Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de la firma contabilei-șefe

Interese la vedere 21 aprilie 2016 325

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. Solicitată de Moldova Curată, Olesea Cibotaru a declarat că întreprinderea individuală pe care a fondat-o (ÎI «Cibotaru Olesea») avea relații economice cu Hâncești-Silva din anul 2010, adică înainte de angajarea sa în această funcție. În 2012, când a devenit contabilă-șefă, tranzacțiile au continuat. «Eu nu cred că aici trebuie aplicată Legea cu privire la conflictul de interese. Nu înțeleg de ce se face atâta tam-tam din chestia asta. Nu au fost prețuri mărite, e oraș și nu ai o sută de variante de unde să cumperi. Nu am organizat concurs. Nu suntem obligați să organizăm, deoarece nu suntem instituție bugetară. Am primit un răspuns oficial de la Agenția de Achiziții Publice în care scrie că noi nu utilizăm bani publici, de aceea nu suntem obligați să facem concursuri de achiziții», ne-a spus Olesea Cibotaru. 

Inspectorii Curții de Conturi au mai notat că la întreprindere, contabila-șefă a fost împuternicită pe toată perioada anilor 2013-2014 cu dreptul de semnătură pe documentele de casă, bancare și de decontare, datoriile financiare, comerciale și calculate, în baza Legii cu privire la contabilitate. În consecință, «în cadrul relațiilor economico-financiare menționate, între entitatea de stat și contabilul-șef s-a format un conflict de interese, care nu a fost declarat și soluționat conform prevederilor legale», au notat inspectorii Curții de Conturi în Raportul de audit aprobat la 29 martie 2016.

Situația de la Hâncești-Silva a ajuns în atenția Procuraturii

Directorul care conducea Hâncești-Silva în acea perioadă a plecat din funcție, iar actualul director, Radu Ursu, care a preluat postul acum o lună, ne-a spus că va lua atitudine în legătură cu această situație după ce se va consulta cu specialiștii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și cu cei de la Procuratura Generală. «Chiar luni, 25 aprilie, sunt chemat la Procuratura Generală cu toate documentele. Mă voi consulta cu ei și voi decide», ne-a spus Radu Ursu.

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, art. 9, persoanele cu funcții publice au obligația să depună la CNI, în termen de 3 zile, o declarație în care să comunice despre «interesul, al său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu;  au de luat decizii despre interesul său personal clare în termen de calitatea, a sa ori a persoanelor apropiate, de fondator, acţionar, asociat, membru al consiliului de administraţie…» Potrivit auditorilor Curții de Conturi, asemenea declarații nu au fost depuse. Olesea Cibotaru ne-a confirmat că nu a depus, spunând că, în opinia sa, nu s-a aflat în situație de conflict de interese. 

Auditorul intern de la Moldsilva, Dina Timofti, ne-a spus că activitatea Olesei Cibotaru în funcția de contabilă-șefă este apreciată, întrucât funcționara a modernizat sistemul de evidență și de gestionare a întreprinderii Hâncești-Silva, ceea ce nu au făcut reprezentanții altor întreprinderi subordonate. «Hâncești-Silva gestionează o suprafață de pădure de peste 30 de mii de hectare, vreo 8 ocoale silvice. E cea mai mare întreprindere subordonată din republică. Contabila-șefă, fiind tănără și cu potențial, a depus efort și a automatizat pe server toate ocoalele silvice, ele fiind la distanță de zeci de kilometri de centrul întreprinderii, pentru e-factură, e-raportare», ne-a spus Dina Timofti.

Dacă Olesea Cibotaru a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilității, ea fiind, la momentul controlului Curții de Conturi, și administratoare a propriei firme, va decide Comisia Națională de Integritate dacă va considera necesar să inițieze un control.  

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
410
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
447
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
800
Interese la vedere

Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.

20 iulie 2018
489