La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţia primarului

Interese la vedere 14 decembrie 2015 733
Ion şi Eugenia Naval

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.Ion Naval a fost ales primar în iunie 2011. Peste câteva luni, mai exact în octombrie, Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” a câştigat primul concurs de achiziţii publice organizat de primărie. Astfel, întreprinderea se angaja să livreze produse alimentare grădiniţei din sat, valoarea contractului fiind de peste 44 de mii de lei.

Conform datelor Agenţiei Achiziţii Publice, alte două contracte în sumă totală de peste 144 de mii de lei au fost semnate în anul 2014, tot de către primăria Nimereuca şi firma condusă de soţia primarului. Şi în anul 2015 primăria a avut grijă ca produsele destinate grădiniţei să vină din magazinul familiei Naval. De această dată cele două contracte de achiziţii au fost mai mici: de peste 66 de mii de lei. Astfel, în urma celor cinci concursuri publice organizate de primăria Nimereuca, au fost transferate pe contul firmei soţiei primarului 254 de mii de lei.

Funcţionar public: „Ce are presa cu licitaţiile din primărie?”

Primarul spune că el nu a participat la procedurile de selectare a câştigătorului tenderelor şi nu ţine minte dacă a semnat contractele de achiziţionare a produselor alimentare de la întreprinderea soţiei sale. „Eu nu îmi aduc aminte dacă am semnat sau nu. Soţia mea câştigă licitaţiile demult, eu nici nu eram primar când ea lua concursurile. Aşa era tradiţional, ştiţi cum e cu hrana copiilor. Eu nu pot să fac parte din grupul de lucru de selectare a câştigătorilor. Nu mai ţin minte de contracte, dar mai bine întrebaţi-o pe contabila noastră”, spune primarul.

Contabila-şefă a primăriei Nimereuca, Aliona Zubco, s-a arătat indignată de această întrebare. „Dar ce are presa cu licitaţiile din primărie? Eu nu demult am adus toată documentaţia de la procuratură. Presa e mai ceva ca procuratura? Dumnealui nu-i membru al grupului de lucru. Clar că aceste contracte sunt semnate de domnul Ion, doar el e primar, nu-i aşa?”, spune, supărată, Aliona Zubco.

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în situaţia în care primăria a semnat mai multe contracte de achiziţii publice cu firma soţiei primarului, aceste cazuri pot fi calificate ca abuz de putere.

Venitul din administrarea afacerii, nedeclarat

Deşi de câţiva ani Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” are relaţii comerciale cu primăria din Nimereuca, primarul Ion Naval nu menţionează care este venitul obţinut de familia sa din administrarea acestei afaceri de familie. În declaraţia de avere pentru anul 2013, primarul indică doar venitul său, obţinut din salariu, în valoare de circa 70 de mii de lei. Totodată primarul deţine trei terenuri agricole în localitate, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Familia Naval deţine şi trei autovehicule, două din anii 80 şi unul din anii 90. În declaraţia de avere, primarul doar menţionează că soţia sa activează în cadrul acestei întreprinderi, dar nu indică venitul obţinut de ea în calitate de administrator.

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Naţională de Intregritate pentru a verifica dacă primarul a respectat regimul juridic al conflictului de interese în toate cele 5 contracte de achiziţii publice semnate de primărie şi soţia primarului, dar şi verificarea faptului dacă primarul a indicat în ultima declaraţie de avere (care lipseşte în prezent de pe site-ul CNI) venitul obţinut din activitatea firmei.

Ion Naval a fost reales în funcţia de primar în vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova. El a câştigat alegerile din primul tur.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care firme ale soţiilor primarilor au câştigat licitaţii organizate de primărie. De exemplu, fostul primar al comunei Ignăţei, Rezina, Ion Balan, a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale.

O situaţie similară a fost în satul Ilenuţa din raionul Făleşti, unde primăria a procurat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În ambele cazuri CNI a constatat conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
399
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
335
Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
483
Interese la vedere

Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals...

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.

20 august 2014
353