Doi candidați care și-au disputat Primăria Hâncești în turul doi la ultimele alegeri s-au înscris din nou în cursă

Alegeri locale 27 mai 2015 1392
Alexandru Botnari într-o vacanță în Israel

Locuitorii orașului Hâncești au o ofertă bogată de candidați la actualele alegeri. Nouă persoane s-au înscris în cursă, cu una mai puțin decât la alegerile din 2011. Toate reprezintă partide. Printre candidați este și actualul primar, Alexandru Botnari, care conduce orașul din anul 2003 și reprezintă Partidul Democrat (PDM), dar și contracandidatul acestuia de la alegerile precedente, Constantin Tacu, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Alți candidați sunt Vitalie Solomon de la Partidul Comuniștilor, Victor Goroholschii de la Partidul Nostru, Sergiu Ioniţă de la Partidul Național Liberal, Efim Moraru de la Partidul Liberal (PL), Anatolie Tăbăcaru de la Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă; Grigore Talmaci de la Partidul Socialiștilor și Ion Panfil de la Partidul Popular. Candidatul PDM, om de afaceri și primar la Hâncești din 2003 

Alexandru Botnari are 46 de ani și de meserie este constructor și jurist. În ultimii 12 ani a fost primar al orașului Hâncești, candidând inițial independent, apoi, în anul 2009, a aderat la PDM. A absolvit în anul 1989 Colegiul de Construcții din Hâncești, iar în 2008 - Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova. Potrivit biografiei de pe site-ul Primăriei Hâncești, Alexandru Botnari a condus în anii 1993-1997 SRL ”Botnari-Mars”, apoi, până în 2003, când a devenit primar, a fost director al SRL ”Petrocub”, întreprindere specializată în comercializarea produselor petroliere, pe care a fondat-o împreună cu alți câțiva parteneri, el având o cotă de peste 80 la sută. Primarul deține și în prezent o cotă parte în SRL ”Petrocub & Co”. 

Criticat pentru că și-a luat mașină de lux din banii publici 

În anii în care a fost primar, Alexandru Botnari a fost implicat în câteva istorii mai puțin plăcute. În anul 2011 Curtea de Conturi a constatat că primarul a luat în comodat de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism considerat de lux, Audi Q7, care costă (fiind la mâna a doua) 450,6 mii de lei, iar întreținerea mașinii a costat bugetul în anii 2009 - 2010 peste 200 de mii de lei. Inițial, mașina a fost luată în comodat, iar contabilitatea Primăriei Hâncești nu ar fi dispus de documente justificative în privința tranzacției. ”Ca urmare, cele relatate denotă că primăria orașului Hânceşti a camuflat luarea în locaţiune a automobilului pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului”, se spune în Hotărârea Curții de Conturi. Unii membri ai Curții de Conturi au declarat că o asemenea mașină este prea scumpă pentru un buget public. Alexandru Botnari a explicat că are nevoie de un asemenea autoturism, pe care el însuși îl conduce, pentru prestație în fața delegațiilor străine. Într-un interviu pentru Libertatea TV el a spus că a depus explicații la Curtea de Conturi în care a arătat că de fapt, mașina este eficientă și în total, cheltuielile pentru întreținerea ei timp de 3 ani au fost de doar 60 de mii de lei. ”Nu este mașina doar a primarului, este un bun public, al orașului, și despre achiziția ei s-a discutat la ședința Consiliului, care a luat decizia”, a spus Alexandru Botnari, adăugând că autoturismul are un consum de 10-11 litri de motorină la 100 de kilometri parcurși.  

Autoturismul folosit de Alexandru Botnari

A făcut piață nouă și a rămas cu datorii?

