Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese: și-a angajat soțul și fiica
Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.
Zinaida Panainte a fost aleasă în funcția de primar pentru al doilea mandat consecutiv. La câteva luni, mai exact în luna noiembrie 2015, ea și-a angajat fiica. Anterior, primărița a declarat pentru Moldova Curată că Daniela Panainte a fost angajată în calitate de bibliotecară, însă CNI a descoperit că aceasta ocupă o funcție de conducere - de bibliotecar-șef la Biblioteca Publică Negrești, activând pe 0,75 unitate de salariu. Contractul individual de muncă semnat între mamă și fiică a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată.
Un contract de muncă Zinaida Panainte a încheiat și cu soțul său. Pe vremea când soția sa își exercita primul mandat, în luna martie 2012, Ion Panainte a devenit director al Casei de Cultură Negrești. Contractul de muncă a avut o durată determinată - perioada concediului de maternitate al directoarei instituției.
Retrogradare: de la director al Casei de Cultură – la persoană de serviciu
Peste doi ani, când directoarea a revenit la muncă, Ion Panainte a fost transferat de soția sa în altă funcție - persoană de serviciu la Primăria Negrești.
Despre faptul că soțul a fost angajat în funcția de Director al Casei de Cultură din localitate, aflăm și din declarația de avere pentru anul 2014, depusă la CNI de Ion Panainte.
Pe lângă contractul individual de muncă, dar și cel de transfer, semnate între soții Panainte, în calitate de angajator și subaltern, CNI a mai stabilit că din anul 2012 și până în prezent primărița a semnat în favoarea soțului dispoziții de acordare a concediilor anuale și a ajutoarelor materiale.
În ședința CNI din 19 mai 2016, Zinaida Panainte a menționat că va soluționa cele două conflicte de interese.
Membrii Comisiei însă au constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese pentru ambele situații - în privința soțului și fiicei - și a notat că primărița ar fi trebuit să declare conflictul în conformitate cu legislația. Dacă Zinaida Panainte nu va ataca actul CNI în instanță, documentul va fi trimis la CNA pentru aplicarea amenzii, care poate ajunge până la 6 mii de lei.
Primarii din Moldova plătesc amendă, cei din România plătesc cu mandatul
În timp ce aleșii locali de la noi scapă cu amenzi pentru admiterea conflictelor de interese, primarii din România plătesc cu mandatul. O situație similară celei din Negrești s-a înregistrat, acum doi ani, în județul Maramureș, unde un primar a decis să-și aducă familia în Primărie. Este vorba despre Pavel Țiudic, fostul primar al comunei Repedea. În anul 2014, Agenția Națională de Integritate a decis că acesta ”a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, a emis dispoziții prin care și-a angajat fiicele și ginerele în cadrul Primăriei comunei Repedea și a semnat contractele individuale de muncă ale acestora”. Anterior ANI a mai stabilit că domnul Țiudic a admis și o incompatibilitate de funcții, fiind în același timp și administratorul unei societăți comerciale. La începutul anului curent, după mai multe ședințe de judecată, lui Pavel Țiudic i-a fost ridicat mandatul de primar.
Potrivit legislației Republicii Moldova, un subiect al declarării este sancționat doar pentru nedeclararea conflictului de interese. Astfel, Codul Contravențional, (articolul 3132), stabilește că ”nedeclararea conflictului de interese de către persoana care activează în cadrul unei autorităţi publice, instituţii publice, întreprinderi de stat sau municipale ori în cadrul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 de unităţi convenţionale (de la două la șase mii de lei)”.
În România această faptă este sancționată mai dur. Astfel, potrivit Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice „persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.
Experţii anticorupţie afirmă că situaţia de la Primăria Negreşti ar putea fi calificată şi ca abuz de serviciu. Mariana Kalughin, vicepreşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că potrivit Ghidului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru rezolvarea conflictului de interese în administraţia publică, atunci când un interes personal a compromis îndeplinirea corectă a sarcinilor unui funcţionar public (este tocmai situaţia alesului local din Negreşti, care a emis acte aflându-se în situaţii de conflicte de interese), cazul ar trebui privit mai degrabă ca o situaţie de comportament necorespunzător sau abuz de serviciu. „Totodată, acest caz ar putea fi analizat şi ca un act de corupţie şi nu ca un conflict de interese. În conformitate cu art. 312 din Codul Contraventional al Republicii Moldova, abuzul de putere sau abuzul de serviciu se sancţionează cu o amendă de la 50 la 150 de unităţi convenţionale și cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an. Este important ca alesul local să fie sancţionat nu numai pentru faptul că nu şi-a declarat conflictul de interese, dar şi pentru faptul că a emis acte aflându-se într-o astfel de situaţie”, precizează experta. Mariana Kalughin mai menţionează că CNI ar trebui să sesizeze instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor emise în conflict de interese de către primăriţa din Negreşti.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...
Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014.
Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici.
Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...
Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.
Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
Mama şefă, la control...
Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.
Conflict de interese, salvat de divorţ?
Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.
Aici așteptăm comentariul tău!