Un alt deputat la Procuratură

Avere la vedere 30 decembrie 2013 837

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.



În declaraţia de avere pentru anul 2012, Nicolae Juravschi menţionează că salariul său de deputat a constituit peste 151 de mii de lei. De la Guvern, deputatul a ridicat, în anul trecut, un premiu de o sută de mii de lei, acesta fiind Premiul Naţional. Pensia lui Nicolae Juravschi a constituit, în 2012, peste 25 de mii de lei. De asemenea, deputatul a mai obţinut 38 de mii de lei în calitate de debitor.

La bunuri imobile, deputatul declară două terenuri agricole, dobândite în anul 2005, cu suprafaţa totală de peste 18 hectare. De asemenea, Juravschi mai indică faptul că este proprietarul a trei imobile: un apartament de 71 de metri pătraţi dobândit în anul 1989, al unei case de locuit cu suprafaţa de 269 de metri pătraţi şi al unui garaj de 19 metri pătraţi. În declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde sunt situate aceste bunuri. Deputatul mai indică un automobil de marca „Citroen C3” cumpărat în anul 2004 şi un cont bancar cu suma de 100 de mii de lei. Juravschi menţionează că familia sa deţine jumătate din acţiuni la firma ,,Luxomod” SRL. De la firma respectivă, soţia deputatului a ridicat, în anul trecut, un salariu de 36 de mii de lei, iar de la Comitetul Olimpic a obţinut salariul de peste 140 de mii de lei. Din activitatea didactică, soţia acestuia a ridicat de la Institutul de Management IMI-NOVA un onorariu de 4 400 de lei.

Deputatul nu va contesta în judecată actul CNI

La 26 decembrie curent, Comisia Naţională de Integritate a constatat că deputatul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote de participare la trei întrprinderi: "Clubul Sportiv de Kaiak-Canoe Olimp Juravschi" SRL.; "Treipart-Grup" SRL.; "Satul Olimpic" SA., iar soţia sa - o cotă-parte la ÎM "Agenţia de Presă Sport-Time" SRL. Nicolae Juravschi a declarat pentru Moldova Curată că întreprinderile de care pomeneşte CNI nu mai activează de mulţi ani. „Când m-au chemat la Comisie să dau explicaţii, le-am adus acte de la FISC care confirmă că nu am niciun venit de la aceste firme, eu am şi uitat de ele. Această Comisie face spectacol. Vor da acel act procurorilor, iar oamenii legii vor vedea că nu am ascuns evaziuni fiscale. Nu voi contesta actul Comisiei, deoarece nu are rost. Procuratura va examina cele constatate de aşa-zisa Comisie de Integritate”, susţine Nicolae Juravschi.

Niciun deputat nu a fost sancţionat

Menţionăm că actul emis de CNI va fi expediat Procuraturii Anticorupţie. După examinarea situaţiei, procurorii vor spune dacă deputatul va fi sau nu găsit vinovat de fals în declaraţii. Potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Până în prezent, însă, niciunul dintre cei 13 deputaţi pe numele cărora CNI a iniţiat proceduri de control nu a fost sancţionat. Galina Bostan, expertă anticorupţie, declara în cadrul unei dezbateri organizată de Moldova Curată că acest fapt se datorează imperfecţiunii cadrului legislativ. „Dacă CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv şi de sancţionare, atunci probabil vom avea demnitari şi funcţionari pedepsiţi. Instituţia care examinează, aceea trebuie să şi emită sancţiuni”, susţine Galina Bostan.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1508
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1073
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
1431
Avere la vedere

Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...

Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.

18 noiembrie 2014
1010
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
961
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
917