La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Populară a Găguziei prins în flagrant cu mită și un inginer constructor

Alegeri în Adunarea UTAG 28 octombrie 2016 211
Grigorii Cadîn

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.Candidat prins în flagrant cu mită

Dmitri Chiosea

Grigorii Cadîn este deputat în componența actuală a Adunării Populare a Găgăuziei, fiind ales din primul tur al scrutinului din 2012. Deși a candidat independent, el a făcut parte din fracțiunea Partidului Democrat din APG și este membru al organizației teritoriale Ceadîr-Lunga a PDM

Pe lângă această funcție, Grigorii Cadîn mai deține una - pe cea de şef al Direcţiei Teritoriale Înregistrarea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (DTÎTCCA), or. Ceadîr-Lunga. În plus, este și administratorul clubului de fotbal ”Saxan”.

Numele lui figurează într-un dosar penal deschis în decembrie 2013, când a fost reținut pentru că ar fi luat mită, în calitate de şef al DTÎTCCA. Cadîn a fost prins în flagrant de către ofițerii Centrului Național Anticorupție în momentul în care primea 200 de euro, în schimbul unui permis auto. „Dosarul său a fost ulterior preluat de Procuratura Anticorupție”, a declarat pentru Moldova Curată un reprezentant al serviciului de presă al CNA. Procurorul Anticorupție Viorel Morari ne-a spus că dosarul se află pe rol în prima instanță, la Judecătoria Buiucani din municipiul Chișinău. Am verificat acest lucru pe portalul instanțelor de judecată, dar numele lui Grigorii Cadîn nu figurează în niciun dosar examinat sau în vreo decizie luată. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a refuzat să ofere vreun comentariu. ”Eu candidez pentru Adunarea Populară, de aceea nu dau niciun interviu. După alegeri, putem să discutăm”, a spus Grigore Cadîn.

Candidatul este născut în 1970, de meserie este jurist, iar pentru anii 2014-2015 declară venit din salariu exact 200 de mii de lei. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat el indică faptul că deține două case, una cu o suprafață de180 m. p. în Baurci, alta de 250 m. p. în altă localitate.

În calitate de deputat, Grigorii Cadîn a promis locuitorilor satului Baurci că va contribui la construcția unui pod. 

Președinte al unui club de fotbal și fondator al mai multor firme

Grigorii Cadîn este și președintele Clubului de fotbal Saxan din Ceadâr-Lunga, fondat în anul 2010.  În aprilie 2015 fostul antrenor al echipei Saxan, Vladimir Liutîi, declara că formaţia are probleme financiare. Cadîn a refuzat atunci să comenteze declaraţiile. 

Deputatul figurează și în calitate de fondator și administrator al unui alt SRL, cu nume aproape similar ca și al clubului de fotbal: SRL FCSaxan, înregistrat în septembrie 2014 în Baurci (Baurci, str. 8 Martie, 23). Această firmă are dreptul să presteze, potrivit actelor, activități în domeniul sportului, dar și comerț cu amănuntul în magazine și baruri. Cadîn este și fondator și administrator al SRL Saxanvin, companie înregistrată în august 2015, la fel în Baurci (Baurci, str. Lomonosov Mihail, 10/A). Firma are două tipuri de activități licențiate: fabricarea și comercializarea alcoolului etilic și importul şi păstrarea alcoolului etilic.

În 2015 Grigorii Cadîn a cadidat la alegerile locale, pentru funcția de primar al orașului Cedâr-Lunga. 

Candidat fără casă – vrea să facă schimbări în Găgăuzia

Cel de-al doilea candidat de la Ferapontievca este Dmitri Chiosea, născut în 1988, de meserie – inginer constructor. Deține funcția de inginer-șef la ”Drumuri Comrat” SA, și candidează independent. Declară un venit de 173 706 lei pentru anul 2015, un automobil de tip Volkswagen Golf 5, dar niciun imobil. Candidatul a precizat pentru Moldova Curată că locuiește împreună cu soția și copilul în casa părinților din localitatea Baurci. Despre automobil a spus că l-a achiziționat în credit. Dmitri Chiosea a mai spus că a decis să candideze pentru că își dorește să schimbe situația în localitatea sa de baștină, dar și în întreaga regiune găgăuză.

Firma la care este angajat, ”Drumuri Comrat” SA este o companie de stat care se ocupă de reparația și reconstrucția drumurilor. Compania a câștigat în ultimii ani mai multe licitații publice în regiunea găgăuză. Unul dintre contracte a fost încheiat cu primăria orașului Comrat, în valoare de 961.750 lei, în mai 2016, pentru lucrări de reparație a drumurilor.

În aceeași lună, mai 2016, tot cu primăria Comrat, un contract în valoare de 189 812 lei pentru servicii de închiriere a automecanizmelor, iar în aprilie firma semnat un contract de modificare, prin care compania a restituit autorității contractante 71 695 lei.

Un alt contract în valoare de 325.987 lei i-a fost atribuit firmei din partea administrației raionului Comrat pentru lucrări de reparare a drumului Congaz-Cîet, în noiembrie 2015. Cu o lună înainte de asta, Drumuri Comrat SA a mai câștigat două licitații la autoritatea contractantă Direcția Generală Construcții Dezvoltarea Infrastructurii și Comunicațiilor UTA Găgăuzia, una pentru repararea drumului din satul Congaz, str.Vorosilov, în valoare de 188.141 lei, și cea de-a doua, pentru lucrări de reparare a drumului pe străzile Lazo, Pobeda și Tolstogo din satul Dezghinja, în valoare de 273.466 lei. Pe parcursul anului 2015 SA Drumuri Comrat a mai câștigat licitații în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei la diferite autorități contractante din autonomia găgăuză. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
287
Alegeri în Adunarea UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
411
Alegeri în Adunarea UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
248
Alegeri în Adunarea UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
221
Alegeri în Adunarea UTAG

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

17 noiembrie 2016
272
Alegeri în Adunarea UTAG

De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG do...

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.

20 octombrie 2016
238