Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la Fabrica de Brânzeturi din Cahul
În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.
“Am fost informaţi să venim la adunare, dar să avem şi actele de identitate la noi. Am semnat în nişte liste, nu ştim despre ce a fost vorba”, ne-a spus un angajat, care ne-a rugat să-i protejăm identitatea, deoarece se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Un alt angajat ne-a confirmat şi el că a participat la acea adunare şi şi-a pus semnătura pe liste. Lucrătorul a precizat că nici o persoană dintre cele prezente la întrunire nu s-a opus semnării. El crede că oamenii au făcut-o deoarece sunt ameninţaţi în permanenţă cu demisia, de când democrata Ludmila Antohi a venit la conducerea fabricii.
Declaraţiile angajaţilor vin după ce preşedintele democraţilor, Marian Lupu, anunţa, la 3 septembrie curent, că graţie mobilizării pe care a demonstrat-o Partidul, chiar din prima zi de când au fost luatele listele de la CEC, s-au adunat numărul suficient de semnături. “Avem adunate 29 de mii de semnături, cu mult mai multe decât minimul necesar înscrierii. Ne bucurăm că suntem primul partid care a reuşit să adune semnăturile – e un semn bun pentru campania electorală. A fost un tur de forţă extraordinar prin toate raioanele ţării şi îi felicit pe colegi pentru efortul depus. Avem o echipă de nădejde la PDM”, a menţionat Marian Lupu.
La rândul său, Ludmila Antohi neagă că şi-a mobilizat angajaţii în seara zilei de 2 septembrie. “Nu am înţeles nimic. Ce adunare? Eu nu am făcut nici o adunare. Nu este adevărat”, a declarat Ludmila Antohi pentru Moldova Curată.
Menţionăm că Ludmila Antohi a candidat la alegerile locale din vara anului 2015 pentru poziţia de consilier raional Cahul din partea PDM. Pe reţelele de socializare, aceasta este foarte activă atunci când oficiul teritorial PDM din Cahul organizează diferite evenimente. Fabrica de Brânzeturi din Cahul este o întreprindere cu capital majoritar de stat, Consiliul Raional Cahul deţinând peste 80% din acţiuni.
Suspiciuni de fraudă
Imediat după declaraţia lui Marian Lupu în care a vorbit despre performanţa PDM, Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că au primit la birou mai multe mesaje precum că democraţii ar fi recurs la metode ilegale de acumulare a semnăturilor. „În primul rând, există bănuieli rezonabile că reprezentanţii PD, făcând uz de poziţiile pe care le ocupă în diferite structuri de stat, au exercitat presiuni asupra angajaţilor acestor structuri, pentru a-i determina să semneze în listele de subscripţie”, a declarat lidera PAS.
Anastasia Taburceanu, reprezentanta Biroului de presă din cadrul PAS, a menţionat pentru Moldova Curată că după acea conferinţă de presă, PAS a sesizat Procuratura Generală despre eventualele ilegalităţi admise de PDM în procesul de colectare a semnăturilor, însă până acum formaţiunea nu a primit răspuns de la PG.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Plagiat într-o sesizare depusă la CC: socialiștii au pr...
Fracțiunea din Parlament a socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care pasaje întregi sunt preluate din 3 hotărâri ale Curții Constituționale din România. Sesizarea se referă la articolul 153 din Codul Educației, adoptat în luna iulie 2014. Articolul prevede că directorilor instituțiilor de învățământ publice care, la data intrării în vigoare a Codului, au mai mult de 5 ani de aflare în funcție, să le fie desfăcute contractele și să fie organizate noi concursuri de angajare, la care ei să poată participa.
Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...
Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.
Firma președintelui raionului Criuleni atrage banii pub...
Președinte al raionului Criuleni este democratul Iurie Andriuță, un om de afaceri care a condus până în acest an o firmă ce prestează servicii de lăcătușerie și apeduct. În acest an, firma acestuia a câștigat două licitații publice, ultima fiind organizată cu doar două săptămâni înainte de alegerea sa în funcția de președinte de raion. Democratul spune că la momentul desfășurării concursului nu știa că în viitorul apropiat va fi ales într-o funcție publică.
Parlamentul este igienizat din bani publici, iar grădin...
De mai mulți ani, grădinițele din capitală nu sunt asigurate cu săpun lichid suficient și nici cu hârtie igienică. Autoritățile publice locale motivează prin faptul că nu sunt bani suficienți pentru aceste produse. De regulă, sunt alocate mijloace financiare doar pentru detergenți, var, clor, iar igiena copiilor este lăsată în grija părinților. În schimb, pentru aleșii poporului statul alocă resurse din belșug pentru produse igienice de calitate. Bunăoară, dacă anul trecut din bugetul public au fost alocați doar 29 de lei pentru procurarea produselor igienice de uz casnic pentru un copil, atunci pentru un angajat din clădirea Parlamentului au fost cheltuiți tocmai 530 de lei, adică de 18 ori mai mult decât se alocă pentru un copil care frecventează grădinița în capitală.
Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...
Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?
Aici așteptăm comentariul tău!