Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română, candidează la Vulcănești pentru un nou mandat

Alegeri în Adunarea UTAG 1 noiembrie 2016 207
Socialistul Roman Tiutin

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. Comunist, apoi socialist

Actualul deputat Roman Tiutin este liderul socialiștilor din raionul Vulcănești, iar în Adunarea Populară este președintele Comisiei pentru relații externe și administrație publică. Tiutin are 36 de ani și este jurist, cu gradul de magistru în drept. În anul 2011, când făcea parte din Partidul Comuniștilor, a devenit președintele Consiliului Raional Vulcănești, apoi, la alegerile din 2012 pentru Adunarea Populară, a devenit deputat.

Vasilii Tucan

În declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Tiutin declară un venit pentru doi ani de 23 408 de lei din salariul de deputat. „Nu am alte venituri, soția mea câștigă bine”, ne-a explicat deputatul. Atunci când l-am întrebat însă cu ce se ocupă soția sa, el a spus că și ea în prezent este bugetară, activând în cadrul administrației raionale, dar a precizat că anterior a avut o afacere - un salon de frumusețe în Vulcănești, pe care acum îl administrează mama sa. Tiutin spune că nu are venituri de la acel salon, întrucât ar fi transmis toate drepturile unor persoane terțe. 

O barcă cu motor și două automobile

Într-adevăr, datele Camerei Înregistrării de Stat arată că SRL „Rozario”, care aparține familiei Tiutin, a fost creată în anul 2002 și își are sediul în clădirea în care Roman Tiutin a indicat că este domiciliat. Ca fondator și administrator al Întreprinderii apare o persoană pe nume Alexandru Tiutin, care, potrivit unor surse, este fratele deputatului. 

Familia socialistului este bogată în imobile și mașini. Aceasta deține un apartament, o casă la sol, un garaj, o vilă și un teren în raza orașului. Cât privește mijloacele de transport, Roman Tiutin deține o barcă cu motor de marca „Progress” și două autoturisme: o Skoda și un Mercedes Vito. La întrebarea cum de a acumulat atâta avere din salariul de bugetar, deputatul a răspuns că soția sa câștigă bine, dar ar fi și alte cauze: „Eu nu fur nimic, am acasă, la Vulcănești, 260 de găini, 17 porci, 220 de oi. Unele dintre imobile le-am cumpărat, altele mi-au revenit prin moștenire de la tata”. 

Pro-rus cu cetățenie română

Cât privește plecarea sa din Partidul Comuniștilor, după ce a făcut parte din organizația raională Vulcănești a acestuia, Tiutin a spus că el și alți colegi au fost dați afară de fapt, după ce ar fi criticat conducerea formațiunii. El susține că a oricum ar fi plecat, pentru că depusese deja cerere de ieșire din partid. „Nu am vrut să fiu în același partid cu hoții, care se apleacă în fața lui Plahotniuc. După ce Voronin a declarat că îndreaptă vectorul de dezvoltare a țării în direcția Uniunii Europene am început să îl criticăm activ, tot comitetul raional Vulcănești i-a cerut să părăsească funcția de președinte, el a refuzat, apoi tot comitetul a fost dat afară”, spune Tiutin. 

La alegerile din anul 2015 ale bașcanului autonomiei găgăuze, proaspăt ieșit din PCRM, el a fost persoana de încredere a Irinei Vlah, și ea fostă comunistă, dar trecută la socialiști. Chiar dacă este cunoscut ca un susținător activ al aderării Moldovei la Uniunea Vamală, Tiutin a deținut acum câțiva ani cetățenia României. În luna februarie 2014 însă, el a declarat pentru gagauzinfo.md că renunță la această cetățenie pe care ar fi primit-o în anul 1998, pe când era student, după ce cineva i-ar fi propus 150 de dolari ca să își facă pașaport românesc. Tiutin a declarat că a decis să renune la acest pașaport, care de altfel, i-ar fi expirat în anul 2006, deoarece România ar promova „o politică agresivă în privința Republicii Moldova și Găgăuziei”, inclusiv ar înainta „pretenții teritoriale”. 

Candidat care nu și-a indicat casa în declarația depusă la CEC

Un alt candidat din circumscripția nr. 10 este Valerii Cernev, care de meserie este șofer, așa cum indică în declarația de avere depusă la CEC, dar administrează propriul SRL, „Trans-Iuliongrup”. Pentru ultimii doi ani, Cernev indică un venit de doar 20 400 lei și alți peste 43 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri. 

Valerii Cernev nu arată în declarație că ar deține vreo casă, însă în Registrul datelor cadastrale pe numele lui este trecută o casă la sol, situată în orașul Vulcănești, cu o suprafață de 158 m. p. și cu o construcție accesorie. Imobilul i-a fost donat candidatului în anul 2008. Nu se știe cine i l-a donat. Am încercat să aflăm acest lucru, întrebându-l, totodată, și ce imobile dă în arendă, însă Cernev ne-a spus: „Eu n-am înțeles, voi sunteți de la Procuratură?” și a închis.

Candidează pentru a ajuta persoanele cu dizabilități

Al treilea candidat din circumscripția nr. 10 Vulcănești este Vasilii Tucan, în vârstă de 61 de ani, agronom viticultor de meserie. În prezent președintele organizației teritoriale Vulcănești a Societății Orbilor, pe care spune că o conduce de 16 ani. El  a candidat și la alegerile în APG din anul 2012, însă nu a acmulat numărul necear de voturi pentru a accede în legislativul locl. „În numele invalizilor mai candidez o dată”, ne-a declarat Vasilii Tucan. El deține o casă de 30 m. p., un garaj și un teren la Vulcănești. Are, de asemenea, o mașină de marca Kia Rio, despre care spune că i-a fost adusă de către sora sa, care locuiește la Berlin.

Viorica Manole

Valerii CernevPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
274
Alegeri în Adunarea UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
283
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
246
Alegeri în Adunarea UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
277
Alegeri în Adunarea UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
214
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul...

La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.

12 noiembrie 2016
206