Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la Fabrica de Brânzeturi din Cahul

Arhiva 13 septembrie 2016 1369
Elena Bacalu, deputată PDM şi Ludmila Antohi, directoarea Fabricii de Brânzeturi Cahul

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.“Am fost informaţi să venim la adunare, dar să avem şi actele de identitate la noi. Am semnat în nişte liste, nu ştim despre ce a fost vorba”, ne-a spus un angajat, care ne-a rugat să-i protejăm identitatea, deoarece se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Un alt angajat ne-a confirmat şi el că a participat la acea adunare şi şi-a pus semnătura pe liste. Lucrătorul a precizat că nici o persoană dintre cele prezente la întrunire nu s-a opus semnării. El crede că oamenii au făcut-o deoarece sunt ameninţaţi în permanenţă cu demisia, de când democrata Ludmila Antohi a venit la conducerea fabricii.

Declaraţiile angajaţilor vin după ce preşedintele democraţilor, Marian Lupu, anunţa, la 3 septembrie curent, că graţie mobilizării pe care a demonstrat-o Partidul, chiar din prima zi de când au fost luatele listele de la CEC, s-au adunat numărul suficient de semnături. “Avem adunate 29 de mii de semnături, cu mult mai multe decât minimul necesar înscrierii. Ne bucurăm că suntem primul partid care a reuşit să adune semnăturile – e un semn bun pentru campania electorală. A fost un tur de forţă extraordinar prin toate raioanele ţării şi îi felicit pe colegi pentru efortul depus. Avem o echipă de nădejde la PDM”, a menţionat Marian Lupu.

La rândul său, Ludmila Antohi neagă că şi-a mobilizat angajaţii în seara zilei de 2 septembrie. “Nu am înţeles nimic. Ce adunare? Eu nu am făcut nici o adunare. Nu este adevărat”, a declarat Ludmila Antohi pentru Moldova Curată.

Menţionăm că Ludmila Antohi a candidat la alegerile locale din vara anului 2015 pentru poziţia de consilier raional Cahul din partea PDM. Pe reţelele de socializare, aceasta este foarte activă atunci când oficiul teritorial PDM din Cahul organizează diferite evenimente. Fabrica de Brânzeturi din Cahul este o întreprindere cu capital majoritar de stat, Consiliul Raional Cahul deţinând peste 80% din acţiuni.

Suspiciuni de fraudă

Imediat după declaraţia lui Marian Lupu în care a vorbit despre performanţa PDM, Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că au primit la birou mai multe mesaje precum că democraţii ar fi recurs la metode ilegale de acumulare a semnăturilor. „În primul rând, există bănuieli rezonabile că reprezentanţii PD, făcând uz de poziţiile pe care le ocupă în diferite structuri de stat, au exercitat presiuni asupra angajaţilor acestor structuri, pentru a-i determina să semneze în listele de subscripţie”, a declarat lidera PAS.

Anastasia Taburceanu, reprezentanta Biroului de presă din cadrul PAS, a menţionat pentru Moldova Curată că după acea conferinţă de presă, PAS a sesizat Procuratura Generală despre eventualele ilegalităţi admise de PDM în procesul de colectare a semnăturilor, însă până acum formaţiunea nu a primit răspuns de la PG.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă: ”ANI: Alegerile vin și trec, iar probleme...

28 februarie 2019
1070
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legea privind liberalizarea...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului: efecte economice și fiscale vs pericole de subminare a eforturilor anticorupție”, care va avea loc joi, 22 decembrie 2016, în sala de conferinţe a Hotelului „Jazz”.

20 decembrie 2016
673
Arhiva

Profil candidat: Radu Rebeja

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1430
Arhiva

Profil candidat: Vasile Costin

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
1286
Arhiva

O instituție publică a fost obligată de instanță să pre...

Asociaţia Presei Independente (API) a câștigat în primă instanță procesul cu Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol (UCIMPRSVV), care a refuzat să ofere declarațiile de avere ale directorului Iurie Brumărel.  API a solicitat declarațiile depuse de Brumărel pentru anii 2012-2013, însă instituția nu a răspuns solicitării. Acum, Unitatea este obligată prin decizia Judecătoriei Buiucani din municipiul Chișinău să ofere acces la aceste declarații.

02 octombrie 2016
944
Arhiva

Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cr...

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.

27 decembrie 2015
870