păcate cetățenii Republicii Moldova au plătit, au trebuit să garanteze, dacă vrem să recuperăm acest miliard, e clar că puterea trebuie să fie dată unor oameni politici care să nu aibă nicio legătură cu furtul acelui miliard, grăbind acțiunile pentru recuperarea prejudiciului și mai ales justiția să fie condusă de procurori independenți, puternici, curajoși, care să ancheteze mari fraude bancare, mari fapte de corupție, așa cum s-a întâmplat și în România în ultimii ani.

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova va fi în continuare în funcție de rezultatele reformelor?

Sprijinul Republicii Moldova are întotdeauna la bază îndeplinirea unor precondiții. Pentru ca noi să putem sprijini Republica Moldova, Republica Moldova trebuie să aibă un sistem politic pluri-partiinic, rezultat din alegeri libere și democratice. Aceasta este condiția de bază. După aceea, cu cât autoritățile de la Chișinău vor reuși să facă mai multe reforme, cu atât și noi putem convinge instituțiile Uniunii Europene să ajutăm mai mult. În capul listei este reforma justiției și suntem pregătiți să venim în ajutorul Republicii Moldova cu 50 de milioane de euro asistență macrofinanciară până în luna septembrie, astfel încât Guvernul să aibă asigurate resurse pentru plata pensiilor, salariilor, tot până la finalul anului. De asemenea, suntem pregătiți să venim cu un pachet de asistență și ajutor economic în următoarele luni, astfel încât întreprinderile din Republica Moldova să fie ajutate să-și revină după această criză COVID. Oricum suntem pregătiți să ajutăm pentru depășirea pandemiei. Ați văzut că statul român a donat Republicii Moldova 300 de mii de doze de vaccin, care au venit toate dinspre Uniunea Europeană. Comisia Europeană la comun a negociat achiziția vaccinurilor pentru toate țările membre ale UE și România a decis, și a fost un lucru foarte bun, să doneze o parte din vaccinurile sale cetățenilor Republicii Moldova. Deci, la bază, originea acestor vaccinuri tot este UE, și acesta este un lucru foarte bun.

Vă mulțumim!

Natalia Zaharescu

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interviu text

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut...

08 februarie 2019
944
Interviu text

INTERVIU. Laura Ștefan: „În Republica Moldova politicie...

28 decembrie 2020
2935
Interviu text

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un sta...

21 noiembrie 2018
1272
Interviu text

INTERVIU: Ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikut...

05 iulie 2021
992
Interviu text

Judecător: ”Colegii din Republica Moldova trebuie încur...

13 februarie 2020
2046
Interviu text

Victoria Sănduța: ”Problema este în oameni, nu în legi....

28 ianuarie 2020
3711