Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Avere la vedere 29 aprilie 2013 1303

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.



Efrim – teren, apartament şi maşină

Astfel, potrivit declaraţiei lui Oleg Efrim (plasată pe www.justice.gov.md), acesta a încasat în anul 2012 circa 132 de mii de lei de la locul de muncă. În document mai este specificat faptul că oficialul are în proprietate un teren de 15 ari în satul Corneşti, raionul Ungheni, şi un apartament în Chişinău de circa 93 de metri pătraţi. Totodată, ministrul în exrciţiu al Justiţiei mai are un autotursm fabricat în 2007 în valoare de circa 290 de mii lei. Deşi ministrul notează în declaraţia din 2012 că maşina ar fi dobândit-o în anul 2010, apartamentul – în anul 2009, iar terenul din Corneşti - în anul 1996, aceste bunuri nu au fost indicate şi în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2011 (www.justice.gov.md). Menţionăm că Oleg Efrim şi-a făcut publică pe site şi declaraţia de interese personale pentru anul 2012 (www.justice.gov.md).

Maia Sandu, declaraţie pe jumătate de an

Declaraţia ministrei Educaţiei, Maia Sandu, făcută publică pe pagina web a instituţiei, a fost completată la 24 iulie 2012, ziua când a fost desemnată în funcţie. Până a fi în componenţa Guvernului, Maia Sandu a încasat în primele şapte luni ale anului 2012 un venit de 70 de mii de dolari, fiind consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, SUA. În declaraţia completată în luna iulie a anului trecut, ministra a specificat că este titulara unui apartament de circa 75 de metri pătraţi în Chişinău (www.gov.md),

Toţi demnitarii cu funcţii înalte trebuie să-şi scoată averea la vedere

„Pe paginile web a instituţiilor publice trebuie să fie plasate declaraţiile de avere ale persoanelor cu funcţii de conducere”, este de părere Ianina Spinei, expert al Organizaţiei „Transparency International Moldova”. Potrivit sursei citate, deşi Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, nu prevede ca persoanele vizate în lege să-şi facă publice averile, există totuşi o hotărâre de Guvern care le impune pe acestea să-şi scoată averile la vedere. „Este vorba de Hotărârea nr.188 din 4 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua de internet care prevede că „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice va fi publicată pe pagina-web oficială a autorităţii administraţiei publice în funcţie de specificul activităţii acesteia…”. Aşadar, persoanele cu funcţii publice, mai ales cele de la conducerea unei instituţii de stat, sunt obligate să-şi facă publice averile, respectând prevederile acestei Hotărâri”, zice Ianina Spinei.

De menţionat faptul că nici pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este plasată nicio declaraţie de avere a vreunui demnitar, deşi instituţia este obligată să le plaseze în decurs de o lună de la recepţionarea lor şi să asigure accesul publicului la declaraţiile de avere şi de interese ale funcţionarilor.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
1156
Avere la vedere

Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.

14 iunie 2013
1280
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
1190
Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1482
Avere la vedere

Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.

31 august 2015
1269
Avere la vedere

Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.

04 noiembrie 2014
1353