Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activitatea lor

Avere la vedere 3 septembrie 2014 610
Vladimir Cebotari

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.Vladimir Cebotari deține o cotă de 15 la sută în SRL ”Neaos”, firmă specializată în comerțul cu mașini agricole și industriale. Restul, o cotă de 85%, este deținut de un alt fondator. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în anul 2012 firma a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. Cu toate acestea, în declaraţia de avere pentru anul 2012 Vladimir Cebotari nu a indicat această firmă şi nici vreun eventual beneficiu obţinut din activitatea ei. În 2013 el a trecut firma în declaraţie, însă, din nou, fără venitul obţinut.

Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a spus că nu a avut niciun venit din activitatea firmei în acești ani. "Venituri din vânzări nu înseamnă profit. Dacă întreprinderea este în proces de investiții fondatorii pot să nu aibă profit. A fost și cazul meu anul precedent. Nu am avut venit. A fost propunerea de a se reinvesti în continuare. Mai sunt anumite credite contractate care trebuie achitate, de aceea nu am încasat niciun ban din activitatea firmei”, a spus Vladimir Cebotari.

Celelalte două întreprinderi, în care funcționarul deține cote-părți sunt SRL ”Vlaconic” (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Din activitatea lor Vladimir Cebotari tot susține că nu a obținut niciun venit.

”Am lucrat la stat cu salarii mari, dar pe merit. În aviație în general se câștigă bine”

Până a prelua funcția de viceministru al Transporturilor, în luna iunie 2013, Vladimir Cebotari a lucrat în cadrul Companiei de stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). Viceministrul are un apartament în Chișinău, dar locuiește într-o casă cu două nivele din care deține doar jumătate. El nu a indicat însă valoarea cadastrală a locuinţei în declarația de avere, spunând că aceasta nu este finalizată.  ”Bunurile pe care le dețin sunt obținute din câștigurile mele din anii precedenți. Da, am avut salarii mari și pe merit. Pot să vă aduc foarte multe argumente câte plus valori și câte mari economii de valori am făcut prin contribuția personală, ceea ce nu au făcut alții. În aviație în general se câștigă bine. Am venit la minister pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a mai spus Vladimir Cebotari.

Solicitată de Moldova Curată, Cristina Dumbrăvean, consultant în Serviciul de Presă al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), a declarat că instituția pe care o reprezintă are pârghii să verifice dacă funcționarii publici au avut sau nu beneficii din activitatea firmelor pe care le dețin.

Viorica Manole

Casa nefinalizată a lui Vladimir CebotariPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
919
Avere la vedere

Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.

14 iunie 2013
653
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
570
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
728