Experți: ”Certificatele de integritate nu certifică integritatea, ci numai lipsa unor constatări”

Cu ochii pe ANI 23 februarie 2019 574
Experți anticorupție analizează rezultatele eliberării certificatelor de integritate de către ANI

Mecanismul certificatelor de integritate pentru candidați, instituit de autorități începând cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, și-a dovedit ineficiența, în această primă încercare de aplicare, au subliniat experții anticorupție participanți la masa rotundă ”ANI: Alegerile vin și trec, iar problemele rămân”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.În condițiile în care așteptările societății față de aceste acte precum că ar putea deveni un filtru pentru trierea persoanelor care nu sunt integre, alimentate de declarațiile populiste ale politicienilor, certificatele de integritate nu au făcut decât să stârnească nemulțumirea în societate, a remarcat Mariana Kalughin, expertă la Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Mariana Kalughin: ”Denumirea de ”certificat de integritate”, este una foarte convențională”

”Pornind de la faptul că valul mediatic a fost atât de puternic, oricât de mult ne-am străduit, cel puțin, noi, experții, să temperăm din aceste spirite și să spunem că, de fapt, nu va fi un filtru, că la solicitarea acestui certificat nu se va iniția vreun control, oricum nu am reușit. Foarte multă lume, și unii jurnaliști, au avut această așteptare că în final vor obține niște constatări suplimentare referitor la faptul dacă este sau nu această persoană integră. Însăși denumirea de ”certificat de integritate”, este una foarte convențională”, a menționat experta.

Certificatul de integritate fără mențiuni al lui Vladimir Plahotniuc

Populismul politicienilor vs. așteptările populației

Ea a făcut trimitere la declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care afirma că certificatele de integritate au fost introduse pentru ca persoane care au săvârșit acte de corupție și nu sunt integre să nu poată să acceadă într-o funcție publică în Parlament și care mai afirma că vor fi efectuate controale în privința integrității candidaților: ”Neliniștea mea este că, dacă până acum o persoană care semnează legal legile adoptate, nu a reușit să înțeleagă că e vorba doar de un document care certifică anumite situații și doar atât, atunci în ce măsură putem aștepta mai departe de la elita politică să înțeleagă conceptul de integritate, mecanismele de integritate, cum sunt puse în aplicare acestea și cum pot să fie eficiente?”

Experta a făcut trimitere și la statistica ANI privind certificatele de integritate eliberate pentru candidații la alegerile parlamentare, care arată un număr de 1595 de acte perfectate, dintre care numai 6 au mențiuni referitoare la nereguli constatate de ANI sau de instanțele de judecată legate de integritate.

”Intenționat nu am calculat care este procentul, pentru ca să nu mă descurajez, însă este unul foarte mic”, a remarcat experta.

Certificatul primului candidat al primului partid înscris în listă – fără mențiuni

Eficiența certificatelor de integritate poate fi ilustrată în mod simbolic de documentul eliberat primului candidat din lista primului partid înregistrat în buletinul de vot – cel al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

”Atunci când e vorba de o persoană despre care se vorbește încontinuu, despre care au fost investigații, de exemplu cea a jurnaliștilor de la RISE Moldova despre imobile pe care le deține în străinătate pe care nu le-a indicat în declarația sa. Și când vezi că certificatul lui de integritate nu are nicio mențiune, acest lucru vorbește tocmai despre subiectul mesei noastre rotunde, că problemele au existat, există în continuare și ar putea să continue”, a subliniat Mariana Kalughin.

Experta s-a referit și la următorul scrutin ce se va desfășura în Republica Moldova, cel pentru locale, când solicitanții de certificate de integritate vor fi mult mai mulți, dacă să ne raportăm la alegerile locale din 2015, când au candidat 68 000 de persoane.

Astfel, ANI va fi din nou implicată într-o activitate solicitantă, de eliberare a certificatelor de integritate, dar care nu este activitatea sa de bază – adică cea de control al veniturilor, intereselor, situațiilor de incompatibilitate etc., după cum a remarcat Mariana Kalughin, adăugând faptul că întocmirea certificatelor de integritate este un proces mai mult tehnic, ce ar  putea fi efectuat nu neapărat de inspectorii de integritate, ci de aparatul ANI.

Totuși, ceea ce a reușit ANI a fost faptul că nu a tergiversat procesul de înregistrare a candidaților prin eliberarea certificatelor de integritate, a mai adăugat experta ADEPT.

