Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consiliului de Integritate

Arhiva 30 decembrie 2016 1040
Prima ședință a ANI a fost prezidată de președintele în exercițiu, Anatolie Donciu.

Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI. 



Membrii CI au la dispoziție două luni de la constituire să publice anunțul privind organizarea concursului pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii februarie anunțul va trebui publicat în Monitorul Oficial. Solicitat să spună dacă va candida la una dintre aceste funcții, fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a declarat că este prea devreme să-și anunțe decizia. El a notat însă în ședință că CI va avea un rol decisiv în aplicarea eficientă a pachetului de legi privind integritatea, adoptat în vara anului 2016. „Din start vreau să zic că poziția mea este de a extinde și fortifica anumite competențe ale Consiliului de Integritate. Studiind legea am ajuns la această concluzie”, a spus Anatolie Donciu.  

Membrii Consiliului de Integritate au convenit că pentru elaborarea regulamentului de organizare a concursului pentru funcțiile de conducere ale ANI vor lua drept bază regulamente similare, utilizate, de exemplu, la selectarea procurorului general sau la selectarea membrilor din partea societății civile a CI. De asemenea, ei au notat că pe termen lung urmează să elaboreze un plan anual de activitate al CI. Fără să se pună la vot, membrii CI au convenit ca următoarea ședință, care va avea loc pe 16 ianuarie, să fie prezidată de Victoria Iftodi, membră propusă de Guvern în CI. 

Din CI fac parte 7 persoane: Victor Micu, Mircea Roșioru, Victoria Iftodi, Sergiu Ostaf, Viorel Furdui, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Țâra. Desemnarea ultimilor doi membri, care reprezintă societatea civilă, de către o comisie formată și condusă de reprezentanți ai Ministerului Justiției, a fost calificată de către unele organizații neguvernamentale active pe domeniul integrității drept neconformă cu aspirațiile și misiunea societății civile.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Unele judecătorii nu fac publice registrele de evidență...

În unele judecătorii, registre de evidență a cadourilor primite de magistrați sau de conducătorii instanțelor de judecată nu există, iar unde există, nu întotdeauna sunt accesibile publicului, așa cum prevede legea. Asta au constatat experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției într-un studiu preliminar privind punerea în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc. 

16 martie 2017
823
Arhiva

Judecătoarea Camelia Bogdan: „Banii lasă urme. Produsul...

Camelia Bogdan, judecătoare la Curtea de Apel București, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre măsurile care au ajutat România să obțină rezultate răsunătoare în lupta cu flagelul corupției. Magistrata a amintit și despre instrumentele pe care le folosește atât ea, cât și colegii săi pentru a reîntoarce în folosul societății bunurile care au ajuns ilegal în posesia celor dați pe mâna Justiției.

25 iunie 2015
769
Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
1051
Arhiva

Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...

Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.

12 februarie 2015
862
Arhiva

Profil candidat: Valeri Klimenco

Valeri Klimenco candidează pe poziția a șaptea în lista  Partidului „Șor” în circumscripța națională. Klimenko este candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 48, din Transnistria.

20 februarie 2019
1323
Arhiva

Președintele raionului Sângerei, fondator și proprietar...

Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc, vine într-o funcție publică de conducere din agricultură. El este inginer de meserie, iar până a fi ales, a condus propria întreprindere agricolă, ”Alodiu-Nord”, care înregistrează anual venituri de milioane de lei. El mai deține cote-părți în alte două companii agricole. 

13 noiembrie 2015
825