Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Avere la vedere 29 aprilie 2013 563

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.Efrim – teren, apartament şi maşină

Astfel, potrivit declaraţiei lui Oleg Efrim (plasată pe www.justice.gov.md), acesta a încasat în anul 2012 circa 132 de mii de lei de la locul de muncă. În document mai este specificat faptul că oficialul are în proprietate un teren de 15 ari în satul Corneşti, raionul Ungheni, şi un apartament în Chişinău de circa 93 de metri pătraţi. Totodată, ministrul în exrciţiu al Justiţiei mai are un autotursm fabricat în 2007 în valoare de circa 290 de mii lei. Deşi ministrul notează în declaraţia din 2012 că maşina ar fi dobândit-o în anul 2010, apartamentul – în anul 2009, iar terenul din Corneşti - în anul 1996, aceste bunuri nu au fost indicate şi în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2011 (www.justice.gov.md). Menţionăm că Oleg Efrim şi-a făcut publică pe site şi declaraţia de interese personale pentru anul 2012 (www.justice.gov.md).

Maia Sandu, declaraţie pe jumătate de an

Declaraţia ministrei Educaţiei, Maia Sandu, făcută publică pe pagina web a instituţiei, a fost completată la 24 iulie 2012, ziua când a fost desemnată în funcţie. Până a fi în componenţa Guvernului, Maia Sandu a încasat în primele şapte luni ale anului 2012 un venit de 70 de mii de dolari, fiind consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, SUA. În declaraţia completată în luna iulie a anului trecut, ministra a specificat că este titulara unui apartament de circa 75 de metri pătraţi în Chişinău (www.gov.md),

Toţi demnitarii cu funcţii înalte trebuie să-şi scoată averea la vedere

„Pe paginile web a instituţiilor publice trebuie să fie plasate declaraţiile de avere ale persoanelor cu funcţii de conducere”, este de părere Ianina Spinei, expert al Organizaţiei „Transparency International Moldova”. Potrivit sursei citate, deşi Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, nu prevede ca persoanele vizate în lege să-şi facă publice averile, există totuşi o hotărâre de Guvern care le impune pe acestea să-şi scoată averile la vedere. „Este vorba de Hotărârea nr.188 din 4 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua de internet care prevede că „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice va fi publicată pe pagina-web oficială a autorităţii administraţiei publice în funcţie de specificul activităţii acesteia…”. Aşadar, persoanele cu funcţii publice, mai ales cele de la conducerea unei instituţii de stat, sunt obligate să-şi facă publice averile, respectând prevederile acestei Hotărâri”, zice Ianina Spinei.

De menţionat faptul că nici pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este plasată nicio declaraţie de avere a vreunui demnitar, deşi instituţia este obligată să le plaseze în decurs de o lună de la recepţionarea lor şi să asigure accesul publicului la declaraţiile de avere şi de interese ale funcţionarilor.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.

29 aprilie 2013
564
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
632
Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
913
Avere la vedere

Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.

26 iulie 2013
529