Un alt deputat la Procuratură

Avere la vedere 30 decembrie 2013 915

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.În declaraţia de avere pentru anul 2012, Nicolae Juravschi menţionează că salariul său de deputat a constituit peste 151 de mii de lei. De la Guvern, deputatul a ridicat, în anul trecut, un premiu de o sută de mii de lei, acesta fiind Premiul Naţional. Pensia lui Nicolae Juravschi a constituit, în 2012, peste 25 de mii de lei. De asemenea, deputatul a mai obţinut 38 de mii de lei în calitate de debitor.

La bunuri imobile, deputatul declară două terenuri agricole, dobândite în anul 2005, cu suprafaţa totală de peste 18 hectare. De asemenea, Juravschi mai indică faptul că este proprietarul a trei imobile: un apartament de 71 de metri pătraţi dobândit în anul 1989, al unei case de locuit cu suprafaţa de 269 de metri pătraţi şi al unui garaj de 19 metri pătraţi. În declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde sunt situate aceste bunuri. Deputatul mai indică un automobil de marca „Citroen C3” cumpărat în anul 2004 şi un cont bancar cu suma de 100 de mii de lei. Juravschi menţionează că familia sa deţine jumătate din acţiuni la firma ,,Luxomod” SRL. De la firma respectivă, soţia deputatului a ridicat, în anul trecut, un salariu de 36 de mii de lei, iar de la Comitetul Olimpic a obţinut salariul de peste 140 de mii de lei. Din activitatea didactică, soţia acestuia a ridicat de la Institutul de Management IMI-NOVA un onorariu de 4 400 de lei.

Deputatul nu va contesta în judecată actul CNI

La 26 decembrie curent, Comisia Naţională de Integritate a constatat că deputatul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote de participare la trei întrprinderi: "Clubul Sportiv de Kaiak-Canoe Olimp Juravschi" SRL.; "Treipart-Grup" SRL.; "Satul Olimpic" SA., iar soţia sa - o cotă-parte la ÎM "Agenţia de Presă Sport-Time" SRL. Nicolae Juravschi a declarat pentru Moldova Curată că întreprinderile de care pomeneşte CNI nu mai activează de mulţi ani. „Când m-au chemat la Comisie să dau explicaţii, le-am adus acte de la FISC care confirmă că nu am niciun venit de la aceste firme, eu am şi uitat de ele. Această Comisie face spectacol. Vor da acel act procurorilor, iar oamenii legii vor vedea că nu am ascuns evaziuni fiscale. Nu voi contesta actul Comisiei, deoarece nu are rost. Procuratura va examina cele constatate de aşa-zisa Comisie de Integritate”, susţine Nicolae Juravschi.

Niciun deputat nu a fost sancţionat

Menţionăm că actul emis de CNI va fi expediat Procuraturii Anticorupţie. După examinarea situaţiei, procurorii vor spune dacă deputatul va fi sau nu găsit vinovat de fals în declaraţii. Potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Până în prezent, însă, niciunul dintre cei 13 deputaţi pe numele cărora CNI a iniţiat proceduri de control nu a fost sancţionat. Galina Bostan, expertă anticorupţie, declara în cadrul unei dezbateri organizată de Moldova Curată că acest fapt se datorează imperfecţiunii cadrului legislativ. „Dacă CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv şi de sancţionare, atunci probabil vom avea demnitari şi funcţionari pedepsiţi. Instituţia care examinează, aceea trebuie să şi emită sancţiuni”, susţine Galina Bostan.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
927
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
912
Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
977
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
1060
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1284
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
988