Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activitatea lor

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.
Vladimir Cebotari deține o cotă de 15 la sută în SRL ”Neaos”, firmă specializată în comerțul cu mașini agricole și industriale. Restul, o cotă de 85%, este deținut de un alt fondator. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în anul 2012 firma a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. Cu toate acestea, în declaraţia de avere pentru anul 2012 Vladimir Cebotari nu a indicat această firmă şi nici vreun eventual beneficiu obţinut din activitatea ei. În 2013 el a trecut firma în declaraţie, însă, din nou, fără venitul obţinut.
Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a spus că nu a avut niciun venit din activitatea firmei în acești ani. "Venituri din vânzări nu înseamnă profit. Dacă întreprinderea este în proces de investiții fondatorii pot să nu aibă profit. A fost și cazul meu anul precedent. Nu am avut venit. A fost propunerea de a se reinvesti în continuare. Mai sunt anumite credite contractate care trebuie achitate, de aceea nu am încasat niciun ban din activitatea firmei”, a spus Vladimir Cebotari.
Celelalte două întreprinderi, în care funcționarul deține cote-părți sunt SRL ”Vlaconic” (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Din activitatea lor Vladimir Cebotari tot susține că nu a obținut niciun venit.
”Am lucrat la stat cu salarii mari, dar pe merit. În aviație în general se câștigă bine”
Până a prelua funcția de viceministru al Transporturilor, în luna iunie 2013, Vladimir Cebotari a lucrat în cadrul Companiei de stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). Viceministrul are un apartament în Chișinău, dar locuiește într-o casă cu două nivele din care deține doar jumătate. El nu a indicat însă valoarea cadastrală a locuinţei în declarația de avere, spunând că aceasta nu este finalizată. ”Bunurile pe care le dețin sunt obținute din câștigurile mele din anii precedenți. Da, am avut salarii mari și pe merit. Pot să vă aduc foarte multe argumente câte plus valori și câte mari economii de valori am făcut prin contribuția personală, ceea ce nu au făcut alții. În aviație în general se câștigă bine. Am venit la minister pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a mai spus Vladimir Cebotari.
Solicitată de Moldova Curată, Cristina Dumbrăvean, consultant în Serviciul de Presă al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), a declarat că instituția pe care o reprezintă are pârghii să verifice dacă funcționarii publici au avut sau nu beneficii din activitatea firmelor pe care le dețin.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...
Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
Un alt deputat la Procuratură
Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.
Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...
Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
Deputatul care dăruiește firme în Romania
Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.
Aici așteptăm comentariul tău!