Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Avere la vedere 29 aprilie 2013 342

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.Efrim – teren, apartament şi maşină

Astfel, potrivit declaraţiei lui Oleg Efrim (plasată pe www.justice.gov.md), acesta a încasat în anul 2012 circa 132 de mii de lei de la locul de muncă. În document mai este specificat faptul că oficialul are în proprietate un teren de 15 ari în satul Corneşti, raionul Ungheni, şi un apartament în Chişinău de circa 93 de metri pătraţi. Totodată, ministrul în exrciţiu al Justiţiei mai are un autotursm fabricat în 2007 în valoare de circa 290 de mii lei. Deşi ministrul notează în declaraţia din 2012 că maşina ar fi dobândit-o în anul 2010, apartamentul – în anul 2009, iar terenul din Corneşti - în anul 1996, aceste bunuri nu au fost indicate şi în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2011 (www.justice.gov.md). Menţionăm că Oleg Efrim şi-a făcut publică pe site şi declaraţia de interese personale pentru anul 2012 (www.justice.gov.md).

Maia Sandu, declaraţie pe jumătate de an

Declaraţia ministrei Educaţiei, Maia Sandu, făcută publică pe pagina web a instituţiei, a fost completată la 24 iulie 2012, ziua când a fost desemnată în funcţie. Până a fi în componenţa Guvernului, Maia Sandu a încasat în primele şapte luni ale anului 2012 un venit de 70 de mii de dolari, fiind consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, SUA. În declaraţia completată în luna iulie a anului trecut, ministra a specificat că este titulara unui apartament de circa 75 de metri pătraţi în Chişinău (www.gov.md),

Toţi demnitarii cu funcţii înalte trebuie să-şi scoată averea la vedere

„Pe paginile web a instituţiilor publice trebuie să fie plasate declaraţiile de avere ale persoanelor cu funcţii de conducere”, este de părere Ianina Spinei, expert al Organizaţiei „Transparency International Moldova”. Potrivit sursei citate, deşi Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, nu prevede ca persoanele vizate în lege să-şi facă publice averile, există totuşi o hotărâre de Guvern care le impune pe acestea să-şi scoată averile la vedere. „Este vorba de Hotărârea nr.188 din 4 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua de internet care prevede că „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice va fi publicată pe pagina-web oficială a autorităţii administraţiei publice în funcţie de specificul activităţii acesteia…”. Aşadar, persoanele cu funcţii publice, mai ales cele de la conducerea unei instituţii de stat, sunt obligate să-şi facă publice averile, respectând prevederile acestei Hotărâri”, zice Ianina Spinei.

De menţionat faptul că nici pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este plasată nicio declaraţie de avere a vreunui demnitar, deşi instituţia este obligată să le plaseze în decurs de o lună de la recepţionarea lor şi să asigure accesul publicului la declaraţiile de avere şi de interese ale funcţionarilor.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
340
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
515
Avere la vedere

Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

08 august 2014
400
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
387