Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un teren

Avere la vedere 3 mai 2013 924

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.Magistratul Ion Druță a recunoscut că locuința îi aparține și ar fi fost construită din banii soției, care este administrator al unei companii cu activități în domeniul farmaceutic, transporturi rutiere de mărfuri și comerț.

„Ziarul de Gardă” scrie că terenul pe care a fost construit palatul a fost obținut ilegal. Decizia privind atribuirea a 5,5 ari de pământ pe strada Malina Mică 1/6 a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău la data de 1 mai 2003, când primăria capitalei avea zi liberă, fiindcă atunci sărbătorea Ziua Muncii.

Judecătorul a criticat personal modul în care autoritățile capitalei i-au acordat terenul pentru construcție. ”Am depus o cerere la primărie în 1998. Colegii mei au primit teren. Când am primit decizia de 1 mai 2003, eu singur am fost la Primarie și i-am întrebat: măi oameni buni, voi ați lucrat de 1 mai? ”, explică Ion Druță.

Procuratura Generală a inițiat în 2004 cercetări privind atribuirea ilegală a mai multor terenuri prin deciziile Consiliului Municipal Chișinău. Dosarul care vizează proprietatea magistratului s-ar fi rătăcit. „Cinstit să vă spun, nici eu nu știu unde e dosarul, pentru că am avut multe probleme. Curtea de Apel a trimis dosarul nu știu unde. Eu mi-am luat angajamentul că nu voi înstrăina terenul”, povestește Ion Druță.

Magistratul a dezvăluit pentru „Ziarul de Gardă” că a acaparat ilegal încă 3 ari de teren. Abaterea a fost provocată de amplasarea unui pilon electric. ”Acolo era un fir de tensiune înaltă și abia în octombrie anul trecut a fost scos, la insistența mea și a vecinilor. Când am primit teren, am fugit de sub stâlp. S-au lăsat vreo 3 - 4 metri. Credeți-mă că nu am venit eu să ocup Chișinăul. Ion Druță este gata să ia în arendă acest teren pe care l-a ocupat abuziv, însă legislația nu-i permite acest lucru”, a spus magistratul.

Sursa:  Ziarul de GardăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
937
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
944
Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
1098
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
1492
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1204
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
967