Moștenirea lăsată de Grigore Repeșciuc la primăria Căușeni: o mașină dispărută, dosare de achiziții lipsă, două conflicte de interese

Integritate 18 ianuarie 2021 6873
Sursa foto: Publika.md



Un control al Inspecției Financiare realizat în vara anului 2020 la Primăria Căușeni a arătat, între altele, că una din cele trei mașini deținute de Primărie, și anume un Nissan Primera, estimat la 59,4 mii de lei, lipsește din garajul instituției de mai mulți ani. Ea dispăruse pe vremea când Primăria era condusă de Grigore Repeșciuc, în prezent deputat, și se presupune că a fost folosită de firma soției fostului primar. Poliția din Căușeni a refuzat însă să verifice această situație și să pornească o cauză penală. Între timp, ANI a constatat un al doilea conflict de interese în care s-a aflat Repeșciuc fiind primar.

În timp ce,în luna iulie 2020, Inspecția Financiară desfășura controlul la Primăria Căușeni și astfel s-a constatat lipsa autoturismului Nissan Primera, actualul primar, Anatolie Donțu, a expediat un demers către Inspectoratul de Poliție Căușeni și Procuratura Căușeni, cu solicitarea să caute în regim de urgență „mijlocul de transport furat sau înstrăinat ilegal”, dar și „identificarea persoanelor ce se fac vinovate de acțiuni ilegale cu referire la acest automobil, încadrarea faptelor cu răspundere materială și a celor cu putere decizională din Primăria orașului Căușeni (foști sau actuali) și tragerea lor la răspundere penală”.

Primarul mai sugera poliției unde anume să caute: „Vă mai informăm că, potrivit informațiilor preliminare, autovehicolul s-ar afla ilegal pe teritoriul aflat în posesia ÎI „Dragoș Camenșcic” din or. Căușeni, str. Ștefan cel Mare și Sfânt 73 și în ultimii 6 ani se presupune că a fost utilizat de către această întreprindere ilegal”. 

ÎI „Dragoș Camenșcic” este fondată și administrată de Gheorghe Camenșcic, care este socrul fostului primar Grigore Repeșciuc. Cu această firmă, fiind primar, Grigore Repeșciuc a încheiat în anul 2017 două contracte de achiziții publice, fapt despre care Moldova Curată a scris, iar ANI a constatat conflict de interese.

În prescripția Inspecției Financiare se arată că această întreprindere ar fi gestionată de soția fostului primar, Aurelia Repeșciuc, consilieră în Consiliul municipal Căușeni.

Întrebată dacă mașina primăriei a fost folosită de întreprindere, Aurelia Repeșciuc a răspuns: ”Am depus la poliție mărturiile necesare, am fost întrebată de poliție, interesați-Vă la organele competente”.

Autoturismul a apărut peste noapte, iar poliția nu a găsit elemente de infracțiune

Înainte ca inspectorii să finalizeze controlul, autoturismul Nissan Primera a apărut în curtea Primăriei Căușeni, însă nimeni nu știe cine l-a adus și de unde. Actualul viceprimar Sergiu Babin, declara, în decembrie 2020, pentru postul local de televiziune Studio-L, că mașina a fost lăsată noaptea, „hoțește și mișelește”, lângă Primărie, fără chei, într-o stare mult mai proastă decât era când fusese văzută ultima oară, fără multe piese. Babin spune că Primăria urmează să vadă dacă o va mai putea utiliza. 

Autoturismul Nissan Primera, reapărut în curtea Primăriei Căușeni. Foto: Moldova Curata

Prescripția pe baza controlului a fost expediată Inspectoratului de Poliție Căușeni, cu solicitarea să investigheze atât dispariția mașinii, cât și alte fapte descoperite de inspectori. La 23 decembrie 2020, IP Căușeni a informat portalul Moldova Curată că a investigat faptele, dar că „procesele penale au fost expediate în adresa Procuraturii raionului Căuşeni cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale, din lipsa elementelor infracţiunii”.

Și CNA examinează faptele descoperite de Inspecția Financiară

Pe lângă lipsa autoturismului, IF a constatat o serie de alte nereguli, inclusiv faptul că Primăria nu a înlăturat neregulile constatate în anii precedenți. De exemplu, la controlul din 2019 inspectorii au stabilit că în grădinițele din oraș au fost acumulate nejustificat de la părinții 78,1 mii de lei și a cerut restituirea lor părinților sau calificarea lor ca plăți în avans pentru alimentarea copiilor.

De asemenea, Inspecția a confirmat lipsa unor bunuri, în valoare totală de 875,7 mii lei, care fusese constatată și de o comisie a Primăriei, care a făcut inventarierea bunurilor în decembrie 2019.

Prescripția Inspecției Financiare a fost expediată și Centrului Național Anticorupție, care ne-a informat, în decembrie 2020, că faptele expuse se examinează, urmând ca o soluție să fie adoptată în luna ianuarie.

Fostul primar Grigore Repeșciuc, în mandatul căruia au fost comise o parte din faptele descoperite de Inspecție, nu a răspuns nici la apelurile noastre telefonice, nici la mesajele cu solicitarea de a comenta situația.

Al doilea conflict de interese confirmat de ANI

Între timp, Autoritatea Națională de Integritate a publicat rezultatele celui de-al doilea control pe numele lui Grigore Repeșciuc, ce vizează activitatea acestuia de primar la Căușeni. După ce constatase, în anul 2019, că actualul deputat a încălcat regimul conflictelor de interese încheind contracte cu firmele soției și socrului său, ANI a confirmat că primarul a comis aceeași încălcare, angajându-și ginerele (Nicolae Poznanschi) la Primărie, în calitate de șofer.

Despre ambele cazuri Moldova Curată a scris, iar Grigore Repeșciuc susținea atunci că nu a încălcat nici o lege, întrucât „ginerele meu nu este persoană responsabilă financiar”. În explicațiile depuse la ANI el a scris însă că, la momentul angajării, nu știa că Nicolae Poznanschi îi este ginere din nou, or, acesta fusese despărțit o vreme de fiica sa. 

Ambele acte de constatare, unul emis la 24 iulie 2019, iar al doilea 25 februarie 2020, au fost contestate de Grigore Repeșciuc în instanța de judecată. În primul caz dosarul se află la Curtea de Apel Chișinău, iar în al doilea – abia în prima instanță, ne-a informat, la solicitare, Autoritatea Națională de Integritate.

Dacă cel puțin unul dintre aceste acte va rămâne în vigoare, Grigore Repeșciuc va fi inclus în lista de interdicții a ANI. Asta înseamna că nu va putea ocupa, timp de câțiva ani, funcția de primar.

Victoria Cernea, Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1152
2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1535
Alte materiale

Imobilul de lux, ”îngrijit” de o judecătoare

03 februarie 2020
1209
2021

Maria Culeșov, descoperită de ANI la a doua încălcare a...

24 ianuarie 2022
1529
Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
893
Interese la vedere

Conflictul de interese în Fondul Ecologic

Un singur funcționar a fost pedepsit de CNI

29 aprilie 2013
965