Un alt deputat la Procuratură

Avere la vedere 30 decembrie 2013 912

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.



În declaraţia de avere pentru anul 2012, Nicolae Juravschi menţionează că salariul său de deputat a constituit peste 151 de mii de lei. De la Guvern, deputatul a ridicat, în anul trecut, un premiu de o sută de mii de lei, acesta fiind Premiul Naţional. Pensia lui Nicolae Juravschi a constituit, în 2012, peste 25 de mii de lei. De asemenea, deputatul a mai obţinut 38 de mii de lei în calitate de debitor.

La bunuri imobile, deputatul declară două terenuri agricole, dobândite în anul 2005, cu suprafaţa totală de peste 18 hectare. De asemenea, Juravschi mai indică faptul că este proprietarul a trei imobile: un apartament de 71 de metri pătraţi dobândit în anul 1989, al unei case de locuit cu suprafaţa de 269 de metri pătraţi şi al unui garaj de 19 metri pătraţi. În declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde sunt situate aceste bunuri. Deputatul mai indică un automobil de marca „Citroen C3” cumpărat în anul 2004 şi un cont bancar cu suma de 100 de mii de lei. Juravschi menţionează că familia sa deţine jumătate din acţiuni la firma ,,Luxomod” SRL. De la firma respectivă, soţia deputatului a ridicat, în anul trecut, un salariu de 36 de mii de lei, iar de la Comitetul Olimpic a obţinut salariul de peste 140 de mii de lei. Din activitatea didactică, soţia acestuia a ridicat de la Institutul de Management IMI-NOVA un onorariu de 4 400 de lei.

Deputatul nu va contesta în judecată actul CNI

La 26 decembrie curent, Comisia Naţională de Integritate a constatat că deputatul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote de participare la trei întrprinderi: "Clubul Sportiv de Kaiak-Canoe Olimp Juravschi" SRL.; "Treipart-Grup" SRL.; "Satul Olimpic" SA., iar soţia sa - o cotă-parte la ÎM "Agenţia de Presă Sport-Time" SRL. Nicolae Juravschi a declarat pentru Moldova Curată că întreprinderile de care pomeneşte CNI nu mai activează de mulţi ani. „Când m-au chemat la Comisie să dau explicaţii, le-am adus acte de la FISC care confirmă că nu am niciun venit de la aceste firme, eu am şi uitat de ele. Această Comisie face spectacol. Vor da acel act procurorilor, iar oamenii legii vor vedea că nu am ascuns evaziuni fiscale. Nu voi contesta actul Comisiei, deoarece nu are rost. Procuratura va examina cele constatate de aşa-zisa Comisie de Integritate”, susţine Nicolae Juravschi.

Niciun deputat nu a fost sancţionat

Menţionăm că actul emis de CNI va fi expediat Procuraturii Anticorupţie. După examinarea situaţiei, procurorii vor spune dacă deputatul va fi sau nu găsit vinovat de fals în declaraţii. Potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Până în prezent, însă, niciunul dintre cei 13 deputaţi pe numele cărora CNI a iniţiat proceduri de control nu a fost sancţionat. Galina Bostan, expertă anticorupţie, declara în cadrul unei dezbateri organizată de Moldova Curată că acest fapt se datorează imperfecţiunii cadrului legislativ. „Dacă CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv şi de sancţionare, atunci probabil vom avea demnitari şi funcţionari pedepsiţi. Instituţia care examinează, aceea trebuie să şi emită sancţiuni”, susţine Galina Bostan.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1250
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
1003
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
935
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
996
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1197
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
1025