Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea de Apel

2013-2018 31 iulie 2014 1131
Maşina de serviciu a lui Anatol Arapu la nunta lui Tudor Baliţchi

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.După iniţierea procedurii de control pe numele lui Anatol Arapu, CNI a primit o scrisoare de la Baza Auto a Cancelariei de Stat prin care aceasta informa că ministrul Finaţelor a închiriat maşina de serviciu în ziua nunții lui Tudor Balițchi, pe 22 noiembrie 2013 și că a plătit 340 de lei.

Membrii CNI au notat însă în actul de constatare că Baza Auto a Cancelariei de Stat „nu este în drept să presteze servicii de transport şi dare în arendă/închiriere a automobilelor puse deja la dispoziţia demnitarilor”. Prin urmare, CNI a decis că Anatol Arapu a încălcat legea cu privire la conflictul de interese, care prevede că „subiecţii declarării intereselor personale nu au dreptul să folosească, direct sau indirect, orice bun proprietate publică în interese personale”. Totodată în actul CNI se mai spune că achitarea serviciilor auto de căte Arapu pentru utilizarea automobilului de serviciu nu înlătură răspunderea acestuia pentru încălcarea restricţiei vizate.

Şi Eduard Bănăruc ar fi închiriat, la 22 decembrie, maşina de serviciu și ar fi plătit ceva mai mult - 432 de lei. Ca şi în situaţia lui Arapu, CNI a stabilit că Bănăruc a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece a utilizat automobilul de serviciu în scopuri personale.

Ambele cazuri la Curtea de Apel

Eduard Bănăruc a contestat actul CNI la Judecătoria Râşcani, municipiul Chişinău, solicitând anularea documentului. În luna martie curent, instanţa a respins cererea, menţionând că trebuia respectată procedura prealabilă de soluţionare a litigiului pe cale extrajudiciară. Bănăruc nu a fost de acord cu această decizie şi a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. În luna mai CA a menţinut hotărârea primei instanţe și a respins cererea de recurs a lui Bănăruc, astfel că a rămas în vigoare actul CNI. „Eu m-am condus de Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate, în care se spune că actul emis de CNI poate fi contestat în instanţa de judecată în 15 zile şi nu este prevăzută procedura de soluţionare pe cale extrajudiciară. Cred că ambele instanţe nu au procedat corect”, afirmă Bănăruc.

Situaţii similare, hotărâri diferite

Şi Anatol Arapu a contestat în instanţă actul CNI. Ca şi în cazul lui Bănăruc, Judecătoria Râşcani i-a restituit ministrului Finaţelor solicitarea, argumentând că trebuia respectată procedura de soluţionare a cauzei pe cale extrajudiciară. Oficialul însă a contestat decizia la Curtea de Apel, iar la 12 iunie aceasta a casat încheierea Judecătoriei Râşcani, argumentând că reclamantul nu este obligat să depună o cerere prealabilă la CNI. Astfel, CA Chişinău a trimis cauza înapoi la Judecătoria Râșcani, ca să fie examinată de către același complet de judecată care a respins cererea.

Cei doi demnitari sunt reprezentați în instanță de același avocat, Dorin Popescu. Acesta susţine că este foarte ciudat că în două situaţii similare, Curtea de Apel Chişinău a emis decizii diferite: una care menţine decizia instanţei de fond şi alta care o casează. Eduard Bănăruc a declarat pentru Moldova Curată că intenționează să solicite CA Chișinău să trimită dosarul său pentru reexaminare în instanța de fond, adică la Judecătoria Râșcani, invocând precedentul lui Anatol Arapu. Dacă însă va rămâne, totuși, în vigoare, actul CNI va fi trimis Centrului Național Anticorupție pentru a-i aplica o amendă lui Eduard Bănăruc în valoare de 6 mii de lei.

La rândul său, preşedintele CNI susţine că şi pentru instituţia pe care o conduce aceste două cazuri sunt fără precedent. „E prima oară când avem o situaţie în care pentru acelaşi cap de acuzare, Curtea de Apel emite două hotărâri diferite: una care menţine decizia CNI şi alta care trimite cazul la reexaminire. Sunt curios și eu să aflu cum se vor finaliza aceste cazuri”, a spus preşedintele CNI.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat...

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 

08 martie 2018
887
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
1016
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
2953
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
963
2013-2018

Formarea ANI întârzie. Foștii membri sunt în funcții și...

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu mai există din luna august anul trecut, însă membrii ei continuă să ridice salarii, deși, practic, nu au nicio activitate. Majoritatea din cei 5 membri cu care am discutat au răspuns evaziv la întrebarea cu ce s-au ocupat în aceste luni în care au fost remunerați ca și pe vremea când examinau cazuri și participau la ședințele săptămânale. Pe de altă parte, legea prevede că ei rămân în funcții până la crearea noii Autorități Naționale de Integritate. 

28 mai 2017
960
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1051