Un alt deputat la Procuratură

Avere la vedere 30 decembrie 2013 981

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.



În declaraţia de avere pentru anul 2012, Nicolae Juravschi menţionează că salariul său de deputat a constituit peste 151 de mii de lei. De la Guvern, deputatul a ridicat, în anul trecut, un premiu de o sută de mii de lei, acesta fiind Premiul Naţional. Pensia lui Nicolae Juravschi a constituit, în 2012, peste 25 de mii de lei. De asemenea, deputatul a mai obţinut 38 de mii de lei în calitate de debitor.

La bunuri imobile, deputatul declară două terenuri agricole, dobândite în anul 2005, cu suprafaţa totală de peste 18 hectare. De asemenea, Juravschi mai indică faptul că este proprietarul a trei imobile: un apartament de 71 de metri pătraţi dobândit în anul 1989, al unei case de locuit cu suprafaţa de 269 de metri pătraţi şi al unui garaj de 19 metri pătraţi. În declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde sunt situate aceste bunuri. Deputatul mai indică un automobil de marca „Citroen C3” cumpărat în anul 2004 şi un cont bancar cu suma de 100 de mii de lei. Juravschi menţionează că familia sa deţine jumătate din acţiuni la firma ,,Luxomod” SRL. De la firma respectivă, soţia deputatului a ridicat, în anul trecut, un salariu de 36 de mii de lei, iar de la Comitetul Olimpic a obţinut salariul de peste 140 de mii de lei. Din activitatea didactică, soţia acestuia a ridicat de la Institutul de Management IMI-NOVA un onorariu de 4 400 de lei.

Deputatul nu va contesta în judecată actul CNI

La 26 decembrie curent, Comisia Naţională de Integritate a constatat că deputatul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote de participare la trei întrprinderi: "Clubul Sportiv de Kaiak-Canoe Olimp Juravschi" SRL.; "Treipart-Grup" SRL.; "Satul Olimpic" SA., iar soţia sa - o cotă-parte la ÎM "Agenţia de Presă Sport-Time" SRL. Nicolae Juravschi a declarat pentru Moldova Curată că întreprinderile de care pomeneşte CNI nu mai activează de mulţi ani. „Când m-au chemat la Comisie să dau explicaţii, le-am adus acte de la FISC care confirmă că nu am niciun venit de la aceste firme, eu am şi uitat de ele. Această Comisie face spectacol. Vor da acel act procurorilor, iar oamenii legii vor vedea că nu am ascuns evaziuni fiscale. Nu voi contesta actul Comisiei, deoarece nu are rost. Procuratura va examina cele constatate de aşa-zisa Comisie de Integritate”, susţine Nicolae Juravschi.

Niciun deputat nu a fost sancţionat

Menţionăm că actul emis de CNI va fi expediat Procuraturii Anticorupţie. După examinarea situaţiei, procurorii vor spune dacă deputatul va fi sau nu găsit vinovat de fals în declaraţii. Potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Până în prezent, însă, niciunul dintre cei 13 deputaţi pe numele cărora CNI a iniţiat proceduri de control nu a fost sancţionat. Galina Bostan, expertă anticorupţie, declara în cadrul unei dezbateri organizată de Moldova Curată că acest fapt se datorează imperfecţiunii cadrului legislativ. „Dacă CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv şi de sancţionare, atunci probabil vom avea demnitari şi funcţionari pedepsiţi. Instituţia care examinează, aceea trebuie să şi emită sancţiuni”, susţine Galina Bostan.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.

30 iulie 2013
1046
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
1028
Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
1047
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
1052
Avere la vedere

Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri

Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul  2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.

29 aprilie 2013
1149
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
1029