Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activitatea lor

Avere la vedere 3 septembrie 2014 196
Vladimir Cebotari

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.Vladimir Cebotari deține o cotă de 15 la sută în SRL ”Neaos”, firmă specializată în comerțul cu mașini agricole și industriale. Restul, o cotă de 85%, este deținut de un alt fondator. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în anul 2012 firma a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. Cu toate acestea, în declaraţia de avere pentru anul 2012 Vladimir Cebotari nu a indicat această firmă şi nici vreun eventual beneficiu obţinut din activitatea ei. În 2013 el a trecut firma în declaraţie, însă, din nou, fără venitul obţinut.

Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a spus că nu a avut niciun venit din activitatea firmei în acești ani. "Venituri din vânzări nu înseamnă profit. Dacă întreprinderea este în proces de investiții fondatorii pot să nu aibă profit. A fost și cazul meu anul precedent. Nu am avut venit. A fost propunerea de a se reinvesti în continuare. Mai sunt anumite credite contractate care trebuie achitate, de aceea nu am încasat niciun ban din activitatea firmei”, a spus Vladimir Cebotari.

Celelalte două întreprinderi, în care funcționarul deține cote-părți sunt SRL ”Vlaconic” (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Din activitatea lor Vladimir Cebotari tot susține că nu a obținut niciun venit.

”Am lucrat la stat cu salarii mari, dar pe merit. În aviație în general se câștigă bine”

Până a prelua funcția de viceministru al Transporturilor, în luna iunie 2013, Vladimir Cebotari a lucrat în cadrul Companiei de stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). Viceministrul are un apartament în Chișinău, dar locuiește într-o casă cu două nivele din care deține doar jumătate. El nu a indicat însă valoarea cadastrală a locuinţei în declarația de avere, spunând că aceasta nu este finalizată.  ”Bunurile pe care le dețin sunt obținute din câștigurile mele din anii precedenți. Da, am avut salarii mari și pe merit. Pot să vă aduc foarte multe argumente câte plus valori și câte mari economii de valori am făcut prin contribuția personală, ceea ce nu au făcut alții. În aviație în general se câștigă bine. Am venit la minister pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a mai spus Vladimir Cebotari.

Solicitată de Moldova Curată, Cristina Dumbrăvean, consultant în Serviciul de Presă al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), a declarat că instituția pe care o reprezintă are pârghii să verifice dacă funcționarii publici au avut sau nu beneficii din activitatea firmelor pe care le dețin.

Viorica Manole

Casa nefinalizată a lui Vladimir CebotariPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
184
Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
218
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
200
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
206
Avere la vedere

Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.

25 noiembrie 2015
194
Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
199