Profil candidat: Alexandr Nesterovschi

Arhiva 16 februarie 2019 1225

Integritate în activitatea politică



Alexandr Nesterovschi (37 de ani) a fost prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din  2007 până în 2011. În luna noiembrie 2011, a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. „Vrem să construim un partid fără păpuşari”, spunea Nesterovschi, precizând că cei care au plecat din PCRM aderă la „grupul Dodon”. În 2012, Nesterovschi a devenit preşedintele fundaţiei „Soluţia”, filiala Bălţi. În 2013, a revenit în funcția de consilier în Consiliul Municipal Bălți (deja pe lista PSRM), funcție deținută până în 2014, când a fost ales deputat PSRM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația depusă în 2014 (pentru 2013) nu a indicat ce venit a obținut din participarea la şedinţe în calitate de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Alexandr Nesterovschi a explicat atunci pentru Moldova Curată că suma primită ar fi nesemnificativă, de doar 49 de lei pentru o şedinţă, de aceea nu a indicat-o.

Conform declarației de venituri și proprietate depusă în 2015 (pentru anul 2014), Nesterovschi a obținut, timp de un an, un venit de 19 640 lei. În schimb, pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, el a donat PSRM 82 450 lei. Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Alexandr Nesterovschi a spus că pentru partid este gata ”să dea tot”. Întrebat de unde totuși a făcut rost de banii pe care i-a dat partidului în 2014, întrucât câștigase doar 19 mii d elei la Fundația ”Soluția”, candidatul a răspuns: ”Am lucrat la Moscova, la construcții și la piață am vândut mulți ani. Și mi-am făcut niște rezerve de bani”. Reporter: ”Când ați lucrat, că Dvs sunteți în politică din 2007?”. Alexandr Nesterovschi: ”În studenție, din 2001 până în 2007 am lucrat „gastarbaiter” și chiar când eram deja în politică, în Consiliul Municipal Bălți, tot mai mergeam pe perioade scurte la muncă în Rusia când apăreau „comenzi””.

După ce a devenit deputat, Nesterovschi a început să acumuleze avere. În 2015, și-a procurat un automobil Mitsubishi Outlander (anul fabricației 2004) cu numai 25 000 lei (aproximativ 1300 de euro), în timp ce prețul mediu de piață al unui astfel de autoturism era de aproximativ 5 mii de euro. „L-am vândut mult mai scump. Era accidentată mașina când am procurat-o – iată de ce era ieftină. Am dus-o la niște rude care au service auto, ei au reparat-o, au vopsit-o și am vândut-o mai scump. Am vândut-o cu o lună înainte să cumpăr Fordul, în 2018. Automobilul Mitsubishi Outlander l-am vândut în bază de procură... Eu am mai avut mașini anterior pe care le-am vândut tot cu procură. Am mai avut „Chrysler Stratus” din 1995, „Jiguli” (ВАЗ) din 1983”. Reporter: ”Dar nu ați indicat asta în declarație. Iar în privința „Mitsubishi Outlander” spuneți că l-ați vândut...”. A. Nesterovschi: ”Da”. Reporter: ”Problema e că nu ați declarat și nu ați arătat banii pe care i-ați luat”. A. Nesterovschi: ”Pentru că ar fi trebuit să confirm tranzacția cu un document. Asta e posibil când faci contract de vânzare-cumpărare. Dar eu l-am vândut cu procură, așa cum se obișnuiește în Moldova. Și reiese că noul proprietar, când o înregistrează ca proprietate a sa, își cumpăra mașina de la sine însuși. Eu nu știu cum puteam să arăt în declarație acei bani”.

În 2016, el a primit (prin contract de donație) un apartament cu suprafața de 53,9 m.p. În 2018, Alexandr Nesterovschi a dobândit un automobil „Ford” (fabricat în 2011) pentru care a achitat 150 000 de lei. Asta în timp ce, în 2017 a acumulat din salariul de deputat 156 818 lei (plus 12 350 lei de la firma „Fama Glamosa” pe care o administrează), iar în 2018 – 160 287 lei din salariu (plus 13 130 lei de la firma „Fama Glamosa”).

În declarația de avere depusă la CEC, Alexandr Nesterovschi nu a mai indicat vreun bun imobil. În declarație nu sunt reflectate nici tranzacțiile cu automobilul Mitsubishi Outlander, nici cu apartamentul de 53,9 m.p.

În 2017 și 2018 Nesterovschi a beneficiat din partea statului de indemnizație pentru închirierea spațiului locativ - 114 245 lei în 2017 și de 120 321 lei în 2018.

Alexandr Nesterovschi susține că îndemnizațiile de care a beneficiat nu pot fi considerate ca fiind venit, deoarece, acești bani le sunt oferiți deputaților care nu au viză de reședință la Chișinău. „Suma de 5.000 de lei (lunar – n.n.) pentru chirie și 4.800 de lei (lunar – n.n.) pentru transport pe lună, nu se consideră venit”, a explicat Nesterovschi pentru Diez.md.

Din 2014, când a devenit deputat, Alexandr Nesterovschi face donații la partid în fiecare an. În 2014 a donat 82 450 lei; în 2015 a donat 1 500 lei; în 2016 a donat 77 750 lei pentru alegerile prezidențiale, plus alte 5000 lei la PSRM; în 2017 a donat PSRM 45 500 lei, iar în 2018 - 38 300 în campania pentru alegerile locale noi din Chișinău.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
833
Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
2169
Arhiva

Membrii CNI se pronunţă împotriva adoptării proiectului...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) critică proiectul de reformare a acestei instituții și acuză Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.  Într-o scrisoare deschisă semnată de către 4 dintre cei 5 membri ai CNI (nu a semnaat doar președintele Comisiei, Anatolie Donciu) aceștia își exprimă îngrijorarea că instituția, care urmează să fie redenumită în Centrul Național de Integritate va fi transformată într-o instituție de tip ”dictatorial”. Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, spune că dimpotrivă, competențele vor fi divizate între președinte și inspectorii de integritate.   

13 iunie 2015
762
Arhiva

Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori...

De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.

20 noiembrie 2015
1431
Arhiva

Încă cinci controale vor fi începute de CNI

În şedinţa din 14 noiembrie 2013, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor iniţia procedurile de control pe numele a trei primari, a unui inginer cadastral de la primăria Ghidighici şi a unui funcţionar public de la Biroului Naţional de Statistică. De asemenea, vor fi expuse rezultatele controalelor averilor unui viceministru, unui procuror şi a unui şef de direcţie din cadrul primăriei municipiului Chişinău.

14 noiembrie 2013
844
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
940