Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un teren

Avere la vedere 3 mai 2013 544

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.Magistratul Ion Druță a recunoscut că locuința îi aparține și ar fi fost construită din banii soției, care este administrator al unei companii cu activități în domeniul farmaceutic, transporturi rutiere de mărfuri și comerț.

„Ziarul de Gardă” scrie că terenul pe care a fost construit palatul a fost obținut ilegal. Decizia privind atribuirea a 5,5 ari de pământ pe strada Malina Mică 1/6 a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău la data de 1 mai 2003, când primăria capitalei avea zi liberă, fiindcă atunci sărbătorea Ziua Muncii.

Judecătorul a criticat personal modul în care autoritățile capitalei i-au acordat terenul pentru construcție. ”Am depus o cerere la primărie în 1998. Colegii mei au primit teren. Când am primit decizia de 1 mai 2003, eu singur am fost la Primarie și i-am întrebat: măi oameni buni, voi ați lucrat de 1 mai? ”, explică Ion Druță.

Procuratura Generală a inițiat în 2004 cercetări privind atribuirea ilegală a mai multor terenuri prin deciziile Consiliului Municipal Chișinău. Dosarul care vizează proprietatea magistratului s-ar fi rătăcit. „Cinstit să vă spun, nici eu nu știu unde e dosarul, pentru că am avut multe probleme. Curtea de Apel a trimis dosarul nu știu unde. Eu mi-am luat angajamentul că nu voi înstrăina terenul”, povestește Ion Druță.

Magistratul a dezvăluit pentru „Ziarul de Gardă” că a acaparat ilegal încă 3 ari de teren. Abaterea a fost provocată de amplasarea unui pilon electric. ”Acolo era un fir de tensiune înaltă și abia în octombrie anul trecut a fost scos, la insistența mea și a vecinilor. Când am primit teren, am fugit de sub stâlp. S-au lăsat vreo 3 - 4 metri. Credeți-mă că nu am venit eu să ocup Chișinăul. Ion Druță este gata să ia în arendă acest teren pe care l-a ocupat abuziv, însă legislația nu-i permite acest lucru”, a spus magistratul.

Sursa:  Ziarul de GardăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
785
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
507
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
799
Avere la vedere

Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.

16 aprilie 2015
749