Mihai Moldovanu, dat pe mâna procurorilor pentru două conturi bancare

Avere la vedere 18 noiembrie 2013 1032

 Șeful Direcției sănătate a primăriei mun. Chișinău, Mihai Moldovanu, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că funcționarul n-ar fi indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut două conturi bancare și ar fi precizat greșit cota-parte pe care o deține într-o societate comercială. Pentru aceste încălcări, Moldovanu riscă până la un an de pușcărie sau o amendă de 12 mii de lei.Două conturi și un safeu

Chiar dacă au pornit verificările în privința veniturilor și proprietăților lui Moldovanu după ce presa a scris că fostul vicepremier ar deține averi ce depășesc substanțial veniturile acestuia, Comisia Națională de Integritate a stabilit, până la urmă, că erorile din declarația de avere a fostului demnitar țin de neindicarea a două conturi bancare pe care acesta le deține la „Banca Socială” și „Victoriabank”.
Șefa comisiei de control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc, a precizat pentru Moldova Curată că primul cont bancar a fost deschis pentru efectuarea unor plăți de întreținere a unui safeu pe care șeful de la Sănătate din mun. Chișinău îl are în aceeași bancă. CNI nu a putut verifica ce păstrează Moldovanu în acel safeu. Pe cel de-al doilea cont, funcționarul public păstrează 523 de euro. 

Cote diminuate într-o firmă

O altă încălcare descoperită de controlorii CNI ține de diminuarea cotei-părți pe care o deține într-o companie. Astfel, în timp ce în declarația sa de avere Moldovanu indică faptul că deține doar 23 % din acțiuni în compania „Agrovas-impex”, potrivit datelor de la Camera Înregistrărilor de Stat, pe numele lui Mihai Moldovanu sunt trecute 43 % din acțiuni.
„Aceste inexactități ne-au permis să constatăm încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății și să transmitem materialele Procuraturii Generale pentru cercetarea penală a lui Mihai Moldovanu pentru fals în declarație”, a menționat Ana Griciuc.
Funcționara de la CNI ne-a mai comunicat că informațiile publicate în presă despre mașinile și terenurile nedeclarate de Moldovanu nu s-au adeverit. „Mașinile sunt înregistrate pe numele soției și fiicei mai mari, iar terenurile domnul Moldovanu și le-a indicat chiar cu surplus”, a precizat ea.
Nu s-a stabilit nici existența unor diferențe vădite între proprietățile și veniturile lui Moldovanu. Cel puțin, în ultimul an, funcționarul de la primărie nu a cumpărat niciun bun, iar proprietățile mai vechi nu pot fi verificate.

Medic milionar

Contactați de Moldova Curată, reprezentanții Serviciului de presă al Procuraturii Generale ne-au comunicat că demersul CNI în privința lui Mihai Moldovanu încă nu a ajuns pe masa procurorilor.
Mihai Moldovanu nu a fost de găsit pentru a comenta decizia CNI. Anterior, acesta însă a declarat că toate bunurile pe care le are acum le-a obținut înainte de a intra în politică, adică pe atunci când era angajat în calitate de medic, de aceea nu îi este frică de controlul inițiat de CNI.
Precizăm că Mihai Moldovanu este proprietarul unei case cu două nivele şi mansardă, estimată la peste 1,5 milioane de ei. Pe numele soţilor Moldovanu mai sunt scrise două apartamente amplasate în același bloc și estimate la peste jumătate de milion de lei. Mihai Moldovanu deține în proprietate o mașină de model „Subaru”. Totodată, familia Moldovanu administrează două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor şi o companie de detectivi particulari.
Moldovanu a reușit să obțină toate aceste bunuri, chiar dacă de-a lungul anilor a lucrat în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, la Spitalul Clinic Municipal nr.1 și la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Mihai Moldovanu a ocupat, în perioada 2007-2009 și 2010-2011, funcția de șef al Direcției Sănătate. În ianuarie 2011, acesta a fost numit în calitate de vicepremier pe probleme sociale și a deținut această funcție până în luna mai a acestui an. În prezent, Moldovanu este șef al Direcției Sănătate a mun. Chișinău.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1136
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
992
Avere la vedere

Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.

16 aprilie 2015
1252
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1073
Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
1113
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
1060