Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?

Arhiva 30 martie 2016 929
Ecaterina Pojoga

Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.



Ecaterina Pojoga, directoarea Casei de Cultură, are vânătăi pe mâini şi pe spate, dar şi comoţie cerebrală. Ea spune că totul s-a întâmplat săptămâna trecută, când, în timpul inventarierii lucrurilor de la Casa de Cultură, a văzut că în lista bunurilor erau incluse şi obiecte pe care nu le avea în gestiune. „Am observat că pe listă fuseseră trecute două amplificatoare, însă aveam doar unul. I-am spus primarului să verifice bine în contabilitate, pentru a stabili clar ce lucruri sunt în instituţie. Eu nu vreau să plătesc lucrurile lipsă din buzunarul meu”, a precizat femeia.

Ea a mai spus că biroul ei se afla în biblioteca din localitate, deoarece primarul refuza să încălzească Casa de Cultură. „Primarul întotdeauna striga la mine şi spunea că atât timp cât Pojoga va lucra aici, instituţia nu va fi încălzită”, a adăugat Ecaterina Pojoga. Ea a mai adăugat că a refuzat să semneze actul de inventariere, de aceea primarul i-ar fi ordonat să elibereze biblioteca şi să scoată din instituţie şi lucrurile pe care le avea: „Mi-am adus de acasă masă, scaun. Nu puteam să le car atunci. I-am spus domnului primar să aştepte până îmi voi chema ajutoare şi am închis uşa. El avea în mână un ciocan şi mă ameninţa să deschid uşa, că dacă nu, o va sparge”, a mai menţionat aceasta. Într-un final Pojoga a deschis, iar primarul ar fi lovit-o cu uşa, îmbrâncind-o. Femeia ar fi căzut şi s-ar fi lovit la cap.

Conflictele „recidivează”

Primarul localităţii spune însă că directoarea Casei de Cultură joacă teatru. „Nu este adevărat ce spune doamna, este o simulare. Cazul de violenţă este exclus. În timpul inventarierii s-au depistat mai multe lucruri care lipseau, inclusiv unele accesorii din echipamentele care erau în Casa de Cultură. Doamna este director interimar, este vina mea că am acceptat-o în această funcţie, fără să aibă studii în domeniu. Doamna a refuzat să semneze acel document. Am aşteptat-o jumătate de an să restituie bunurile care nu îi aparţin. Eu nu am atins-o nici cu un deget. Ce fel de contuzie cerebrală, nu ştiu cine i-a dat diagnosticul dat, acolo trebuie să fie şi probe”, a menţionat primarul.

Ecaterina Pojoga a precizat că problemele sale cu primarul din Ciuciuleni, Gheorghe Grigoraş, sunt mai vechi, de prin anii 90, când ea a candidat împreună cu soţia lui Grigoraş la funcţia de bibliotecară. La concurs, a învins Pojoga. „Deseori îmi reproşează că soţia lui trebuia să fie bibliotecara satului şi nu eu”, a mai specificat actuala directoare a Casei de Cultură, care  a adăugat că intenţionează să depună o plângere şi la procuratură, pentru a solicita ca primarul să fie cercetat pentru huliganism. Cazul este examinat în prezent de către poliţie. Potrivit articolului 287 din Codul penal al Republicii Moldova, huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 4000 şi 14000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la trei ani. 

Ordine în primărie

Cazul de la Ciuciuleni nu este singurul în care primarul este acuzat de un consătean de aplicarea violenţei. În anul 2013 fostul primar al satului Cimişeni, raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, l-a lovit pe un angajat al Primăriei cu scaunul în cap, moment care a fost înregistrat de camerele de supraveghere. Atunci, Ion Cazac, afirma că primarul i-a cerut să semneze nişte documente, fiind într-o zi de odihnă, iar fostul ales local ar fi fost în stare de ebrietate. Acum Ion Cazac, specialist pentru reglementarea proprietăţii funciare din Cimişeni, a declarat pentru Moldova Curată, că deşi, se împlinesc trei ani de la acel incident, cazul nu are nici o finalitate, dosarul fiind în instanţă la Judecătoria Criuleni. „Azi se fac trei ani de la această întâmplare şi nu s-a rezolvat încă. Aşteptăm…”, a precizat Ion Cazac.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procuror care locuiește în sediul Procuraturii

Noul procuror al raionului Șoldănești, Petru Botnaru, ales în funcție acum o lună, locuiește în sediul procuraturii, deoarece autoritățile locale încă nu i-au repartizat o locuință de serviciu. Botnaru nu se arată deranjat de această situație și spune că timpul va arăta ce va fi în continuare și unde va locui. Petru Botnaru a venit la Șoldănești de la Nisporeni, unde a condus procuratura teritorială timp de două mandate. „Aș fi candidat încă o dată, dar legea nu-mi permite să fac acest lucru pentru a treia oară”, a explicat Botnaru mutarea la Șoldănești. El a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor să ocupe această funcție după ce contracandidatul său, Vladimir Erhan, s-a retras din concurs pe ultima sută de metri, chiar dacă la evaluare acumulase cel mai mare punctaj.

30 iunie 2016
1270
Arhiva

Președintele Adunării Populare de la Comrat, declarat i...

Preşedintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov, care a deținut în același timp și funcția de administrator al Fabricii de spirt din Comrat SRL „Comvincom”, vrea să dovedească și la Curtea Supremă ca CNI nu a avut dreptate atunci când a stabilit că s-a aflat în situație de incompatibilitate. Constantinov a câștigat procesul cu CNI în prima instanță, dar l-a pierdut la Curtea de Apel. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, spune că alesul nu a fost remunerat pentru activitatea la întreprindere, de aceea incompatibilitatea nu ar fi existat. În plus, Constantinov şi-a dat demisia din funcţia de administrator la 18 aprilie 2013, după ce CNI a pornit controlul pe numele lui.

21 ianuarie 2016
809
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
814
Arhiva

Profil candidat: Oazu Nantoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1346
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
769
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
878