Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la Fabrica de Brânzeturi din Cahul

Arhiva 13 septembrie 2016 1448
Elena Bacalu, deputată PDM şi Ludmila Antohi, directoarea Fabricii de Brânzeturi Cahul

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.



“Am fost informaţi să venim la adunare, dar să avem şi actele de identitate la noi. Am semnat în nişte liste, nu ştim despre ce a fost vorba”, ne-a spus un angajat, care ne-a rugat să-i protejăm identitatea, deoarece se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Un alt angajat ne-a confirmat şi el că a participat la acea adunare şi şi-a pus semnătura pe liste. Lucrătorul a precizat că nici o persoană dintre cele prezente la întrunire nu s-a opus semnării. El crede că oamenii au făcut-o deoarece sunt ameninţaţi în permanenţă cu demisia, de când democrata Ludmila Antohi a venit la conducerea fabricii.

Declaraţiile angajaţilor vin după ce preşedintele democraţilor, Marian Lupu, anunţa, la 3 septembrie curent, că graţie mobilizării pe care a demonstrat-o Partidul, chiar din prima zi de când au fost luatele listele de la CEC, s-au adunat numărul suficient de semnături. “Avem adunate 29 de mii de semnături, cu mult mai multe decât minimul necesar înscrierii. Ne bucurăm că suntem primul partid care a reuşit să adune semnăturile – e un semn bun pentru campania electorală. A fost un tur de forţă extraordinar prin toate raioanele ţării şi îi felicit pe colegi pentru efortul depus. Avem o echipă de nădejde la PDM”, a menţionat Marian Lupu.

La rândul său, Ludmila Antohi neagă că şi-a mobilizat angajaţii în seara zilei de 2 septembrie. “Nu am înţeles nimic. Ce adunare? Eu nu am făcut nici o adunare. Nu este adevărat”, a declarat Ludmila Antohi pentru Moldova Curată.

Menţionăm că Ludmila Antohi a candidat la alegerile locale din vara anului 2015 pentru poziţia de consilier raional Cahul din partea PDM. Pe reţelele de socializare, aceasta este foarte activă atunci când oficiul teritorial PDM din Cahul organizează diferite evenimente. Fabrica de Brânzeturi din Cahul este o întreprindere cu capital majoritar de stat, Consiliul Raional Cahul deţinând peste 80% din acţiuni.

Suspiciuni de fraudă

Imediat după declaraţia lui Marian Lupu în care a vorbit despre performanţa PDM, Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că au primit la birou mai multe mesaje precum că democraţii ar fi recurs la metode ilegale de acumulare a semnăturilor. „În primul rând, există bănuieli rezonabile că reprezentanţii PD, făcând uz de poziţiile pe care le ocupă în diferite structuri de stat, au exercitat presiuni asupra angajaţilor acestor structuri, pentru a-i determina să semneze în listele de subscripţie”, a declarat lidera PAS.

Anastasia Taburceanu, reprezentanta Biroului de presă din cadrul PAS, a menţionat pentru Moldova Curată că după acea conferinţă de presă, PAS a sesizat Procuratura Generală despre eventualele ilegalităţi admise de PDM în procesul de colectare a semnăturilor, însă până acum formaţiunea nu a primit răspuns de la PG.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
1221
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
1151
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
877
Arhiva

Constatare ANI: 32 de parlamentari incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) din România a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul a 32 de parlamentari (22 deputați și 10 senatori). Dacă actele de constatare ale ANI vor rămâne definitive, atunci parlamentarii vizaţi riscă eliberarea din funcţie, aplicându-li-se şi interdicția de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani pentru încălcarea regimul incompatibilităţii, iar pentru fals în declaraţii - închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

13 martie 2014
950
Arhiva

Anatolie Donciu: N-o să încetez să insist pe reorganiza...

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.

30 ianuarie 2016
942
Arhiva

Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.

26 februarie 2018
1057