Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cahul

Arhiva 16 ianuarie 2017 1079
În anul 2014, Ion Groza arenda tabără prin intermediul Fundaţiei

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.



Ion Groza a venit la conducerea raionului Cahul după alegerile locale din vara anului 2015, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat. Anterior acesta a fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche. În politică a intrat prin anii 2000, când s-a înscris pe listele  Alianţei ”Moldova Noastră”. După destrămarea acestei formaţiuni, Groza şi-a continuat activitatea politică în rândurile liberal-democraţilor şi astfel a devenit consilier raional.

Cu trei ani în urmă, pe când era consilier la Cahul, Consiliul raional a hotărât să dea în locaţiune tabăra de odihnă “Romantica” fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere”. Astfel, printr-o decizie din martie 2014, Consiliul “a permis transmiterea în arendă a taberei de odihnă „Romantica” Fundaţiei de binefacere „Misiunea Fără Frontiere”, municipiul Chişinău, în perioada de  2 – 27 iunie 2014, cu încheierea contractului respectiv, aprobat de preşedintele raionului”. În acea perioadă la conducerea raionului era Avram Micinschi.

Un an mai târziu, în 2015, interesele familiei Groza pentru „Romantica” au rămas aceleaşi, doar că s-a schimbat fundaţia care a luat tabăra în locaţiune.

Astfel, în luna martie 2015, consilierii raionali au decis”transmiterea în locaţiune către Fundaţia „Speranţa şi Viitorul” a taberei de odihnă ”Romantica” cu suprafaţa totală de 4,0195 ha, amplasată în preajma s. Moscovei, care va fi utilizată în scopul organizării odihnei de vară a copiilor din familiile defavorizate în perioada 1-20 iulie 2015”.

Ion Groza: „Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii”

Şi această fundaţie a fost condusă anterior de Ion Groza. În ziua în care consilierii au decis transmiterea în arendă, Ion Groza prezida şedinţa Consiliului raional. Contactat de Moldova Curată să ne spună dacă a votat sau nu pentru cele două decizii, Ion Groza ne-a răspuns supărat că toate acţiunile sale şi ale familiei sunt pentru binele copiilor orfani şi săraci. ”Acum nu pot să vă spun dacă am votat sau nu, însă pot să vă afirm următorul lucru: fundaţia a luat în arendă de la Consiliul raional pentru a organiza odihna copiilor orfani. Trebuie să ţineţi cont şi de activităţile acestei tabere, nu doar să umblaţi după lucruri de acestea... Eu cred că dumneavoastră trebuie să promovaţi nişte lucruri frumoase, nu doar să mergeţi după senzaţii. Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii. Eu vă mai spun un lucru, fiul meu este administratorul acestei fundaţii. Vă dau o opinie ca om, nu ca preşedinte de raion. Haideţi să vedeţi şi lucrurile bune, nu doar lucrurile rele, asta-i părerea mea. Activităţile de la tabără au fost desfăşurate în favoarea copiilor din familii social-vulnerabile şi a copiilor orfani. Aceşti copii nu au achitat nici un leu, totul a fost gratuit. Spuneţi şi acest lucru. Atunci când a fost arendată tabăra, fundaţia a achitat totul”, a mai argumentat actualul preşedinte al raionului Cahul.

Adela Griciuc: „E vorba de aspectul etic”

În opinia Adelei Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale a Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate, situaţia în care consilierul raional care a prezidat şedinţa Consiliului raional avea interese personale în această tabără poate fi calificată ca un conflict de interese.  Funcţionara de la ANI spune însă că în acea perioadă consilierii locali şi raionali nu erau subiecţi ai declarării, de aceea Ion Groza nu poate fi cercetat sub acest aspect. După legea nouă, în vigoare din luna august 2016, consilierii săteşti, raionali şi municipali sunt subiecţi ai declarării veniturilor şi intereselor personale. „Doar acum aceştia pot fi sancţionaţi pentru ilegalităţile admise în domeniul integrităţii. Chiar dacă nu poate fi examinat acest caz sub aspectul conflictului de interese, totuşi aici e vorba de aspectul etic în situaţia în care acesta ar fi votat în şedinţă pentru arendarea acestei tabere”, precizează Adela Griciuc.

Noua Lege privind declararea averii şi a intereselor personale îi obligă pe subiecţii declarării să informeze ANI despre conflictul de interese în care s-ar putea afla la luarea unei decizii. ”Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele şi deputaţii Parlamentului, Prim-ministrul, membrii Guvernului, Procurorul General, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, preşedinţii de raioane, consilierii locali, primarii şi alţi conducători ai organizaţiilor publice sunt obligaţi să informeze Autoritatea Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situaţie de conflict de interese real în care se află”, prevede noua redacţie a Legii.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi pi...

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.

03 septembrie 2013
1484
Arhiva

De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi dum...

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

22 ianuarie 2014
1197
Arhiva

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

16 iunie 2016
934
Arhiva

Profil candidat: Mihail Catraniuc

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
1303
Arhiva

Judecători cu apartamente de pomană

Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.

20 decembrie 2017
901
Arhiva

Profil candidat: Viorel Bologan

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1017