La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţia primarului

Interese la vedere 14 decembrie 2015 2331
Ion şi Eugenia Naval

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.



Ion Naval a fost ales primar în iunie 2011. Peste câteva luni, mai exact în octombrie, Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” a câştigat primul concurs de achiziţii publice organizat de primărie. Astfel, întreprinderea se angaja să livreze produse alimentare grădiniţei din sat, valoarea contractului fiind de peste 44 de mii de lei.

Conform datelor Agenţiei Achiziţii Publice, alte două contracte în sumă totală de peste 144 de mii de lei au fost semnate în anul 2014, tot de către primăria Nimereuca şi firma condusă de soţia primarului. Şi în anul 2015 primăria a avut grijă ca produsele destinate grădiniţei să vină din magazinul familiei Naval. De această dată cele două contracte de achiziţii au fost mai mici: de peste 66 de mii de lei. Astfel, în urma celor cinci concursuri publice organizate de primăria Nimereuca, au fost transferate pe contul firmei soţiei primarului 254 de mii de lei.

Funcţionar public: „Ce are presa cu licitaţiile din primărie?”

Primarul spune că el nu a participat la procedurile de selectare a câştigătorului tenderelor şi nu ţine minte dacă a semnat contractele de achiziţionare a produselor alimentare de la întreprinderea soţiei sale. „Eu nu îmi aduc aminte dacă am semnat sau nu. Soţia mea câştigă licitaţiile demult, eu nici nu eram primar când ea lua concursurile. Aşa era tradiţional, ştiţi cum e cu hrana copiilor. Eu nu pot să fac parte din grupul de lucru de selectare a câştigătorilor. Nu mai ţin minte de contracte, dar mai bine întrebaţi-o pe contabila noastră”, spune primarul.

Contabila-şefă a primăriei Nimereuca, Aliona Zubco, s-a arătat indignată de această întrebare. „Dar ce are presa cu licitaţiile din primărie? Eu nu demult am adus toată documentaţia de la procuratură. Presa e mai ceva ca procuratura? Dumnealui nu-i membru al grupului de lucru. Clar că aceste contracte sunt semnate de domnul Ion, doar el e primar, nu-i aşa?”, spune, supărată, Aliona Zubco.

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în situaţia în care primăria a semnat mai multe contracte de achiziţii publice cu firma soţiei primarului, aceste cazuri pot fi calificate ca abuz de putere.

Venitul din administrarea afacerii, nedeclarat

Deşi de câţiva ani Întreprinderea Individuală „Naval Eugenia” are relaţii comerciale cu primăria din Nimereuca, primarul Ion Naval nu menţionează care este venitul obţinut de familia sa din administrarea acestei afaceri de familie. În declaraţia de avere pentru anul 2013, primarul indică doar venitul său, obţinut din salariu, în valoare de circa 70 de mii de lei. Totodată primarul deţine trei terenuri agricole în localitate, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Familia Naval deţine şi trei autovehicule, două din anii 80 şi unul din anii 90. În declaraţia de avere, primarul doar menţionează că soţia sa activează în cadrul acestei întreprinderi, dar nu indică venitul obţinut de ea în calitate de administrator.

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Naţională de Intregritate pentru a verifica dacă primarul a respectat regimul juridic al conflictului de interese în toate cele 5 contracte de achiziţii publice semnate de primărie şi soţia primarului, dar şi verificarea faptului dacă primarul a indicat în ultima declaraţie de avere (care lipseşte în prezent de pe site-ul CNI) venitul obţinut din activitatea firmei.

Ion Naval a fost reales în funcţia de primar în vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova. El a câştigat alegerile din primul tur.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care firme ale soţiilor primarilor au câştigat licitaţii organizate de primărie. De exemplu, fostul primar al comunei Ignăţei, Rezina, Ion Balan, a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale.

O situaţie similară a fost în satul Ilenuţa din raionul Făleşti, unde primăria a procurat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În ambele cazuri CNI a constatat conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

23 februarie 2016
1140
Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
1265
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
1009
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
1169
Interese la vedere

Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a c...

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.

30 noiembrie 2016
1681
Interese la vedere

Localitatea Ghidighici, „afacerea” familiei Begleţ

„Conflict vădit de interese la Ghidighici”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Naţională de Integritate (CNI) care s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

29 aprilie 2013
1314