Scopul real – o barieră în calea celor indezirabili

Așteptările mari pe care le-a avut societatea din partea mecanismului certificatelor de integritate ca barieră în fața candidaților lipsiți de integritate au fost alimentate de politicieni prin declarațiile lor, precum că aceste documente vor fi ca un filtru, a remarcat și directorul API, Petru Macovei. ”În realitate, certificatele de integritate nu certifică integritatea. Noi înțelegem foarte bine că introducerea lor a fost făcută cu intenția foarte clară ca unele persoane să nu poată să candideze la funcții publice, pentru că trebuie să vină să-l ridice personal și asta desigur că este o barieră pentru unii candidați indezirabili actualelor autorități politice. Cineva a argumentat că poate oamenii ”cu probleme” nici nu s-au adresat. Nu este adevărat, oamenii ”cu probleme” s-au adresat și au primit un certificat care de fapt nu atestă integritatea, dar atestă lipsa vreunei constatări”, a subliniat Petru Macovei. În opinia lui, de această situație se face vinovată inclusiv fosta Comisie Națională de Integritate, care nu a reușit să constate încălcări mai ales în privința unor lideri de partide sau demnitari de rang înalt, invocând diferite motive. ”Funcțiile publice trebuie deținute de persoane integre, nu de cei care dețin o ”fițuică”, a conchis Pateru Macovei.

Persoane cu integritatea pătată au primit certificate ”în alb”

Critici au parvenit și din partea expertei Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Ianina Spinei, care a remarcat că acest instrument, al certificatelor de integritate, a fost utilizat ca o ”poartă verde” pentru oamenii agreați” și ca o ”poartă închisă” pentru cei indezirabili. Astfel, au primit certificate de integritate ”în alb” foști funcționari și demnitari care au fost în situații de conflicte de interese și cu averi nedeclarate, persoane cu diplomă falsă și persoane care figurează în raportul Kroll cu privire la delapidările din sistemului bancar moldovenesc, a enumerat Ianina Spinei. ”Asta vorbește despre faptul că, în situația unui stat capturat, aceste instrumente nu funcționează. Este un exercițiu foarte periculos și foarte cinic, fiindcă dă cu piciorul în moralitate și în toată activitatea de prevenire a corupției. Oportunitatea utilizării lui acum, în situația actuală, este sub un mare semn de întrebare”, a remarcat experta.

Lilian Chișca: ”Certificatele de integritate o să aibă efect, dar puțin mai târziu”

ANI: Am executat legea. Certificatele vor funcționa mai târziu

Pe de altă parte, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, a apărat poziția instituției pe care o reprezintă prin faptul că Autoritatea nu a făcut decât să execute legislația care i-a fost pusă la dispoziție. ”De organizarea alegerilor se ocupă autoritatea electorală, iar ANI are un rol foarte mic, de a elibera certificatul de integritate necesar pentru înregistrarea în cursa electorală. Dar nimeni nu a intrat în esență ce reprezintă acest document – ce informații conține și care este rolul său în dosarul electoral”, a menționat Lilian Chișca.

El a subliniat, însă, că certificatul de integritate va putea fi considerat un filtru, doar că mai târziu, deoarece ANI nu a avut până acum suficiente acte de constatare  care să se reflecte și în certificatele eliberate pentru acest scrutin parlamentar. ”O să aibă efect, dar puțin mai târziu, când certificatele de integritate o să includă rezultatele activității ANI, prin actele de constatare emise”, a spus vicepreședintele ANI.

Exercițiul de eliberare a certificatelor a transpus o imagine destul de proastă asupra ANI și din cauza comunicărilor populiste venite din zona politicului, a remarcat unul dintre membrii Consiliului de Integritate al ANI, Dumitru Țîra. La acestea se adaugă și deficiențele din legislația referitoare la activitatea ANI și la modul de eliberare a certificatelor de integritate. ”Este necesară inițierea unui exercițiu mult mai mare pentru că sunt mai multe chestii care trebuie ”reparate” și asta presupune un proces legislativ de pregătire a proiectelor”, a menționat membrul CI.

Un alt reprezentant al ANI, Vladislav Negru, a menționat, în acest context, că Autoritatea pregătește un pachet de propuneri de modificări legislative pentru amendarea normelor, astfel încât pentru viitor să fie înlăturate handicapurile din legislația referitoare la ANI și atribuțiile acestei instituții.

Dezbaterea integrală poate fi văzută aici.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI", implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Natalia Enache

Petru Macovei: ”Funcțiile publice trebuie deținute de persoane integre, nu de cei care dețin o ”fițuică”Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

API a prezentat rezultatele primului raport de monitori...

Cadrul legal oferă suficiente instrumente pentru realizarea unui control eficient al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice. Totodată, chiar dacă în ultimele luni au fost înregistrate unele semne de îmunătățire a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), totuși acestea nu sunt suficente pentru a asigura continuitatea și durabilitatea sistemului de integritate, iar lacunele și confuziile din legislație trebuie excluse. Aceste și alte aspecte au fost nuanțate de experții API și participanții la masa rotundă de prezentare a primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de integritate și a activității ANI, desfășurată de Asociația Presei Independente (API) la 23 octombrie curent. Raportul conține concluzii și recomandări importante adresate factorilor de decizie din Parlament și Guvern, dar și ANI și Consiliul de Integritate (CI).

26 decembrie 2019
1091
2019

Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pent...

Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.

12 februarie 2019
512
2019

Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregi...

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.

02 martie 2019
548
2019

ANI a pornit un control în privința unui polițist pe ba...

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.

13 mai 2019
633