La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţia primarului

Interese la vedere 14 decembrie 2015 1222
Ion şi Eugenia Naval

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.Ion Naval a fost ales primar în iunie 2011. Peste câteva luni, mai exact în octombrie, Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” a câştigat primul concurs de achiziţii publice organizat de primărie. Astfel, întreprinderea se angaja să livreze produse alimentare grădiniţei din sat, valoarea contractului fiind de peste 44 de mii de lei.

Conform datelor Agenţiei Achiziţii Publice, alte două contracte în sumă totală de peste 144 de mii de lei au fost semnate în anul 2014, tot de către primăria Nimereuca şi firma condusă de soţia primarului. Şi în anul 2015 primăria a avut grijă ca produsele destinate grădiniţei să vină din magazinul familiei Naval. De această dată cele două contracte de achiziţii au fost mai mici: de peste 66 de mii de lei. Astfel, în urma celor cinci concursuri publice organizate de primăria Nimereuca, au fost transferate pe contul firmei soţiei primarului 254 de mii de lei.

Funcţionar public: „Ce are presa cu licitaţiile din primărie?”

Primarul spune că el nu a participat la procedurile de selectare a câştigătorului tenderelor şi nu ţine minte dacă a semnat contractele de achiziţionare a produselor alimentare de la întreprinderea soţiei sale. „Eu nu îmi aduc aminte dacă am semnat sau nu. Soţia mea câştigă licitaţiile demult, eu nici nu eram primar când ea lua concursurile. Aşa era tradiţional, ştiţi cum e cu hrana copiilor. Eu nu pot să fac parte din grupul de lucru de selectare a câştigătorilor. Nu mai ţin minte de contracte, dar mai bine întrebaţi-o pe contabila noastră”, spune primarul.

Contabila-şefă a primăriei Nimereuca, Aliona Zubco, s-a arătat indignată de această întrebare. „Dar ce are presa cu licitaţiile din primărie? Eu nu demult am adus toată documentaţia de la procuratură. Presa e mai ceva ca procuratura? Dumnealui nu-i membru al grupului de lucru. Clar că aceste contracte sunt semnate de domnul Ion, doar el e primar, nu-i aşa?”, spune, supărată, Aliona Zubco.

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în situaţia în care primăria a semnat mai multe contracte de achiziţii publice cu firma soţiei primarului, aceste cazuri pot fi calificate ca abuz de putere.

Venitul din administrarea afacerii, nedeclarat

Deşi de câţiva ani Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” are relaţii comerciale cu primăria din Nimereuca, primarul Ion Naval nu menţionează care este venitul obţinut de familia sa din administrarea acestei afaceri de familie. În declaraţia de avere pentru anul 2013, primarul indică doar venitul său, obţinut din salariu, în valoare de circa 70 de mii de lei. Totodată primarul deţine trei terenuri agricole în localitate, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Familia Naval deţine şi trei autovehicule, două din anii 80 şi unul din anii 90. În declaraţia de avere, primarul doar menţionează că soţia sa activează în cadrul acestei întreprinderi, dar nu indică venitul obţinut de ea în calitate de administrator.

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Naţională de Intregritate pentru a verifica dacă primarul a respectat regimul juridic al conflictului de interese în toate cele 5 contracte de achiziţii publice semnate de primărie şi soţia primarului, dar şi verificarea faptului dacă primarul a indicat în ultima declaraţie de avere (care lipseşte în prezent de pe site-ul CNI) venitul obţinut din activitatea firmei.

Ion Naval a fost reales în funcţia de primar în vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova. El a câştigat alegerile din primul tur.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care firme ale soţiilor primarilor au câştigat licitaţii organizate de primărie. De exemplu, fostul primar al comunei Ignăţei, Rezina, Ion Balan, a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale.

O situaţie similară a fost în satul Ilenuţa din raionul Făleşti, unde primăria a procurat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În ambele cazuri CNI a constatat conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
571
Interese la vedere

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobo...

La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.

05 iulie 2018
725
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
760
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
609