Milionarii cu robe

Avere la vedere 10 iunie 2013 667

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.Namașco trăiește din donații

Unul dintre cei mai cunoscuți judecători pentru controversatele dosare pe care le-a judecat, fostul președinte interimar al Judecătorii Economice de Circumscripție, Serghei Namașco, are, potrivit declarației de avere pentru anul 2012,  proprietăți de peste două milioane de lei. Toate au fost obținute anul trecut, deși salariul său de 62 de mii de lei abia dacă ar fi ajuns pentru a întreține familia. Totuși, magistratul are o justificare financiară pentru noile achiziții – le-a obținut din donații. Namașco, care activează în prezent la Curtea de Apel Chișinău, indică în declarația sa pe venit că și-a cumpărat anul trecut un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină „Toyota Prius” de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri, familiei lui Namașco i-au fost donați de soacra judecătorului, care lucrează în Italia, și de către sora judecătorului.

În declarația de avere a lui Namașco se precizează că soacra acestuia i-a donat fiicei sale 50 de mii de euro și un apartament estimat la 12 mii de dolari. Iar sora lui Namașco i-a donat un alt apartament de aproape jumătate de milion de lei.

În afară de aceste proprietăți obținute în 2012, judecătorul nu a mai indicat nimic. Reiese că până acum un an el nu a avut nici casă, nici masă.

Casă de patru milioane

Iurie Melinteanu, un alt  judecător de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă și terasă, estimată de experții imobiliari la peste patru milioane de lei. Potrivit datelor de la „Cadastru”, magistratul a construit casa prin anii 2000, notează „Ziarul de Gardă”.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2012, magistratul scrie că, împreună cu soția sa, deține două terenuri la Durlești, o casă de locuit la Chișinău, cu terasă, garaj și beci. Casa de milioane a judecătorului este situată în cartierul Malina Mică, pe strada Avicenna și are o suprafață de 260 de metri pătrați.

Numele magistratului figurează în două dosare pe care, în 2012, Republica Moldova le-a pierdut la CEDO.

Ce ascunde fosta adjunctă a lui Colenco?

Tot la Curtea de Apel Chișinău face dreptate și fosta vicepreședintă a Curții de Apel Economice, Maria Moraru, care deține în proprietate o casă de peste șase milioane de lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Moraru și-a cumpărat casa încă în 2001 și a plătit 11 mii de dolari pe ea. Banii au fost achitați în rate timp de opt ani. Magistrata nu indică valoarea și nici suprafața locuinței, pretinzând că este nefinisată. Totuși, imaginile cu locuința demonstrează contrariul, iar experții imobiliari estimează imobilul la peste 300 - 400 de mii de euro, adică peste șase milioane de lei.

Maria Moraru nu are soț, iar copiii îi sunt căsătoriți. În anul 2012, aceasta a obținut venituri de peste 130 de mii de lei.

Moșierul din justiție

Milionar este și judecătorul Curţii de Apel, Tudor Micu. Potrivit declaraţiei pe venit, averea lui se ridică la peste trei milioane de lei. Judecătorul deţine în proprietate trei case - în capitală, în Călăraşi şi în Străşeni, dintre care una a fost cumpărată anul trecut cu peste un milion de lei. Chiar dacă indică doar o mașină, „Toyota Prado”, cumpărată anul trecut cu 288 de mii de lei, Micu are trei garaje și cinci conturi bancare în care păstrează circa 600 de mii de lei. Potrivit unor documente obţinute de „Ziarul de Gardă”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile, un „Mercedes” şi un „BMW”, pe care nu le-a declarat în 2012.  Judecătorul evită să vorbească despre aceste bunuri nedeclarate.

Potrivit declarației lui de avere, anul trecut soția lui Micu s-a băgat în datorii, împrumutând de la două persoane fizice 85 de mii de euro. Micu precizează că va achita datoriile din banii pe care îi va obține din vânzarea unei case pe care o are în în raionul Călărași.

Magistratul a obţinut anul trecut aproape 73 de mii de lei din salariu, plus peste 57 de mii din pensie. În total, familia Micu a avut în 2012 un venit din salariu şi pensii de 137 de mii de lei.

La fel ca și alți judecători milionari, Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. De asemenea, acesta a făcut parte din completul de judecători care i-au tăiat 12 ani din pedeapsa lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor.

Doar o demisie

Cu toate că numărul judecătorilor cu proprietăți de milioane este destul de mare în toate instanțele de judecată, la acest moment Comisia Națională de Integritate examinează doar două cazuri de încălcare a regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către judecătorul Curții Supreme de Justiție, Nicolae Gordilă, și judecătorul Curții de Apel Chișinău, Nelea Budăi.

Până acum a fost înregistrat un singur caz când un judecător și-a dat demisia pentru că și-a tăinuit o parte din avere. Este vorba despre judecătorul Curții Supreme de Justiție, Valeriu Arhip, care, potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, nu ar fi trecut în declarație o întreprindere care figurează pe numele soției și o casă a fiului său.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
693
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
507
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
627
Avere la vedere

Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.

25 noiembrie 2015
537