Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română, candidează la Vulcănești pentru un nou mandat

Alegeri in AP din UTAG 1 noiembrie 2016 892
Socialistul Roman Tiutin

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 



Comunist, apoi socialist

Actualul deputat Roman Tiutin este liderul socialiștilor din raionul Vulcănești, iar în Adunarea Populară este președintele Comisiei pentru relații externe și administrație publică. Tiutin are 36 de ani și este jurist, cu gradul de magistru în drept. În anul 2011, când făcea parte din Partidul Comuniștilor, a devenit președintele Consiliului Raional Vulcănești, apoi, la alegerile din 2012 pentru Adunarea Populară, a devenit deputat.

Vasilii Tucan

În declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Tiutin declară un venit pentru doi ani de 23 408 de lei din salariul de deputat. „Nu am alte venituri, soția mea câștigă bine”, ne-a explicat deputatul. Atunci când l-am întrebat însă cu ce se ocupă soția sa, el a spus că și ea în prezent este bugetară, activând în cadrul administrației raionale, dar a precizat că anterior a avut o afacere - un salon de frumusețe în Vulcănești, pe care acum îl administrează mama sa. Tiutin spune că nu are venituri de la acel salon, întrucât ar fi transmis toate drepturile unor persoane terțe. 

O barcă cu motor și două automobile

Într-adevăr, datele Camerei Înregistrării de Stat arată că SRL „Rozario”, care aparține familiei Tiutin, a fost creată în anul 2002 și își are sediul în clădirea în care Roman Tiutin a indicat că este domiciliat. Ca fondator și administrator al Întreprinderii apare o persoană pe nume Alexandru Tiutin, care, potrivit unor surse, este fratele deputatului. 

Familia socialistului este bogată în imobile și mașini. Aceasta deține un apartament, o casă la sol, un garaj, o vilă și un teren în raza orașului. Cât privește mijloacele de transport, Roman Tiutin deține o barcă cu motor de marca „Progress” și două autoturisme: o Skoda și un Mercedes Vito. La întrebarea cum de a acumulat atâta avere din salariul de bugetar, deputatul a răspuns că soția sa câștigă bine, dar ar fi și alte cauze: „Eu nu fur nimic, am acasă, la Vulcănești, 260 de găini, 17 porci, 220 de oi. Unele dintre imobile le-am cumpărat, altele mi-au revenit prin moștenire de la tata”. 

Pro-rus cu cetățenie română

Cât privește plecarea sa din Partidul Comuniștilor, după ce a făcut parte din organizația raională Vulcănești a acestuia, Tiutin a spus că el și alți colegi au fost dați afară de fapt, după ce ar fi criticat conducerea formațiunii. El susține că a oricum ar fi plecat, pentru că depusese deja cerere de ieșire din partid. „Nu am vrut să fiu în același partid cu hoții, care se apleacă în fața lui Plahotniuc. După ce Voronin a declarat că îndreaptă vectorul de dezvoltare a țării în direcția Uniunii Europene am început să îl criticăm activ, tot comitetul raional Vulcănești i-a cerut să părăsească funcția de președinte, el a refuzat, apoi tot comitetul a fost dat afară”, spune Tiutin. 

La alegerile din anul 2015 ale bașcanului autonomiei găgăuze, proaspăt ieșit din PCRM, el a fost persoana de încredere a Irinei Vlah, și ea fostă comunistă, dar trecută la socialiști. Chiar dacă este cunoscut ca un susținător activ al aderării Moldovei la Uniunea Vamală, Tiutin a deținut acum câțiva ani cetățenia României. În luna februarie 2014 însă, el a declarat pentru gagauzinfo.md că renunță la această cetățenie pe care ar fi primit-o în anul 1998, pe când era student, după ce cineva i-ar fi propus 150 de dolari ca să își facă pașaport românesc. Tiutin a declarat că a decis să renune la acest pașaport, care de altfel, i-ar fi expirat în anul 2006, deoarece România ar promova „o politică agresivă în privința Republicii Moldova și Găgăuziei”, inclusiv ar înainta „pretenții teritoriale”. 

Candidat care nu și-a indicat casa în declarația depusă la CEC

Un alt candidat din circumscripția nr. 10 este Valerii Cernev, care de meserie este șofer, așa cum indică în declarația de avere depusă la CEC, dar administrează propriul SRL, „Trans-Iuliongrup”. Pentru ultimii doi ani, Cernev indică un venit de doar 20 400 lei și alți peste 43 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri. 

Valerii Cernev nu arată în declarație că ar deține vreo casă, însă în Registrul datelor cadastrale pe numele lui este trecută o casă la sol, situată în orașul Vulcănești, cu o suprafață de 158 m. p. și cu o construcție accesorie. Imobilul i-a fost donat candidatului în anul 2008. Nu se știe cine i l-a donat. Am încercat să aflăm acest lucru, întrebându-l, totodată, și ce imobile dă în arendă, însă Cernev ne-a spus: „Eu n-am înțeles, voi sunteți de la Procuratură?” și a închis.

Candidează pentru a ajuta persoanele cu dizabilități

Al treilea candidat din circumscripția nr. 10 Vulcănești este Vasilii Tucan, în vârstă de 61 de ani, agronom viticultor de meserie. În prezent președintele organizației teritoriale Vulcănești a Societății Orbilor, pe care spune că o conduce de 16 ani. El  a candidat și la alegerile în APG din anul 2012, însă nu a acmulat numărul necear de voturi pentru a accede în legislativul locl. „În numele invalizilor mai candidez o dată”, ne-a declarat Vasilii Tucan. El deține o casă de 30 m. p., un garaj și un teren la Vulcănești. Are, de asemenea, o mașină de marca Kia Rio, despre care spune că i-a fost adusă de către sora sa, care locuiește la Berlin.

Viorica Manole

Valerii Cernev



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Doi candidați la Beșghioz: un deputat și un director de...

Voturile locuitorilor satului Beșghioz, raionului Ceadîr-Lunga, sunt revendicate de către doi candidați din această circumscripție, nr. 14. Pentru scrutinul din 20 noiembrie aici candidează două persoane: actualul deputat Ivan Caraja, care speră să mai obțină un mandat, și oponentul său, Gheorghii Efteni.

17 noiembrie 2016
1454
Alegeri in AP din UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
1118
Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
939
Alegeri in AP din UTAG

Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

21 octombrie 2016
1183
Alegeri in AP din UTAG

Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor ag...

La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.

04 noiembrie 2016
1038
Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
1095