În iulie 2012, când la Hâncești a fost amenajată o piață nouă, comercianții din piața veche au protestat de mai multe ori, nemulțumiți că primarul i-ar obliga să vândă în piața nouă, unde taxele ar fi cu mult mai mari. Atunci primarul a negat că are vreo atribuție la noua piață, deși neoficial oamenii spun în Hâncești că acesta ar fi ”proiectul primarului”. Tot legat de piața nouă, Ziarul de Gardă a scris să Alexandru Botnari ar fi fost dat în judecată de 3 persoane care i-ar fi împrumutat bani, iar în schimb, primarul le-ar fi promis că le va oferi locuri de comerț. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că într-un caz instanţa l-a obligat să întoarcă o datorie de 67 de mii de euro unei persoane, Mihail Erhan. ”În alt caz, în 2011, funcţionarul a fost obligat să restituie 20 de mii de euro, bani împrumutaţi în 2008 de la o persoană fizică. La începutul anului 2015, o altă persoană a depus o cerere de chemare în judecată pentru revendicarea de la Alexandru Botnari a sumei de 25 de mii USD, datorie contractuală, şi alţi 90 de mii USD sub formă de penalităţi”, mai scrie Ziarul de Gardă. Primarul a declarat că într-adevăr are datorii, pe care le va achita, însă acestea nu ar fi legate de investițiile în piață. 

Candidatul PLDM, Constantin Tacu

În  declarația de avere pentru anul 2012 Alexandru Botnari arată că a împrumutat în anul 2006 de la o bancă 450 de mii de lei, cu dobânda de 13 la sută și scadența în 2021, iar de la alta - în anul 2011 a împrumutat 400 de mii de lei cu scadența în 2031. 

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, candidatul PDM arată că are o casă de locuit cu o suprafață de 101 m. p. și o cotă de participare care valorează peste1,2 milioane de lei în SRL ”Petrocub&Co”. De asemenea, a obținut aproape 300 de mii de lei din înstrăinarea unor bunuri. 

Alexandru Botnari: ”Unii primari se îmbogățesc pe durata mandatului, eu invers, am ajuns în pierdere” 

Solicitat de Moldova Curată, Alexandru Botnari a spus că are și până în prezent datorii, dar că le va plăti, fiind acum în căutare de soluții. ”Datorii am și acum și nu ascund asta. Am avut alte afaceri în care am încercat cât de cât să mai schimb niște lucuri. Și am fost nevoit să iau credite, și de la bănci, și de la persoane fizice, fiindcă nu am avut bani. Rămâne pe parcurs să le achit. Ori voi vinde cota-parte din companie și le voi plăti, ori voi vedea cum fac”, ne-a spus primarul. El mai afirmă că pentru toate sumele împrumutate ar avea documente perfectate la notar. ”Eu le-am dat document, perfectat la notar, totul e legal, cu procentul lunar indicat, sunt scrise termenele. Apoi merg la notar și prelungesc termenele dacă nu reușesc, caut soluții. Alți primari se aleg cu bani după mandat, dar eu invers, am ajuns în minus”, mai spune Alexandru Botnari.

Primarul neagă că a împrumutat bani în legătură cu noua piață de la Hâncești. ”Nu e legat de piața nouă. Eu am contribuit ca această piață să fie construită. Dar eu sau cineva dintre rudele mele nu suntem printre acționari. Am contribuit fiindcă era important să deschidem locuri noi de muncă, să fie o piață nouă unde sunt condiții și pentru cumpărători, și pentru vânzători. De aceea am ajutat persoanele date și mi-am asumat și eu garanții pentru creditele lor. Și din cauza asta mi-am făcut și eu probleme”, a mai adăugat Alexandru Botnari.

Cât despre cota de peste 1,2 milioane de lei pe care o deține în compania ”Petrocub&Co”, primarul spune că o deținea încă în 2003, adică înainte de a ajunge la conducerea Primăriei Hâncești: ”Sunt primar de 12 ani și în fiecare an indic aceeași cotă, ea nu s-a majorat. Nu prea avem venituri în ultimii ani din această companie, pentru că nici business nu prea este astăzi în Moldova. Toate veniturile pe care le am le-am declarat”.

A fost viceministru doar trei săptămâni

În luna martie 2015, după învestirea guvernului Chiril Gaburici, Alexandru Botnari a acceptat funcția de viceministru al Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, condus tot de un democrat, Vasile Bâtcă. După trei săptămâni însă a renunțat la această funcție și s-a întors la Hâncești, fără să anunțe public motivul. Ulterior, vorbind despre planurile sale legate de un eventual nou mandat de primar, el a spus că s-a întors la Primărie ca să finalizeze o serie de proiecte locale începute și în curs de aprobare, în valoare de milioane de lei.  

