Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cahul

Arhiva 16 ianuarie 2017 873
În anul 2014, Ion Groza arenda tabără prin intermediul Fundaţiei

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.Ion Groza a venit la conducerea raionului Cahul după alegerile locale din vara anului 2015, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat. Anterior acesta a fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche. În politică a intrat prin anii 2000, când s-a înscris pe listele  Alianţei ”Moldova Noastră”. După destrămarea acestei formaţiuni, Groza şi-a continuat activitatea politică în rândurile liberal-democraţilor şi astfel a devenit consilier raional.

Cu trei ani în urmă, pe când era consilier la Cahul, Consiliul raional a hotărât să dea în locaţiune tabăra de odihnă “Romantica” fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere”. Astfel, printr-o decizie din martie 2014, Consiliul “a permis transmiterea în arendă a taberei de odihnă „Romantica” Fundaţiei de binefacere „Misiunea Fără Frontiere”, municipiul Chişinău, în perioada de  2 – 27 iunie 2014, cu încheierea contractului respectiv, aprobat de preşedintele raionului”. În acea perioadă la conducerea raionului era Avram Micinschi.

Un an mai târziu, în 2015, interesele familiei Groza pentru „Romantica” au rămas aceleaşi, doar că s-a schimbat fundaţia care a luat tabăra în locaţiune.

Astfel, în luna martie 2015, consilierii raionali au decis”transmiterea în locaţiune către Fundaţia „Speranţa şi Viitorul” a taberei de odihnă ”Romantica” cu suprafaţa totală de 4,0195 ha, amplasată în preajma s. Moscovei, care va fi utilizată în scopul organizării odihnei de vară a copiilor din familiile defavorizate în perioada 1-20 iulie 2015”.

Ion Groza: „Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii”

Şi această fundaţie a fost condusă anterior de Ion Groza. În ziua în care consilierii au decis transmiterea în arendă, Ion Groza prezida şedinţa Consiliului raional. Contactat de Moldova Curată să ne spună dacă a votat sau nu pentru cele două decizii, Ion Groza ne-a răspuns supărat că toate acţiunile sale şi ale familiei sunt pentru binele copiilor orfani şi săraci. ”Acum nu pot să vă spun dacă am votat sau nu, însă pot să vă afirm următorul lucru: fundaţia a luat în arendă de la Consiliul raional pentru a organiza odihna copiilor orfani. Trebuie să ţineţi cont şi de activităţile acestei tabere, nu doar să umblaţi după lucruri de acestea... Eu cred că dumneavoastră trebuie să promovaţi nişte lucruri frumoase, nu doar să mergeţi după senzaţii. Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii. Eu vă mai spun un lucru, fiul meu este administratorul acestei fundaţii. Vă dau o opinie ca om, nu ca preşedinte de raion. Haideţi să vedeţi şi lucrurile bune, nu doar lucrurile rele, asta-i părerea mea. Activităţile de la tabără au fost desfăşurate în favoarea copiilor din familii social-vulnerabile şi a copiilor orfani. Aceşti copii nu au achitat nici un leu, totul a fost gratuit. Spuneţi şi acest lucru. Atunci când a fost arendată tabăra, fundaţia a achitat totul”, a mai argumentat actualul preşedinte al raionului Cahul.

Adela Griciuc: „E vorba de aspectul etic”

În opinia Adelei Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale a Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate, situaţia în care consilierul raional care a prezidat şedinţa Consiliului raional avea interese personale în această tabără poate fi calificată ca un conflict de interese.  Funcţionara de la ANI spune însă că în acea perioadă consilierii locali şi raionali nu erau subiecţi ai declarării, de aceea Ion Groza nu poate fi cercetat sub acest aspect. După legea nouă, în vigoare din luna august 2016, consilierii săteşti, raionali şi municipali sunt subiecţi ai declarării veniturilor şi intereselor personale. „Doar acum aceştia pot fi sancţionaţi pentru ilegalităţile admise în domeniul integrităţii. Chiar dacă nu poate fi examinat acest caz sub aspectul conflictului de interese, totuşi aici e vorba de aspectul etic în situaţia în care acesta ar fi votat în şedinţă pentru arendarea acestei tabere”, precizează Adela Griciuc.

Noua Lege privind declararea averii şi a intereselor personale îi obligă pe subiecţii declarării să informeze ANI despre conflictul de interese în care s-ar putea afla la luarea unei decizii. ”Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele şi deputaţii Parlamentului, Prim-ministrul, membrii Guvernului, Procurorul General, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, preşedinţii de raioane, consilierii locali, primarii şi alţi conducători ai organizaţiilor publice sunt obligaţi să informeze Autoritatea Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situaţie de conflict de interese real în care se află”, prevede noua redacţie a Legii.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

APEL privind necesitatea iniţierii unei investigaţii i...

Organizaţiile societăţii civile îşi exprimă profunda îngrijorare privind modalitatea în care este investigat furtul de 1 milliard dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova, în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat 3 bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.

09 august 2016
629
Arhiva

Primarul din Cricova și-a angajat soția în funcția de d...

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de două ori în acest an de către Comisia Națională de Integritate (CNI) și în ambele cazuri a rămas nesancționat, chiar dacă s-a constatat situația de conflict de interese. Primarul a semnat decizia prin care soția sa a fost angajată directoare a grădiniței din localitate, în urma unui concurs public.

18 iunie 2016
617
Arhiva

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demn...

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demnitarii şi funcţionarii care nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md pe data de 27 noiembrie 2013.

27 noiembrie 2013
600
Arhiva

Declarații de integritate semnate de membrii echipei pr...

Candidații la funcția de ministru în guvernul Ion Sturza au semnat duminică, 3 ianuarie, declarații de integritate, prin care recunosc că nu au comis în trecut fapte condamnabile și se obligă să își mențină un asemenea comportament pe viitor. Declarațiile au fost semnate în prezența a 7 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care promovează transparența, lupta împotriva corupției și integritatea funcționarilor publici: Transparency International Moldova, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice etc.

03 ianuarie 2016
709
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
644
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
618