Profil candidat: Gheorghe Balan

Arhiva 1 februarie 2019 1669

Integritatea în activitatea politică



Gheorghe Balan (50 de ani) este judecător. A activat din anul 1996 la Judecătoria sectorului Botanica al mun. Chișinău, unde s-a angajat după ce a obținut licența în Drept la Universitatea de Stat din Moldova (1996). Nu a desfășurat până în prezent vreo activitate politică, însă a participat în ultimii doi ani la proteste anti-guvernare, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr.

Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului, judecătorii nu au voie să desfășoare activități politice și  să fie membri ai unui partid politic, inclusiv pe perioada detașării din funcție.

Gheorghe Balan nu este membru de partid, iar la alegerile parlamentare din 2019 candidează pe circumscripția nr. 34 Anenii Noi.

Integritate în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarațiilor de avere pentru anii 2012-2016, Gheorghe Balan are în proprietare un apartament de 65,7 metri pătrați, procurat în 2001 și evaluat la 110.000 de lei, o mașină Mazda 3, produsă în 2005 și procurată în 2007 Pe parcursul anilor, candidatul a evaluat diferit valoarea automobilului. În declarația de avere pentru 2013 și 2014, scria că valoarea acestuia a fost de 10.000 de euro, iar în declarația de avere depusă în martie 2018, o evaluează la 3000 de euro, la aceeași categorie - „Valoarea bunului conform actelor de proveniență”. 

De asemenea, Balan deține mai multe terenuri - un teren intravilan de 6 ari, obținut în 1993, și 4 terenuri agricole, procurate în 2016 cu aproape 18 mii de lei.

În 2009, Balan a împrumutat de la persoane fizice 400.000 de lei și 1.500 de dolari. Reieșind din declarația de avere pentru 2017, candidatul deja și-a achitat datoria, chiar dacă un an mai devreme scria încă aceeași sumă la datorii.

Integritate în exercitarea funcției publice și/sau de partid

Gheorghe Balan este cunoscut drept unul dintre cei mai critici judecători din Republica Moldova față de problemele și corupția din sistem. Pe parcursul activității sale, în privința lui au fost aplicate câteva sancțiuni disciplinare.

La 30 ianuarie 2014, în privința lui a fost pornită o procedură disciplinară urmare a unei sesizări care se referea la încălcarea termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură. Patru luni mai târziu, Colegiul disciplinar a decis să claseze procedura. Totuși, în iunie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii  a invalidat hotărârea Colegiului şi a emis o hotărâre nouă cu aplicarea sancţiunii disciplinare în privinţa judecătorului Gheorghe Balan sub formă de „avertisment”.

Magistratul a fost găsit vinovat de încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură, încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi încălcarea normelor Codului de etică al judecătorului. Balan a fost acuzat că, la emiterea sentinţei din 8 august 2013 pe cauza penală de învinuire a lui Maxim Scopenco nu s-a expus asupra măsurii preventive aplicate inculpatului, încălcând astfel Codul de Procedură Penală, care prevede că la adoptarea sentinţei instanţa de judecată urmează să soluţioneze chestiunea referitoare la revocarea, înlocuirea sau aplicarea măsurii preventive în privinţa inculpatului. Balan a contestat încă în 2014 la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, dar cererea acestuia a fost respinsă de instanță.

În aprilie 2018, Colegiul Disciplinar al CSM a examinat o nouă cauză în privința lui Gheorghe Balan, în baza unei sesizări a SIS, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Colegiul a decis demiterea din funcție a magistratului pe motiv că ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din Puhăceni, pe o cauză aflată în proces de examinare la Judecătoria Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului, și pentru implicare în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat, în octombrie 2016.

CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar, iar Balan a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție, care urma să examineze cauza în ianuarie 2019.

Balan a calificat sancțiunea drept o răzbunare a CSM pentru atitudinea sa critică față de membrii Consiliului.

Anul trecut, magistratul Gheorghe Balan a ţinut un discurs în faţa celor 350 de judecători prezenţi la Adunarea Generală a Judecătorilor, reproşându-le că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demenţa”. Balan a comparat sistemul judecătoresc cu o „stână” plină de laşi şi incompetenţi. Judecătorul şi-a îndemnat colegii de breaslă să se oprească până nu e târziu şi i-a avertizat că „executanţii de astăzi pot fi executaţii de mâine”.

Numele lui Gheorghe Balan figurează și într-o decizie a CtEDO de condamnare a Republicii Moldova. Magistratul a făcut parte dintr-un complet de judecată care ar fi prelungit neîntemeiat peste termenul legal de 12 luni mandatul de arest al unei persoane.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
1483
Arhiva

Judecător american, despre alegerea magistraților de că...

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.

24 noiembrie 2018
1035
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1038
Arhiva

Comandă politică la fosta CNI?

Unii membri ai fostei Comisii Naționale de Integritate afirmă că instituția ar fi instrumentat dosare la comandă politică, în special în perioada campaniei electorale. Ei mai susțin că cele 75 de dosare aflate în procedura CNI la momentul începerii procesului de reorganizare a instituției, adică la 1 august 2016, ar putea rămâne nefinalizate.

27 martie 2017
937
Arhiva

Constatare ANI: 32 de parlamentari incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) din România a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul a 32 de parlamentari (22 deputați și 10 senatori). Dacă actele de constatare ale ANI vor rămâne definitive, atunci parlamentarii vizaţi riscă eliberarea din funcţie, aplicându-li-se şi interdicția de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani pentru încălcarea regimul incompatibilităţii, iar pentru fals în declaraţii - închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

13 martie 2014
1125
Arhiva

Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1284