Un primar din Soroca este acuzat de comportament violent

Interese la vedere 15 mai 2014 1407
Iurie Cojocari

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.Eugen Gherlovan, în vârstă de 50 de ani, din satul Bulboci a depus o plângere la poliție în care a indicat că pe 9 mai a fost bătut cu pumnii în cap de către vecinul său, primarul Iurie Cojocari. Motivul conflictului a fost faptul că 20 de pui din gospodăria primarului au fost sugrumați de un cîine, iar proprietarul a crezut că ar fi fost câinele vecinului. ”A ieșit din casă nervos, era în stare de ebrietate și s-a năpustit cu pumnii asupra fratelui meu, care de la lovituri, și-a pierdut cunoștința”, spune sora victimei, Ana Ciumac.

Șeful sectorului de poliţie nr. 6 Căinari, din raionul Soroca, căpitan de poliție Sergiu Motriuc, a spus pentru Moldova Curată că acțiunile primarului sunt investigate în conformitate cu art. 78 și art.  354 Cod Contravențional (vătămare intenționată ușoară a integrității corporale și huliganism nu prea grav), însă o decizie va fi luată după ce Eugen Gherlovan va prezenta rezultatele expertizei medico-legale.

”Nu am lovit pe nimeni”

Solicitat de Moldova Curată, Iurie Cojocari susține cu tărie că este nevinovat. El spune că nici nu l-a atins pe Eugen Gherlovan, dar afirmă că anterior, pe 2 mai, l-a avertizat pe acesta sa-și țină câinele acasă. ”Nu l-am lovit. Eram acasă, în curtea proprie, cu familia. Am ieșit afară, l-am chemat și i-am arătat ce a făcut câinele lui și atât. Apoi am chemat grupul operativ al poliției ca să vină să vadă ce e cu puii. Abia după ce a plecat grupul operativ el s-a plâns la poliție că eu l-am bătut. O expertiză medico-legală de pe 12 mai a arătat că el nu are nicio leziune. A pornit această poveste probabil pentru că a crezut că voi cere o despăgubire prea mare pentru puii distruși”, spune primarul.

”Leziuni exterioare ca vanatai sau zgârieturi nu sunt, pentru că el a lovit în cap. Noi avem diagnosticul neurologului: comoții cerebrale. Ne-am dus special la Chișinău ca să facem investigații, pentru că aveam grețuri și vomă”, spune Eugen Gherlovan. ”Câinele nu era al nostru, e un cîine vagabond, dar nici măcar acest lucru nu ne interesează. Nu vrem nimic de la primar, vrem doar ca asemenea cazuri să nu se repete”, a adăugat sora sa, Ana Ciumac, care l-a însoțit la medic.

Amendat pentru că a lovit un băiat care se juca cu mingea

Acest incident vine la 20 de zile de la un alt episod cu implicarea primarului. Iurie Cojocari a fost amendat cu 700 de lei în baza acelorași articole, pentru că la 19 aprilie a lovit un băiat în vârstă de 15 ani. Potrivit poliției, copilul juca fotbal împreună cu alți băieți și, din întâmplare, mingea a nimerit pe parbrizul mașinii primarului, care trecea pe alături. Iurie Cojocari a coborât și i-a aplicat băiatului o lovitură peste față, iar părinții au depus o plângere la poliție.  Până la data de 14 mai primarul nu a prezentat poliției chitanța care ar dovedi că a plătit amenda. El are la dispoziție 30 de zile să facă acest lucru.

Despre acest caz primarul a refuzat categoric să vorbească.

Legislația Republicii Moldova nu conține prevederi referitoare la comportamentul aleșilor locali. Nu există niciun Cod de Etică al aleșilor, chiar dacă experții recomandă, în diferite studii, ca fiecare administrație locală să își aprobe propriile coduri de conduită. ”Comportamentul unei persoane în societate vorbește, în general, despre integritatea sa. Cât privește primarul, el este ales. Această situație trebuie mediatizată pentru ca oamenii să știe ce fel de conducător au. Dar dacă primarul va candida din nou și va fi reales, înseamnă că oamenii îi iartă un asemenea comportament”, spune experta anticorupție Galina Bostan. 

Iurie Cojocari a fost ales primar la alegerile locale din anul 2011, pe lista Partidului Liberal, iar acum reprezintă Partidul Liberal Reformator.

 Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

23 februarie 2016
953
Interese la vedere

Conflictul de interese în Fondul Ecologic

Un singur funcționar a fost pedepsit de CNI

29 aprilie 2013
913
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
1174
Interese la vedere

Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  

31 martie 2015
926
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
953
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
1312