Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Republicii Moldova
Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.
Urmare a multiplelor scandaluri de corupție din ultimii ani în toate cele trei puteri de stat, populația Republicii Moldova a pierdut încrederea în capacitatea autorităților de a guverna țara în interesul național şi nu în interesele personale sau de grup. Inabilitatea Parlamentului de a învesti un guvern funcțional a adâncit criza politică, tărăgănând reformele așteptate de societate și spulberând speranțele la o investigare imparțială a furtului din sectorul bancar. Este regretabil faptul că participanții la negocierile cu șeful statului nu au condamnat încercarea de a influența Președintele în luarea deciziei de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, iar instituțiile de drept nu au luat atitudinea corespunzătoare față de acest caz.
Un prim pas în restabilirea credibilității guvernanţilor ar fi asigurarea unui proces de consultări transparente pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru și luarea unei decizii care ar garanta supremația legii în Republica Moldova.
Organizațiile semnatare reiterează declarația din 5 ianuarie 2016 despre eșuarea tentativei Parlamentului de investire a Guvernului ca urmare a lipsei cvorumului. Chemăm în continuare Parlamentul să se convoace pentru a se expune prin vot asupra Programului de activitate și a listei Guvernului Sturza, iar Președintele Republicii să demareze consultările pentru desemnarea unui alt candidat la funcția de Prim-ministru doar după primirea hotărârii Parlamentului de neacordare a votului de încredere. Dacă totuși, Președintele Republicii Moldova decide să desemneze un candidat propus de majoritatea parlamentară, atunci solicitam să-și utilizeze toate drepturile atribuite legal pentru a desemna doar un candidat integru și asupra căruia nu planează suspiciuni de corupție, și cerem:
- asigurarea unui proces transparent al dezbaterilor privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru;
- verificarea prealabilă a candidatului la funcția de Prim-ministru și a tuturor candidaților la funcțiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova privind corespunderea criteriilor de integritate;
- asumarea de către candidatul la funcția de Prim-ministru și toţi candidații la funcțiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova a obligațiunii de a semna, pe propria răspundere, Declarația de integritate după modelul anexat cu ulterioara instituționalizare a Declarației de integritate, prin propunerea amendamentelor la Legea Nr.199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.
Lista semnatarilor:
AO ADR "Habitat"
Asociația Europeană a Tinerilor Antreprenori
Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă
Asociatia Femeilor Profesioniste si de Afaceri din Moldova (BPW Moldova)
Asociația Micului Business din Moldova
Asociația Presei Independente (API)
Centrul "DIALOG-Pro"
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul Pro Marshall din Republica Moldova
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria"
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
EXPERT Grup
IDIS Viitorul
Institutul de Politici Publice
Mișcarea Ecologică din Moldova
PROMO-LEX
REC-Moldova
TERRA 1530
Transparency International Moldova
DECLARAŢIE DE INTEGRITATE
Subsemnatul/subsemnata, ____________________________________________, fiind propus/ă la o funcţie de demnitate publică în cadrul Guvernului Republicii Moldova, declar pe propria răspundere faptul că întrunesc următoarele criterii de integritate:
- nu sunt și nu am fost implicat(ă) în comiterea de infracțiuni, evaziuni fiscale, acte conexe corupției sau fapte de comportament corupțional;
- nu am fost condamnat(ă) și nu am dosare deschise care mă vizează;
- nu sunt și nu am fost implicat(ă) în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate sau în cazuri de conflict de interese;
- nu am încălcat legislația electorală în perioada alegerilor, nu am obținut voturi prin fraudă sau prin acte de corupere politică;
- nu sunt și nu am fost implicat(ă) în acte de sfidare a moralei publice;
- nu sunt și nu am fost implicat(ă) în acțiuni și fapte care contravin statului de drept;
- nu am colaborat cu serviciile secrete sovietice și cu astfel de structuri ale altor state;
- am întocmit cu bună credință şi corect informația din CV-ul meu;
- Instituțiile de învățământ pe care le-am absolvit sunt recunoscute oficial, iar diplomele de studii care îmi aparțin sunt autentice;
- nu am făcut declarații ce au caracter discriminatoriu, xenofob sau rasist și nu susțin astfel de discursuri.
În cazul în care se va constata că informațiile reflectate în prezenta declarație nu corespund realității, sau în cazul în care voi întreprinde acțiuni care contravin criteriilor indicate în această declarație, va putea fi solicitată revocarea mea din funcția deținută.
Data, locul, semnătura
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Poșta Moldovei” silită să execute o decizie a CSJ priv...
Au trecut deja trei luni de când Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care a obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații despre concursurile de achiziții desfășurate în anii 2014-2016. În pofida hotărârii, „Poșta Moldovei” nu a oferit însă informația solicitată, de aceea API a intentat procedurile juridice de executare silită. După o săptămână de la intentarea procedurii de executare silită, întreprinderea a expediat informația solicitată.
INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...
Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.
Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchete...
Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.
Pentru cine votăm la alegeri? Andrei Năstase: „tancul c...
Andrei Năstase este candidatul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”înregistrat de CEC cu nr. 4 în cursa prezidențială. Este un avocat, activist civic și om politic din Republica Moldova, membru-fondator și lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA), președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Din 1997 până în 2000 activează ca procuror, din 2000 până în 2002 - în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane. Avocat din 2002.
Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...
Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.
Aici așteptăm comentariul tău!