Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea de Apel

2013-2018 31 iulie 2014 1005
Maşina de serviciu a lui Anatol Arapu la nunta lui Tudor Baliţchi

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.



După iniţierea procedurii de control pe numele lui Anatol Arapu, CNI a primit o scrisoare de la Baza Auto a Cancelariei de Stat prin care aceasta informa că ministrul Finaţelor a închiriat maşina de serviciu în ziua nunții lui Tudor Balițchi, pe 22 noiembrie 2013 și că a plătit 340 de lei.

Membrii CNI au notat însă în actul de constatare că Baza Auto a Cancelariei de Stat „nu este în drept să presteze servicii de transport şi dare în arendă/închiriere a automobilelor puse deja la dispoziţia demnitarilor”. Prin urmare, CNI a decis că Anatol Arapu a încălcat legea cu privire la conflictul de interese, care prevede că „subiecţii declarării intereselor personale nu au dreptul să folosească, direct sau indirect, orice bun proprietate publică în interese personale”. Totodată în actul CNI se mai spune că achitarea serviciilor auto de căte Arapu pentru utilizarea automobilului de serviciu nu înlătură răspunderea acestuia pentru încălcarea restricţiei vizate.

Şi Eduard Bănăruc ar fi închiriat, la 22 decembrie, maşina de serviciu și ar fi plătit ceva mai mult - 432 de lei. Ca şi în situaţia lui Arapu, CNI a stabilit că Bănăruc a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece a utilizat automobilul de serviciu în scopuri personale.

Ambele cazuri la Curtea de Apel

Eduard Bănăruc a contestat actul CNI la Judecătoria Râşcani, municipiul Chişinău, solicitând anularea documentului. În luna martie curent, instanţa a respins cererea, menţionând că trebuia respectată procedura prealabilă de soluţionare a litigiului pe cale extrajudiciară. Bănăruc nu a fost de acord cu această decizie şi a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. În luna mai CA a menţinut hotărârea primei instanţe și a respins cererea de recurs a lui Bănăruc, astfel că a rămas în vigoare actul CNI. „Eu m-am condus de Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate, în care se spune că actul emis de CNI poate fi contestat în instanţa de judecată în 15 zile şi nu este prevăzută procedura de soluţionare pe cale extrajudiciară. Cred că ambele instanţe nu au procedat corect”, afirmă Bănăruc.

Situaţii similare, hotărâri diferite

Şi Anatol Arapu a contestat în instanţă actul CNI. Ca şi în cazul lui Bănăruc, Judecătoria Râşcani i-a restituit ministrului Finaţelor solicitarea, argumentând că trebuia respectată procedura de soluţionare a cauzei pe cale extrajudiciară. Oficialul însă a contestat decizia la Curtea de Apel, iar la 12 iunie aceasta a casat încheierea Judecătoriei Râşcani, argumentând că reclamantul nu este obligat să depună o cerere prealabilă la CNI. Astfel, CA Chişinău a trimis cauza înapoi la Judecătoria Râșcani, ca să fie examinată de către același complet de judecată care a respins cererea.

Cei doi demnitari sunt reprezentați în instanță de același avocat, Dorin Popescu. Acesta susţine că este foarte ciudat că în două situaţii similare, Curtea de Apel Chişinău a emis decizii diferite: una care menţine decizia instanţei de fond şi alta care o casează. Eduard Bănăruc a declarat pentru Moldova Curată că intenționează să solicite CA Chișinău să trimită dosarul său pentru reexaminare în instanța de fond, adică la Judecătoria Râșcani, invocând precedentul lui Anatol Arapu. Dacă însă va rămâne, totuși, în vigoare, actul CNI va fi trimis Centrului Național Anticorupție pentru a-i aplica o amendă lui Eduard Bănăruc în valoare de 6 mii de lei.

La rândul său, preşedintele CNI susţine că şi pentru instituţia pe care o conduce aceste două cazuri sunt fără precedent. „E prima oară când avem o situaţie în care pentru acelaşi cap de acuzare, Curtea de Apel emite două hotărâri diferite: una care menţine decizia CNI şi alta care trimite cazul la reexaminire. Sunt curios și eu să aflu cum se vor finaliza aceste cazuri”, a spus preşedintele CNI.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Comuna Ignăţei are un primar nou

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

02 aprilie 2015
1334
2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
1003
2013-2018

Contracte de milioane pentru firma fratelui șefului Age...

Firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Viorel Moșneaga, a câștigat, de când acesta a fost numit în funcție, două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017. Întâmplător sau nu, contractele au fost semnate după ce Viorel Moșneaga a fost numit director la Agenția responsabilă de soluționarea contestațiilor în achiziții publice.

12 octombrie 2017
793
2013-2018

Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.

25 mai 2016
991
2013-2018

Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

13 noiembrie 2018
1717
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1212