La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Populară a Găguziei prins în flagrant cu mită și un inginer constructor

Alegeri in AP din UTAG 28 octombrie 2016 961
Grigorii Cadîn

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.Candidat prins în flagrant cu mită

Dmitri Chiosea

Grigorii Cadîn este deputat în componența actuală a Adunării Populare a Găgăuziei, fiind ales din primul tur al scrutinului din 2012. Deși a candidat independent, el a făcut parte din fracțiunea Partidului Democrat din APG și este membru al organizației teritoriale Ceadîr-Lunga a PDM

Pe lângă această funcție, Grigorii Cadîn mai deține una - pe cea de şef al Direcţiei Teritoriale Înregistrarea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (DTÎTCCA), or. Ceadîr-Lunga. În plus, este și administratorul clubului de fotbal ”Saxan”.

Numele lui figurează într-un dosar penal deschis în decembrie 2013, când a fost reținut pentru că ar fi luat mită, în calitate de şef al DTÎTCCA. Cadîn a fost prins în flagrant de către ofițerii Centrului Național Anticorupție în momentul în care primea 200 de euro, în schimbul unui permis auto. „Dosarul său a fost ulterior preluat de Procuratura Anticorupție”, a declarat pentru Moldova Curată un reprezentant al serviciului de presă al CNA. Procurorul Anticorupție Viorel Morari ne-a spus că dosarul se află pe rol în prima instanță, la Judecătoria Buiucani din municipiul Chișinău. Am verificat acest lucru pe portalul instanțelor de judecată, dar numele lui Grigorii Cadîn nu figurează în niciun dosar examinat sau în vreo decizie luată. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a refuzat să ofere vreun comentariu. ”Eu candidez pentru Adunarea Populară, de aceea nu dau niciun interviu. După alegeri, putem să discutăm”, a spus Grigore Cadîn.

Candidatul este născut în 1970, de meserie este jurist, iar pentru anii 2014-2015 declară venit din salariu exact 200 de mii de lei. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat el indică faptul că deține două case, una cu o suprafață de180 m. p. în Baurci, alta de 250 m. p. în altă localitate.

În calitate de deputat, Grigorii Cadîn a promis locuitorilor satului Baurci că va contribui la construcția unui pod. 

Președinte al unui club de fotbal și fondator al mai multor firme

Grigorii Cadîn este și președintele Clubului de fotbal Saxan din Ceadâr-Lunga, fondat în anul 2010.  În aprilie 2015 fostul antrenor al echipei Saxan, Vladimir Liutîi, declara că formaţia are probleme financiare. Cadîn a refuzat atunci să comenteze declaraţiile. 

Deputatul figurează și în calitate de fondator și administrator al unui alt SRL, cu nume aproape similar ca și al clubului de fotbal: SRL FCSaxan, înregistrat în septembrie 2014 în Baurci (Baurci, str. 8 Martie, 23). Această firmă are dreptul să presteze, potrivit actelor, activități în domeniul sportului, dar și comerț cu amănuntul în magazine și baruri. Cadîn este și fondator și administrator al SRL Saxanvin, companie înregistrată în august 2015, la fel în Baurci (Baurci, str. Lomonosov Mihail, 10/A). Firma are două tipuri de activități licențiate: fabricarea și comercializarea alcoolului etilic și importul şi păstrarea alcoolului etilic.

În 2015 Grigorii Cadîn a cadidat la alegerile locale, pentru funcția de primar al orașului Cedâr-Lunga. 

Candidat fără casă – vrea să facă schimbări în Găgăuzia

Cel de-al doilea candidat de la Ferapontievca este Dmitri Chiosea, născut în 1988, de meserie – inginer constructor. Deține funcția de inginer-șef la ”Drumuri Comrat” SA, și candidează independent. Declară un venit de 173 706 lei pentru anul 2015, un automobil de tip Volkswagen Golf 5, dar niciun imobil. Candidatul a precizat pentru Moldova Curată că locuiește împreună cu soția și copilul în casa părinților din localitatea Baurci. Despre automobil a spus că l-a achiziționat în credit. Dmitri Chiosea a mai spus că a decis să candideze pentru că își dorește să schimbe situația în localitatea sa de baștină, dar și în întreaga regiune găgăuză.

Firma la care este angajat, ”Drumuri Comrat” SA este o companie de stat care se ocupă de reparația și reconstrucția drumurilor. Compania a câștigat în ultimii ani mai multe licitații publice în regiunea găgăuză. Unul dintre contracte a fost încheiat cu primăria orașului Comrat, în valoare de 961.750 lei, în mai 2016, pentru lucrări de reparație a drumurilor.

În aceeași lună, mai 2016, tot cu primăria Comrat, un contract în valoare de 189 812 lei pentru servicii de închiriere a automecanizmelor, iar în aprilie firma semnat un contract de modificare, prin care compania a restituit autorității contractante 71 695 lei.

Un alt contract în valoare de 325.987 lei i-a fost atribuit firmei din partea administrației raionului Comrat pentru lucrări de reparare a drumului Congaz-Cîet, în noiembrie 2015. Cu o lună înainte de asta, Drumuri Comrat SA a mai câștigat două licitații la autoritatea contractantă Direcția Generală Construcții Dezvoltarea Infrastructurii și Comunicațiilor UTA Găgăuzia, una pentru repararea drumului din satul Congaz, str.Vorosilov, în valoare de 188.141 lei, și cea de-a doua, pentru lucrări de reparare a drumului pe străzile Lazo, Pobeda și Tolstogo din satul Dezghinja, în valoare de 273.466 lei. Pe parcursul anului 2015 SA Drumuri Comrat a mai câștigat licitații în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei la diferite autorități contractante din autonomia găgăuză. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul...

La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.

12 noiembrie 2016
831
Alegeri in AP din UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
977
Alegeri in AP din UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
890
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
980
Alegeri in AP din UTAG

Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al tr...

Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.

27 octombrie 2016
870
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
1028