Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consiliului de Integritate

Arhiva 30 decembrie 2016 306
Prima ședință a ANI a fost prezidată de președintele în exercițiu, Anatolie Donciu.

Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI. Membrii CI au la dispoziție două luni de la constituire să publice anunțul privind organizarea concursului pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii februarie anunțul va trebui publicat în Monitorul Oficial. Solicitat să spună dacă va candida la una dintre aceste funcții, fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a declarat că este prea devreme să-și anunțe decizia. El a notat însă în ședință că CI va avea un rol decisiv în aplicarea eficientă a pachetului de legi privind integritatea, adoptat în vara anului 2016. „Din start vreau să zic că poziția mea este de a extinde și fortifica anumite competențe ale Consiliului de Integritate. Studiind legea am ajuns la această concluzie”, a spus Anatolie Donciu.  

Membrii Consiliului de Integritate au convenit că pentru elaborarea regulamentului de organizare a concursului pentru funcțiile de conducere ale ANI vor lua drept bază regulamente similare, utilizate, de exemplu, la selectarea procurorului general sau la selectarea membrilor din partea societății civile a CI. De asemenea, ei au notat că pe termen lung urmează să elaboreze un plan anual de activitate al CI. Fără să se pună la vot, membrii CI au convenit ca următoarea ședință, care va avea loc pe 16 ianuarie, să fie prezidată de Victoria Iftodi, membră propusă de Guvern în CI. 

Din CI fac parte 7 persoane: Victor Micu, Mircea Roșioru, Victoria Iftodi, Sergiu Ostaf, Viorel Furdui, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Țâra. Desemnarea ultimilor doi membri, care reprezintă societatea civilă, de către o comisie formată și condusă de reprezentanți ai Ministerului Justiției, a fost calificată de către unele organizații neguvernamentale active pe domeniul integrității drept neconformă cu aspirațiile și misiunea societății civile.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dan Perciun

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
640
Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
402
Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
278
Arhiva

Profil candidat: Ivanna Koksal

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
760