La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţia primarului

Interese la vedere 14 decembrie 2015 1991
Ion şi Eugenia Naval

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.



Ion Naval a fost ales primar în iunie 2011. Peste câteva luni, mai exact în octombrie, Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” a câştigat primul concurs de achiziţii publice organizat de primărie. Astfel, întreprinderea se angaja să livreze produse alimentare grădiniţei din sat, valoarea contractului fiind de peste 44 de mii de lei.

Conform datelor Agenţiei Achiziţii Publice, alte două contracte în sumă totală de peste 144 de mii de lei au fost semnate în anul 2014, tot de către primăria Nimereuca şi firma condusă de soţia primarului. Şi în anul 2015 primăria a avut grijă ca produsele destinate grădiniţei să vină din magazinul familiei Naval. De această dată cele două contracte de achiziţii au fost mai mici: de peste 66 de mii de lei. Astfel, în urma celor cinci concursuri publice organizate de primăria Nimereuca, au fost transferate pe contul firmei soţiei primarului 254 de mii de lei.

Funcţionar public: „Ce are presa cu licitaţiile din primărie?”

Primarul spune că el nu a participat la procedurile de selectare a câştigătorului tenderelor şi nu ţine minte dacă a semnat contractele de achiziţionare a produselor alimentare de la întreprinderea soţiei sale. „Eu nu îmi aduc aminte dacă am semnat sau nu. Soţia mea câştigă licitaţiile demult, eu nici nu eram primar când ea lua concursurile. Aşa era tradiţional, ştiţi cum e cu hrana copiilor. Eu nu pot să fac parte din grupul de lucru de selectare a câştigătorilor. Nu mai ţin minte de contracte, dar mai bine întrebaţi-o pe contabila noastră”, spune primarul.

Contabila-şefă a primăriei Nimereuca, Aliona Zubco, s-a arătat indignată de această întrebare. „Dar ce are presa cu licitaţiile din primărie? Eu nu demult am adus toată documentaţia de la procuratură. Presa e mai ceva ca procuratura? Dumnealui nu-i membru al grupului de lucru. Clar că aceste contracte sunt semnate de domnul Ion, doar el e primar, nu-i aşa?”, spune, supărată, Aliona Zubco.

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în situaţia în care primăria a semnat mai multe contracte de achiziţii publice cu firma soţiei primarului, aceste cazuri pot fi calificate ca abuz de putere.

Venitul din administrarea afacerii, nedeclarat

Deşi de câţiva ani Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” are relaţii comerciale cu primăria din Nimereuca, primarul Ion Naval nu menţionează care este venitul obţinut de familia sa din administrarea acestei afaceri de familie. În declaraţia de avere pentru anul 2013, primarul indică doar venitul său, obţinut din salariu, în valoare de circa 70 de mii de lei. Totodată primarul deţine trei terenuri agricole în localitate, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Familia Naval deţine şi trei autovehicule, două din anii 80 şi unul din anii 90. În declaraţia de avere, primarul doar menţionează că soţia sa activează în cadrul acestei întreprinderi, dar nu indică venitul obţinut de ea în calitate de administrator.

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Naţională de Intregritate pentru a verifica dacă primarul a respectat regimul juridic al conflictului de interese în toate cele 5 contracte de achiziţii publice semnate de primărie şi soţia primarului, dar şi verificarea faptului dacă primarul a indicat în ultima declaraţie de avere (care lipseşte în prezent de pe site-ul CNI) venitul obţinut din activitatea firmei.

Ion Naval a fost reales în funcţia de primar în vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova. El a câştigat alegerile din primul tur.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care firme ale soţiilor primarilor au câştigat licitaţii organizate de primărie. De exemplu, fostul primar al comunei Ignăţei, Rezina, Ion Balan, a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale.

O situaţie similară a fost în satul Ilenuţa din raionul Făleşti, unde primăria a procurat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În ambele cazuri CNI a constatat conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1753
Interese la vedere

Ministrul Mediului a acordat bani din Fondul Ecologic c...

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în calitate de președinte al Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național (FEN), a alocat 313 700 lei în anii 2012 și 2013 postului de radio "Vocea Basarabiei", care este fondat de colegul său de partid, Valeriu Saharneanu. Ultimul este unul dintre fondatorii SRL ”Emico”, care deține licența de emisie. Ambii au făcut parte din Partidul Liberal, iar acum - din Partidul Liberal Reformator. 

29 aprilie 2014
893
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1725
Interese la vedere

Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la prim...

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.

12 ianuarie 2015
955
Interese la vedere

Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals...

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.

20 august 2014
952
Interese la vedere

Trei din cei şase angajați în aparatul primăriei comune...

Este vorba de primar, inginerul cadastral şi secretarul consiliului local. Experţii afirmă că aici este vorba de încălcare a regimului restricțiilor în cadrul serviciului public, fapt care poate genera conflicte de interese în activitatea primăriei.

29 octombrie 2013
961