Candidatul liberal-democrat a muncit 10 ani în Italia

Candidatul Partidului Liberal Democrat, Constantin Tacu (54 de ani), a mai vrut să fie primar al orașului în 2011, doar că a pierdut în turul doi în fața lui Alexandru Botnari. De atunci este consilier PLDM. O vreme, în anii 1992-1998, Tacu a fost viceprimar la Hâncești, însă, așa cum povestea într-un interviu, a decis să plece la muncă în Italia, pentru că din salariul de viceprimar nu reușea să își întrețină familia. Are doi copii. De meserie este tehnician-constructor și acum este diriginte de șantier la SRL ”Digricom”. În Italia s-a aflat timp de 10 ani, adică din 1999 și până în 2009. Acolo a muncit în construcții, avansând până la funcția de șef de șantier. 

În declarația de avere depusă la La Consiliul Electoral de Circumscripție, Constantin Tacu arată că deține un apartament de 96 m.p. la Hâncești și că în 2 ani a obținut 88 de mii de lei din activitatea de bază și dintr-o muncă prestată prin cumul. 

Constantin Tacu: ”Impozitele sunt foarte mari și ne descurajează să mai facem afaceri”   

Constantin Tacu este cofondator, alături de un partener, al SRL ”Conicoprogrup”, specializată, așa cum ne-a spus însuși candidatul, în lucrări de construcții, reparații, drumuri. Constantin Tacu susține că în ultimul timp firma practic nu a înregistrat venituri. ”Anul trecut am lucrat și am plătit doar impozite și salarii angajaților. La final ne-am ales cu nimic. Și deja parcă am pierdut interesul să mai activăm, pentru că sunt foarte, foarte mari impozitele”, a spus Constantin Tacu pentru Moldova Curată.

Candidatul socialiștilor, profesor la un colegiu

Din partea PSRM la funcția de primar al orașului Hâncești candidează Grigore Talmaci (50 de ani), profesor la Colegiul de Construcții din Hâncești. În ultimii doi ani el a avut un venit de 150 de mii de lei de la locul de muncă de bază, ceea ce înseamnă aproximativ 6 mii de lei lunar. De asemenea, Talmaci a obținut alte peste 37 de mii d elei dintr-o muncă prestată prin cumul. El a explicat pentru Moldova Curată că sunt banii ridicați pentru servicii de proiectare pentru o întreprindere privată. ”Dar deja de trei luni nu mai activăm acolo”, a spus Grigore Talmaci.

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție candidatul socialiștilor mai arată că deține o casă de 110 m.p, despre care ne-a spus că este moștenită de la părinți, un teren agricol și unul intravilan și un automobil Mercedes Sprinter.

Viorica Manole 


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).

10 iunie 2015
1331
2015

Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost...

În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).

09 iunie 2015
1779
2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
1166
2015

Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - 8 candidați,...

Pentru dreptul de a conduce în următorii 4 ani orașul Cahul, localitate cu 40 de mii de locuitori, se luptă 8 candidați - 7 din partea partidelor și unul independent. Actualul primar candidează pentru un al doilea mandat (din partea Partidului Comuniștilor) chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de folosire a situației de serviciu în interes personal. Un alt candidat este directorul Întreprinderii ”Cahul-Gaz” și fostul președinte al raionului, Ștefan Bratu, care de 3 ani reprezintă Partidul Democrat. Până în anul 2013 a fost comunist. Mai candidează Nicolae Dandiș - independent, Nicolae Arsen de la Partidul Național Liberal, Anatol Malcov de la Partidul Liberal Democrat (PLDM), Sergiu Renţa de la Partidul Nostru, Vasile Mihailov de la Partidul Socialiștilor și  Gheorghe Tabuncic  de la Blocul Electoral Iurie Leancă. 

05 iunie 2015
1212
2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
1776
2015

Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.

05 iunie 2015
1295