La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi era în subordine: a delegat atribuțiile unui coleg

Arhiva 14 aprilie 2016 1028

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.Sergiu Jereghi este la primul mandat de primar. La alegerile din vara anului trecut a candidat pe listele Partidului Liberal (PL) și a câștigat în turul doi cu peste 56 la sută din voturi. Contra-candidatul său era fostul primar al localității, democratul Victor Căpățină.

Deși au trecut mai mult de opt luni de când este într-o funcție publică, primarul din Cojușna nu a declarat eventualul conflict de interese în care s-ar afla. Cumnata sa (soția fratelui), Tatiana Jereghi, este de mai mulți ani directoarea Şcolii de Arte din localitate.

În ședința din 7 aprilie curent, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat un control în legătură cu acest caz. Instituția va verifica dacă alesul local a emis decizii în favoarea cumnatei sale.

Primarul a declarat pentru Moldova Curată că nu a știut despre faptul că ar putea admite un conflict de interese. „Am aflat acest lucru după ce Comisia Națională de Integritate a organizat un seminar la Strășeni și ne-a informat cum să ne declarăm veniturile și ce înseamnă conflict de interese. Am venit la primărie, m-am uitat mai bine în lege și am văzut că acolo scrie clar cuvântul „cumnată”, spune Sergiu Jereghi.

Primarul din Cojușna: „Gata, nu mă mai ocup eu”…

El mai menționează că după ce a înțeles că ar putea admite o ilegalitate, a informat CNI că a soluționat cazul. „Chiar atunci am făcut toate procedurile care ni se cer: am informat Comisia Națională de Integritate. După aceea am semnat o dispoziție prin care i-am delegat toate responsabilitățile viceprimarului, atunci când va lua o decizie în privința cumnatei. Gata, ca  primar nu mă mai ocup eu”, ne-a mai explicat alesul local.

Sergiu Jereghi menționează că întreținerea Școlii de Arte din Cojușna este asigurată de autoritățile publice locale, adică de primărie, însă salariul profesorilor este plătit de Direcția Cultură din cadrul Consiliul raional Strășeni.

„Vă spun sincer: nu am știut că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, nici doamna Jereghi nu mi-a spus, dar nici secretara - că ambele lucrează demult. Eu nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut loc acel seminar. S-ar fi prelungit acest conflict și mi-ar fi fost mult mai greu să explic această situație. Chiar mă bucur că a fost acel seminar la Strășeni”, conchide Sergiu Jereghi.

Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere însă că primarul ar fi trebuit să declare această situație mai devreme, adică în termen de trei zile, așa cum prevede legea.

După examinarea situației, membrii Comisiei vor stabili, printr-un act de constatare, dacă alesul local din Cojușna a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

Anterior, când avea calitatea de consilier local, tot din partea liberalilor, Sergiu Jereghi a venit cu o inițiativă ca maşina Primăriei Cojuşna să fie  monitorizată prin GPS, (Global Positioning System), acesta fiind un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. În anul 2012, atunci când a fost votată această decizie de către majoritatea consilierilor locali, se dorea monitorizarea utilizării corecte a mașinii de serviciu a primăriei.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
887
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
878
Arhiva

S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşed...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.

25 decembrie 2015
909
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
967
Arhiva

Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).

17 martie 2014
796
Arhiva

Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.

13 martie 2016
1076