Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals în declarația de avere

Interese la vedere 20 august 2014 620
Nicolae Juravschi

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.Dosarul penal a fost deschis de procurori la 3 februarie 2014 în baza unui act de constatare al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), emis două luni mai devreme. CNI a constatat că Nicolae Juravschi a comis fals în declarația de avere depusă pentru anul 2012 întrucât nu a indicat că deține un autoturism BMW X5, mai multe terenuri și cote de acțiuni în trei firme.  Atunci Nicolae Juravschi a spus că este nevinovat, că nu a declarat mașina pentru că nu ar fi știut că și bunurile deținute în comodat trebuie indicate, iar despre cele trei firme a spus că ele demult nu mai funcționează.  CNI a suspendat atunci controlul și a trimis actul de constatare Procuraturii Generale.

Grigore Petrenco

La 5 luni după intentare, adică la 14 iulie 2014, dosarul a fost clasat. Motivul: ”S-a constatat că în acțiunile numitului lipsesc elementele infracțiunii, nefiind constatate venituri și proprietăți dobândite ilicit, precum și intenția de tăinuire a acestora”, se spune într-o informație pregătită pentru Moldova Curată și semnată de șeful Secției conducere  a urmăririi penale în organele centrale ale MAI și SV a Procuraturii Generale, Viorel Morari.

Solicitați de Moldova Curată, reprezentanți ai CNI au declarat că, în cazuri similare cu cel al lui Nicolae Juravschi, când dosarul este clasat de procurori, CNI nu mai are pârghii de sancționare. ”Dacă Procuratura Generală ia decizia de a clasa cauza, CNI este lipsită de dreptul de a contesta această decizie”,  ne-a spus Cristina Dumbrăvean, consultant în cadrul Serviciului de Presă al CNI.

Juravschi și Petrenco - tratament diferențiat?

În cazul unui alt deputat, doar că din opoziție, acuzat în aceeași perioadă de același lucru - fals în declarația de avere, Procuratura însă continuă cercetarea. Comunistul Grigore Petrenco ar putea fi lipsit de imunitate. Cele două cauze penale, a lui Nicolae Juravschi și a lui Grigore Petrenco, sunt gestionate de două secții diferite ale Procuraturii Generale, chiar dacă ambele se referă la același tip de funcționari și la același tip de încălcare de lege.

Grigore Petrenco a fost acuzat de CNI că nu a indicat în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2012 faptul că este administrator și fondator al Întreprinderii ”Motoare Electrice”  și că nu a declarat mai multe transferuri bancare. Astfel, în baza actului emis de CNI la 12 decembrie 2013, procurorii au deschis un dosar penal la 18 ianuarie 2014, conform aceluiași articol din Codul Penal - art. 352/1, fals în declarații.

Grigore Petrenco a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în calitate de bănuit, însă din motive necunoscute, ignorând prescripția legală, la data și ora fixată nu s-a prezentat. La moment se întreprind măsuri în vederea ridicării imunității”, ne-a comunicat, printr-o scrisoare oficială, șeful Secției exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale a Procuraturii Generale, Corneliu Bratunov.

Petrenco: ”Actul CNI seamănă a farsă”

Solicitat de Moldova Curată, Grigore Petrenco a declarat că dosarul ar fi fost deschis la comandă, cu încălcarea procedurilor legale, de aceea nu s-a dus la Procuratură când a fost citat. El susține că mai întâi procurorii ar fi trebuit să solicite Parlamentului să îi ridice imunitatea, și apoi să efectueze investigații: ”Eu sunt gata să prezint toate argumentele atunci când va fi respectată procedura”.

Totodată, Petrenco a contestat în instanță actul CNI în baza căruia a fost deschis dosarul penal. ”I-am dat în judecată deoarece nu m-au invitat atunci când s-a examinat dosarul meu și astfel nu am avut posibilitatea să prezint informații și să mă folosesc de dreptul de a mă apăra. În afară de aceasta, decizia a fost aprobată fără cvorum. Deci au fost încălcate mai multe proceduri”, a spus Grigore Petrenco.

Deputatul susține că are obiecții și la cele constatate de CNI.  ”Dacă vă uitați la ce anume mi se incriminează în decizia CNI... este pur și simplu o farsă. CNI a găsit că am avut 10-15 acțiuni în valoare totală de 190 de lei într-o întreprindere și pe care nu le-am declarat. Nici nu știam că îmi aparțin, pentru că în procesul privatizării cu bonuri patrimoniale eram copil și nu știam că au fost scrise pe numele meu. Valoarea totală a lor este de 190 de lei. Pentru așa ceva se deschide dosar penal? Au mai scris că am avut niște transferuri de bani din partea Consiliului Europei și faptul că sunt vicepreședintele Grupului Politic al Stângii Unite Europene în cadrul APCE, calitate pe care nu am declarat-o. Este iarăși o prostie. Eu nici nu trebuia să declar acest lucru, deoarece nu primesc salariu de acolo, iar banii mi-au fost transferați de către Consiliul Europei pentru rambursarea cheltuielilor de deplasare în calitatea mea de coraportor APCE pentru Albania. Toate aceste lucruri sunt foarte usor de găsit. Dacă au vrut într-adevăr să afle de unde sunt aceste transferuri, trebuiau să mă invite, să mă întrebe, să prezint toate documentele justificative, dar ei s-au grăbit, au adoptat decizia fără cvorum, au trimis dosarul la Procuratura Generală, care a deschis un dosar penal. Este o încercare de a intimida și alți deputați, ca să vadă că pot fi făcute asemenea presiuni prin intermediul CNI”, a mai spus deputatul comunist Grigore Petrenco.

La rândul său, președintele CNI, Anatolie Donciu, respinge acuzațiile. ”Grigore Petrenco a fost informat de către CNI despre inițierea controlului în privința sa și despre drepturile sale imediat după luarea deciziei de inițiere, la data de 12.09.2013 prin scrisoarea nr. 04/1045. Astfel, din momentul inițierii controlului persoana verificată este în drept, dar nu este obligată,  să prezinte documente, acte justificative, precum și să depună explicații. În ce priveşte actul de constatare emis referitor la  suspendarea controlului cu remiterea dosarului spre examinare Procuraturii Generale, este esențial să precizăm că acesta nu este pasibil contestării în judecată deoarece nu afectează absolut niciun drept fundamental al persoanei supuse controlului. Actul de constatare privind suspendarea controlului nu este un act administrativ care generează efecte juridice”, a spus Anatolie Donciu.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.

08 martie 2016
846
Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
802
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
772
Interese la vedere

Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a anga...

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.

26 octombrie 2015
739