Milionarii cu robe

Avere la vedere 10 iunie 2013 1376

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.



Namașco trăiește din donații

Unul dintre cei mai cunoscuți judecători pentru controversatele dosare pe care le-a judecat, fostul președinte interimar al Judecătorii Economice de Circumscripție, Serghei Namașco, are, potrivit declarației de avere pentru anul 2012,  proprietăți de peste două milioane de lei. Toate au fost obținute anul trecut, deși salariul său de 62 de mii de lei abia dacă ar fi ajuns pentru a întreține familia. Totuși, magistratul are o justificare financiară pentru noile achiziții – le-a obținut din donații. Namașco, care activează în prezent la Curtea de Apel Chișinău, indică în declarația sa pe venit că și-a cumpărat anul trecut un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină „Toyota Prius” de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri, familiei lui Namașco i-au fost donați de soacra judecătorului, care lucrează în Italia, și de către sora judecătorului.

În declarația de avere a lui Namașco se precizează că soacra acestuia i-a donat fiicei sale 50 de mii de euro și un apartament estimat la 12 mii de dolari. Iar sora lui Namașco i-a donat un alt apartament de aproape jumătate de milion de lei.

În afară de aceste proprietăți obținute în 2012, judecătorul nu a mai indicat nimic. Reiese că până acum un an el nu a avut nici casă, nici masă.

Casă de patru milioane

Iurie Melinteanu, un alt  judecător de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă și terasă, estimată de experții imobiliari la peste patru milioane de lei. Potrivit datelor de la „Cadastru”, magistratul a construit casa prin anii 2000, notează „Ziarul de Gardă”.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2012, magistratul scrie că, împreună cu soția sa, deține două terenuri la Durlești, o casă de locuit la Chișinău, cu terasă, garaj și beci. Casa de milioane a judecătorului este situată în cartierul Malina Mică, pe strada Avicenna și are o suprafață de 260 de metri pătrați.

Numele magistratului figurează în două dosare pe care, în 2012, Republica Moldova le-a pierdut la CEDO.

Ce ascunde fosta adjunctă a lui Colenco?

Tot la Curtea de Apel Chișinău face dreptate și fosta vicepreședintă a Curții de Apel Economice, Maria Moraru, care deține în proprietate o casă de peste șase milioane de lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Moraru și-a cumpărat casa încă în 2001 și a plătit 11 mii de dolari pe ea. Banii au fost achitați în rate timp de opt ani. Magistrata nu indică valoarea și nici suprafața locuinței, pretinzând că este nefinisată. Totuși, imaginile cu locuința demonstrează contrariul, iar experții imobiliari estimează imobilul la peste 300 - 400 de mii de euro, adică peste șase milioane de lei.

Maria Moraru nu are soț, iar copiii îi sunt căsătoriți. În anul 2012, aceasta a obținut venituri de peste 130 de mii de lei.

Moșierul din justiție

Milionar este și judecătorul Curţii de Apel, Tudor Micu. Potrivit declaraţiei pe venit, averea lui se ridică la peste trei milioane de lei. Judecătorul deţine în proprietate trei case - în capitală, în Călăraşi şi în Străşeni, dintre care una a fost cumpărată anul trecut cu peste un milion de lei. Chiar dacă indică doar o mașină, „Toyota Prado”, cumpărată anul trecut cu 288 de mii de lei, Micu are trei garaje și cinci conturi bancare în care păstrează circa 600 de mii de lei. Potrivit unor documente obţinute de „Ziarul de Gardă”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile, un „Mercedes” şi un „BMW”, pe care nu le-a declarat în 2012.  Judecătorul evită să vorbească despre aceste bunuri nedeclarate.

Potrivit declarației lui de avere, anul trecut soția lui Micu s-a băgat în datorii, împrumutând de la două persoane fizice 85 de mii de euro. Micu precizează că va achita datoriile din banii pe care îi va obține din vânzarea unei case pe care o are în în raionul Călărași.

Magistratul a obţinut anul trecut aproape 73 de mii de lei din salariu, plus peste 57 de mii din pensie. În total, familia Micu a avut în 2012 un venit din salariu şi pensii de 137 de mii de lei.

La fel ca și alți judecători milionari, Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. De asemenea, acesta a făcut parte din completul de judecători care i-au tăiat 12 ani din pedeapsa lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor.

Doar o demisie

Cu toate că numărul judecătorilor cu proprietăți de milioane este destul de mare în toate instanțele de judecată, la acest moment Comisia Națională de Integritate examinează doar două cazuri de încălcare a regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către judecătorul Curții Supreme de Justiție, Nicolae Gordilă, și judecătorul Curții de Apel Chișinău, Nelea Budăi.

Până acum a fost înregistrat un singur caz când un judecător și-a dat demisia pentru că și-a tăinuit o parte din avere. Este vorba despre judecătorul Curții Supreme de Justiție, Valeriu Arhip, care, potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, nu ar fi trecut în declarație o întreprindere care figurează pe numele soției și o casă a fiului său.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Donciu și-a făcut publică în sfârșit averea

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, autoritatea care verifică declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor, și-a plasat în sfârșit propriile declarații de avere și de proprietate pe site-ul instituției pe care o conduce.

16 mai 2013
1142
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
1150
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
1279
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1437
Avere la vedere

Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un...

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.

03 mai 2013
1081
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
1057